Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 08 листопада 2022, 03:07
1241
0

ШАХРАЙЧУК: «Збірна України покаже сучасний агресивний хокей»

Синьо-жовті готуються у Будапешті до участі у Меморіалі Тамаша Шаркозі

| Оновлено 08 листопада 2022, 03:07
1241
0
ШАХРАЙЧУК: «Збірна України покаже сучасний агресивний хокей»
ФХУ

6 листопада національна збірна України прибула в угорську столицю Будапешт, щоб розпочати там підготовку до участі в Меморіалі Тамаша Шаркозі за участю 6 національних команд. Місце збору і тренувань за останній час стало майже рідним для українського хокею: в будапештський «Тюскечарнок» збірні різних вікових категорій, а торік і клуб «Сокіл» приїжджають так часто, що арену можна вважати практично домашньою.

Невдовзі після завершення вечірнього тренування на льоду «Тюскечарнока» наставник жовто-блакитної хокейної дружини Вадим Шахрайчук розповів про те, в якому стані знаходяться підопічні на початку зборів і чого очікувати вболівальникам від участі в турнірі:

– До Будапешта ми добралися без пригод. Єдиний недолік у тому, що хлопці впродовж доби знаходилися в автобусі. Не всі, звісно, а лише представники українського чемпіонату. Однак часу гаяти ми не стали. Поселившись в готелі і перекусивши, відразу вирушили на перше тренування. Хлопці працюють з надзвичайним ентузіазмом, на дуже великих швидкостях. Правда, в діях було трохи браку. Але то не дивно, враховуючи, що хокеїсти не встигли повноцінно відновитися після дороги. Та головне, що в гравців помітне велике бажання.

Сьогодні до команди приєдналися ще троє хокеїстів: Ілля Коренчук, Олександр Пересунько та Всеволод Толстушко, які вчора ввечері виступали за свої клуби в польському та угорському чемпіонатах, причому «Уйпешт» Сашка та «Дунайварош» Севи грали між собою. Толстушко, який до того пропустив місяць через травму гомілкостопа, переміг. Звісно, Всеволоду зараз ще трохи бракує кондицій. Подивимося, в якому стані він знаходиться. Пересунька ми звільнили від ранкового тренування, а Коренчук приїхав увечері. Інші хокеїсти – в повній бойовій готовності.

Мене дуже радує, з яким завзяттям повернувся в збірну після п’ятирічної паузи воротар Едуард Захарченко. На тренуваннях він викладається на всі сто, реагує на кожен кидок. Для мене це приємне одкровення.

– Виклик у збірну, здається, надихнув Едуарда. Адже напередодні він видав два шат-аути в чемпіонаті України за свій «Дніпро».

– Можливо, й так. Власне, виступи за збірну й повинні надихати. Повинен сказати, що до складу команди для участі в Меморіалі Шаркозі не потраплять два польових гравці, які зараз знаходяться в обоймі. Тому присутня конкуренція, хлопці не хочуть опинитися в числі цих двох. Після двох тренувань сьогодні ми завтра проведемо довгу вечірню, одне тренування післязавтра, а в четвер – бій з італійцями.

– У нинішньому складі є два абсолютних дебютанти національної збірної: нападники Данило Трахт і Михайло Гуфт-Соколов? Яке перше враження від них?

– Данило – технічний, з гарною школою гравець, який виступає в одній з найсильніших європейських хокейних ліг, фінській. При правильному ставленні до справи він здатен вирости в сильного хокеїста. Стосовно Гуфта-Соколова враження ще не сформувалося, оскільки, за моїми відчуттями, вправи у збірній інтенсивніші, ніж у німецькому клубі, за який виступає Михайло. Він лише адаптовується до нових вимог. Видно, що хлопець старанний. Претензій до нього немає. Подивимося, як він проявить себе під час матчів.

– Зрозуміло, що Україна не входить перед стартом до числа фаворитів Меморіалу Шаркозі. Який підсумок будете вважати позитивним ви?

– Ми будемо виходити на кожен матч з одним завданням: продемонструвати сучасний агресивний хокей. Хочемо показати суперникам, що вже здатні повертатися в дивізіон 1А. І, звісно, зробимо все, щоб перемагати. Наші вболівальники, всі українці заслуговують на ці маленькі радощі. В збірній усі розуміють, завдяки кому ми маємо нині змогу представляти Україну на міжнародній арені, знаходитися за кордоном, тренуватися, грати, проводити національний чемпіонат. Якби не наші воїни, котрі успішно стримують ворога на південно-східних кордонах, нам зараз було б не до хокею.

– Про те, в якому вигляді приїде до Будапешта наш перший суперник, збірна Італії, вже інформацію маєте?

– Очікується, що склад буде найсильніший. Меморіал Шаркозі стане для Італії першим під керівництвом титулованого канадського тренера Майка Кінена, знаменитого Залізного Майка, який виграв Кубок Стенлі 1994 року з «Нью-Йорк Рейнджерс». Матч проти України буде для нього дебютним на новій посаді. Очікую цікавого суперництва.

– Враховуючи, що до того італійців очолював інший канадець Грег Айрленд, кардинальних змін у грі цього суперника очікувати, мабуть, не варто?

– Розуміючи, що Італія буде одним з наших потенційних опонентів протягом наступних кількох сезонів, приділяв їм під час перегляду чемпіонату світу навесні особливу увагу. Мені там команда дуже сподобалася. Італійці діяли організовано, грамотно, а поступалися Австрії в ключовому матчі за збереження прописки в елітному дивізіоні через помилки воротаря.

На завершення Вадим Шахрайчук поділився новинами з роздягальні: «Чимало хлопців вже перейшли на спілкування українською мовою. Я ще влітку говорив, що через півроку-рік команда перейде на рідну мову повністю. Нині помітні перші позитивні тенденції в цьому напрямі».

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.