Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 29 вересня 2022, 18:36
7915
1

Чому фанати збірної Бразилії відмовляються від фартових жовтих футболок

За океаном давно зрозуміли, що футбол може бути інструментом в руках політиків…

| Оновлено 29 вересня 2022, 18:36
7915
1
Чому фанати збірної Бразилії відмовляються від фартових жовтих футболок
Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Бразилії з футболу, яка є рекордсменом по перемогам на чемпіонатах світу (п'ять титулів), по праву вважається однією з найпопулярніших національних команд планети. У різний час честь «селесао» відстоювали зірки світового футболу, а жовта футболка стала символом перемог та радості для більшості шанувальників бразильців.

Однак останнім часом все більше та більше вболівальників збірної Бразилії вирішують сховати колись улюблену й фартову жовту футболку якнайдалі у шафу, якщо й зовсім не позбутися її. Проблема всьому – політичні мотиви, адже прихильники нинішнього президента Бразилії 67-річного Жаїра Болсонару разом із їхнім лідером перетворили жовті футболки на один із символів своєї політичної сили.

Ті, хто не підтримує Болсонару, а таких за останніми соціологічними опитуваннями у Бразилії все більше та більше, не хочуть носити улюблені футболки через ризик бути помилково прийнятими за прихильників чинного президента країни. Культова футбольна річ через політичні мотиви перестала виступати об'єднавчим чинником для нації. Тепер від неї вимушено відмовляються...

Слід сказати, що жовта футболка не завжди була символом бразильської футбольної команди. До 1953 року «селесао» виступали у білому, після чого керівники тамтешньої конфедерації футболу разом із однією з газет оголосили конкурс на розробку нового дизайну футболок для національної збірної, включивши у «технічне завдання» умову, що оновлена ​​форма обов'язково має базуватися на кольорах національного прапора, бо білі футболки не несли у собі «ідеї бразильської ідентичності».

На конкурс було подано понад 300 робіт, а переможцем виявився письменник, журналіст, перекладач та ілюстратор Алдір Гарсія Шлі, котрий пристрасно виступав за необхідність оновлень для національної команди, яка за три роки до цього програла на своїх полях титул чемпіона світу Уругваю.

Getty Images/Global Images Ukraine. Футболка Карлоса Альберто Торреса на чемпіонаті світу з футболу 1970 року з автографами самого Карлоса Альберто Торреса та легендарного Пеле

Саме у жовтих футболках бразильці здобули своє перше історичне «золото» на ЧС-1958 у Швеції, а потім додали до нього ще чотири тріумфи на турнірах у 1962 (Чилі), 1970 (Мексика), 1994 (США) та 2002 (Японія/ Південна Корея) роках. Крім того, «селесао» з того часу шість разів перемагали на Кубку Америки і чотири рази виявлялися тріумфаторами Кубка конфедерацій, скасованого у 2019 році.

Вболівальники бразильської збірної зі стажем пам'ятають, як у жовтій футболці з десятим номером на спині з'являвся на полі легендарний Пеле, або з «дев'яткою» задерикувато розносив опонентів Роналдо, та й чудового Ромаріо, котрий прославив на турнірі в США одинадцятий номер п'ятьма забитими м'ячами, навряд можна викреслити із пам'яті. Всі вони, а також легендарна жовта футболка, стали частиною багатої та неймовірно успішної футбольної історії Бразилії.

Але після перемоги на виборах 2018 року Жаїра Болсонару, величезна кількість шанувальників «селесао» вимушено відмовилися від традиції одягатися у жовте. На думку фахівців з політичних технологій, нинішній глава держави та його радники не просто так обрали цей колір, оскільки хотіли зіграти на підсвідомості багатьох виборців, що не визначилися, для яких жовте – це щось пов'язане із перемогами та тріумфами. Використавши легендарну футболку разом із національним прапором у власних політичних цілях, Болсонару перетворив її на політичний інструмент, що викликало певний розкол у суспільстві.

Getty Images/Global Images Ukraine. Прихильник чинного президента Бразилії та кандидата на переобрання Жаїра Болсонару молиться під час передвиборчого мітингу, присвяченого святкуванню 200-річчя незалежності Бразилії. Люди, одягнені у кольори бразильського прапора, зібралися на площі Свободи у Белу-Орізонті, столиці штату Мінас-Жерайс у Бразилії

Щоправда, Болсонару не став першим, хто пішов таким шляхом. Ще у 1970 році 28-й президент Бразилії Еміліу Гаррастазу Медісі, який прийшов до влади внаслідок військового державного перевороту, намагався набрати популярності у суспільстві за рахунок використання символів національної футбольної команди. Більше того, Медісі відіграв ключову роль у звільненні з посади головного тренера «селесао» Жуана Салданьї, котрий вивів бразильців на ЧС-1970. У цього фахівця із президентом Бразилії були кардинально різні політичні погляди (Салданья був затятим комуністом, а Еміліу Гаррастазу Медісі встановив фактично профашистський режим, вимагаючи, серед іншого, робити ставку у спорті на світлошкірих атлетів), що й призвело до звільнення наставника, на місце якого був призначений Маріо Загалло, який згодом виграв із «селесао» титул чемпіона світу на турнірі в Чилі.

Фактично з того часу жовта футболка сприймалася у країні як символ успіху. Бразильці завжди носили її з гордістю та називали одним із ключових атрибутів національної ідентичності. Однак під час масових заворушень у 2013 році, викликаних серед іншого невдоволенням питаннями зростання вартості життя, корупції та жорстокості поліції, жовті футболки набули дещо іншого статусу. Шанувальники Болсонару, який критикував тодішню владу в тому числі і за розтрату бюджетних коштів на підготовку та проведення фінальної частини чемпіонату світу 2014 року в Бразилії, носили саме жовті футболки, а всім незгодним доводилося відмовлятися від кольору, що встиг полюбитися, і як можна рідше одягати культові футбольні речі.

Дійшло до того, що трохи більше двох років тому в Бразилії з подачі письменника та режисера Жоао Карлоса Ассумпкао виникла петиція до керівництва футбольної конфедерації країни щодо заміни легендарної жовтої футболки на біло-синю.

«Ми перебуваємо у жахливій ситуації із жахливим урядом, який просто взяв і вкрав наш прапор, наші символи», - мотивував свої вимоги Ассумпкао.

В результаті боси бразильського футболу вирішили не гарячкувати із рішеннями, але Болсонару продовжив використовувати жовті кольори у своїх політичних кампаніях. Наприклад, на початку вересня тисячі прихильників чинного президента країни зібралися на пляжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро, а також у низці інших міст, в рамках передвиборчої кампанії напередодні жовтневих виборів, всього за місяць до старту розіграшу фінальної частини чемпіонату світу з футболу у Катарі. Багато хто з них, як і сам Жаїр Болсонару, був одягнений у жовті футболки…

Getty Images/Global Images Ukraine. Жаїр Болсонару (в центрі)

Колишній президент Бразилії та головний конкурент Болсонару на найближчих виборах голови держави Луїс Інасіу Лула, якому соціологи передрікають перемогу, розкритикував демонстрацію опонентів, присвячену річниці 200-річчя незалежності Бразилії.

«7 вересня мало стати днем ​​любові та єднання для Бразилії. На жаль, це не те, що відбувається сьогодні. Я вірю, що Бразилія відновить свій прапор, свій суверенітет та свою демократію», - написав Лула у твіттері з явним натяком на спроби Болсонару та його прихильників фактично «приватизувати» жовті кольори із політичною метою.

У соціальних мережах можна зустріти чимало постів бразильських футбольних фанатів, котрі не підтримують політику Болсонару, у яких не без явного жалю порушується тема неможливості як раніше одягати жовту футболку – символ національної команди, бо вона встигла стати і символом нинішньої влади в країні.

Getty Images/Global Images Ukraine

Хто знає, можливо, дуже скоро все зміниться і всі бразильські шанувальники футболу зможуть знову із гордістю вдягатися у жовте. Все тому, що 2 жовтня в країні пройде перший тур загальних виборів, а на 30 жовтня запланований другий тур (якщо, звісно, ​​ніхто з претендентів на президентське крісло одразу не набере понад 50% голосів виборців). Після цього політика може або відійти на другий план (якщо Болсонару збереже владу і, що логічно, на якийсь час припинить агресивну виборчу кампанію), або формально віддалиться від футбольних атрибутів (якщо Луїс Інасіу Лула, котрий не використовує жовті кольори, повернеться в президенти країни), щоб із 20 листопада хоча б на місяць знову об'єднати всіх бразильців у мрії про шосте чемпіонство для «селесао». Щоправда, це зовсім не означає, що навіть цей потенційний тріумф згодом не буде використаний будь-ким у своїх політичних інтересах. Чи серед читачів ще залишилися ті, хто щиро вірить, що спорт і футбол перебувають поза політикою?..

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі
Теніс | 10 травня 2024, 19:05 11
Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі

Еліна у двох сетах розібралася з Сарою Еррані в 1/32 фіналу змагань WTA 1000

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Петя Рудик
Футбол вже дуже давно став політичним інструментом для країн 3 ього світу( так би мовити), щоб доказати своє "вєлічіє".