Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
14482
3

Вінгер Шахтаря отримав португальське громадянство за скандальним законом

Манор Соломон нині виступає за «Фулхем» на правах оренди

Вінгер Шахтаря отримав португальське громадянство за скандальним законом
Getty Images/Global Images Ukraine. Манор Соломон

23-річний ізраїльський вінгер «Шахтаря» Манор Соломон, який влітку скористався дозволом ФІФА на зміну клубу і на правах оренди перейшов у «Фулхем», виявився одним із 40 ізраїльських футболістів, які останнім часом обзавелися португальським громадянством, причому 12 гравців із зазначених виступають у національній збірній Ізраїлю.

Юридично громадянами Португалії ізраїльські футболісти стали відповідно до закону про надання громадянства нащадкам сефардських євреїв, який раніше став скандальним через справу російського олігарха Романа Абрамовича.

«Громадянство Португалії робить чемпіонати, що проводяться в країнах Європейського союзу, більш доступними для ізраїльських гравців і, таким чином, полегшує можливий перехід до клубів із цієї географічної зони, які мають обмеження на найм гравців із країн, що не входять до ЄС», - зазначає джерело.

Закон 2015 року дозволяв надавати португальське громадянство нащадкам сефардів, вигнаних із Португалії п'ять століть тому, лише у тому випадку, якщо уповноважений орган підтвердив цей зв'язок, яким уже скористалися понад 50 000 осіб.

Це правило викликало суперечки після того, як Роман Абрамович отримав португальський паспорт у 2021 році, і португальська влада розпочала розслідування. В результаті арешту був підданий навіть рабин ізраїльської громади Порту Даніель Литвак, який відповідав за надання документа про сефардське походження російського олігарха.

Пізніше португальський уряд зробив більш жорсткими правила набуття громадянства, які тепер вимагають демонстрації ефективного та поточного зв'язку з Португалією, наприклад, відвідування країни протягом усього життя чи успадкування майна.

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Та байдуже. Збірна в них ніяка, а те що манор розглядав Шахтар як можливість вибратися в топ чемпіонат, давно не секрет. Інша справа як він грає (чи не грає), тут навіть португальське громадянство не допоможе.
zhyr
а як можливо довести, що твої предки 500 років тому жили в Португалії?