Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 22 жовтня 2022, 03:27
3814
0

Де затребувані ветерани? Найбільш вікові тренери топ-ліг Європи та УПЛ

Хто у найсильніших чемпіонатах континенту є найдосвідченішим? А як із цим в Україні?

| Оновлено 22 жовтня 2022, 03:27
3814
0
Де затребувані ветерани? Найбільш вікові тренери топ-ліг Європи та УПЛ
Getty Images/Global Images Ukraine. Мірча Луческу

Робота футбольного тренера тільки з дивану бачиться простою та барвистою – багато підлеглих, є можливість для прийняття ключових рішень та реалізації творчих задумів, плюс на високому рівні ще й платять стільки, що навіть усвідомити складно. Насправді ця праця щодня вимагає колосальної віддачі та готовності миттєво відповісти за невдачі.

Багато в чому через різноманітні складнощі з кожним роком у світовому футболі на топ-рівні залишається дедалі менше вікових наставників. Керівництво клубів воліє робити ставку нехай на менш досвідчених наставників, які ще вчора грали пліч-о-пліч із своїми сьогоднішніми підопічними, але які швидше «схоплюють» усі новомодні тенденції та віяння й готові втілювати їх у життя.

Навіть авторитетний коуч Манчестер Сіті Хосеп Гвардіола одного разу зізнався журналістам, що не має наміру працювати у професійному футболі до 70 років. Іспанець заявив, що «занадто любить гольф», вочевидь, натякнувши на бажання спокійно та розмірено провести пенсію.

Треба сказати, що у топ-лігах Європи на сьогоднішній день немає жодного фахівця, який би досяг або перевалив за 70-річний віковий рубіж. Хто з наставників є найбільш віковим у кожному з цих чемпіонатів? Давайте з'ясовувати…

АПЛ – Девід МОЄС

Getty Images/Global Images Ukraine

Вік: 59 років
Громадянство: Шотландія
Команда: Вест Хем

Девід Моєс настільки давно на видноті, що одразу й не віриться - йому ще немає навіть і шістдесяти! Тренерську кар'єру шотландець розпочинав у 1998 році в Престоні, звідки через чотири сезони перебрався до Евертона. Саме керуючи «ірисками», Моєсу вдалося створити імідж тямущого фахівця, який має свої погляди на футбол і здатен досягати поставленої мети. Невипадково, що у 2013 році, коли пост головного тренера Манчестер Юнайтед вирішив залишити легендарний Алекс Фергюсон, обійняти вакантну посаду було запропоновано саме Моєсу.

На жаль, але з МЮ Девіду не вдалося пробитися на вершину світової слави. Через рік шотландець залишив Олд Траффорд, після чого працює з менш амбітними командами, але виключно у топ-лігах: в Іспанії – з Реал Сосьєдадом, а в Англії – із Сандерлендом та Вест Хемом. З «молотобійцями» у шотландця наразі є діючий контракт з терміном до кінця сезону-2023/24. Недивно, що працюючи в основному з клубами «другого ешелону», найвищим досягненням та єдиним трофеєм у багаторічній кар'єрі Моєса залишається Суперкубок Англії, виграний із Манчестер Юнайтед ще влітку 2013 року.

Ла Ліга – Мануель ПЕЛЛЕГРІНІ

Getty Images/Global Images Ukraine

Вік: 69 років
Громадянство: Чилі
Команда: Бетіс

Чилієць Мануель Пеллегріні в якості футболіста всю кар'єру провів на батьківщині в рядах Універсідад де Чилі, де у 1988 році й почав новий для себе шлях - тренерську роботу. Перші десять років Пеллегріні очолював виключно чилійські колективи, з якими досяг певних, але не надто гучних успіхів. Потім його покликали до еквадорського ЛДУ Кіто, де він одразу ж став чемпіоном, й вирушив підкорювати Аргентину – у Сан-Лоренсо та Рівер Плейт.

Вигравши два чемпіонські титули в аргентинському футболі, Пеллегріні залишив країну і близько півроку залишався без роботи, після чого отримав запрошення з Європи. У здібності чилійця повірило керівництво Вільярреала, де Мануель за п'ять років суттєво «прокачав» не лише команду, а й свій власний авторитет. Так, що отримав запрошення очолити мадридський Реал, де провів всього сезон, причому невдалий. Після провалу з «бланкос» Пеллегріні подався до Малаги, а через три роки знову отримав можливість спробувати себе на топ-рівні – у Манчестер Сіті. За три сезони роботи з «городянами» Мануель відзначився завоюванням одного чемпіонства та виграшем двох Кубків ліги в Англії.

У 2016 році поїхав за «довгим юанем» до Китаю, а за два роки повернувся до Англії, де трохи більше року пропрацював із Вест Хемом. Наприкінці грудня 2019-го співробітництво чилійця з «молотобійцями» припинилося, а влітку 2020-го Пеллегріні повернувся до Іспанії, прийнявши запрошення Бетіса. З командою із Севільї віковий південноамериканський наставник у минулому сезоні виграв Кубок Іспанії, здолавши у вирішальному поєдинку за допомогою серії післяматчевих пенальті Валенсію.

Нинішній контракт Пеллегріні з Бетісом розрахований до 30 червня 2025 року. У цей момент чилійцю буде вже майже 72 роки.

Серія А – Джан П'єро ГАСПЕРІНІ

Getty Images/Global Images Ukraine

Вік: 64 роки
Громадянство: Італія
Команда: Аталанта

В якості футболіста Гасперіні основну частину кар'єри провів у досить скромних Палермо та Пескарі. А ось тренерську кар'єру Джан П'єро починав у Ювентусі – що правда, як наставник молодіжних команд «старої синьйори». Після дев'яти років роботи з юніорами Гасперіні отримав можливість нарешті вийти на рівень перших команд. Досвід із Кротоне дозволив наставнику згодом очолити Дженоа, а звідти перейти в Інтер, хоча з «нерадзуррі» співпраця у фахівця вийшла дуже швидкоплинною.

Після невдачі на топ-рівні Гасперіні очолив Палермо, потім знову попрацював із Дженоа, а з літа 2016 року є наставником Аталанти. Не зумівши закріпитися на вершині, Джан П'єро вирішив піднятися туди самостійно разом із новою командою. Завдяки амбітності наставника, яка нашарувалася на професійне бачення ситуації з боку керівництва, клуб з Бергамо за останні шість років досяг суттєвого прогресу, перетворившись на одну з найсильніших команд Серії А. Зокрема, з Гасперіні Аталанта тричі ставала бронзовим призером чемпіонату, а також двічі виходила у фінал Кубка Італії. Самого Джан П'єро двічі визнавали тренером року в Серії А, і це незважаючи на те, що жодних трофеїв з Аталантою він поки що так і не завоював.

Щодо контрактних зобов'язань, то нинішня трудова угода у наставника з Аталантою розрахована до літа 2024 року.

Бундесліга – Крістіан ШТРАЙХ

Getty Images/Global Images Ukraine

Вік: 57 років
Громадянство: Німеччина
Команда: Фрайбург

Крістіана Штрайха, мабуть, чудово знають усі віддані шанувальники німецької Бундесліги. Цей фахівець, котрий закінчив грати ще у 1994 році, з 1995-го працює в структурі Фрайбурга. Спершу Штрайх тривалий час тренував юнаків клубу, а 2007-го прийняв пропозицію увійти до штабу Робіна Дутта у першій команді. Через чотири з половиною роки, наприкінці 2011-го, Крістіан був затверджений головним тренером Фрайбурга й усі останні успіхи цієї команди незмінно пов'язані з фігурою Штрайха.

Примітно, що керівництво Фрайбурга настільки довіряє та поважає Штрайха, що не відправляло того у відставку навіть після вильоту з Бундесліги, який трапився за підсумками сезону-2014/15. За це фахівець миттєво віддячив роботодавцям – взявши перше місце у другій Бундеслізі, і одразу повернувшись до еліти. Після тієї осічки Фрайбург майже завжди успішний, як для свого рівня та можливостей. Зокрема, в останні шість років команда фінішувала на 7-му, 15-му, 13-му, 8-му, 10-му та 6-му місцях. Більше того, цього сезону підопічні Штрайха не тільки вкрай успішні у поєдинках Бундесліги, але ще й чудово показують себе на груповій стадії Ліги Європи, а тому за найближче майбутнє досвідченого фахівця навряд чи варто хвилюватися. Хоча контракт із ним у клуба діє лише до літа 2023-го, і поки що не був продовжений, але з огляду на багаторічну взаємну лояльність сторін одна до одної, навряд чи цей момент виявиться проблемним для пролонгації співпраці.

Ліга 1 – Люсьєн ФАВР

Getty Images/Global Images Ukraine

Вік: 64 роки
Громадянство: Швейцарія
Команда: Ніцца

Практично всю свою кар'єру в якості футболіста Люсьєн Фавр провів у рідній Швейцарії, лише на сезон відлучившись до лав французької Тулузи. У 1991 році Фавр звернув на тренерський шлях, і тривалий час «варився» у рідному чемпіонаті, де в результаті дійшов до можливості очолити Цюріх. З цим колективом Люсьєн двічі виграв чемпіонат Швейцарії і один раз – Кубок країни. Це дозволило наставнику піти на підвищення – його покликала берлінська Герта, де він провів дуже добротний другий сезон, а потім колектив потрапив у кризу, а швейцарського тренера відправили у відставку.

В лютому 2011 року Фавр знову отримав запрошення від німецької команди – Боруссії з Менхенгладбаха. Там він також добре себе проявив, у тому числі вигравши бронзу Бундесліги за підсумками сезону-2014/15. Але невдалий початок наступного чемпіонату змусив Люсьєна подати у відставку, яку було прийнято. Через рік Фавр вирішив перебратися до французької Ліги 1, відзначившись дворічною співпрацею з Ніццею, яка була перервана пропозицією від дортмундської Боруссії. З «чорно-жовтими» Фавр у 2019 році виграв Суперкубок Німеччини, але у грудні 2020-го був звільнений через незадовільні результати.

Влітку цього року Фавра знову покликала до себе Ніцца. Фахівець відповів згодою, але поки що якість виступів його команди викликає у його прихильників певні сумніви, а у недругів – суцільну критику. З цієї причини у ЗМІ вже потрапляли чутки про можливе звільнення швейцарця й приход на місце, що звільниться, Маурісіо Почеттіно. Але чутки залишаються чутками, а Фавр все ще має можливість виправити ситуацію, й закріпитися в Ніцці надовго.

УПЛ – Мірча ЛУЧЕСКУ

Getty Images/Global Images Ukraine

Вік: 77 років
Громадянство: Румунія
Команда: Динамо

Головним корифеєм української Прем'єр-ліги є 77-річний румунський наставник Динамо Мірча Луческу, який залишився біля керма київської команди навіть після початку повномасштабної фази російсько-української війни. До України цей фахівець встиг попрацювати тренером різних команд з Румунії, Італії, Туреччини, а найбільш значущими колективами були міланський Інтер та стамбульські Галатасарай і Бешикташ. З останніми двома командами Луческу вигравав чемпіонат Туреччини, а з Галатасараєм – ще й Суперкубок УЄФА у 2000 році.

У 2004-му Мірчу запросив Шахтар, з якого румунський фахівець при грамотній організації роботи селекції та менеджменту клубу зробив не лише гранда українського, а й одну з найсильніших команд Європи. Зокрема, у 2009 році «гірники» виграли Кубок УЄФА, а за два роки зіграли у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. Після початку війни на Донбасі результати Шахтаря пішли вниз, й у 2016-му донеччани оголосили про припинення співпраці із румунським тренером. Згодом той прийняв рішення очолити сумнівний футбольний проект, накачаний нафтодоларами, а після встиг не дуже вдало попрацювати зі збірною Туреччини, поки влітку 2020 року знову повернувся в Україну, але вже для роботи із принциповим опонентом Шахтаря - київським Динамо.

«Біло-синіх» Мірча в перший же сезон привів до чемпіонства в УПЛ, а другий розіграш чемпіонату не був дограний через війну... Нині Луческу вже 77 років, і поки що він, схоже, закінчувати не збирається. Принаймні, румун підписав контракт з Динамо до літа 2024 року і планує його відпрацювати до кінця. На той момент йому вже буде майже 80!..

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.