Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 листопада 2022, 08:42
15345
12

Динамівський синдром. Чи звільнить Аль-Айн Реброва?

Блогер Sport.ua – про непросту ситуацію, в яку потрапив екс-наставник «Динамо» на Близькому Сході

| Оновлено 03 листопада 2022, 08:42
15345
12
Динамівський синдром. Чи звільнить Аль-Айн Реброва?
Твіттер Аль-Айн. Сергій Ребров

Не кращим чином йдуть справи на Близькому Сході у Сергія Реброва. Минулорічний чемпіон та володар Кубка ОАЕ «Аль-Айн» займає тільки восьме місце у нинішньому чемпіонаті. Команда Реброва на старті сезону має чотири перемоги, три поразки та одну нічию. За минулий чемпіонський сезон команда українського наставника програла лише раз та мала п'ять нічиїх.

Синдром Динамо

Минулого сезону «Аль-Айн» виграв чемпіонат та Кубок ОАЕ. Команда була дуже прагматичною та мотивованою в кожному матчі. Чемпіонський титул вдалося виграти достроково та випередити найближчого переслідувача на 10 очок.

На гору залізти простіше, ніж там утриматися. Минулого сезону було велике бажання в нового тренера чогось досягти. Для гравців прихід Реброва та його методи роботи стали новизною. За рік десь все приїлося. Команда досягла успіху на внутрішній арені та вимагає нових викликів або змін.

Десь дуже схожі речі відбуваються в київському «Динамо». Мірча Луческу у першому сезоні виграв в Україні всі трофеї, вийшов до ЛЧ, підняв планку дуже високо. У другому сезоні вже проглядалися проблеми. А у поточному сезоні все переросло у кризу.

Щось подібне вже відбувалося із Сергієм Станіславовичем. Після двох чемпіонств та двох Кубків України із «Динамо» за два з хвостиком сезони, потім команду почало відверто штормити. В сезоні 2016/17 кияни вже не могли конкурувати із «Шахтарем» за перше місце. Втратили гру та результат. Все це завершилося зміною тренера, бо у Сергія Станіславовича та Ігоря Михайловича були різні думки щодо виходу із ситуації.

У «Ференцвароші» Ребров почав дуже здорово. Команда давно не вигравала національний титул та не грала у єврокубках. Цілі були досягнені поетапно: спочатку виграли чемпіонство, потім змогли вийти в груповий турнір ЛЄ, а потім вже в групу ЛЧ. Далі стало очевидно, що нічого хорошого співпраця тренера та «Фраді» не принесе. Вони дали один одному все, що тільки могли. Кожному потрібен був новий виклик. В другій частині сезону 2020/21 чемпіона Угорщини вже добряче штормило.

Десь щось подібне зараз відбувається із «Аль-Айном». Команда досягла свого максимуму. Для подальшого розвитку їй потрібні нові ідеї або нові футболісти. Специфіка ОАЕ не дозволяє серйозно міняти чи посилювати склад. Іноземців в команді може бути тільки п’ятеро. Потрібно працювати з місцевими гравцями, які мають свої особливі ментальні характеристики.

Можна зробити висновок, що подібні проблеми притаманні для Реброва. Він здатен вивести команду на певний рівень та досягти результату. Але через певний час виникають проблеми браку нових ідей. Старі методи перестають працювати.

Думками Ребров в Україні

Однією із причини початку проблем у Будапешті став конфлікт із президентом «Ференцвароша» Габором Кубатовим. Босу «Фраді» не подобалося, що з'являлися чутки про можливу роботу Реброва в збірній України. Кубатов вважав, що український тренер веде підкилимні ігри, попри те, що має контракт ще на півтора року... Тому втратив довіру до наставника та почав шукати йому заміну.

Сам Ребров ніколи не приховував, що хоче повернутися в Україну та має амбіції працювати з національною командою. Зараз він про це активно говорить. Боси «Аль-Айна» можуть задатися питанням: а навіщо нам немотивований тренер? Думками Сергій Станіславович в Україні.

Зараз у збірній України така ситуація, що контракт нинішнього наставника Олександра Петракова чинний ще два місяці. Про продовження щось говорити важко. Ребров же мало не очолив національну команду після Андрія Шевченка, але тоді не вдалося розірвати контракт із «Аль-Айном». Для УАФ у нинішній час запрошення такого іменитого тренера може бути дуже серйозним козирем в непростий час для керівників організації.

В ОАЕ займають нейтральну позицію стосовно війни росії проти України. Ребров в такій ситуації стає персоною не дуже бажаною. Особливо, якщо він відкрито висловлює свою позицію та допомагає війську своєї країни.

Перехід Андрія Ярмоленка


Твіттер Аль-Айн

Ярмоленко - дуже статусний футболіст на рівні ОАЕ. Навряд чи в історії «Аль-Айна» ще були гравці, як є діючими капітанами європейських збірних, багато років мали статус лідера «Динамо», грали в АПЛ та Бундеслізі за не останні клуби. Від Андрія чекали відповідної гри та лідерських якостей.

Попри результативні дії, поки перехід Ярмоленка не виглядає вдалим. Андрій намагається брати на себе, у нього не все виходить. Відбувається певний дисбаланс між колективною грою та індивідуальними якостями одного гравця. Коли хтось перетягує на себе та це не йде на користь командній грі.

Ребров хотів цього футболіста. Мав з ним досвід роботи. Повинен був розуміти, як його використовувати. Відповідальність за перехід лежить виключно на тренері. Ярмоленко через різні причини не може тягнути команду на власній майстерності. Але його індивідуалізм та не завжди вдалі дії йдуть у дисбаланс із дисциплінованою грою, яка принесла результат минулого сезону.

Ярмоленко повернувся не до «Динамо», де б йому багато чого прощали, бо він віддав столичному клубу чимало. А поїхав до чужої країни за великим контрактом, який має відпрацьовувати. Якщо тебе вже підписали, то будь ласкавий давати результат та будь краще за місцевих.

Це може мати наслідки для колективу. В чемпіонаті ОАЕ може грати тільки п’ять легіонерів у команді. Тут тренер приводить свого гравця, з яким працював та добре його знає. Зрозуміло, що він його буде завжди ставити. Не факт, що місцеві гравці будуть від цього у захваті.

Відповідати за селекційну роботу завжди було багато бажаючих. Минулого літа Ребров підписав не тільки Ярмоленка, але і ще одного українця – Удода з системи «Шахтаря». Я можу припустити, що не всім в системі «Аль-Айну» подобається, що тренер приводить своїх гравців, а вони залишаються осторонь.

Реальна відставка

Після останньої поразки від «Шахаб Аль-Ахлі» вже був вкид про можливу відставку Реброва. Боси «Аль-Айна» його швидко спростували та підтримали тренера. Але потрібно розуміти, що така інформація не може з'являтися просто так. Значить, дійсно є невдоволені роботою українця на Близькому Сході та він отримав серйозне попередження.

Катастрофи поки для «Аль-Айна» поки немає ніякої. Так, у команди вийшов трохи провальним старт сезону. Немає поки ні гри, ні результату. Але, попри восьме місце у турнірній таблиці, ще нічого не втрачено. Відстань від лідера вимірюється тільки трьома очками. Сезон довгий та все можна відіграти.

Десь йде втягування у сезон. Прийшов новий важливий гравець, навколо якого будується атака команди. Потрібен час, щоб все це зрослося. Головне запитання: чи буде терпіння та віра у Реброва в керівників «Аль-Айну»? Своєю роботою минулого сезону український тренер має заслужити шанс пережити кризовий період. Якщо до Нового року нічого не буде мінятися в «Аль-Айні», боси клубу можуть розірвати контракт із Ребровим. Гроші рахувати ніхто не буде. Але поки український тренер матиме можливість виправити ситуацію.

Оцініть матеріал
(83)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Не лише Мбаппе. Ще сім зірок, які цього літа змінять прописку
Футбол | 17 травня 2024, 11:48 1
Не лише Мбаппе. Ще сім зірок, які цього літа змінять прописку

Ветерани «Челсі» та «Атлетика», легенда «Боруссії», зірка «Мілана» та ще один із «ПСЖ»

Усик придумав для Ф'юрі нове прізвисько
Бокс | 16 травня 2024, 13:59 7
Усик придумав для Ф'юрі нове прізвисько

Британця підколюють через різке зменшення ваги

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
IronValdemar
Треба обновлювати склад, ставити більш амбітні завдання. Спад на третій сезон це нормальна ситуація.
IronValdemar
Про таке говорив колись Лобановський. Що після вдалих сезонів гравці знизили до себе вимоги. І з цими гравцями довелось прощатись. Щось схоже було в Динамо Реброва. Не дарма він просив продати певних гравців. Бо в іншому випадку йде ланцюгова реакція і починає деградувати вся команда.
victorpolo
Чомусь мені здається, що більше всіх розірвання контракту хочемо ми, українці, аніж боси клубу чи сам Ребров! ))) -3 бали від лідера - не та ситуація, щоб "рубати з плеча"... Але час ще є, як пише автор!
antt
Недавно відомий тренер порівнював Барселону і Динамо, а тут Аль-Айн і Динамо. Якщо команда погано грає, аж на восьмому місці, очевидно що причина як в футболістах так і в тренері. Тому після відставки в ОАЕ, навряд чи тренер Ребров може вразити із збірною. Якби після чемпіонського сезону він запрацював тому його попередній успіх якби не працював на нього, принаймні би не впливав на роботу із збірною. Тоді б могли мати власне Реброва біля керма збірної. А в такій ситуації, це все буде відображатися і на самому Реброві як тренері, якщо призначать.
анатолий чорнобук
Гравці команди просто попали на чемпіонські граблі.
WildeKater
Так вокруг чего статью писали? Про 8е место или про отставание 3 очка от лидера?))
Борис Велев
Первыми,  кто  заговорил  об  отставке   Реброва  в  Эмиратах   стали  наши  СМИ. Не  бегите  впереди  поезда,  у  Реброва  своя  голова  и он  еще  может  вывести  Аль-  Айн в  лидеры.  И,  простите,  в сегодняшней  нашей ситуации, когда  в  стране   война,  воевать на  два,  а  то  и  три   фронта   никто  не  будет.  Надо  сосредотачиваться  на   том,  что  есть,  сохранять  и  развивать,  а  не  рушить и  предполагать,  подстраиваясь   под  чью  то  дудку.  Эксперты  спешат заявить о  себе ,  пусть  даже   преподнося  все  как  фейк,  в  надежде,  что   мы   посмакуем  и,  проглотим.  За  это   время  они   гонорар  потратят и спроса  с  них  никакого.