Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 29 жовтня 2022, 00:58
17441
5

МАРКЕВИЧ: Коломойський сказав: я взагалі вас не просив виходити у фінал ЛЄ

Екс-тренер «Дніпра» розповів про фінал Ліги Європи 2015 проти «Севільї»

| Оновлено 29 жовтня 2022, 00:58
17441
5
МАРКЕВИЧ: Коломойський сказав: я взагалі вас не просив виходити у фінал ЛЄ
Fanday. Маркевич та Коломойський

Екс-тренер «Дніпра» Мирон Маркевич розповів про фінал Ліги Європи проти «Севільї» (2:3), який пройшов у 2015 році.

– Якщо пригадати фінал із «Севільєю» та повернути той день, 27 травня, напередодні матчу, що б ви зробили інакше?

– (Сміється) Чесно кажучи, я не вгадав із заміною. Там все йшло до нічиєї, мабуть, мав бути додатковий час. Чогось побоявся я випустити тоді Лучкевича. Не знаю чому, до сьогодні мене це мучить. Лучкевич тоді був на ходу, багато працював на полі, але я випустив Безуса. Він непогано проти «Шахтаря» зіграв за тиждень до фіналу. Думав, що Безус вийде та заб'є.

Це зараз можна гадати. У принципі ми непогано у фіналі грали. Але Севілья є Севілья. Пам'ятаю, перейшовши до Дніпра, я просив взяти в команду Банегу, він тоді у Валенсії грав. В принципі ми домовилися, і він уже хотів їхати до «Дніпра», причому безкоштовно. За контракт його не треба було платити, він просив зарплату близько двох мільйонів. У Дніпрі були футболісти, які отримували такі гроші. Я просив взяти цього гравця, він мені потрібний був, але мені відмовили. А у фіналі він вів гру іспанської команди і завдав нам безліч проблем. Банега у фіналі – це половина «Севільї». Жалкую, що аргентинець тоді не в нашій команді грав.

– Кажуть, що, побачивши одного разу відомості про зарплати гравців «Дніпра», ви обурилися. Пам'ятаєте, що ви сказали?

– Сказав, що не повинно бути такого. Потрібно все зрізати. У «Металісті» і близько не було таких зарплат. У Харкові преміальні сплачували за кожну гру. Хлопці виходили та билися. І у «Дніпрі» треба було так зробити. Гроші треба заробляти, а так, виходить, вийшов на поле, потряс одним місцем і отримав зарплату. І так щомісяця.

Преміальні у «Дніпрі» пообіцяли гравцям лише якщо команда вийде у фінал Ліги Європи. Але так і не виплатили. Я чекаю на ці гроші по сьогоднішній день (сміється).

– Після фіналу Ліги Європи був бенкет. Там був і Коломойський. Пам'ятаєте, що він тоді сказав?

– Так, нас запросили, і Коломойський тоді мені сказав: я взагалі вас не просив виходити у фінал. Я тоді не зрозумів, до чого він це каже. Потім уже стало ясно, до чого були сказані ці слова. Нам взагалі перестали платити навіть зарплату.

– Вам багато залишилися винні?

– Та там не тільки мені залишилися винні, багатьом людям. Тоді ще борги «Дніпра» були не надто великі. Потрібно було просто віддати половину тієї суми. Не думаю, що це були великі гроші для Ігоря Валерійовича, тим самим він зберіг би клуб зі столітньою історією. Але, як сказав якось Коломойський: «Борги віддають лише слабаки».

– Коли ви зрозуміли, що у Дніпрі все йде до розвалу?

– Після фіналу Ліги Європи. В нас навіть харчування не було. Русол та Стеценко давали свої гроші, щоб годували хоча б команду. Я також підключився до цього процесу. Треба було хлопців якось підтримувати. Якісь преміальні я їм платив. Робив це собі. Не можу сказати, що гроші були визначальними для гравців. І без них усі хлопці виходили на поле та грали – і добре.

Може, пам'ятайте фразу Вернидуба, що «Зоря» вже третя у чемпіонаті. Я сказав їм: «На ці слова треба якось відреагувати». Вони мене почули та заграли краще, ніж до цього. Я всім їм вдячний за ті два роки, які ми провели разом. Вони всі професіонали. Дев'ять місяців ми грали, не отримуючи за свою працю жодної копійки. Вже тоді я здогадувався, що Дніпро починає зникати потихеньку.

– Як ви вважаєте, чому після фіналу Ліги Європи Коломойський не продав деяких гравців і не розрахувався з командою? Адже мав таку можливість?

– Не знаю. Це в нього треба спитати. Я його логіки не розумів і, мабуть, ніколи не зрозумію. Адже потім всі футболісти, що стоять, пішли безкоштовно. Як так? Для мене це залишається загадкою до сьогодні. Але Коломойський так вирішив. Ну що ж, тут нічого не вдієш. Особисто я продовжую жити тим «Дніпром». Яка шикарна історія команди! Скільки знаменитих гравців пройшло через той «Дніпро»! Жаль команду, яку просто знищили.

Оцініть матеріал
(110)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Михаил Степанов
я був на тому фіналі...шкода що програли....а потім Беня і команду поховав
D.Lanskoy
А потім Бєня проштовхнув в презікі свого блазня і триумфально повернувся до країни, і досі тут. Якась ФБР нам нє указ.
Выталкиватель парашутистов
Как бизнесмена, я Беню понимаю. Он говорил тренеру и игрокам, что не мешало бы выиграть ЛЕ? Нет, не говорил. Он же прекрасно понимал, в какие огромные деньги он влетает, даже в случае выхода в финал (премиальные всем, кто причастен к такому результату,а это сотни тысяч долларов). Попали в финал? Ну так и радуйтесь,договора такого не было, чтобы кого-поощрять за это.