Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 13 листопада 2022, 09:14
9154
2

Фрейзер Кларк – наступна зірка хевівейту Великої Британії. Хто він?

Нокаутував усіх у профі, але не протримався проти Джойса в аматорах

| Оновлено 13 листопада 2022, 09:14
9154
2
Фрейзер Кларк – наступна зірка хевівейту Великої Британії. Хто він?
Getty Images/Global Images Ukraine. Фрейзер Кларк

Фрейзер Кларк – новий потенційно зірковий проспект британського боксу. Боксер, що пройшов шлях непростого відбору до олімпійських команд Великої Британії, боксував там з тодішніми топами і все ж завітав на Олімпіаду.

А тепер тренується з зірками, поклав всіх у професіоналах і має всі шанси стати людиною, що декілька років приноситиме гарні гроші і собі, і промоутерам. Ввечері 12 листопада на Фрейзера чекає перше серйозне випробування у професіоналах, тож саме час розібратись, хто це такий.

У аматорському боксі зустрічався з Джойсом та дістався до Олімпіади. Там переміг Рогаву Цотне і став призером

Стати членом збірної команди Великої Британії непросто. В країні довгі традиції та особливе відношення до суперважковаговиків. Коли до тебе боксували такі люди, як Ентоні Джошуа, Роберт Уеллс та навіть ті ж Одлі Харрісон чи Девід Прайс – треба відповідати цьому рівню.

Тож відбір у збірній Великої Британії на найвищому рівні. Фрейзер Кларк пройшов великий шлях не першого номера національної команди. З 2010 по 2014 брав участь у не найважливіших турнірах. Наприклад, боксував на турнірі Співпраці націй у Нью-Делі (Індія). Чи чемпіонаті Європейського союзу у Болгарії. На такі чемпіонати часто відправляють других та третіх номерів.

У 2014 році Кларк переміг майбутнього Олімпійського чемпіона Тоні Йоку – рішенням суддів на турнірі у Софії. Але за декілька місяців до цього програв супернику француза по тому фіналу Олімпіади – Джозефу Джойсу. Фрейзер не впорався з натиском співвітчизника, нахватався ударів і програв достроково технічним нокаутом у третьому раунді.

Потім були більш важливі змагання. Як от чемпіонат Європи у Харкові 2017 року, де Кларк став другим, програвши у фіналі українцю Віктору Вихристу. У ці ж роки Фрейзер брав участь у інших міжнародних турнірах, а ще його почали підключати до напівпрофесійної ліги боксу World Series Boxing. Там виходило чудово: 8 перемог, жодної поразки. При цьому, тричі британець перемагав достроково і п’ять разів – рішенням суддів.

Саме наступником Джозефа Джойса і став Кларк. У 2019-му його вже взяли на чемпіонат світу, де до медалей не вистачило геть трохи. Як і на Європейських іграх цього ж року. Але далі все пішло чудово.

Спочатку Фрейзер пройшов олімпійський відбір, а у 2021-му взяв участь в Олімпіаді. Британець точно не був фаворитом, але показав себе чудово. У першій же зустрічі не дав шансів Рогаві Цотне. Протистояння було хорошим та близьким, але все ж британець був кращим та точнішим.

Другий поєдинок – проти французького боксера Мурада Алієва став найгучнішим на турнірі. Навіть нокаут фаворита Хижняка у фіналі так не зачепив геть усіх. Справа у тому, що Алієв з перших секунд постійно атакував суперника головою. Рефері зробив безліч попереджень, знімав бали, але той продовжував гнути свою лінію.

У другому раунді Мурада дискваліфікували. Він образився, сів у куті і просидів там понад годину на знак протесту. Хоча можна було просто не порушувати правила.

З турніру Кларк поїхав з нагородою, але не найвищою. Фрейзер програв Баходіру Джалолову – фавориту і майбутньому чемпіону у півфіналі - та став бронзовим призером.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фрейзер Кларк

Перейшов у профі, підписав чудові контракти і нокаутував уже трьох суперників

Британці люблять та вміють робити гроші на боксі. І на суперважковаговиках особливо. Бо завжди весело дивитися, як здорові чолов’яги луплять одне одного.

Тож і Фрейзер Кларк став важливим активом для боксу у країні. Він одразу підписав контракт з менеджерською компанією Ентоні Джошуа 258 MGT та дебютував наступного року після Олімпіади. Перше вдалось завдяки давнім знайомствам та статусу медаліста Олімпіади. Ще до переходу у профі Кларк спарингував і з Ділліаном Вайтом, і з Даніелем Дюбуа, і навіть із самим Джошуа. Друге пішло теж добре.

Зараз на рахунку Фрейзера три перемоги і всі три – нокаутом. Він зніс Джейка Дарнелла, Аріеля Естебана Бракамонте та Пенчо Цвєткова. Першого та третього у першому ж раунді. Другого – у другому.

Після перемоги над Цвєтковим Фрейзер навіть перепрошував перед фанатами. За те, що не вдалось побоксувати довше, і наче справді переживав через це. Але нокаут видався класним – суперник впав на канати після бокового, і на цьому геть все.

Проте тепер опонент зовсім інший. Каміль Соколовськи з Польщі хоч і має від’ємний рекорд 11-26-3, не такий простий візаві, як здається. Просто для розуміння, у нього всього 4 дострокові поразки з 26 програних поєдинків.

Достроково розбити Соколовського вдалось тільки Баходіру Джалолову, Жану Коссобутському, Ділліану Вайту та Натану Горману. Наприклад, жоден українець так Каміля і не перевернув, а там серед суперників були Віктор Вихрист, Владислав Сіренко та Ігор Шевадзуцький – хлопці явно з ударом.

Останній так і взагалі настраждався з Соколовським. Каміль класичний гейткіпер. Вміє дістати суперника, працювати комбінаціями та реально поганяти по рингу так, щоб мало не показалось.

Тож це перший хороший суперник та тест для Кларка. Безумовно, не на придатність до боксу – Фрейзер обов’язково переможе. А от як – питання. Чи доведеться знову вибачатись за дострокову перемогу, чи, може, Каміль дасть бій.

Загалом Кларк – готовий продукт для британського ринку. Сильний, яскравий, з медалями, відомий. Спарингує з зірками та готовий їх замінити. Єдиний мінус – вік. Останні британські проспекти у хеві часто доволі вікові. То Джойс у 36, то Фрейзер у 31 рік. Так що часу залишилось не так вже й багато. А значить, важливі поєдинки прийдуть раніше. І це чудово.

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»
Футбол | 03 травня 2024, 11:30 10
Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»

У пресу потрапила інформація про часи роботи нинішнього коуча «Шахтаря» у «Твенте»

Легендарний клуб АПЛ зробив Реалу пропозицію щодо трансферу Луніна
Футбол | 03 травня 2024, 12:33 3
Легендарний клуб АПЛ зробив Реалу пропозицію щодо трансферу Луніна

«Манчестер Юнайтед» націлився на українського воротаря

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BERNARDOS
Мешок какой-то. Странно что про него вообще написали. Думаю, тот же Дюбуа его запросто уложит, не говоря уже об остальных.
Comrade Me
Обличчям схожий на Тоні Белью.