Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 14 жовтня 2022, 13:23
25083
54

Чому мені не шкода Динамо

Авторська колонка Валерія Василенка – про провал команди Луческу у Лізі Європи

| Оновлено 14 жовтня 2022, 13:23
25083
54
Чому мені не шкода Динамо
ФК Динамо

Якщо довго дивитись у прірву, обов'язково з'явиться відчуття, що не ти дивишся туди, а це саме безодня дивиться тобі у вічі. Після четвертого матчу «Динамо» у груповому турнірі Ліги Європи з'явилося відчуття чогось подібного. Якоїсь зяючої порожнечі, що сновигає у діях, словах та бездіяльності футболістів та тренерського штабу українського віце-чемпіона. Порожнечі, що наздоганяє тебе навіть через екран телевізора.

Від споглядання такої картини віє безнадією, безвихіддю. І байдужістю. Як на мене, це найгірше…

…Зізнатися, особисто я був розлючений інформацією про перенесення календарної гри «Шахтаря» у минулому турі УПЛ. Особливо мене «порадувало» офіційне трактування причини: мовляв, щоб краще підготуватися до матчу-відповіді проти «Реала». Але ж «Динамо» та «Дніпро-1» перебувають в аналогічній ситуації з «гірниками» – обурювався тоді я, але свої поєдинки внутрішнього чемпіонату ні динамівці, ні дніпряни не переносили.

Та й до чого «краще підготуватися», – не вгавав і далі я – до матчу проти найкращої команди світу? Адже все одно програєте...

…«Шахтар» у грі з найкращою командою світу не програв. Більше того, «гірники» упустили перемогу на останніх секундах зустрічі. «Реал» заслужив на нічию», - повторювали після матчу у Варшаві Анчелотті, Кроос та інші зірки «королівського клубу». Напевно, найкращого підтвердження сили нинішнього «Шахтаря» і не вигадаєш. Сили та правоти.

У групі з чинним чемпіоном Європи, чемпіоном Шотландії та володарем Кубка Німеччини чемпіон України посідає третє місце, маючи дуже гарний вигляд на плей-оф Ліги чемпіонів.

Після гри з «Реалом» я стримав свій запал. І пробачив донецький клуб – вибачте за пишномовність. Вибачив тому, що гра коштувала свічок. А ще й через те, що, на мій погляд, зараз лише «Шахтар» грає в єврокубках не абияк, а б'ється і за себе, і за рейтинг «того хлопця».

У «Динамо» була можливість осоромити скептиків. Це я про себе насамперед. Після поразки від «Бенфіки» у плей-оф чемпіонської Ліги «біло-сині» впали в турнір рангом нижче. І це був певний позитив. Ну, ви пам'ятаєте ІМС: «краще вдало грати у Лізі Європи, ніж програвати у Лізі чемпіонів». Загалом правильна сентенція, але зараз вона виглядає смішно. Виглядає знущанням, чого там.

«Динамо» у кожному із чотирьох зіграних матчів у ЛЄ чогось чи когось бракувало. То везіння, то Шапаренка, то агресії, то своїх уболівальників та свого стадіону.


ФК Динамо

До речі, на останньому пункті цієї віртуальної «чолобитної» найбільше акцентували увагу динамівські футболісти та тренер. Мовляв, у Польщі ми не почуваємося у звичній атмосфері, ми не відчуваємо себе вдома.

На мій погляд, такі й подібні аргументи зараз – це блюзнірство. Тому що ніхто в здоровому глузді і тверезій пам'яті не може почуватися комфортно і впевнено на чужині, якою б гостинною вона не виявилася. Але іншого варіанта зараз немає. Ні для наших футбольних клубів, ні для наших переселенців. Нині війна. Легко не може бути за визначенням. Тож годі скиглити, що вам некомфортно у Кракові. Під Бахмутом у сотні разів некомфортніше.

Однак головна, на мій суб'єктивний погляд, причина динамівського краху в Лізі Європи – не лише невпевненість, некомфорт та відсутність мотивації. Мені здається, головна причина – відсутність свіжої крові.

Вибачте, у зв'язку з цим знову проводитиму паралелі з «Шахтарем». Хоча можна й із «Дніпром-1». Так от, втративши практично весь свій легіонерський запас, донецький клуб кинувся скуповувати майже всіх гравців з українським паспортом. І досяг успіху в цьому. Принаймні поряд з «їхніми» Трубіним, Мудриком та Бондаренком зараз у команді запалюють приїжджі Михайличенко, Швед та Зубков.

А хто зараз запалює у «Динамо»? Буяльський, частково Циганков та Караваєв. Знайомі усі особи. Але їхньої спритності дуже і дуже мало. Далеко на старих дріжджах не поїдеш. І це показало протистояння не лише з «Бенфікою», а й із «Фенербахче». Проте висновків не було зроблено.

І лише після того, як вибув на довгий час Шапаренко, в екстреному порядку були куплені такі собі Перріс і Лонвейк. Ну, і де ці дарування, чому не грають хоча б на заміні?

А чому не спробувати повернути когось із своїх колишніх гравців? Я розумію, що Яремчука і Ярмоленка навряд чи вдалося б потягнути, але того ж Михайличенка, або Безуса з Леднєвим, та хоча б Зозулю – гірше б точно не було.

Але тепер точно буде. Тому що нинішнє «Динамо» – це апатія. Це невміння грати на випередження. У прямому та переносному сенсі цього значення. Це втома. Клуб просто пливе за течією, склавши покірно руки.

Мені їх не шкода, скажу чесно. Тому що зараз порятунок потопаючих – справа самих нас. Якщо в клубі відмовляються приймати дійсність як таку, нічого не вдієш. І не ввійдеш зі своїм статутом до чужого монастиря, хоч би як хотілося.

Доводиться споглядати порожнечу.

Просто за державу дуже прикро.

Оцініть матеріал
(184)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 07:21 9
ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ

Андрій став героєм королівського клубу в серії пенальті проти Манчестер Сіті

44 матчі. Баєр встановив неймовірний рекорд топ-5 чемпіонатів
Футбол | 19 квітня 2024, 00:20 2
44 матчі. Баєр встановив неймовірний рекорд топ-5 чемпіонатів

Команда Хабі Алонсо знову врятувалася на останніх хвилинах

Коментарі 54
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KOT
Я как фанат Динамо, с радостью смотрю матчи Шахтера в ЛЧ, чем игры Динамо хоть где-то. После каждого матча Динамо чувствую будто меня обгадили 
Александр
СУркисы это бич Украины .Их нужно гнать из Украины поганой метлой .Это сепары из команды Медведчуков Королевских Кивы Рабиновича и только ждали когда же русские придут.А когда не вышло перекрасились и теперь как когда то с шубами бегали сейчас костыли носят и пайки в госпитали к военным чтоб присосаться к тем кто побеждает 
Partia Dantes
Видно, що автор почитав коментарі до статті "в морг - значить в морг". По ділу - Динамо жаль лише як бренд, який здобували зовсім не нинішні гравці, тренери та менеджмент (яких до слова не жаль) колись Великого клубу.  Наразі цей бренд скотився в ніщо. 
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
anacreon
Проблема Динамо це бездарний менеджмент. Якого би тренера не поставити - він нічого не зможе зробити з цими футболістами.
І також треба говорити про слабу академію. Піарили-піарили завжди молодняк, його підтягували до основи. І що він зміг показати? Нічого. Вдало продали одного Миколенка. А всі ці шапаренки, буяльскі, циганкови просто деградують в УПЛ, бо нема бажання випендритися, аби купили в Європу. Навіщо вилазити зі штанів в єврокубках, якщо все одно будеш грати в упл стабільно в основному складі і зарплата буде тікати.
Ігор Аврамчук
Чому автор пише,  що Динамо- віце- чемпіон,  а Шахтар  - чемпіон? Якраз навпаки. За результатами чемпіонату 2020/2021. А у чемпіонаті 2021/2022 чемпіон не визначався,  - це ж ніби всі знають. 
Петро Довганич
Починаєш читати і бачиш, що автор злодійкуватий (привласнює чужі думки)... 
stalevar1250
Просто бесславные ублюдки!! 
 И Тарантино тут ни при чём 
FC Liverpool Best!
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DK1961
Ну лично мне Динамо очень жаль. Луческу - сейчас безусловно беда. Но это вторично. Главная беда - Суркис, с его безобразным менеджментом, любовью к казино и т.п. Человек уже 20 лет последовательно хоронит Динамо. И выхода здесь я не вижу никакого. Именно поэтому решил матч с Шахтером вообще не смотреть. Итог этой игры мне абсолютно понятен, обосновал на другой ветке. А очередное расстройство получить не желаю.
Alessandro Glukh
На кшталт Зозулі згоден повністю ! Він на 300% був би у Динамо корисніший за Беседіна ! Взагалі то хто вважає Беседіна футболістом,тим більше нападником...? З нього такий футболіст,як з мене ватерполіст ! Тиняється собі по полю якесь теля...
SandroKing
Да, все-таки после более менее нормальных двух лет, Луческу таки опустил Динамо так как никто за время независимости не опускал. Даже с Михайличенко, Блохиным, Хацкевичем команда иногда выдавала солидные игры. А сейчас просто пропасть. Я понимаю что Суркису не хочется платить неустойку, но чем дальше тем будет сложнее вернуть этих игроков в тонус. Хотя Суркису наверно уже все равно.
саня лысый
Мені теж Динамо не шкода. Шкода трохи автора. А Динамо підніметься. Динамо є і буде. Воно було навіть коли такого писаки навіть в проекті не було
Pasha007
Супер стаття....Динамо повний нуль і .
Ренат Алиев
О какой академии можно говорить, если там с ранних возрастов за деньги в состав ставят??? 
Igorrr
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Yevgeniy Kravchenko
Україна в небезпеці, всі ми в небезпеці, а вони про якесь динамо.
Michael Savchyn
гра із Бєсєдіним там гарантована гра суто вдесятьох 
Mishka_Tayson
Чи не вперше майже в усьому погоджуюсь з автором.
Иван Иванов
Зозулю бы да, можно было бы и дёрнуть сюда