Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 07 листопада 2022, 19:01
1179
1

Домінування Кубацкі та зашквар FIS. Підсумки лижного вікенду

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 07 листопада 2022, 19:01
1179
1
Домінування Кубацкі та зашквар FIS. Підсумки лижного вікенду
Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Кубацкі

Стрибки на лижах з трампліну

Старти тижня:

Субота, 5 листопада

Вісла (Польща), HS 134, особистий турнір

Неділя, 6 листопада

Вісла (Польща), HS 134, особистий турнір

Старт сезону на траві: разове рішення чи невдала концепція?

Кубок світу зі стрибків з трампліну в нинішньому сезоні стартував безпрецедентно рано – у перший вікенд листопада у польській Віслі. При цьому вперше в історії змагання зимового Кубка світу провели на гібридному покритті: крижана, зимова лижня на горі розгону та літні щітки замість снігу на горі приземлення. І вдалим таке рішення Міжнародної лижної федерації (ФІС) назвати важко.

По-перше, змагання без снігу важко сприймати як повноцінну частину зимового сезону – скоріше як сполучну ланку з Літнім Гран-прі, престиж якого за останнє десятиліття дуже впав. У середині позаминулого десятиліття тричі поспіль переможець ЛГП після цього вигравав і зимовий Кубок світу, і тоді перемога у літньому циклі справді виглядала як серйозна заявка на успіх узимку. Зараз цього немає і близько, і склад учасників ЛГП – найкраще підтвердження цього. Цей турнір став другосортним.

По-друге, наступний старт на Кубку світу буде лише через три тижні – в останній вікенд листопада у Руці. У гірських лижах ФІС вже багато років бореться з довгим розривом у часі між відкриттям сезону в Зольдені та його основною частиною, а в стрибках вирішили створити цю ваду в календарі самостійно. При чому створити його за допомогою видовища, яке зовні слабо схоже на зимовий вид спорту.


Skijumping.pl

Доречі, 3-тижнева перерва після Вісли має ще одну, і дуже зашкварну причину. Це те, що на тиждень перед Рукою планувався етап у Нижньому Тагілі. Тобто ще у травні-червні місяці, коли складалася попередня версія календаря, у ФІС всерйоз розглядали варіант не лише участі російських спортсменів у Кубку світу, а й проведення змагань на території країни-агресора. Коментувати це цензурними словами якось складно.

Але, розкритикувавши ФІС, було б справедливо представити і їхню точку зору. Директор Кубка світу Сандро Пертіле пояснив відкриття сезону на літньому покритті спробами скопіювати модель тенісного сезону, який ділиться на кілька відрізків у зв'язку з грою на різних типах покриття. Це теоретично могло б дозволити розширити сезон Кубка світу та зробити стрибки з трампліну більш всесезонним видом спорту, а також боротися з проблематикою глобального потепління: тепер у разі високих температур та відсутності снігу на тих чи інших аренах можна не скасовувати змагання, а просто проводити їх на літньому покритті.

Але, звичайно, сприйняття стрибків як зимового виду спорту від цього помітно розмивається. І, з огляду на невдалий приклад Літнього Гран-прі, це скоріше призведе до девальвації Кубка світу.

До речі, після етапу в Руці на стрибунів чекатиме ще одна 2-тижнева пауза перед етапом у Тітізеє-Нойштадті. Причина – організатори Кубка світу хочуть максимально уникнути перетину в часі з чемпіонатом світу з футболу, який неминуче «відкушуватиме» значну частину телерейтингів стрибків. Саме з цим пов'язане бажання перевантажити стартами першу половину листопада і максимально розвантажити той період, коли зимовий сезон накладатиметься на проведення чемпіонату світу. Отже, є великі надії на те, що такий сумбурний календар сезону з двома паузами та змаганнями на щітках – лише разове явище, яке більше ніколи не повториться.

Кубацкі домінував у Віслі

Ранній старт Кубка світу, та й загалом розпушений стартовий відрізок сезону створив багато головного болю для тренерських штабів збірних. Чи варто форсувати форму на листопад – початок грудня, де між етапами буде по 2-3 тижні паузи? Навряд чи багато тренерів захотіли форсувати форму під цей відрізок сезону, але чи це так – ми зможемо зрозуміти лише згодом у динаміці. А поки що можемо констатувати, що стартовий етап Кубка світу став логічним продовженням ЛГП: на ньому домінував переможець літнього сезону Давід Кубацкі.

Польський стрибун виграв усі шість змагальних спроб на етапі у Віслі. Кубацікі виграв обидві кваліфікації та обидва особисті турніри, причому в основних змаганнях показав не лише найкращі результати за сумою двох стрибків, а й у кожній окремій спробі – вражаюче домінування.

Можна дуже багато дискутувати про те, в якій формі підійшли до сезону інші топові стрибуни, але те, що Кубацкі її форсував – це однозначно. І тепер питання у тому, наскільки довго Давід зможе утримувати таку вогняну форму. Звичайно, спад форми вже в грудні виглядає цілком імовірно, але списувати з рахунків людину, яка розпочала сезон так потужно, було б безглуздо.

Про це свідчить і статистика. Кубацкі – 11-й стрибун в історії, який виграв два стартові особисті турніри в сезоні Кубка світу. Із попередніх 10 випадків у чотирьох стрибуни, які розпочинали сезон із двох перемог, у підсумку і завойовували Великий кришталевий глобус (ВКГ). І ніколи не фінішували поза топ-10.

Зазначимо, що загалом досить сильно, особливо, якщо порівнювати з минулим сезоном, виглядала вся збірна Польщі. Двічі потрапив до топ-10 Пьотр Жила (5-те та 8-ме місця), у суботу десятим став і Каміл Стох. У неділю лідер «біло-червоних» отримав дискваліфікацію у кваліфікаційній спробі та до основного турніру не відібрався. А ось другий ешелон збірної Польщі та національна група знову виступили досить слабо: окрім Кубацкі та Жили, очки в обох турнірах набирав лише Павел Вонсек: 15-те та 22-ге місця.

Проте, це вже величезний крок уперед порівняно з тим, наскільки жахливо виглядала збірна Польщі на старті, та й взагалі протягом більшої частини минулого сезону. За минулий сезон «Кадра» не здобула жодної перемоги, зараз їх уже дві – вже зараз можна говорити про те, що запрошення на посаду головного тренера молодого Томаса Турнбіхлера (33-річний австрієць у досить віковій збірній Польщі молодший за половину основи своєї команди – Стоха, Жили та Хули) себе виправдало.

Також варто зазначити, що на етапі у Віслі збірна Польщі на обидва старти виставила національну групу та ліміт у два рази на сезон вичерпала – у січні на етапі у Закопане поляки стрибатимуть лише основою. Раніше «біло-червоні» подібного не робили, але зараз таке рішення можна зрозуміти: прийшов новий тренер, і йому потрібно було перевірити в бойових умовах найближчий резерв і, можливо, внести зміни до кістяка команди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Кубацкі

Загалом, якщо говорити про результати етапу у Віслі, то через ранню стадію сезону очікувалося багато сюрпризів та поганих виступів від топових стрибунів. Але вийшло зовсім не так: що в суботу, що в неділю нагорі були переважно зіркові імена.

Хоча для двох головних героїв минулого сезону – Рьою Кобаясі та Маріуса Ліндвіка – вікенд у Віслі вийшов досить неоднозначним. Обидва видали по одному непоганому результату: Кобаясі став сьомим у суботу, а Ліндвік третім у неділю. Але так само в обох по одному провалу, і не обійшлося там без форс-мажору. Ліндвік у суботу у другій спробі полетів на 136 метрів і впав, хоча за нормальних оцінок був би в безпосередній близькості від подіуму або навіть на ньому.

А Кобаясі в неділю показав п'ятий підсумковий результат, але отримав дискваліфікацію у другому раунді та відлетів на 30-те місце. Того ж дня у кваліфікації було покарано і його рідного брата Юнсіро. Типова історія для старту сезону: новий технічний регламент, зміни у процедурі технічного контролю – і стрибуни експериментують із екіпіруванням, шукають можливість обдурити систему. Гра ризикована, тому триватиме вона максимум до старту Турне чотирьох трамплінів.

Загалом, найсильнішою командою на етапі у Віслі виглядала збірна Австрії. Особливо це стосується суботнього турніру, де у топ-8 було чотири австрійці. Однак без ложки дьогтю для команди Андреаса Відхьольцля не обійшлося. У п'ятницю дискваліфікацію отримав Даніель Хубер і суботній турнір він пропускав. І всі здивувалися, коли побачили, що на старт недільного турніру він також не вийшов, тепер уже з власної волі.

Виявилося, що у Хубера знову загострилися проблеми з хрящем у коліні, і він терміново вирушив до Інсбрука на операцію. 29-річному австрійцю знадобиться щонайменше кілька тижнів паузи у тренуваннях – не ті терміни, щоб списувати нинішній сезон в смітник. І дві майбутні паузи в календарі Кубка світу Хуберу дуже на руку. При цьому проблеми із хрящем у нього почалися ще у міжсезоння. У вересні саме через болі в коліні він не вийшов на старт другої спроби на етапі ЛГП у Ришнові – і це при тому, що після першого раунду посідав третє місце.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Хубер

Головним розчаруванням серед топ-збірних у Віслі стала Німеччина, яка за два турніри не делегувала жодного свого стрибуна у топ-10. Звичайно, можна говорити про те, що Штефан Хорнгахер не форсує форму команди, але, напевно, 0 потраплянь у топ-10 за два дні – це перебір. Тим більше, коли такий виступ виглядає органічним продовженням провальної кінцівки минулого сезону у виконанні Бундестіму.

Обидва рази найкращим із німців став П'юс Пашке – 12-те та 15-те місця. Дуже несподіваний результат, враховуючи, що у літньо-осінніх змаганнях він виглядав найслабшим із основи німців, і його потрапляння до складу на Віслу було під великим питанням. У результаті Хорнгахер залишив за бортом Штефана Ляйє і не помилився.

Єдине, що може порадувати фанатів збірної Німеччини за підсумками етапу у Віслі – це солідна форма молодого Філіпа Раймунда, який уперше в кар'єрі виступав на Кубку світу за межами Німеччини, тобто у статусі представника основи, а не національної групи. І вийшло досить непогано. У п'ятницю Раймунд став четвертим у кваліфікації, але у суботу йому не пощастило з вітром, і він у топ-30 не потрапив. А в неділю у стабільніших погодних умовах посів 19-те місце.

У неділю стрибкове інформаційне поле сколихнула дуже тривожна новина. Чеські ЗМІ повідомили про те, що ще місяць тому зник безвісти відомий у недавньому минулому стрибун Антонін Хаєк. Сталося це на острові Лангкаві в Малайзії, і зараз пошуки Хаєка продовжуються. Одна з газет навіть повідомила про те, що було знайдено тіло Хаєка, але офіційні джерела цієї інформації поки що не підтверджують.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 153
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

За минулу добу ЗСУ знищили 950 окупантів, 15 ББМ і 31 артсистему
Війна | 26 квітня 2024, 07:52 0
За минулу добу ЗСУ знищили 950 окупантів, 15 ББМ і 31 артсистему

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжу статистику несвіжих росіян

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
1301419826649275#facebook
дійсно що сумнівний додаток Вісли до зимового сезону в загальний залік