Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 13 жовтня 2022, 14:26
2868
1

До старту НХЛ: хто є хто на Сході

Блогер Sport.ua Ігор Яслик – про старт сезону в найсильнішій хокейній лізі світу

| Оновлено 13 жовтня 2022, 14:26
2868
1
До старту НХЛ: хто є хто на Сході
Getty Images/Global Images Ukraine. Брендон Хагель (праворуч) та Алексі Лафреньєр

У ніч з 11-го на 12 жовтня матчем між «Нью-Йорк Рейнджерс» та «Тампою» розпочинається сезон-2022/2023 у Східній конференції НХЛ. Розповідаємо, хто є хто на Сході.

Головні фаворити

Минулий розіграш плей-оф показав, що «Тампа», яка виграла Кубок Стенлі в 2020 і 2021 роках, все-таки вразлива. Навіть Андрєй Василевський проявив себе у постсезоні не найкращим чином. Проте «Лайтнінг» втретє поспіль пробилися у фінал, де шість матчів боролися з могутнім «Колорадо». І «блискавки» здатні знову стати найкращими на Сході. Зрештою, за останні вісім сезонів «Тампа» шість разів доходила щонайменше до фіналу конференції.

Проти «Лайтнінг» говорить очевидна втома команди після трьох поспіль тривалих походів у плей-оф. А стеля зарплат змушує щороку втрачати провідних гравців. Тепер пішли захисники Райан Макдона і Ян Рутта, а також форвард Ондржей Палат. Останнього, можливо, замінить Намєстніков, адже він раніше грав у «Тампі» і чудово виглядав у ланці з Кучеровим та Стемкосом. А ось із захистом буде складніше.

По-справжньому на «Лайтнінг» стеля зарплат почне тиснути з сезону-2023/2024, коли набудуть чинності нові контракти Михайла Сєргачова (68 млн доларів на вісім років – зарплата вища, ніж у лідера захисту «блискавок» Віктора Хедмана), Еріка Чернака, Ніка Пола та Ентоні Сіреллі. Поки ж за рахунок кістяка, що зберігся, «Тампа» все ще вважається явним контендером, який вміє розподіляти сили на дистанції і не збирається розплескувати енергію в регулярці – раніше це було проблемою «блискавок».

«Кароліна Харрікейнз» 2019-го здивувала всіх, коли вийшла у фінал Сходу. Проте з того часу «урагани» жодного разу не просунулися далі другого раунду плей-оф. Серія з «Рейнджерс» у минулому постсезоні показала, що «Кароліна» має чудову оборону, якій не заважає бути в топі відсутність елітного воротаря, але їй не вистачає досвіду (це справа наживна) і снайперів.

Захист «урагани» посилили – Брент Бернс у свої 37 років пропускає обмаль матчів через травми, дуже небезпечний у чужій зоні та сильно мотивований, адже він виграв усе зі збірною Канади, але до Кубка Стенлі поки не дістався. Придбання Штясни та Пачіоретті мало додати ефективності атаці. Проте відомий снайпер Пачіоретті вибув через травму до січня. Втім, Максу має вистачити часу, щоби набрати форму до плей-оф. А «Кароліна» там буде.

Тіньові фаворити

«Нью-Йорк Рейнджерс», пропустивши чотири поспіль розіграші плей-оф у рамках перебудови, під керівництвом Жерара Галлана нарешті показали те, що хотіли збудувати. «Синьосорочники» вийшли до фіналу Сходу, але на тлі втоми (дві поспіль семиматчеві серії) не впоралися з «Тампою».

Здавалося б, рости їм та рости. Однак тепер до «рейнджерів» буде серйозне ставлення. Усі вже знають, що Шестьоркін – топовий воротар. Але є багато питань і до Панаріна, який не тягнув по-справжньому в плей-оф, і до глибини складу. Якщо не почнуть прогресувати по-справжньому молоді форварди Лафреньєр, Хитіл і Какко, то тільки на провідних ланках «Рейнджерс» далеко не поїдуть. І на Шестьоркіна треба якось знижувати навантаження, бо він не робот. А у «синьосорочників» оборона дуже розхлябана.

«Торонто Мейпл Ліфс» не змогли вперше з 2004 року пройти перший раунд плей-оф. Кубка Стенлі тут не бачили взагалі із 1967 року. Покоління Остона Меттьюза, Мітча Марнера, Вільяма Нюландера, Джона Тавареса та Моргана Райллі ніяк не може перетворити «Торонто» на повноцінного контендера.

Менеджмент «Мейпл Ліфс» продовжує перетрушувати нижні ланки атаки, але навряд чи вирішить проблеми в обороні та воротарській лінії (Самсонов – це поки що взагалі не про стабільність та дисципліну, Мюррей на спаді років п'ять). І все-таки весняна серія з «Тампою» виявила у «Торонто» хоч щось кубкове. На тлі спаду у багатьох лідерів Сходу реально дуже талановита атака «Ліфс», яка втомилася від невдач, може нарешті просунутися далеко в постсезоні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вільям Нюландер

«Флорида Пантерз» на початку минулого сезону звільнили через давній секс-скандал ще часів «Чикаго» триразового володаря Кубка Стенлі Джоеля Кенневілля, проте механізм був настільки налагоджений, що і під керівництвом новачка Ендрю Брюнетта команда виграла Президентський кубок і знищувала своєю атакою будь-якого суперника. А ось у другому раунді плей-оф Брюнетт швидко переконався, що регулярка і Кубок Стенлі – це різні турніри. «Тампа» перетворила «Флориду» на кошенят, вигравши серію насухо.

Висновки були зроблені. Досвідчений Пол Моріс замінив на посаді головного тренера Ендрю Брюнетта. Однак у Моріса і близько немає таких успіхів, які були у Кенневілля. До того ж у «Вінніпезі» він уже виглядав як тренер, який втратив смак до роботи – може відновить апетит на півдні США. Не факт, що «Флорида» виграла, вимінявши Меттью Ткачука на Джонатана Юбердо. Бобровський у воротах свої 10 мільйонів на рік не відпрацьовує й близько. А захисту стати сильнішим нема з чого – ще й Вігара втратили. Втім, за видовищними матчами «Флориди» хоча б цікаво спостерігати. На дистанції регулярки у «Пантер» всі шанси хоча б виграти свій дивізіон.

Збиті льотчики

«Бостон Брюїнз» очевидно старіють. Бреду Маршану 34 роки, Патрісу Бержерону – 37. При цьому Маршан, як і провідний захисник Чарлі Макевой, і ще один дефенсмен Метт Грізлік відновляться від травм ближче до грудня. За цей час можна й шанси на плей-оф втратити. Тим більше, у «Бостона» вже немає воротаря рівня праймового Туукки Раска. Від перестановки на тренерській посаді (Джим Монтгомері замінив Брюса Кессіді, якого звільнили незрозуміло за що) «ведмедики» точно не виграють. Навіть потрапляння до плей-оф для «Бостона» стало під великий знак питання.

«Вашингтон» після тріумфального 2018 року стабільно вилітає у плей-оф від першого ж суперника. «Кепіталз» цього сезону можуть і не дістатися до кубкового часу. Кузнєцов до рівня елітного центру ніколи не дотягне, мабуть, а Ніклас Бекстрем після серії травм близький до завершення кар'єри. У столиці США розчарувалися у воротарській бригаді Ванечек – Самсонов, але навряд чи Кемпер, який намагався у плей-оф перешкодити «Колорадо» дістатися Кубка Стенлі, вирішить проблему. Просто настав час визнати очевидне: віковий «Вашингтон» зараз існує лише заради снайперського рекорду Овечкіна, проти якого зараз особливо хочеться вболівати.

«Нью-Йорк Айлендерс» у 2020-му та 2021 роках вилітали виключно у півфіналі від «Тампи». Проте минулого сезону «острів'яни», які переїхали на нову арену, не потрапили до плей-оф. Генеральний менеджер Лу Ламорелло начудив із комплектацією, але крайнім зробив головного тренера Баррі Троца. Прогресувати віковим «Айлендерс» немає як. Без Троца, який налагодив оборону команди чи не до ідеалу – й поготів.

«Піттсбург Пінгвінз», як і «Вашингтон», не вигравали серій плей-оф з 2018 року. «Пенс» у міжсезоння продовжили контракти з Крісом Летангом та Євгенієм Малкіним. У випадку з «Джино» – у стилі якогось південноамериканського серіалу з дещо істеричною поведінкою хокеїста у соцмережах. Але треба розуміти, що «Піттсбург» зараз не має двох зіркових центрів. Є Сідні Кросбі, який все ще крутий, і проблемний Малкін з його травмами і небажанням відпрацьовувати в захисті, якє з віком тільки посилюється. Пенсільванці зараз виглядають краще за«Вашингтон». Атака здатна компенсувати проблеми в обороні та воротарській лінії, і дотягнути команду до плей-оф. Однак «Піттсбург» - це давно вже не про Кубок Стенлі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сідні Кросбі

Ті, хто втомилися бути на дні і мають піднятися

Дуже потужно в плані придбань провів міжсезоння «Детройт». «Ред Вінгз» не були у плей-оф із 2016 року. Проте генеральний менеджер Стів Айзерман, схоже, переконався, що розчистив авгієві стайні, що дісталися йому у спадок, і тепер націлився на плей-оф. Склад «Детройта» поповнили форварди Девід Перрон, Ендрю Копп та Домінік Кубалік, захисники Бен Шеро та Олі Мяяття, воротар Вілле Хуссо. І це на додачу до наявних нападників Ділана Ларкіна і Тайлера Бертуцці, а також суперперспективних Моріца Зайдера і Лукаса Реймонда. Нарешті прибрали з посади головного тренера Джеффа Блешилла. Інша річ, що Хуссо відверто переплатили, і він може провалитися. Саме воротарська бригада здатна зламати плани «Детройта».

«Оттава Сенаторз» не пробивалися у плей-оф із 2017 року і теж хочуть перервати цю серію. Тим більше, в Атлантичному дивізіоні конкуренція через спад «Бостона» знижується, а з «Детройтом» «Оттава» готова потягатися тепер уже не тільки за право не стати головним аутсайдером. «Сенс» поповнили склад відмінними форвардами Клодом Жиру та Алексом Дебрінкатом, а також досвідченим воротарем Кемом Телботом (щоправда, той пропустить місяць). Вони стануть чудовим доповненням до пулу молодих лідерів команди – захисника Тома Шабо, нападників Бреді Ткачука, Тіма Штюцле, Джоша Норріса та Дрейка Баттерсона.

«Нью-Джерсі Девілз» після 2012 року лише раз були у плей-оф. Вони зібрали склад, з яким вже можна розраховувати всерйоз на те, щоб потіснити старіючих лідерів дивізіону Метрополітан «Вашингтон», «Піттсбург» і «Айлендерс». У міжсезоння до «дияволів» приєдналися форварди Ондржей Палат та Ерік Хаула, воротарську лінію може посилити Вітек Ванечек. А талановитої молоді, яка останніми сезонами набиралася досвіду, у «Нью-Джерсі» вистачає: Джек Хьюз, Ніко Хішир, Єспер Братт, Єгор Шарангович, Алекс Хольц, Доусон Мерсер. У захисті є досвідчені Дагі Хемілтон, Деймон Сіверсон і Райан Грейвз. Втім, Ванечек не викликає впевненості, а з воротарями у «дияволів» давні проблеми.

«Коламбус Блю Джекетс» пропустили поки що лише два розіграші Кубка Стенлі. Але відхід у 2021 році Джона Торторелли означав, що команда перебудовується на зовсім інший, швидкісний і яскравий стиль гри. Втім, навіть прихід зіркового вінгера Джонні Годро і віра в те, що Патрік Лайне реанімував у штаті Огайо свою кар'єру, не дають гарантії, що «Коламбус», який омолодився, готовий до плей-оф уже зараз. «Нью-Джерсі», здається, все-таки знаходиться на більш високій стадії еволюції.

Безумовні аутсайдери

«Баффало Сейбрз» 11 років поспіль пролітають повз плей-оф – це історичний антирекорд НХЛ. Фанати «клинків» вже, мабуть, втомилися жити під гаслом «наш сезон – наступний». Але найближчим часом у цьому плані змін якось не видно.

У 2021 році Кері Прайс та Шей Вебер сенсаційно дотягли «Монреаль Канадієнс» до першого за 28 років фіналу Кубка Стенлі, після чого де-факто закінчили кар'єру. Власникам «Хабс» довелося змінити менеджмент, щоб нарешті піти на перебудову, бо роль середняка в НХЛ не обіцяє жодних перспектив: команда недостатньо сильна, щоб претендувати на трофей, але й високих піків не має. 2023 року на драфт виходить Коннор Бедард. «Монреаль» явно спробує знову стати найгіршим у лізі та мати найвищі шанси виграти драфт-лотерею.

У «Філадельфії Флайєрз» вже кілька років відбувається казна що. І без того нестабільна команда стала плюшевою та не здатною битися. Надій на те, що суворий Джон Торторелла струсить гравців, небагато. Скоріше, вони просто посваряться.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 3
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kateryna Kovryhina
Торонто з 2004 року не вперше не змогли пройти перший раунд плей-офф, а жодного разу з 2004 року не пройшли далі першого раунду - поправте будь ласка.