Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 30 жовтня 2022, 12:26
682
1

Хагенауер про український дует: «Вони можуть досягти відмінних результатів»

З липня цього року українські фігуристи Марія Голубцова та Кирило Бєлобров тренуються у Монреалі

| Оновлено 30 жовтня 2022, 12:26
682
1
Хагенауер про український дует: «Вони можуть досягти відмінних результатів»

Як і багато українських спортсменів, фігуристи Марія Голубцова та Кирило Бєлобров, які тренувалися у Києві, після повномасштабного вторгнення росії в Україну були змушені залишити країну та шукати можливості для заняття улюбленим спортом за кордоном. Спочатку танцювальний дует опинився в німецькому Оберстдорфі, а незабаром – у липні цього року – вони перебралися до Канади, до Монреальської льодової академії, де тренуються найкращі танцювальні пари світу. Зазначимо, що українські фігуристи запустили збирання коштів на покриття витрат на тренування в Монреалі – якщо тренери та хореографи погодилися працювати з ними безкоштовно, то кошти на проживання, костюми, поїздки на змагання тощо все ж таки необхідні.

Марія та Кирило відкрили сезон все в тому ж Оберстдорфі – на турнірі Nebelhorn Trophy вони посіли підсумкове 8 місце, набравши 150.57 балів за обидва танці. А у жовтні українські фігуристи дебютували на своєму першому дорослому етапі Гран-прі – вони виступили на Skate America у Норвуді. Танцювальний дует показав свій найкращий результат сезону – Голубцова/Бєлобров набрали 152.31 бали за підсумками двох програм та посіли 10 місце.

Попереду вони мають ще один етап Гран-прі – MK John Wilson Trophy у британському Шеффілді, який відбудеться у листопаді.

Один із тих, хто працює з Марією та Кирилом у Монреалі – Роман Хагенауер, французький тренер з танців на льоду, хореограф та колишній учасник змагань. Він найбільш відомий своєю роботою з чотириразовими чемпіонами світу Габріеллою Пападакіс та Гійомом Сізероном, а також з триразовими чемпіонами світу та дворазовими олімпійськими чемпіонами Тессою Віртью та Скоттом Мойром. Наш кореспондент зустрілася з Романом на турнірі CS Nepela Memorial у Братиславі і не прогавила нагоди трохи поспілкуватися про український дует.

З липня цього року українська танцювальна пара Марія Голубцова/Кирило Білобров тренується у Монреалі у Ice Academy of Montreal (IAM). Не могли б ви трохи розповісти, як складалося це співробітництво, як усе сталося.

Ми всі в IAM, і я особисто завжди були на зв'язку з федерацією фігурного катання України, суддями, тренерами. У липні, у цей сумний для України період, ми отримали електронного листа від Марії Голубцової, в якому говорилося, що вони зараз в Оберстдорфі (Німеччина) і дуже хотіли б тренуватися у Монреалі, але у зв'язку із ситуацією це було дуже складно. Вони були у Німеччині зі своїми рідними. Ми в Академії вирішили, звичайно ж, допомогти їм, підтримати цих спортсменів у скрутній ситуації, тож погодилися взяти їх на тренування та підготовку до сезону. Вони приїхали, ми організували проживання – вони все літо гостювали у батьків Марджорі (канадська фігуристка Марджорі Лажуа, – прим. ред.), вони тепло їх прийняли у своєму будинку. Ми працюємо з ними як можемо, тому що у нас багато фігуристів і розклад уже було складено на сезон, але ми зробили все можливе, щоб їх якось додати. І ми дуже раді, що можемо зробити невеликий внесок у підтримку українських фігуристів та України загалом під час цієї жахливої війни. Вони дуже хороші молоді люди та дуже талановиті.

Планується, що вони залишаться в IAM, принаймні цього сезону?

Так, але нам потрібно все організувати і це не так просто. Спочатку була ідея взяти їх лише на літо, але потім вони повернулися зі змагань у Німеччині та сказали, що хочуть залишитися, тому ми зараз працюємо над тим, щоб знайти для них рішення.

Наскільки я знаю, вони також організували онлайн-збір Gofundme, щоб зібрати кошти на тренування в Монреалі.

Так, нещодавно я дізнався про це, але я не знаю, скільки вони зможуть зібрати таким чином. Але ми працюємо над цим, щоб ми могли отримувати більше допомоги для підтримки цих фігуристів. Тому що інша проблема також пов'язана з поїздками, якщо вони базуються в Монреалі, і їм потрібно їздити на змагання. Я не знаю всіх подробиць, але знаю, що ISU виділив частину коштів українській федерації фігурного катання - швидше за все, вони були спрямовані в Оберстдорф, центр передового досвіду ISU. Для нас це не проблема, нам ці гроші не потрібні, а от спорсменам так – їм треба їздити на змагання, десь жити.

Вони й досі працюють зі своїм українським тренером Марією Тумановською-Чайкою?

Так звичайно. Марія їхній тренер, а ми тут, щоб підтримати їх, допомогти. Тому що в Оберстдорфі вони тренувалися самі по собі, це дуже складно робити. Коли вони у Монреалі, вони працюють з нами, а якщо їм потрібно їхати до Європи перед змаганнями, як це було перед турніром Nebelhorn Trophy, то вони тренувалися з Марією.

Наскільки я розумію, програми для цього сезону були створені раніше – до їхнього переїзду до Монреалю.

Так, вони були зроблені раніше, тому ми їх просто поліруємо, вносимо невеликі зміни. Там все нормально, але я думаю, що ця пара може виступити набагато краще. Справа не в тому, що програми погані, тому що не ми їх створювали, ні, вони досить цікаві. Але я маю своє бачення цієї танцювальної пари, в якому напрямку вони повинні рухатися, і, якщо вони залишаться з нами наступного сезону, ми самі ставитимемо програми для них. З програмами, які ставив не ти, працювати складніше, бо це інший проект, чужий. Я дійсно вірю, що вони можуть досягти дуже добрих результатів, у них дуже сильні базові навички. Звичайно, їм потрібно багато працювати, але мають великий потенціал. Також вони дуже високі, а в танцях на льоду фігуристи зазвичай менші на зріст, тому у них така амплітуда, такі довгі лінії. До того ж вони дуже цікаві як особистості.

Але, звичайно, коли вони тільки приїхали, мабуть, через складну ситуацію в Україні, я відчував певну напругу, особливо у Кирила, що зрозуміло. Мені здається, що в Монреалі вони почуваються трохи як удома, тому що тут є група фігуристів, більшість із яких також не з Монреалю. Є співтовариство юних спортсменів із Японії, США, Франції, тож є з ким поспілкуватися і не почуватися самотніми. Їхні мами залишилися в Німеччині, ну а батьки, я так думаю, в Україні, бо все ще триває війна.

Марина Настевич

Фото – Judith Dombrowski, Ольга Трофімова, Instagram

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Усик проти Ф’юрі – поєдинок 50 на 50. Легендарний бій за абсолюта
Бокс | 17 травня 2024, 10:15 24
Усик проти Ф’юрі – поєдинок 50 на 50. Легендарний бій за абсолюта

Sport.ua разом із GGBET анонсує головний поєдинок суперважкої вагової категорії в боксі за 25 років

ЧС з хокею. Перемога Канади, розгром від збірної США
Хокей | 16 травня 2024, 23:37 0
ЧС з хокею. Перемога Канади, розгром від збірної США

Північноамериканські збірні виграли свої матчі на ЧС

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Валерий Стебловский
Світ не без добрих людей. Український народ ніколи не забуде підтримки. Велика подяка Роману.