Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 18 березня 2023, 04:46
2983
0

Якою буде Суперліга в новому сезоні?

Оглядач Sport.ua анонсує початок внутрішнього баскетбольного чемпіонату

| Оновлено 18 березня 2023, 04:46
2983
0
Якою буде Суперліга в новому сезоні?
fbu.ua

На cуботу, 22 жовтня, заплановано старт тридцять другого чемпіонату України з баскетболу серед чоловічих команд в елітному дивізіоні, який вже давно називається Суперлігою. Саме заплановано, оскільки Київ (де і мають пройти перші матчі нового сезону) останнім часом з набагато більшою інтенсивністю зазнає рашистських обстрілів, але, будемо сподіватися, що обстановка буде тихою і матчі пройдуть згідно розкладу.

У будь-якому випадку, те, що чемпіонат відбудеться (будемо оптимістами і розраховуємо на краще), вже є великою заслугою всіх причетних. Баскетбол в Україні продовжується і навіть війна не змогла його зупинити. Звичайно, говорити про високу якість майбутнього сезону не доводиться. Порівняно з попереднім чемпіонатом втрата в якості бачиться просто колосальною. Але зараз на довоєнні розклади об'єктивно не можна розраховувати у будь-якій сфері нашого життя.

Хто і як буде грати

Після дуже складного періоду, який язик не повертається назвати повноцінним міжсезонням між двома чемпіонатами, було визначено список команд, які виявились готовими виступити в Суперлізі сезону 2022/2023. Спочатку цей список включав вісім клубів, але буквально вчора на офіційній прес-конференції, присвяченій старту нового сезону, було оголошено, що таких команд буде дев'ять. Отже, на старт нової внутрішньої першості виходять: «Будівельник» (Київ), «Київ-Баскет», БК «Запоріжжя», «Дніпро», «Черкаські Мавпи», «Старий Луцьк-Університет» «Прикарпаття-Говерла» (Івано- Франківськ), «БІПА-збірна Одеської області» та «Львівська Політехніка», що приєдналася в останній момент.

Дев'ять команд проведуть між собою регулярний чемпіонат у чотири кола за вже випробуваною під час пандемії коронавіруса системою бабблів. Турнір не завершиться традиційним плей-оф, а чемпіона України буде визначено за результатами регулярного сезону. Втім, керівництво Федерації Баскетболу України (ФБУ) остаточно не закрило це питання і, якщо ситуація в країні дозволить (насамперед у військовому плані та в аспектах безпеки), плей-оф ще може повернутися.

Порівняно з минулим сезоном не візьмуть участь у турнірі «Прометей», МБК «Миколаїв», «Харківські Соколи», БК «Тернопіль», БК «Одеса», «Хімік» та «Кривбас». Вакантні місця виявилися заповненими трьома командами із західного регіону нашої країни, що в минулому сезоні виступали у Вищій Лізі та одним абсолютно новим колективом із традиційно баскетбольної Одеси. При цьому «БІПА-збірна Одеської області» не є прямим продовжувачем історії БК «Одеса» або южненського «Хіміка». Постійний це проект або тимчасовий, покаже час. Поки що слід бути задоволеним тим фактом, що історію виступів одеських колективів у чемпіонатах України не буде перервано.

Скандал сезону

Чемпіонат ще не розпочався, але з 99% упевненістю можна сказати, що головна скандальна історія сезону 2022/2023 вже відбулася – у майбутній Суперлізі не зіграє її останній чинний чемпіон «Прометей».

Участь слобожанський клуб не візьме не через фінансові проблеми, тут у команди якраз все добре. Клуб досить рано сформував другу команду спеціально для участі в чемпіонаті України, основу якої склали молоді баскетболісти з дубля южненського «Хіміка» та провів нормальну як для нинішніх умов підготовку до сезону. Більше того, слобожанський клуб був готовий надати фінансову допомогу іншим командам, щоб вони могли виступити в новому сезоні (передусім йшлося про МБК «Миколаїв» та «Харківські Соколи»).

Проте ФБУ незадовго до закінчення прийому заявок та вступних внесків на участь у новому сезоні заявила, що цей самий внесок для «Прометея» складатиме чотири з половиною мільйони гривень замість сорока тисяч гривень для інших клубів. Тобто стартовий внесок для «Прометея» було збільшено більш ніж у сто разів. Підставою для такого рішення стала участь слобожанського клубу у Кубку Європи – турнірі, що проходить не під егідою ФІБА.

«Прометей» порахував такі заходи драконівськими щодо себе і заявив, що якщо суму вступного внеску не буде знижено, то клуб не візьме участь в турнірі. Так і сталося. Разом зі слобожанським клубом не візьме участь в новому сезоні і МБК «Миколаїв», який, до речі, є єдиною командою, яка не пропустила жодного чемпіонату України з баскетболу в історії. «Корабели» заявили, що за час, який залишився до старту чемпіонату, вони не зможуть знайти необхідні фінанси для участі в турнірі.

Дуже схоже, що нинішній конфлікт між «Прометеєм» та ФБУ за своєю суттю є конфліктом між Володимиром Дубинським (президентом слобожанського клубу) та Михайлом Бродським (головою ФБУ), а суть непорозумінь між двома великими фігурами в українському баскетболі є набагато глибшою, ніж у сумі вступного внеску до Суперліги. Обидві сторони за допомогою різних способів комунікації висловлювали та обґрунтовували свої позиції. На мій погляд, трохи більш логічними виглядають докази «Прометея» – виступати в більш сильнішому єврокубковому турнірі з гарантованим місцем серед його учасників і нехай невеликою, але перспективою пробитися до Євроліги, цілком логічне рішення для управлінців і тренерського штабу слобожанського клубу. Втім, залишається лише жалкувати, що навіть повномасштабна війна не змогла припинити внутрішні конфлікти в українському баскетболі.

Фаворити сезону

Повертаючись до спортивної складової майбутнього чемпіонату, варто відзначити, що поки що на папері вимальовується головний фаворит. Таким бачиться «Дніпро». Команда змогла зберегти Станіслава Тимофеєнка, який був одним із провідних гравців минулого сезону. Також у складі досвідчені Максим Закурдаєв та Сергій Загреба. З оренди повернуто до команди Євгена Сорочана і Романа Бондарчука, які вже встигли засвітитися в Суперлізі. Також у «Дніпрі» продовжить свою кар'єру після трьох років, проведених у «Харківських Соколах», Олександр Тарасенко.


БК Дніпро

Кинути виклик дніпрянам спробує «Будівельник». Зазначимо, що не варто плутати заявку «будівельників» на сезон у міжнародних турнірах з ростером для Суперліги. Там виступатиме інша команда під керівництвом Дмитра Забірченка. Втім, під рукою у молодого тренера буде досить хороший склад для нинішнього внутрішнього чемпіонату. В ньому числяться досвідчені захисники Павло Буренко та Олександр Кольченко, форварди Володимир Конєв та Сергій Приймак, а позицію центрового закриватиме Максим Сандул.

Інші колективи помітно поступаються «Дніпру» та «Будівельнику» за попередніми розкладами. Однак на даний момент залишається ще понад двадцять вільних баскетболістів, які були помітними персонажами в минулорічній Суперлізі.

Особливості сезону

Наступний чемпіонат стане найбільш незвичайним і невизначеним в українському баскетболі. Причина одна – війна, розв'язана росією. Те, що баскетбол триває – однозначно добре, але поки що запитань більше, ніж відповідей.

На передній план виходить безпека. ФБУ оголосила, що матчі Суперліги пройдуть без глядачів і це логічно, а для проведення бабблів обрано чотири міста – Київ, Луцьк, Івано-Франківськ та Дніпро. Дещо дивує вибір Дніпра, який знаходиться зовсім недалеко від лінії фронту. Втім, хочеться вірити, що протягом сезону все буде гаразд.

Дуже багато невизначеностей пов'язано з повітряними тривогами. Матчі точно будуть перериватися і це станеться не один раз. ФБУ ще доопрацьовує протокол безпеки Суперліги, де й має бути детально розписано інструктаж з цього питання. Також нюанс із освітленням. Якщо віялові відключення таки стануть масовими, то доведеться серйозно коригувати розклад турніру та час початку поєдинків.

Наступний сезон однозначно увійде в історію хоча б тим, що вперше в літописі українського незалежного баскетболу у нас на старті сезону не буде жодного легіонера (навіть на початку 90-х було по кілька гравців із ближнього зарубіжжя) і дуже велика ймовірність, що без них наша внутрішня першість і завершиться.

По якості баскетболу та по силі команд також все зрозуміло. Вони явно зміняться не на краще. Втім, у такій ситуації завжди знайдуться позитивні моменти. Наприклад, по ходу сезону точно розкриється не один гравець, який раніше протирав штані на лаві запасних, а хтось взагалі без досвіду гри в Суперлізі голосно заявить про себе.

Наш баскетбол пережив багато важких моментів. Переживе і нинішню війну. Навіть у такий непростий час в Україні буде повноцінний чемпіонат. А справжні шанувальники помаранчевого м'яча не відвернуться від своїх команд та від Суперліги загалом. Так, поки доведеться забути про Матчі Всіх Зірок і про яскравих американських легіонерів, але в тому, що майбутній сезон подарує багато цікавих моментів, сумніватися не доводиться. Повірте, український баскетбол інакше просто не вміє.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Михайло КОПОЛОВЕЦЬ: «Заяви Орбана? Давайте ми тоді Будапешт анексуємо»
Футбол | 28 червня 2024, 12:11 10
Михайло КОПОЛОВЕЦЬ: «Заяви Орбана? Давайте ми тоді Будапешт анексуємо»

Відомий український ексфутболіст відреагував на територіальні претензії Угорщини щодо Закарпаття

Колумбія розгромила Коста-Ріку та вийшла у плей-оф Копа Америка
Футбол | 29 червня 2024, 03:15 2
Колумбія розгромила Коста-Ріку та вийшла у плей-оф Копа Америка

Голи забили: Луїс Діас (з пенальті), Давінсон Санчес та Джон Кордоба

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.