Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Шахи
| Оновлено 24 жовтня 2022, 19:21
3808
0

Сестри Музичук позмагаються за право кинути виклик чемпіонці світу

Блогер Sport.ua Олексій Рижков анонсує матчі претенденток на світову шахову корону

| Оновлено 24 жовтня 2022, 19:21
3808
0
Сестри Музичук позмагаються за право кинути виклик чемпіонці світу
Instagram. Сестри Музичук

24 жовтня в Монако стартує пул А матчів претенденток на світову шахову корону. Боротьбу за право зіграти з чинною шаховою королевою китаянкою Цзюй Веньцзюнь поведуть і дві українські шахістки – сестри Анна та Марія Музичук.

Система визначення суперниці для чемпіонки зазнала змін після початку повномасштабної війни рф проти України. Якщо спершу було заплановано провести коловий турнір 8-ми шахісток навесні, то після початку бойових дій змагання перенесли на осінь і змінили колову на нокаут-систему (відповідно з чвертьфіналами, півфіналами й фіналом). Чому? Вочевидь, страх як не хотіли російські очільники ФІДЕ прибирати зі списку потенційних суперниць чемпіонки світу росіянок, а перенесення змагань на пору листопаду дало змогу виграти час, оговтатися від обурень світової громадськості, одне слово, зіграти на так званій утомлюваності від війни. Зміна формули покликана мінімізувати можливість зустрічі за шахівницею українок і росіянок між собою (вони зіграють у різних пулах – А та В відповідно). Водночас нещодавній заклик голови МОК Томаса Баха до міжнародних спортивних федерацій і надалі додержуватися рекомендацій і не допускати російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань ФІДЕ проігнорувала, обмежившись лише заборонами на командному рівні. В особистих шахових турнірах росіяни, хай і під прапором ФІДЕ, участь беруть.

На жаль, світова шахова реальність така, що представники країни-агресора правлять бал на великій шахівниці (в цьому контексті алегоричності трохи менше, ніж в американського державного діяча Збігнева Бжезинського в його славнозвісній книзі) й кремпуватися щодо скоєного їх країною в Україні вони не поспішають. Чи можна якось здолати їхній цинізм, щедротно помережаний ницістю?

Принаймні спробувати це зробити безпосередньо за шахівницею змога є. Суперницям належить зіграти по 4 партії одна з одною в класиці. Якщо вони не виявлять переможниць, то все вирішить тайбрейк (швидкі шахи, бліц тощо). Переможниці пулів А та В зіграють між собою матч із 6-ти класичних партій (і в разі потреби тайбрейку), в якому визначать безпосередню суперницю чемпіонки світу. Загальний призовий фонд рекордний – 250 тис. євро!

Getty Images/Global Images Ukraine. Анна Музичук

Анна Музичук нині посідає 8-й рядок у світовому шаховому рейтингу. Власне, після нещодавнього клубного Кубка Європи сестри Музичук помінялися 7-м і 8-м місцями – Марічка зіграла на тих змаганнях успішніше, попри не зовсім вдалий виступ своєї команди. Анні протистоятиме 35-річна представниця Індії Гампі Конеру (нині – 3-тя в світовій класифікації). Трохи непокоїть ігрова форма Ані, адже на клубному європейському форумі вона виграла лише однораз (в представниці Індонезії Ірини Харисми Сукандар), програла партію Наталі Буксі, всі інші зіграла внічию, зокрема й проти рідної сестри. Перед цим, щоправда, був в Анни вдаліший досвід виступу в командному чемпіонаті Іспанії (до того ж чоловічому, або, як зараз кажуть, відкритому). Там наша співвітчизниця фінішувала з особистим результатом «+2», а команда «С. А. Сольвей», кольори якої вона захищала, виборола в підсумку чемпіонство.

Хампі Конеру натомість після олімпіади в Ченнаї (там її особистий результат «+2») зосередилася на підготовці до претендентських перегонів і не брала участі в значущих змаганнях. Так, Конеру виглядає фавориткою (бодай через те, що не дізнала тягаря валу негативної інформації через воєнні дії у своїй країні), та все ж таки, як на мене, не варто скидати з рахунків українську шахістку. Аня неоднораз доводила, що може зібратися для відповідальних змагань і, якщо конче потрібно, стрибнути вище голови.

Марія Музичук спробує здолати опір китаянки Лей Тінцзє. Наша шахістка поступається суперниці трохи більш як сімома пунктами рейтингу й одним місцем у світовій табелі про ранги (Лей нині 6-та). Марічка краще за свою сестру зіграла на клубному європейському форумі в австрійському Майрхофені, здобувши чотири перемоги за однієї поразки й двох нічиїх.

25-річна Лей Тінцзє свого пікового рейтингу (2545) сягнула чотири з половиною роки тому. Останнім часом чимало партій зіграла в мережі, трохи ігноруючи живі шахи й водночас ігноруючи жінок як суперниць, протистояла здебільшого чоловікам із рейтингами близько 2700. Більшість таких партій програла. Хоча інколи й у напрочуд впертій боротьбі. Так, наприклад, нідерландець Йорден ван Форест не зміг дістати переваги білими в іспанській партії, зрештою покарав Лей за трохи авантюрний рейд королівського пішака, дістав матеріальну перевагу й після 75 ходів довів партію до перемоги. У такому форматі суперниця Марічки програла 11 партій поспіль! Та навряд чи вона себе аж надто кривдувала за це, адже суперники ж були які: й Магнус Карлсен, й Ріхард Раппорт, ба навіть вельми популярний у нашочасся 19-річний американець Ханс Моке Німанн (протистоїть нині в суді представникам шахової еліти, що звинувачують його в читерстві, й прагне відсудити в зверхників аж 400 млн доларів США) й інші зірки чоловічих шахів! Прикметно, що останньою на сьогодні суперницею-жінкою для Лей Тінцзє на шахівниці була чемпіонка світу Цзюй Веньцзюнь. І Лей проти неї встояла чорними! До слова, жінкам (а саме Хампі Конеру) Лей програвала за шахівницею востаннє ще минулого року! Торік, до речі, виграла білими й у Марічки, проігнорувавши рокіровку, натомість організувавши зухвалу атаку на короля чорних. Явну фаворитку нинішнього протистояння Марії та Лей назвати заскладно. Як на мене, шанси суперниць приблизно рівні.

Переможниці цих двобоїв зустрінуться між собою. Щиро зичу, щоб українки звитяжили своїх опоненток і потішили нашу шахову спільноту українським (ба більше – родинним!) дербі на дальшій стадії.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.