Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 14 жовтня 2022, 13:24
1632
0

«Новий Анрі»: у Тер'є не вийшло в Ліоні, але він знайшов себе у Ренні

Блогер Sport.ua Вадим Андрєєв – про лідера французького клубу

| Оновлено 14 жовтня 2022, 13:24
1632
0
«Новий Анрі»: у Тер'є не вийшло в Ліоні, але він знайшов себе у Ренні
ФК Ренн. Мартен Тер’є

«У перші хвилини я волію спостерігати за своїм опонентом. Я не намагаюся відразу дістатися м'яча і кинутися в атаку. Я дивлюся, як він позиціонується, коли м'яч, наприклад, на іншому боці, і я адаптую свої рухи залежно від того, що бачу. Доводиться багато думати по ходу гри. А потім аналізувати матчі вже за ігровими нарізками», – Мартен Тер’є другий сезон поспіль є головною зіркою французького «Ренна». 25-річний вінгер потужно увірвався у дорослий футбол, став одним із лідерів молодіжної збірної Франції, перейшовши з «Лілля» до табору одного з французьких грандів – «Ліона».


ФК Ліон. Мартен Тер’є

У «Ліоні» його кар'єра зупинилася, Тер’є так і не зміг стати залізобетонним гравцем основи «ткачів». Але у 2020 році він все ж таки знайшов свою команду, де тренер йому довіряє, він відплачує за це голами та асистами, а «Ренн» знаходиться в авангарді французької першості і претендує на вихід до плей-оф Ліги Європи. А ще Тер’є забив «Динамо» у першій лобовій зустрічі «Ренна» з киянами на французькій землі, котру господарі виграли з рахунком 2:1.

Перший сезон у «Ренні» був притиркою для Тер'є і виявився зім'ятим переносами матчів через пандемію коронавірусу. Натомість кампанію 2021/2022 Мартен провів на феноменальному рівні – 21 гол та 7 результативних передач у 46 матчах за клуб із Бретані. Форвард, якого вже встигли списати після двох посередніх сезонів у «Ліоні», опинився у трійці найкращих бомбардирів Ліги 1 – вище лише Віссам Бен Єддер з «Монако» та Кіліан Мбаппе з «ПСЖ».

У нинішньому сезоні Тер'є не зменшує обертів і наближає кількість результативних дій до показника проведених матчів за «Ренн» – 7 голів та 3 асисти у 13 поєдинках клубу у всіх змаганнях.

Перші кроки Тер'є у футболі були куди більш стриманими. Коли Мартену було 7 років, його родина переїхала з Байоля, що знаходиться за 25 кілометрів від Лілля, до центру метрополії. Саме у спортивній школі «Лілля» Тер'є і навчався, підписавши у жовтні 2016 року з клубом професійний контракт та перейшовши до першої команди. У «Ліллі» він починав як центрфорвард, але його статистика виступів на цій позиції зовсім не блискуча – 1 гол у 11 матчах.

Так Тер’є опинився в сезонній оренді у «Страсбурі» у сезоні 2017/2018. Клуб з Ельзасу, тільки-но повернувшись у вищий дивізіон, провально стартував у чемпіонаті, програвши чотири з п'яти ігор, але поява перспективного нападника дала команді імпульс. Три голи і чотири результативні передачі Тер'є допомогли «Страсбуру» здобути важливі очки в битві за виживання, хоча другу половину сезону гравець хотів би взагалі забути.

Півзахисник Жонас Мартен, який разом із Тер'є грав у той час за «Страсбур», згадує ті «американські гірки», через які молодому та ще незміцнілому таланту довелося пройти в тій кампанії. Свій крайній гол за «Страсбур» Тер’є забив ще у грудні 2017-го року, усю другу половину сезону форвард провів на голодному пайку, ще й пропустивши частину ігор через травми паху. Кілька разів Мартен знаходив свого одноклубника в сльозах у своїй кімнаті на клубній базі - відсторонившись від інших, Тер'є пропускав через себе весь шквал критики, який сипався на нього у Твіттері.

«Соціальні мережі вбивають упевненість футболістів у своїх силах. Ти й так розчарований тим, що погано зіграв. Приходиш додому, тобі гидко, погано спиш і переживаєш через все це – Мартен проводив час в Інтернеті, і це погано позначалося на ньому», – розповідає його екс-одноклубник.

І все-таки саме в той період стався ключовий епізод у професійній кар'єрі французького таланта. Його помітив Брюно Женезьо, який на той момент тренував «Ліон». «Лілль» та «Ліон» вдарили по руках 26 січня 2018 року, а сума трансферу Тер'є склала 11 мільйонів євро. І хоч би як надалі складалося його життя спочатку в «Страсбурі», де він відбував оренду до кінця сезону, а потім і на «Парк Олімпік Ліоні», футболіст знайшов свого тренера, який згодом зумів розкрити його найкращі якості.

Хоча один із моментів у несформованій ігровій кар'єрі в «Ліоні» ледь не поставив хрест на футбольних амбіціях Тер'є. 25 січня 2020 року на 20-й хвилині матчу Ліги 1 «Ліон» - «Тулуза» гравець «ткачів» знепритомнів прямо на футбольному полі. Медики кинулися на поле, щоб допомогти футболісту, і врешті-решт Мартена забрали на ношах. Потім з'ясувалося, що в нього різко впав артеріальний тиск. Неприємний епізод, але Тер'є зумів його пережити, в тому числі, завдяки психологічній підтримці людей.

Довірчі відносини з тренером склалися ще з часів роботи в «Ліоні». Секрет у тому, що він дає мені більшу свободу на полі. І мені це було потрібно, - пояснює Тер'є. - Я починаю матч на лівому фланзі атаки, але в розпалі гри можу переміщуватися і грати як хибну дев'ятку чи то десятку, або спускатися глибше, щоб отримати м'яч. Я сканую простори, де я можу бути корисним, і тренер дозволяє мені це робити».

У цьому і полягає унікальність ігрових якостей Тер'є вже в якості розкритого футболіста. Розумні та нешаблонні пересування форварда без м'яча дозволяють йому знаходити простір для розвитку атак, але що приносить йому найбільшу радість, то це забиті м'ячі. І в таких випадках головним козирем Мартена є швидкість та відточена техніка ударів. Вищеперелічені атакуючі скіли Тер’є продемонстрував повною мірою на 23-й хвилині матчу з «Динамо»: увірвався на ударну позицію і пробив прямо у павутиння в дальньому верхньому куті воріт київської команди. Ніби закинув триочковий з-за дуги, на що сам форвард натякнув характерним рухом, святкуючи гол.

Цінний Тер’є для команди також в оборонній грі. Минулого сезону гравець атаки «Ренна» здійснював по 2,43 відбирання м'яча в середньому за матч у фазі контрпресингу. Разом із його швидкістю, Тер’є найбільш ефективно вступає у пресинг, коли противник стоїть до нього спиною, роздумуючи над варіантами просування м'яча.

Як риба у воді Тер'є почувається на обмежених просторах з м'ячем, але це й не дивно для продукту французької футбольної школи. Вдаючись до порівняння з «Динамо», на думку відразу спадає головна зірка поточного складу київського клубу Віктор Циганков, але Тер'є - його дзеркальна за позицією і куди покращена за ігровими характеристиками на даний момент версія. Фактично, зірковий футболіст «Ренна» – універсальний гравець атаки, дії якого практично у кожному матчі приносять користь його команді та очки у скарбничку його клубу.

У Франції з моменту переходу до «Ренна» та виступів під керівництвом Женезьо Тер'є вже встигли охрестити «новим Анрі». Все через його елегантні рухи у поводженні з м'ячем, талант проходити на швидкості опонентів і здатності бити точно під дальню стійку.

«Це дуже приємне порівняння. Анрі – один із найкращих нападників Франції. Мені ще дуже далеко до нього, але я черпаю натхнення у найкращих», – усміхається Тер’є. І додає, що роботі з м'ячем у стилі Анрі його навчив дитячий тренер ще за роки навчання в академії «Лілля».


ФК Ренн. Мартен Тер’є

Прямо зараз «Ренн» із 7 очками ділить із турецьким «Фенербахче» першість у групі B за вихід у наступну стадію Ліги Європи. Вклад Тер’є у ці результати важко переоцінити – гол+пас у нічийній грі з турками, а також забитий м'яч у ворота Дениса Бойка. І з таким впливом на гру «червоно-чорних» у єврокубках француз точно не затримається у клубі, який, незважаючи на ігровий підйом в останні сезони, все ж таки спеціалізується на вирощуванні та продажу зірок, а не на їхньому утриманні та боротьбі за вищі цілі.

Але спочатку обороні «Динамо» належить вигадати, як утримати свої ворота на замку і не дати Тер'є підвищити свій трансферний цінник для європейських топ-клубів.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Дніпро-1 втратив шанс наблизитися до Кривбасу
Футбол | 16 квітня 2024, 06:30 1
Турнірна таблиця УПЛ. Дніпро-1 втратив шанс наблизитися до Кривбасу

До топ-3 входять: донецький Шахтар, київське Динамо та криворізький Кривбас

Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі
Футбол | 16 квітня 2024, 05:20 0
Спортивний оглядач! Дивіться відео голів у новому Telegram-каналі

Отримуйте швидше за всіх огляди матчів на свій телефон у Телеграмі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.