Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 вересня 2022, 18:18
3829
5

Михайло БРОДСЬКИЙ: «Прометей має заплатити додатково 4,5 мільйона гривень»

Президент ФБУ - про відмову «Прометея» виступати у чемпіонаті України

| Оновлено 20 вересня 2022, 18:18
3829
5
Михайло БРОДСЬКИЙ: «Прометей має заплатити додатково 4,5 мільйона гривень»
fbu.ua. Михайло Бродський

Президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський прокоментував заяву президента «Прометея» про відмову від участі в чемпіонаті України. Схоже, осінь в українському баскетболі буде гарячою.

«Вважаю звернення пана Дубінського до баскетбольної спільноти брехливою образою мене особисто і усієї Федерації баскетболу України та водночас шантажем. Вдаватися в деталі не хочу – мені бридко, а от щодо того, чому «Прометей» має заплатити, окрім звичайного внеску у 40 тисяч гривень, ще додаткові 4,5 мільйона – зараз детально розкажу.

Скажу відразу, що таких, як Дубінський, український баскетбол за свою 30-річну історію бачив багато, він не перший та не останній.

Все почалося з того, що Федерація баскетболу України подала заявку «Прометея» до Ліги чемпіонів на участь клубу у цьому турнірі, попередньо обговоривши це з ним. Після цього пан Дубінський набрав мене і несподівано попросив зіграти у Кубку УЛЄБ. Усі розуміють, що це неофіційна організація, яка не співпрацює з FIBA та є приватним турніром. Очевидно, що я не підтримав це побажання і воно мене, м’яко кажучи, обурило. З весни ФБУ працює з FIBA щодо пільгового виступу наших збірних у чемпіонатах Європи та міжнародних турнірах під егідою цієї організації. Власне, вся система баскетболу в Україні побудована під вертикаль FIBA. В той же час наш чемпіон країни, попередньо подавши заявку на участь у Лізі чемпіонів, все-таки заявляється у Кубок УЛЄБ - це відвертий плювок у бік FIBA та ФБУ.

Ми публічно вибачались перед FIBA, я особисто під час чемпіонату Європи мав діалог з президентом FIBA-Європа - Тургаєм Демірелем. Звісно, «Прометею» до цього, як і до іміджу українського баскетболу, діла уже немає. Сьогодні я розумію, що клуб не хоче виступати у чемпіонаті України, йому значно комфортніше у Латвійсько-естонській лізі. Своє ж ім’я протягом кількох років «Прометей» здобув завдяки своїм мішкам грошей, але за гроші усе не купити! Схоже пан Дубінський так цього і не збагнув.

Вони хотіли скупити українські клуби, які виступають у Суперлізі, і впливати на ситуацію в чемпіонаті та навіть Виконкомі, це був уже наступний крок «меценатів». Скупити - це, звісно, голосно сказано – кинути подачку у розмірі мільйона гривень. Спершу йшла мова про три клуби, які від «Прометея» мали отримати гроші, але думаю це був лише початок.

Наступне, «Прометей» заявився у вищезгадану Латвійсько-естонську лігу і влітку почав розповіді у Прибалтиці щодо свого грандіозного бюджету у 200 мільйонів гривень! Мене набирає Айнарс (Багатскіс) і каже, що люди «Прометея» ходять по Ризі і жахають усіх, що бюджет клубу вони «розженуть» ще вдвічі та будуть тут усіх заганяти в «– 40». Це в той час, коли ми просимо допомоги у влади Латвії організувати нам тренувальний збір Національної команди. Та й взагалі в умовах війни – це дуже не коректні висловлювання. До речі, ніхто й зараз «Прометею» не заважає виконати свою обіцянку та допомогти «Запоріжжю», «Миколаєву» і «Кривбасу».

Зважаючи на вищезазначене, виконком ФБУ проголосував за додатковий внесок у 4.5 мільйона гривень у чемпіонат України для «Прометея», як клубу, який виступає паралельно у єврокубковому турнірі, що проходить не під егідою FIBA. До слова, «Будівельник» заявився у легітимний турнір – Лігу чемпіонів, де буде представляти Україну та український баскетбол, за що я дуже вдячний клубу. Виконком прийняв також рішення, що абсолютно уся ця сума додаткового внеску «Прометея» піде на допомогу українським клубам для участі у чемпіонаті України. Особисто я вважаю, що ця сума дуже мала для ситуації, що склалася, 100 мільйонів Дубінський теж би потягнув.

Ще один цікавий момент. ФБУ протягом кількох років йшла до прозорості ведення справ у професійному спорті. Ми попросили надати до ФБУ контракти гравців «Прометея». Дубінський очікувано проігнорував це. Водночас хотілося аби усі уболівальники розуміли, коли він кричить: «Слава Україні! Слава ЗСУ!», - що за цим стоїть. А за цим стоїть бюджет клубу у 200 000 мільйонів гривень, які він заробив в Україні завдяки українцям, а витратить закордоном у турнірах, на які українські уболівальники та і він сам не зможуть потрапити. Чому – нехай сам розповість. Думаю, якщо б «Прометей» надав контракти гравців уболівальникам, було б дуже цікаво, за які особисті амбіції пана Дубінського гинуть хлопці із ЗСУ.

Зараз «Прометей» має зробити три речі: заплатити внесок за участь у чемпіонаті в 40 тисяч гривень, заплатити додатковий внесок у розмірі 4.5 мільйони гривень та надати контракти гравців. І тоді пан Дубінський може веселитися, скільки забажає. Здається, це йому дозволено, адже у нього з’явилась вагома «криша», якщо він собі дозволяє такі висловлювання. Бачили ми його поведінку без «криші», – сказав Бродський.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
romanchik.8409
Миша обрезанный так и не сообщил в Италии ли он))
KIPR ALECS
когда уже такие бродские будут на нарах а не руководить ( грабить) всем баскетболом
Vitaliy88
Шкода що в такий час знаходиться місце даним ситуаціям і розбіркам. Звісно Прометей заявившись до УЛЕБ не правий, бо просимо допомогу у ФІБА і тут же плюємо їм в обличчя
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Октавий Фландрийский
Да, мельчает отечественный баскетбол... Вспоминаю серого кардинала украинского баскетбола, одессита Леона Павловича Флигельмана, который сидя в Одессе и будучи всего лишь членом Исполкома ФБУ, держал в "ежовых рукавицах "всех баскетбольных функционеров, начиная от арбитров и заканчивая президентом федерации. При нем таких вещей априори не могло произойти. Кстати, он этого Бродского на дух не переносил,особенно, когда тот босиком шел с Киева в Одессу перед выборами....