Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 10 жовтня 2022, 12:51
518
0

Прощання легенд, тріумф Погачара. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня у шосейному велоспорті

| Оновлено 10 жовтня 2022, 12:51
518
0
Прощання легенд, тріумф Погачара. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Алехандро Вальверде і Вінченцо Нібалі

Гонки тижня

8 жовтня – Ломбардія (Італія)

Заключний Монумент сезону, Ломбардія, не є в буквальному значенні останньою гонкою велосезону, але вважається символічним його закриттям. Цього разу на Ломбардію чекали по-особливому. А все тому, що вона була прощальною гонкою у кар'єрі двох живих легенд велоспорту, двох найтитулованіших гонщиків сучасності – Вінченцо Нібалі та Алехандро Вальверде.

Для Нібалі «гонка опалого листя» є однією з улюблених, він вигравав її двічі у кар'єрі – у 2015 та 2017 роках. Вальверде жодного разу виграти Ломбардію так і не зумів, але аж тричі фінішував другим. Так чи інакше, гонка підходила під характеристики і італійця, і іспанця, тому очікувалося, що у своїй прощальній гонці вони не просто доїжджатимуть до фінішу під оплески фанатів, а боротимуться за найвищі місця.

У результаті Вальверде справді був у боротьбі та фінішував шостим. А ось у Нібалі гонка не вийшла. «Мессінська акула» випала з пелотону на початку підйому на Чівільо і зрештою фінішувала лише на 24-му місці. Все ж таки після четвертого місця на Джиро друга половина прощального сезону для Нібалі вийшла невдалою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вінченцо Нібалі

А перемогу другий рік поспіль здобув Тадей Погачар. Словенець разом зі своєю командою «UAE Emirates» контролював ситуацію в гонці та працював на просів групи, а після цього пішов у вирішальну атаку на Чівільо. Відповісти на неї змогли лише два іспанці – Енрік Мас та частково Мікель Ланда. Частково тому, що баск відлітав від дуету лідерів за будь-якого їх прискорення і повертався щоразу, коли їх темп та активність падали. У результаті Ланда фінішував третім - ні опуститися нижче, ні піднятися вище він не був готовий. Так чи інакше, в 33 роки баск з «Bahrain Victorious» вперше в кар'єрі піднявся на подіум Монумента - таким результатом можна і потрібно бути задоволеним.

А ось Мас боровся із Погачаром на рівних. І дивувати це не повинно – за тиждень до цього він узагалі обіграв словенця на Джиро дель Емілія. Гонщик «Movistar» не просто відповідав на атаки Погачара, а й атакував сам, розуміючи, що у фінішному спринті шансів проти словенця він не має. Прекрасна форма іспанця наприкінці сезону, особливо з урахуванням другого місця на Вуельті. Щодо гонщика, якому вже 27 років, і який вже далеко не перший рік на виду, таке може прозвучати дико, але Мас – мабуть, головне відкриття кінцівки цього сезону.

В останні роки багато говорилося про те, що Енрік - обмежений гонщик з чітко видною стелею можливостей. Однак на Ломбардії він на рівних боровся з самим Погачаром, і це – яскрава ілюстрація того, що він через цю стелю перестрибнув – причому як фізично, так і психологічно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тадей Погачар і Енрік Мас

Ну а Погачар, як і прогнозувалося, був сильнішим у фінішному спринті і врятував відносно невдалий сезон перемогою на Монументі. Сезон, у якому він не дотягнув до попереднього за результатами, але при цьому завдяки перемозі на Страде Б'янке та четвертому місцю на Турі Фландрії вкотре розширив уявлення про свій універсалізм. Великих гонок, які Тадей в майбутньому не має шансів виграти, фактично не залишилося. Гонщиків, про яких можна сказати щось подібне, не було, мабуть, з часів Бернара Іно.

Багато хто очікував, що на Ломбардії ми знову побачимо дуель Погачара з Йонасом Вінгегором. Але данець виявився не готовим до такої дуелі і посів у підсумку лише 16–те місце.

Виступив на Ломбардії й українець Марк Падун. За тиждень до цього гонщик «Education First» досить солідно виглядав на Емілії та фінішував 11-м. Однак на Ломбардії Падун був помітно слабшим, вилетів на самому початку підйому на Чівільо і зрештою фінішував лише 36-м.

Новини тижня

– На тлі прощання Нібалі та Вальверде на Ломбардії на другий план відійшов той факт, що у минулий вікенд свою кар'єру завершила ще вона жива легенда велоспорту - Філіп Жільбер. Щоправда, зробив він це наступного дня – у неділю на Париж – Тур. Нічого видатного у прощальній гонці бельгійцю не вдалося – 27-ме місце.

– У суботу, невдовзі після Ломбардії, відбулася спроба Філіппо Ганни піти на Годинний рекорд на треку. Спроба виявилася успішною, новий рекорд встановлений на позначці 56 792 метри, що на 1244 метри більше, ніж попередній рекорд Деніела Бігема. Дуже суттєва надбавка, яка має відбити на найближчі роки спроби гонщиків другого ешелону побити цей рекорд.

– Команда «Arkea Samsic» не продовжить контракт із Найро Кінтаною. 32-річний колумбієць вже шукає собі нову команду на наступний сезон, і, за інформацією ЗМІ, нова команда також буде французькою. Інтерес до Кінтани також приписували «Астані», але генеральний менеджер команди Олександр Винокуров цю інформацію спростував.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 18
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Верняєв став віце-чемпіоном Європи зі спортивної гімнастики у багатоборстві
Інші види | 24 квітня 2024, 22:23 3
Верняєв став віце-чемпіоном Європи зі спортивної гімнастики у багатоборстві

Український гімнаст у кар'єрі має вже 13 медалей чемпіонатів Європи

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.