Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 06 жовтня 2022, 17:02
10713
29

Чому не варто співати дифірамби Шахтарю за гру у Мадриді

Валерій Василенко – про поразку «гірників» на «Сантьяго Бернабеу»

| Оновлено 06 жовтня 2022, 17:02
10713
29
Чому не варто співати дифірамби Шахтарю за гру у Мадриді
Getty Images/Global Images Ukraine

1:2 – це у будь-якому разі гідна поразка. Це у будь-якому разі поразка з обопільними шансами на успіх. І це така поразка, після якої той, хто програв, може справедливо нарікати на долю.

Але якщо виходити з конкретного випадку, то це все одно поразка, яка не принесла жодного турнірного балу. І це – м'яко кажучи, адже сценарій матчу в Мадриді апріорі складався не на нашу користь. І якщо бути до кінця відвертим і справедливим, то підсумковий рахунок для «Шахтаря» на «Бернабеу» найбільш точно було б охарактеризувати так: «відскочили».

«Реал» очікувано виявився сильнішим. «Реал» очікувано переграв нашого чемпіона. «Реал» очікувано створив у рази більше гольових ситуацій і завдав у рази більше ударів по воротах. Один Бензема міг забити щонайменше тричі. А співвідношення точних ударів – 13:3.

«Реал» був нестримним у дебюті обох таймів. Та й у їхніх кінцівках теж. В принципі, «Реал» був сильнішим за свого суперника впродовж усього матчу.

Про статистику точних ударів було сказано вище. Якщо мати на увазі всі удари - і неточні теж, то «Мадрид» 36 разів бив по воротах, а «помаранчево-чорні» - 11.

хG «Шахтаря» (показник очікуваних голів) – 0,82, тоді як «Реала» – 3,84. Чому «вершкові» не вичавили більше двох забитих м'ячів – відповідь дуже проста. Дві головні причини – неточність у завершальній фазі атаки (привіт, майбутній володар «Золотого м'яча») та Анатолій Трубін.

Донецький кіпер став найкращим гравцем «гірників» за даними практично всіх серйозних статистичних порталів. Якби наш молодий воротар зіграв не так упевнено, розгрому не вдалося б уникнути.

Загалом можемо констатувати, що «Реал» закономірно переміг «Шахтар». Дива не сталося. Та й навряд чи воно могло статися, виходячи із реального співвідношення сил.

Тому в цьому зв'язку особисто я не вважаю правильним звеличувати значення мінімальної поразки з точки зору досягнення «гірників». Тому що, як було сказано вище, це однаково поразка. І вона по грі більше скидається на нашу удачу, ніж на нашу заслугу.

Однак, насправді не все так погано, як може здатися. Це якщо говорити і про конкретний поєдинок у Мадриді, і про перспективи гірників у своїй групі.

Гру команди Йовічевича в нинішній Лізі чемпіонів можна називати як завгодно, але назвати її байдужою чи порожньою не зможе навіть «затятий» уболівальник київського «Динамо». З мотивацією, настроєм, характером, а місцями й майстерністю у цієї команди повний порядок. Впевнений, що так буде й надалі.

Просто наявного набору опцій недостатньо для того, щоб тягатися на рівних з чинним переможцем Кубка чемпіонів. І тут нічого не поробиш: цю тезу потрібно просто прийняти. І не зводити замки з піску. Але при цьому слід обов'язково давати бій. Може, залетить, а раптом пощастить.

Відверто кажучи, і на зустріч-відповідь команд Анчелотті та Йовічевича я дивлюся без зайвого оптимізму. Мені здається, «вершкові» прагнутимуть вирішити питання про вихід із групи заздалегідь. Причому з першого місця. Тому своє не проґавлять і в Польщі.

Швидше за все, так і буде. І журитися з цього приводу точно не можна. «Реал» у нашій групі – справді королівський клуб. У прямому та переносному сенсі. З ним тягатися будь-якому колективу нашого квартету марно. Що, загалом, і показало швидкоплинне перше коло.

Але як мінімум за друге місце в групі «Шахтар» може і повинен поборотися. Різниця у класі між трьома претендентами на друге-третє місця – мінімальна. У чомусь суперники перевершують українську команду, у чомусь українська команда перевершує своїх опонентів.

Тому, вважаю, справжнє випробування, справжнє мірило для «гірників» розпочнеться у двох останніх турах чемпіонської Ліги. Ось там треба кров із носа брати очки. Брати своє.

А у матчах проти «Реала» треба вчитися. Потрібно намагатися. Потрібно проявляти характер. І не потрібно вішати ніс, якщо не вийде – все ж таки до «космічного» рівня нам ще дуже далеко.

Проте, за гру на «Бернабеу» нашій команді все одно варто подякувати. Хлопці зробили все, що могли. Більшого від них чекати навряд чи варто, враховуючи мотивацію і «Реала».

Отже, все нормально. Йдемо далі. Без дифірамбів.

Але з надією на єврокубкову весну.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Матвій і його команда. Що треба знати про збірну України, що вийшла на Євро
Футбол | 28 березня 2024, 13:58 4
Матвій і його команда. Що треба знати про збірну України, що вийшла на Євро

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко розповідає про збірну України U-19

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Remark
Было очень много ударов от Реала, но в основном, они все летели либо в Трубина, где он стоял, либо мимо. По настоящему Трубин выручил (сделал сейвы) два раза за матч. Первый гол он, как по мне, мог потянуть, не выручил; да и пожар устроил в первом тайме когда вышел на черпачок закидание и не взял мяч в руки.
Поэтому да, соглашусь, дифирамбы петь рано, могло быть спокойно и 5-1 или 7-1.
BAD👣BOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nick07
все вірно. 
0665826283
Сподіваюсь "дома " виграють !  Йовічевічу бажаю вдачи !  Слава   Україні !!!
Иван Иванов
Хз, я рад что смог досмотреть поединок до конца, была интрига, даже пара моментов были которые позволяют сказать что хотелось бы больше. В той сиутации в которой оказался ШД против лучшего клуба прошлого сезона как по мне вполне отличный результат
Выталкиватель парашутистов
Сколько не повторяй слово халва, во рту слаще не станет... Мечты, мечты... А реальность такова, что шахтеры могут не взять ни одного очка в оставшихся играх, и Лейпциг и Селтик будут сверх мотивированными в играх с Шахтером, 100 %
Ya-Legenda
Я не зменшую заслуги Трубіна, але! Там Вінісіус стільки моментів запоров, подивіться обзор матчу МС-Копенгаген, попри великий рахунок, але ось там воротар гостей творив дива, стільки мертвих мячів витягнув в першому таймі, без нього, рахунок був би космічним!
roman75zpr
Щас спою... И с журналистом не посоветуюсь
mayakovskiy1
Василенко очень бы хотел, чтобы Динамо лидировало в УПЛ и отлично играло в ЛЧ. Но Динамо середняк УПЛ и позор Украины в ЛЕ и "автора" страшно коробит.
Дядя, при любых раскладах 2-1 против Реала в нынешней ситуации это хорошо. Потому что кое-кто не то что от Реала, а от Бенфики 0-3 за тайм глотал 
ZloyDeda
Команда програла - які дифірамби? Вже за програші команду хвалять, а Динамо за виграші пісочать  
Умник
Когнетивный диссонас, как можно за проигрыш хвалить?
Злий Глобинець
Не згоден з автором. Сейви Трубіна - це входить у "пакет" майстерності нашої команди. Удари Реала мимо - входить у "пакет" немайстерності команди суперника.
Крім того, Шахтар міг вивезти не лише нічию, а й навіть виграти. Удар Шведа головою над перекладиною - якби вдарив нижче, був би гол. бо той кут воріт був порожній.
Бондаренко в кінці 1 тайму трохи не дотягнувся головою до передачі Мудрика - теж ближній кут був порожній.
Мудрик, вихід сам на сам в середині 2 тайму - якби бив раніше, а не підлаштовувався під м'яч, теж міг бути гол.
Ближче до кінця 2 тайму, серія рикошетів перед воротами Реала - якби розпорядилися м'ячем майстерніше, теж могли б забити.
DK1961
А насчет "глотания" динамовцами 0:3 в одном тайме... ВАШ антирекорд (0:10 от немцев в двух играх) превзойден может быть только ВАМИ.  Оставляю это ноу-хау ВАШЕМУ ноунейму.
DK1961
Если бы игроки Реала не пижонились - никакой Трубин бы не спас. Да, где-то 5-6 ударов в рамку он отразил. Но еще минимум  в таком же количестве моментов испанцы промахивались по пустым воротам или неприкрытым Трубиным углам. Плюс штанга от Бензема. В общем дико везло именно "горнякам". Как и в матче с шотландцами. Как и в игре с Лейпцигом. А так... Автобус он и есть автобус, смешно когда максики, форевки, ак-какашки и их клоны обвиняют в этом Динамо. ВЫ УЖЕ ТРЕТЬЮ ИГРУ В ЛИГЕ ЧЕМПИОНОВ ИЗ АВТОБУСА НЕ ВЫЛЕЗАЕТЕ! И думаете на фарте дальше ехать? Ну ну...
DK1961
Йовичевич: "...В некоторых моментах Шахтер играл так, что лучшие футболисты Реала не могли их нейтрализовать".
ВОТ Я ЗАМЕТИЛ, что ЛЮБОЙ ПРИШЕДШИЙ В ШАХТЕР ПОНАЧАЛУ НОРМАЛЬНЫЙ ТРЕНЕР ПОЛУЧАЕТ (ВИДИМО) УКОЛ В МОЗГ ОТ СЕРУНА ПО ПРИКАЗУ АХМЕТОВА, И НАЧИНАЕТ НЕСТИ ТАКУЮ НЕСУСВЕТНУЮ ПУРГУ САМОЧВАНСТВА И ЛИЦЕМЕРИЯ