Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 25 жовтня 2022, 09:00
1945
1

Чемпіонський старт Одерматта, усунення росіян. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 25 жовтня 2022, 09:00
1945
1
Чемпіонський старт Одерматта, усунення росіян. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Одерматт

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 22 жовтня

Зольден (Австрія), гігантський слалом, жінки – скасовано

Неділя, 23 жовтня

Зольден (Австрія), гігантський слалом, чоловіки

Одерматт починає з перемоги

У передостанній вікенд жовтня на Реттенбахському льодовику в Зольдені за традицією стартував новий сезон Кубка світу з гірських лиж. З першого ж етапу почалися проблеми із погодою. Провести вдалося лише недільний чоловічий гігант, а ось суботній жіночий скасували через важкі погодні умови.

Вночі з п'ятниці на суботу у Зольдені почали йти сильні опади – дощ упереміш із мокрим снігом. Все це тривало до середини дня суботи: упоратися з такою стихією та організувати нормальні, безпечні змагання було неможливо. До недільного чоловічого старту ситуація покращала, проте ідеальним стан снігового полотна траси не назвеш.

На цьому проблеми, які створює погода, не скінчилися. Через тиждень, 29-30 жовтня, мала відбутися прем'єра у Кубку світу – відкриття швидкісного сезону. Місце для цього було підібрано дуже цікаве: під покровом легендарної альпійської вершини Маттерхорн, яка вважається однією з візитівок Альп. Траса мала починатися на території Швейцарії, а фінішувати вже в Італії. Однак через брак снігу провести чоловічі швидкісні спуски наступного тижня не вдасться. Наразі вже триває боротьба за те, щоб через тиждень, 5-6 листопада, провести аналогічні гонки у жінок.

Ну а сам чоловічий гігант у Зольдені завершився максимально прогнозовано та прозаїчно: впевненою перемогою Марко Одерматта. За загальної досить високої щільності результатів він випередив найближчого переслідувача, Жана Краньєца, на 0,76 секунд - справжній розгром. Король минулого сезону розпочав нову зимову кампанію справді по-королівськи.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Одерматт

Традиційно на відкритті сезону у Зольдені завжди дуже сильно виступає збірна Норвегії. Частіше дивують представниці жіночої збірної, цього разу через відміну жіночого гіганта цю роль взяли на себе чоловіки. Слідом за Одерматтом і Краньєцом розташувалися відразу три норвежці: Хенрік Крістофферсен, Лукас Бротен і Расмус Віндінгстад.

Особливо варто відзначити успіх Крістофферсена. Минулого сезону з 8 гігантів на Кубку світу 5 виграв Одерматт, три - саме Хенрік. Під кінець минулого сезону норвежець видав вражаючу серію успіхів, що дозволило говорити про його другу молодість та повернення на рівень 5-річної давності. І старт нового сезону у Зольдені у цю тенденцію цілком органічно вписується. Зазначимо, що виступав Крістофферсен на нових лижах: у міжсезоння він перейшов на лижі фірми Van Deer, яку недавно запустив його багаторічний суперник, легендарний Марсель Хіршер.

Зазначимо прорив на 20 місць у другій спробі Томмі Форда: у підсумку американець фінішував у топ-6. На початку сезону 2019/2020 Форд несподівано вийшов на елітний рівень у гіганті, і навіть здобув домашню перемогу у Бівер Кріку. Однак довго утримати той рівень Форд не зміг. Подивимося, що вийде у 33-річного американця зараз.

Getty Images/Global Images Ukraine. Томмі Форд

Повністю провалила відкриття сезону збірна Італії. У другу спробу пробився лише Джованні Борзотті, але й він на другій трасі припустився грубої помилки і фінішував 28-м – найгірший результат із усіх, хто дістався фінішу. А всі ці проблеми розкрилися з однієї простої причини: на першій спробі зійшов з дистанції лідер команди та єдиний на даний момент італійський гігантист найвищого рівня – Лука Де Аліпрандіні. А за спиною в нього нема нікого.

Втім, регрес збірної Італії в гіганті вже давно не секрет. А колись «Скуадра Адзурра» у цьому виді була серед законодавців мод. І тут можна згадувати навіть не часи Альберто Томби, а й 21–ше століття, коли блищали Массімільяно Блардоне і Манфред Мьольгг. Невдало виступила у Зольдені і збірна Австрії – жодної людини у топ-10.

Традиційно відкриття сезону в Зольдені цікаве ще й тим, що ми можемо зрозуміти, хто із представників швидкісних видів цього сезону націлений на загальний залік – у такому разі вони приїжджають до Зольдену і починають полювання за очками. Цього разу, окрім досить прогнозованої появи Александера Омодта Кілде, ми побачили на старті Вінсента Кріхмайра, Маттіаса Маєра та Домініка Паріса.

І загалом похід швидкісників за очками у Зольдені завершився вкрай невдало. Маєр і Паріс не потрапили до топ-30, Кілде після 22-го місця на першій трасі на другій зійшов з дистанції. Очки набрав лише Кріхмайр: серйозна помилка на другій трасі та 27-ме підсумкове місце – з усіх, хто дістався фінішу, він випередив лише Борзотті.

Лижні гонки

До старту Кубка світу з лижних гонок ще більше місяця, але дуже важливі для майбутнього сезону події почали відбуватися вже зараз. У суботу в Зольдені відбувся конгрес Міжнародної лижної федерації (FIS), на якому було ухвалено рішення продовжити усунення російських та білоруських лижників на весь сезон 2022/2023. За всіма чутками та публічними заявами FIS можна зрозуміти, що в перші ряди борців за справедливість там не рвалися, і просто сховалися за авторитет МОК та його рекомендацій щодо продовження санкцій, обмежившись при цьому максимально м'якими формулюваннями.

З усіх основних лижних видів спорту по-справжньому важливою подією усунення росіян буде лише для лижних гонок. Безумовно, з погляду і юридичного, і морального рішення це абсолютно справедливе. Однак якщо говорити про суто спортивну складову Кубка світу з лижних гонок, то це рішення катастрофічне.

Географія інтересу до лижних гонок і так вкрай вузька і звужується з кожним роком, і втрата однієї з трьох найсильніших збірних світу – дуже важкий удар по і без того невисокому рівню конкуренції у цьому виді спорту. У новому сезоні Кубок світу з лижних гонок ризикує перетворитися на виїзний чемпіонат Скандинавії між Швецією та Норвегією. До речі, лідери обох скандинавських збірних публічно заявляли про свою готовність бойкотувати змагання, якщо братимуть участь російські лижники.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Большунов

Воно й зрозуміло: будь-якій цивілізованій людині не захочеться стояти поруч із умовним Олександром Большуновим, який брав участь у сумнозвісному путінському Z-мітингу в «Лужниках» 18 березня чи Веронікою Степановою, яка під диктовку свого пристарілого бойфренда видає дикі за своїм змістом пости у соцмережах. Тепер усієї цієї братії цуратимуться як прокажених. При чому не лише спортсмени, а й спонсори: дуже підозрюю, що скандинавські та німецькі компанії, які приносять левову частку грошей у лижні гонки, також не захотіли б бачити поряд зі своїми логотипами зашкварених осіб, які беруть участь у путінських Z-мітингах, перебувають на зарплаті в Росгвардії, а потім щось розповідають про «спорт внє палітікі».

За чутками, FIS явно не горів бажанням усувати російських лижників і шукав якісь репутаційно прийнятні шляхи допустити їх до змагань. Наприклад, під нейтральним прапором із публічним засудженням військової агресії проти України. Але президент Федерації лижних гонок росії (ФЛГР) Єлєна Вяльбе, коментуючи такий варіант, назвала його неприйнятним, заявивши, що російські лижники «не відмовлятимуться від своєї країни». Ну що ж, «ні» – значить ні. Хоча загалом такий варіант був би жахливим рішенням: він би викликав обурення як у цивілізованому світі, так і за поребриком.

Безумовно, з суто спортивної точки зору хотілося б побачити продовження дуелі Большунова з Йоханнесом Клебо, боротьбу Непряєвої та Ступак зі шведками та норвежками. Але є в цьому світі цінності, які важливіші за це. Саме тому шведи та норвежці боротимуться за Кубки світу та медалі чемпіонату світу, а прихильники військової агресії – змагатимуться самі з собою у Сиктивкарі та Мончегорську.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Все серйозно? Миколенко залишав стадіон у захисному чоботі на лівій нозі
Футбол | 25 квітня 2024, 02:15 2
Все серйозно? Миколенко залишав стадіон у захисному чоботі на лівій нозі

Віталій отримав неприємну травму у матчі «Евертон» – «Ліверпуль»

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
1301419826649275#facebook
Непоганий огляд