Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 жовтня 2022, 20:00
21994
0

Пташенята Пепа. П'ять екс-підопічних Гвардіоли, які нині працюють тренерами

Чи зможе хтось із учнів піднятися на рівень вчителя?

| Оновлено 12 жовтня 2022, 20:00
21994
0
Пташенята Пепа. П'ять екс-підопічних Гвардіоли, які нині працюють тренерами
Getty Images/Global Images Ukraine. Хосеп Гвардіола та Хаві (праворуч)

Хосеп Гвардіола – один із найкращих футбольних тренерів сучасності, у чому не виникає жодних сумнівів навіть у запеклих критиків іспанця. На його рахунку дві перемоги у Лізі чемпіонів, три – на клубному чемпіонаті світу, чотири титули чемпіона Англії та по три тріумфи у чемпіонатах Німеччини та Іспанії. І цього всього Гвардіола зумів досягти до 51 року – погодьтеся, для наставника віку дуже незначного, хоча сам Пеп неодноразово й заявляв про небажання працювати до «глибокої сивини».

Незважаючи на те, що Гвардіолу не можна назвати віковим тренером, у світовому футболі з'явилася ціла міні-плеяда молодих наставників, котрі раніше встигли пограти під керівництвом Пепа. Деякі з них працюють на топовому рівні, інші тільки намагаються до нього просуватися. Чи вдасться хоч комусь із них перевершити вчителя? Побачимо в майбутньому, а поки що пропонуємо п'ятірку найперспективніших, на наш погляд, молодих фахівців з числа екс-підопічних Гвардіоли…

Рафаель Маркес

Вік: 43 роки
Громадянство: Мексика
Команда: «Барселона Атлетік»

Getty Images/Global Images Ukraine

Як футболіст Рафаель Маркес, котрий виступав на позиції центрального захисника, провів у «Барселоні» сім років – з 2003-го по 2010-й. За цей час мексиканцю вдалося зіграти у 242 поєдинках за «блаугранас» в рамках усіх турнірів, але переважну більшість матчів він провів під керівництвом Франка Райкарда (182). У Хосепа Гвардіоли, який прийшов на зміну нідерландцю влітку 2008 року, Маркес не був ключовим виконавцем, проте виходив на поле також досить часто.

Піти з «Барселони» Маркес вирішив влітку 2010 року, коли отримав вигідну пропозицію з-за океану від «Нью-Йорк Ред Буллз». Згодом повернувся на батьківщину, де пограв за «Леон», але невдовзі знову вирушив до Європи – до італійської «Верони», де провів півтора роки. Завершив кар'єру Рафаель на батьківщині у рідному для себе «Атласі». Сталося це влітку 2018 року, після чого Маркес одразу став спортивним директором цього клубу.

В якості функціонера екс-центрбеку «Барселони» вдалося протриматися недовго. Всього через рік він пішов із посади, і більше року фактично залишався поза справами. Повернутись у футбол Маркесу вдалося лише на початку вересня 2020 року, коли його на посаду тренера юнацької команди покликала іспанська «Алькала». Щоправда, і там Рафаель не затримався, вже у березні наступного року отримавши «вільну».

У липні цього року Рафаель Маркес очолив молодіжну команду «Барселони» - «Барселону Атлетік», яку нерідко ще називають «Барселона» В або «Барселона» II. Мексиканському фахівцю було запропоновано дворічний контракт, і поки він показує себе дуже непогано – каталонці йдуть у лідируючій групі в третьому за силою дивізіоні іспанського професійного футболу. Можливо, з Рафаелем Маркесом у «Барселоні» пов'язують певні надії у майбутньому, оскільки не можна забувати, що Хосеп Гвардіола до переходу на посаду коуча першої команди «блаугранас» також працював у «Барселоні Атлетік».

Тьєррі Анрі

Вік: 45 років
Громадянство: Франція
Команда: збірна Бельгії (асистент)

Getty Images/Global Images Ukraine

Легендарний у минулому форвард лондонського «Арсенала» та національної збірної Франції Тьєррі Анрі опинився у «Барселоні» за рік до того, як цю команду прийняв Хосеп Гвардіола. На той момент француз був уже досить віковим гравцем, але саме його досвід та голеадорські здібності зацікавили босів «блаугранас», що й вилилося в угоду.

Усього за «Барселону» Анрі провів три сезони, зігравши у 121 поєдинку та забивши 49 м'ячів. За Гвардіоли француз також мав непогану статистику як у появах на полі (74), так і в голах (30). Тьєррі відіграв важливу роль у знаменитому треблі, який вдалося зробити «Барселоні» за підсумками сезону-2008/09, вигравши національні чемпіонат та Кубок, а також Лігу чемпіонів. Але вже через рік Анрі, як і Рафаель Маркес, отримав вигідну пропозицію зі США від «Нью-Йорк Ред Буллз», відмовлятися від якої не побажав. У підсумку Тьєррі ще й за американську команду відіграв 135 матчів, відзначившись 52 забитими м'ячами, а на початку 2015 року ухвалив рішення про завершення кар'єри гравця.

Незабаром Анрі покликав до себе лондонський «Арсенал», де француз понад рік працював одним із тренерів у юнацькій команді. Залишити цю роботу Тьєррі змусила пропозиція від Роберто Мартінеса, який покликав француза до себе у тренерський штаб в національній збірній Бельгії. Це дозволило Анрі заявити про себе і ще за два роки зробити новий крок уперед в кар'єрі – очолити «Монако». На жаль, там справи у Тьєррі не склалися, і він дуже швидко був відправлений у відставку. Натомість продовжив самостійну роботу, коли очолив канадський «Монреаль», де зумів відпрацювати вже трохи більше – майже півтора роки.

Наприкінці серпня 2021 року Тьєррі Анрі повернувся до тренерського штабу Роберто Мартінеса у збірній Бельгії. Нині його, що цілком зрозуміло, влаштовує роль «другого плану», оскільки у самостійній роботі французу яскраво показати себе поки не вдавалося. Втім, як буде далі – невідомо. Можливо, Анрі незабаром й зовсім перейде на роботу функціонера, оскільки наприкінці серпня став одним із співвласників італійського «Комо».

Габріель Міліто

Вік: 42 роки
Громадянство: Аргентина
Команда: «Аргентинос Хуніорс»

Getty Images/Global Images Ukraine

Аргентинець Габріель Міліто, який грав на позиції центрального захисника, ніколи не був ключовою фігурою для «Барселони» Хосепа Гвардіоли. Його підписали влітку 2007 року із «Сарагоси» за 20 мільйонів євро, і в перший рік за Франка Райкарда південноамериканець регулярно з'являвся на полі, як у чемпіонаті, так і в матчах Ліги чемпіонів. Однак усе змінилося з приходом Гвардіоли, котрий надавав перевагу ставці на інших виконавців.

У підсумку із 76 матчів, зіграних за «Барселону», Міліто 42 провів у першому сезоні при Райкарді, і 34 – у трьох наступних, але вже при Гвардіолі. Заради справедливості варто згадувати, що коли Пеп прийшов у команду, Габріель перебував у лазареті через важку травму хрестоподібних зв'язок, на відновлення від якої у нього пішло близько 18 місяців...

У серпні 2011 року Міліто на правах вільного агента перейшов до рідного аргентинського «Індепендьєнте», де за 12 місяців заявив про завершення ігрової кар'єри – всього у 31 рік… Після цього Габріель кілька років відпрацював із резервними командами «Індепендьєнте», а у квітні 2015-го очолив «Естудіантес», де керував колективом до кінця календарного року. Згодом Міліто попрацював наставником «Індепендьєнте», чилійського «О'Хіггінса», і знову – «Естудіантеса», але ніде надовго не затримувався і не досягав гучних успіхів.

З січня минулого року Міліто є коучем «Аргентинос Хуніорс». Якщо перший сезон пішов у Габріеля та його підопічних «на розгойдування», то у нинішньому вони виглядають досить гідно і в певний часовий відтинок навіть очолювали турнірну таблицю. Тому в «Аргентинос Хуніорс» з коучем уклали контракт до кінця наступного року і, напевно, пов'язують із молодим наставником серйозні надії, якщо, звичайно, той не отримає запрошення з Європи, де у статусі тренера йому попрацювати можливість ще не надавалася.

Венсан Компані

Вік: 36 років
Громадянство: Бельгія
Команда: «Бернлі»

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2008 році, коли Хосеп Гвардіола прийшов до «Барселони», молодий центрбек «Гамбурга» Венсан Компані за 8,5 мільйонів євро перебрався до «Манчестер Сіті». На той момент «містяни» мали серйозні амбіції та багато грошей, але ще не досягали гучних успіхів, до яких їх згодом привчив Гвардіола.

Ключовою фігурою на полі для «Манчестер Сіті» Компані переважно був до приходу Гвардіоли, але не через міркування іспанського коуча, а через дуже часті проблеми зі здоров'ям. Саме травми футболіста змушували Пепа шукати інші варіанти в центрі оборони, а до послуг Компані коуч звертався лише тоді, коли був більш-менш упевнений у гарних фізичних кондиціях бельгійця. Загалом за «містян» Венсан провів 360 матчів, і лише 62 з них – під керівництвом Гвардіоли…

Влітку 2019 року, після одинадцяти років перебування у «Манчестер Сіті», Компані прийняв рішення про повернення на батьківщину. В Бельгії він сезон провів у «Андерлехті», після чого остаточно усвідомив, що проблеми зі здоров'ям більше не дозволяють йому грати на максимумі здібностей та таланту. Примітно, що переходив до «Андерлехта» Компані у статусі граючого тренера, а остаточно головним тренером команди став одразу ж після оголошення про завершення кар'єри гравця.

У статусі повноцінного наставника «Андерлехта» Компані провів два роки, і нехай це виявилися не найкращі часи для брюссельського клубу, сам Венсан заявив про себе як про досить перспективного тренера. Цей факт і дозволив Компані влітку нинішнього року повернутися до Англії – його покликав «Бернлі», який виступає у Чемпіоншипі. І поки що, треба зазначити, молодий бельгієць досить добре показує свої тренерські здібності, тому що його команда йде у зоні плей-оф за право виходу в АПЛ, де Компані зміг би зіграти вже й проти команди свого вчителя – «Манчестер Сіті».

Хаві

Вік: 42 роки
Громадянство: Іспанія
Команда: «Барселона»

Getty Images/Global Images Ukraine

Ще в якості футболіста Хаві був одним з найкращих підопічних у Хосепа Гвардіоли в «Барселоні». Блискучому хавбеку вдалося стати ключовою фігурою для «блаугранас» задовго до приходу на тренерський місток Пепа, але й за нього Хаві залишався тим, від кого серйозно залежав результат кожного конкретного матчу. Більше того, саме за Гвардіоли півзахисник по-справжньому розквітнув, адже якщо у 224 матчах при Райкарді на його рахунку було 23 голи і 45 асистів, то за Пепа у 208 іграх він забив 36 м'ячів і виконав 82 результативні передачі на партнерів.

Щоправда, умовити Хаві залишатися у «Барсі» до останнього не вдалося ані Гвардіолі, ані керівництву клубу. Влітку 2015-го, коли хавбеку було вже 35, він прийняв пропозицію про переїзд до Катару – на шалену зарплату, яку йому висловив готовність платити «Аль-Садд». У складі цього колективу Хаві відіграв чотири сезони, а після довгоочікуваного завоювання чемпіонського титулу у 2019 році оголосив про завершення кар'єри.

Але їхати з Катару Хаві не побажав, одразу ж ставши головним тренером «Аль-Садда». Відсутність наставницького досвіду не завадила Хаві привести команду до перемоги у чемпіонаті Катару-2020/21, після чого минулого листопада іспанець таки прийняв рішення про повернення на батьківщину. «Барселона» якраз відправила у відставку Рональда Кумана і пристрасно хотіла призначити на пост коуча саме Хаві. Це вдалося, коли 6 листопада 2021 року фахівець підписав 3-річну угоду про співпрацю з «блаугранас». Нажаль для шанувальників каталонців, з ходу змінити «Барсу» на краще Хаві не вдалося, і сезон-2021/22 каталонці завершили на другому рядку - позаду «Реала», проте попереду «Атлетіко».

Нинішнього сезону Хаві з «Барселоною» демонструє непогані результати в національному чемпіонаті, і, напевно, захоче реабілітуватися за провальний для команди минулий розіграш у Лізі чемпіонів. До речі, в єврокубку не виключено, що Хаві вдасться на стадії плей-оф перетнутися зі своїм колишнім наставником Хосепом Гвардіолою, з яким, до речі, вони наприкінці 90-х років минулого століття навіть встигли пліч-о-пліч пограти за «блаугранас», перед тим, як Пеп поїхав до Італії…

Оцініть матеріал
(116)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса
Футбол | 01 травня 2024, 08:01 2
Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 після голу Кейна, дубля Вінісіуса

Гаррі наздогнав Мбаппе (в обох – по 8), але француз ще має грати з «Боруссією Д»

Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим
Футбол | 01 травня 2024, 15:24 2
Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим

Колишні гравці «Динамо» ще не помирилися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.