Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 13 листопада 2022, 09:15
4011
0

Алімханули – новий Головкін середньої ваги. Що про нього треба знати?

Нова зірка середньої ваги чи переоцінений боєць?

| Оновлено 13 листопада 2022, 09:15
4011
0
Алімханули – новий Головкін середньої ваги. Що про нього треба знати?
Getty Images/Global Images Ukraine. Жанібек Алімханули

29-річний казахстанський боксер Жанібек Алімханули – чинний чемпіон світу за версією WBO у середній вазі та одна з головних зірок категорії на цей момент. Його називають новим Геннадієм Головкіним, але тут аналогії хіба що у ваговій категорії, де боксують представники Казахстану.

Дуже талановитий та розумний спортсмен, який реально претендує і на абсолютне чемпіонство, і на перемогу безпосередньо над Геннадієм Головкіним.

Алімханули виграв в аматорах майже все. Але не має головної нагороди любительського боксу

Алімханули почав займатись боксом у рідному місті Жиланди. Там він прийшов у секцію боксу Мурата Сіхімбаєва і працював із цим тренером всю аматорську кар’єру. Навіть, коли Жанібек перебрався до Алмати, там вони продовжили працювати разом зі Сіхімбаєвим.

Довга та плідна співпраця принесла обом практично всі можливі боксерські нагороди любительського боксу. Казахстанська школа боксу – майстерна та автентична, а прорватись через всіх опонентів часто буває вкрай непросто. Але Алімханули зміг – виграв чемпіонат Казахстану у 2012 році та дістався до міжнародної арени.

Перша велика міжнародна перемога сталась у 2013 році на чемпіонаті Азії. Звідти Жанібек поїхав і на чемпіонат світу – і знову успіх. У фіналі турніру казахстанський спортсмен розібрався із ірландцем Джейсоном Куіглі.

Загалом, все, що залишалося взяти в аматорах – це золота медаль Олімпіади, але з цим не склалось. Алімханули взяв участь у турнірі 2016 року. Не вперше перебоксував Ентоні Фоулера, потім Ільяса Аббаді, але у четвертьфіналі не зміг здолати представника Азербайджану Камрата Шахсуварли. Жанібек завжди називав своїм кумиром казахстанського боксера Серіка Конакбаєва. Йому підкорилась медаль Олімпіади-1980, але срібна. Жанібек не зміг і цього, але став чемпіоном світу, на відміну від кумира.

Getty Images/Global Images Ukraine

Після цього справи в аматорах йшли нормально, але без шалених успіхів. Ще до Олімпіади Алімханули брав участь у боях у напівпрофесіоналах – виграв обидва поєдинки, один з них закінчив достроково. Але після Олімпіади великих перемог не здобув. Фінальний турнір кар’єри у любителях – чемпіонат Казахстану. Там Жанібек програв – у четвертьфіналі 19-річному Михайлу Коханчику. Справжня сенсація чемпіонату та фінальна крапка в аматорах.

У професіоналах Алімханули прекрасний. Але з топами поки що не зустрічався

Все ж є відчуття, що всі приємні слова та прогнози для казахстанського боксера йдуть дещо авансом. Хоча його бокс, безумовно, заслуговує будь-якої похвали.

За шість років у профі Джанібек встиг довести, що він може у ринзі все. Класична сучасна школа казахстанського боксу. Швидкі руки, стійки шульги, прекрасний джеб та вміння вибухнути нокаутуючою атакою у будь-яку секунду. Дванадцять перемог, вісім з яких нокаутом, і жодної поразки. Тут прекрасно все.

У 2021 році казахстанський боєць зустрівся з Хассаном Н’Дам Нджинканом – відомим боксером для українських фанатів. Француз колись доволі спірно переміг Автандила Хурцидзе та рішенням суддів виграв у Максима Бурсака.

Боксер не просто достатньо відомий, а й відчайдушний. Боксує з усіма підряд і вривається у бійку з перших секунд. Нджинкам бив Рьоте Мурату і зустрічався з такими бійцями, як Каллум Сміт та Мартін Мюррей. Останнього, до речі, теж перемагав.

Жанібек розбив суперника за вісім раундів. Здається, прекрасне досягнення. Але все ж Хассан на той момент уже був на тому етапі кар’єри, що ця поразка стала фінальною. Також точно варто відзначити перемогу Алімханули над Денні Дігнумом у травні 2022 року. Ідеальний аперкот вже у другому раунді, і до цього непереможений боксер у повній відключці.

То це нащадок Головкіна чи ні?

За технікою та навичками – це абсолютно нова частина правління казахстанців у середній вазі. Розумні рухи на ногах, сила удару, техніка та, як заведено казати, боксерський IQ на найвищому рівні. Головкін все ж фанат бійки. Тут хлопець достатньо розумний, щоб гарно та технічно знищувати суперників.

Getty Images/Global Images Ukraine

Його бокс виглядає чи не найкращим у категорії, хоч це і справа смаку. Але забігати вперед зарано. Жодного більш топового опонента у рекорді Жанібека немає. І найближчим часом не буде – 12 листопада він боксує проти міцного Дензеля Бентлі. Недооцінювати британця неправильно. Він молодий, сильний, пластичний. Але не той масштаб, порівняно з тим, у що наряджають зараз Алімханули. У лідера середньої ваги.

Просто для розуміння, у наступному поєдинку казахстанець є фаворитом з розрахунку 1.06 до 8.50. Перемога Бентлі – потенційно головний апсет року.

Все ж всі ми чекаємо від Жанібека інших масштабів. Наприклад – бою проти Геннадія Головкіна. Малоймовірна історія, але як об’єднання, чому ні? У Геннадія два пояси – WBA та IBF, в Алімханули – WBO. Чудовий час, щоб дізнатися, хто сильніший. Окрім цього, є ще один чемпіон – за версією WBC - і це Джермалл Чарло. Американську грошову машину найближчим часом навряд чи випустять на казаха. Хоча розмови про це ведуться буквально щодня.

Найімовірніший же і найцікавіший з доступних варіантів – Карлос Адамес. Технічна перемога над Сергієм Дерев’янченком стала для хлопця наступною сходинкою на шляху до чемпіонства. У 2022 році він вже встиг за три раунди знести чергового візаві і тепер знаходиться на першій позиції рейтингів – того ж WBC.

Ще один варіант – Хайме Мунгія, який є основним претендентом на пояс WBO. Але це лише, якщо мексиканці вирішать ризикнути всім. А поки за ними такого бажання не було помітно. Проте тест і для Мунгії, і для Алімханули був би чудовий. І дав би багато відповідей щодо перспектив обох потенційних лідерів дивізіону.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів
Футбол | 26 квітня 2024, 01:05 1
Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 29-го туру Англійської Прем'єр-ліги

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 8
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.