Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 10 листопада 2022, 16:18
3283
0

Леброн, Йокіч та інші. П’ять рекордів НБА, встановлених у новому сезоні

Олексій Коляго зібрав разом основні зміни в книзі рекордів Ліги за останній місяць

| Оновлено 10 листопада 2022, 16:18
3283
0
Леброн, Йокіч та інші. П’ять рекордів НБА, встановлених у новому сезоні
Getty Images/Global Images Ukraine. Леброн Джеймс

Швидко набирає обертів новий сезон у найсильнішій баскетбольній лізі світу. Команди зіграли лише по десятку ігор, а цікавих турнірних сюжетів і тенденцій уже хоч греблю гати. Звичайно, це лише початок сезону і ще дуже рано зі стовідсотковою впевненістю говорити про фаворитів та аутсайдерів НБА. Проте вже точно можна сказати, що за неповний ігровий місяць було переписано цілу низку рекордів як в історії окремо взятих франшиз, так і в літописі всієї Ліги загалом. Про оновлені досягнення у найбільш видовищному баскетбольному турнірі і буде йти мова в даному матеріалі.

Рекорд 1. Найбільша кількість іноземних гравців у заявках команд перед початком сезону

Перший рекорд НБА цього сезону було побито ще до стартового вкидання в дебютному матчі. Перед початком чемпіонату заокеанська Ліга випустила розгорнутий прес-реліз, в якому окрім іншої інформації було зазначено, що на старті чемпіонату 2022/2023 до заявок команд включено 120 іноземних гравців. І ця цифра є найбільшою за всю історію НБА.

Баскетболісти-легіонери представляють сорок країн та шість континентів нашої планети, а свої особисті рекорди оновили такі країни як Канада (двадцять два гравці), Австралія (десять гравців) та Нігерія (п'ять гравців). Звичайно, з приводу статусу Канади та її баскетболістів як іноземних можна посперечатися, адже в Лізі є «Торонто Репторз», але офіційні особи НБА порахували саме таким чином. Також у всіх тридцяти командах є мінімум по одному легіонеру. До речі, цей сезон є дев'ятим поспіль, коли в турнірі присутні понад сто баскетболістів з інших країн.

Приємно, що до цього досягнення приклав руку й український баскетбол. І нехай Олексій Лень та Святослав Михайлюк є глибокими резервістами «Сакраменто Кінгз» та «Нью-Йорк Нікс» відповідно, але двома своїми представниками у найсильнішій лізі світу можуть похвалитися далеко не всі баскетбольні країни.

Рекорд 2. Леброн Джеймс – найбільша кількість матчів в історії з 20+ набраними очками

Який же список рекордів НБА обійдеться без Леброна Джеймса. Ось і на старті нового чемпіонату Король відзначився справді королівським досягненням. У п'ятому матчі сезону 2022/2023 для його нинішньої команди «Лос-Анджелес Лейкерс» Леброн відвантажив у кільце «Міннесоти Тімбервулвз» 28 очок. Сам матч «озерні» програли, але для Джеймса ця гра стала загалом 1135, в якій він набирав двадцять і більше очок.

Тим самим один із найкращих баскетболістів в історії НБА обійшов у зведеній таблиці за цим показником іншу легенду, форварда «Юти Джаз» Карла Мелоуна, і вийшов на чисте перше місце. Зазначимо, що найближчим переслідувачем Леброна серед тих гравців, які продовжують активну кар'єру, є Кевін Дюрант (804 гри, восьме місце в загальному списку). Отже, судячи з усього, Король може не турбуватися за цей епізод своєї історичної спадщини.

Рекорд 3. Нікола Йокіч – лідер за кількістю тріпл-даблів серед центрових

Після того, як у Лізі на повну розкрився Нікола Йокіч, під загрозою опинилося безліч найвищих досягнень для центрових (в НБА ведуть облік статистичних номінацій і за окремими позиціями). Дуже вже різноплановим є сербський бігмен. І один із таких рекордів оновився на початку сезону 2022/2023.

У переможному виїзному матчі проти «Оклахоми» основний центровий «Денвер Наггетс» був просто нестримним. За неповних тридцять шість хвилин на майданчику Йокіч оформив розкішний тріпл-дабл (15 очок + 13 підбирань + 14 передач). Він став для Ніколи вже сімдесят дев'ятим у кар'єрі і за цим показником він обійшов легендарного Вілта Чемберлена, у якого таких було сімдесят вісім. Тепер сербський центровий є одноосібним лідером за виконаними тріпл-даблами серед центрових за всю історію НБА.

Getty Images/Global Images Ukraine

Варто зазначити, що у загальній зведеній таблиці за кількістю тріпл-даблів за кар'єру Нікола Йокіч тепер займає шосте місце. Попереду його знаходяться Леброн Джеймс (105), Джейсон Кідд (107), Меджик Джонсон (138), Оскар Робертсон (181) та Рассел Вестбрук (194). Враховуючи, що з них активні виступи продовжують лише Леброн і Расселл Вестбрук, балканець цілком може піднятися ще вище в цьому списку.

Рекорд 4. Удоніс Хаслем – перший незадрафтований гравець із двадцятьма сезонами в НБА

Якщо від Леброна Джеймса та Ніколи Йокіча очікуєш історичних досягнень у кожному поєдинку, то наш наступний рекордсмен не відноситься до найсильніших гравців НБА, але це не завадило йому встановити просто унікальний рекорд. Ветеран «Маямі Хіт» Удоніс Хаслем влітку продовжив свій контракт з клубом, а 27 жовтня бігмен вперше вийшов на майданчик у новому сезоні в матчі з «Портлендом». І нехай у ньому він провів на паркеті лише 136 секунд, але це не завадило Удонісу стати першим незадрафтованим гравцем в Лізі, який розпочав у ній свій двадцятий сезон.

Двадцять сезонів у НБА – така цифра сама по собі викликає повагу. Далеко не кожним зіркам Ліги вона підкорилася. А для незадрафтованого гравця такий часовий проміжок взагалі здається космічним. На драфті 2002 року на Хаслема не звернув увагу жоден клуб, і він поїхав грати до Європи, де й провів сезон у складі далеко не топового французького «Шалона». Здавалося, що йому уготована доля сотень його співвітчизників, які не дотягли до НБА і вирушили мандрувати по світу, але після сезону 2002/2003 бігмен зумів звернути на себе увагу скаутів та тренерського штабу «Маямі Хіт».

У Флориді майбутній рекордсмен розпочав новий чемпіонат 2003/2004 і затримався в одному із найбільш сонячних штатів на наступні двадцять років. За цей час Хаслем виграв три чемпіонські персні в НБА (2006, 2012, 2013), причому він був вельми важливим ігровим елементом у Маямі часів великого тріо (Леброн Джеймс – Кріс Бош – Дуейн Вейд).

Getty Images/Global Images Ukraine

На сьогодні Удоніс Хаслем (а йому, на секундочку, в червні виповнилося 42 роки!!) є глибоким резервістом свого клубу, але його користь для франшизи не відображається у статистичному протоколі. Ветеран є одним із лідерів роздягальні, справжнім наставником для молодих гравців, бере участь в соціальних заходах, які проводяться клубом і виявляє свою значущість для «Маямі Хіт» у багатьох інших аспектах. Можна не сумніватися, що після закінчення ігрової кар'єри Хаслем залишиться працювати в структурі команди, з якою він за два десятиліття став одним цілим.

Рекорд 5. Іш Сміт – перший баскетболіст, який зіграв за тринадцять різних команд в НБА

Найсильніша баскетбольна ліга світу знала багатьох пілігримів, але їх вдалося переплюнути захиснику «Денвер Наггетс» (поки що й на даний момент «Денвер Наггетс») Ішу Сміту. Команда Ніколи Йокіча та Джамала Мюррея стала для уродженця міста Шарлотт тринадцятою за час його кар'єри в НБА. Тим самим Іш Сміт став єдиним баскетболістом в історії Ліги, який приміряв на себе форму чортової дюжини франчайзів.

Основу свого справді непересічного досягнення випускник відомого коледжу Вейк-Форест заклав на початку своїх виступів у НБА. Починаючи з сезону 2010/2011 (перший для Сміта в кар'єрі) і до чемпіонату 2014/2015 він змінив одразу дев'ять команд («Х'юстон», «Мемфіс», «Голден Стейт», «Орландо», «Мілуокі», «Фінікс», «Оклахома», «Філадельфія», «Нью-Орлеан»). Далі був повторний приїзд до «Філадельфії» і навіть цілий сезон у цьому місті, а після настав період відносної стабільності, який включав цілих три роки у складі «Детройт Пістонс» (найбільший показник часу, проведеного в одному клубі в кар'єрі Іша) та два сезони у «Вашингтоні». А потім все розпочалося знову, «Шарлотт», ще раз «Вашингтон», тепер «Денвер».

До переїзду нашого рекордсмена до столиці штату Колорадо лідерство в НБА з командного туризму утримували одразу п'ятеро гравців. До цього списку входили Тоні Массенбург, Джо Сміт, Чакі Браун, Джим Джексон і, власне, Іш Сміт. Тепер він перегнав своїх конкурентів, а враховуючи, що наразі Сміту тридцять чотири роки, він цілком може оновити і своє власне досягнення.

***

Дані рекорди являються далеко не єдиними знаковими подіями в новому сезоні НБА. За неповний місяць турніру оновилося багато досягнень у літописах окремо взятих франшиз. Наприклад, «Мілуокі Бакс» с показником перемог та поразок 9-0 видали свій найкращий старт в історії. Також не можна пройти повз чудової форми Луки Дончіча, який вже дев’ять матчів поспіль на старті сезону набирає за гру тридцять і більше очок та вже обійшов за цим показником самого Майкла Джордана, і лише феноменальне досягнення Вілта Чемберлена в сезоні 1962/1963 (23 поспіль поєдинки на старті чемпіонату з кількістю набраних очок 30+) не дозволяє словенцю встановити ще одне яскраве досягнення.

Так що НБА не припиняє радувати і дивувати любителів баскетболу на всіх континентах. Залишається тільки уважно слідкувати за подіями в найсильнішій лізі світу, адже буквально кожен день в ній дарує шанувальникам помаранчевого м’яча що-небудь цікаве.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 07:01 8
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.