Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 23 вересня 2022, 16:14
3450
0

Центрбеки з Серії А для Бразилії: під ЧС-2022 або щоб втерти носа Італії

Тіте вперше викликав у стан «селесао» Глейсона Бремера та Рожера Ібаньєса

| Оновлено 23 вересня 2022, 16:14
3450
0
Центрбеки з Серії А для Бразилії: під ЧС-2022 або щоб втерти носа Італії
Getty Images/Global Images Ukraine. Рожер Ібаньєс (ліворуч) та Глейсон Бремер

П'ятиразовий чемпіон світу збірна Бразилії перед черговим розіграшем світової першості, яка цього року відбудеться у Катарі, готується провести останні два товариські матчі, що мають допомогти головному тренеру Тіте остаточно визначитися із заявкою на мундіаль.

23 та 27 вересня у французьких Гаврі та Парижі бразильці зіграють проти команд Гани та Тунісу, відповідно. На ці матчі Тіте вже викликав 26 футболістів – стільки ж, скільки йому буде дозволено заявити на фінальну частину чемпіонату світу у Катарі. Головною «родзинкою» нинішнього вибору наставника «селесао» є запрошення двох центрбеків, котрі виступають в італійській Серії А – 25-річного Глейсона Бремера з «Ювентуса» та 23-річного Рожера Ібаньєса з «Роми». Обидва раніше ніколи не викликалися під прапори національної збірної Бразилії, причому Бремер не виступав навіть за молодіжні команди своєї батьківщини, а на рахунку Ібаньєса є лише кілька поєдинків за олімпійську збірну U-23.

Наявність у списку двох абсолютно нових для «селесао» центрбеків у Бразилії багато хто сприйняв як доказ того, що Тіте ще не має чіткого бачення, кого із захисників візьме до Катару. Так, головним вибором наставника з дуже високою часткою ймовірності стануть звичні ключові постаті - 28-річний Маркіньос з «Парі Сен-Жермен», а також 37-річний ветеран Тьяго Сілва з «Челсі». В якості найближчого резерву, напевно, на практично безальтернативній основі розглядається 24-річний представник мадридського «Реала» Едер Мілітао, а ось хто виявиться четвертим у списку, адже на чемпіонат світу необхідно брати як мінімум чотирьох центрбеків – по два на кожну позицію?

Ще півроку тому у Бразилії не сумнівалися, що четвертим центрбеком у когорті щасливчиків, які поїдуть до Катару, стане 24-річний Габріел Магальяйнс із лондонського «Арсенала», який останнім часом має регулярну ігрову практику у стані своєї команди. Проте відверто несподіване рішення Тіте напередодні ЧС-2022 викликати та оцінити можливості Бремера та Ібаньєса ставить під питання поїздку Габріела до Катару.

Lucas Figueiredo/CBF. Рожер Ібаньєс

Втім, є й інше питання – чому напередодні світової першості Тіте вирішив звернутися до послуг саме «італійської парочки», а не, скажімо, Родріго Кайо з «Фламенго», Феліпе Монтейро з мадридського «Атлетіко» або Лео Ортіса з «Ред Булл Брагантіно», які викликалися до табору бразильської національної команди по ходу відбору на мундіаль? Чого в нинішньому рішенні наставника «селесао» більше – реального бажання знайти надійного центрбека на заміну для лідерів оборони команди, чи прагнення втерти носа італійським функціонерам, котрі не раз натуралізували бразильців і потім успішно загравали їх за «скуадру адзурру»?

Останній фактор не варто скидати із рахунків, оскільки Бремер виступає в італійській Серії А вже понад чотири роки, а Ібаньєс прибув на Апенніни в січні 2019-го і з того часу встиг пограти за «Аталанту» та «Рому». Ще у травні нинішнього року авторитетне видання La Gazzetta dello Sport повідомило, що Бремер, котрого назвали найкращим захисником Серії А в сезоні-2021/22, незабаром може отримати право виступати за збірну Італії. Дружина футболіста Дебора Клаудіно, яка народилася в Бразилії, але має європейських предків, подала документи на отримання італійського громадянства, що в перспективі відкривало можливість для аналогічного рішення і для Бремера. Щойно дружина центрбека «Ювентуса» (до туринського клубу футболіст перебрався влітку з «Торіно» за 41 мільйон євро) отримає італійський паспорт, він сам зможе клопотати про громадянство цієї європейської країни.

За розвитком подій активно спостерігав головний тренер збірної Італії Роберто Манчіні, який чудово розуміє, що в його ситуації (нагадаємо, «скуадра адзурра» не змогла кваліфікуватися вже на другий поспіль чемпіонат світу, чого раніше в її історії ніколи не було) розкидатися кадрами навряд чи варто, тим більше, що обидва бразильці високо цінуються фахівцями. Наприклад, за індексом Wyscout Ібаньєс посідає четверте місце у списку найкращих центрбеків нинішнього розіграшу Серії А, а Бремер знаходиться на дев'ятому рядку. А на порталі WhoScored обидва бразильські центрбеки в нинішньому сезоні не йшли з поля з оцінкою нижчою, аніж 6,0.

У червні про можливість виступів за збірну Італії журналісти прямо запитали Бремера, а той недвозначно дав зрозуміти про готовність до такого кроку. Щоправда, обмовився – мовляв, якщо виявиться непотрібним на батьківщині…

«Звичайно, я мрію грати у збірній Бразилії, але якщо одного разу мені не буде надано такої можливості, а Італія її мені надасть, то я б грав за Італію, немає проблем», - заявив Бремер.

Схожа ситуація і з Ібаньєсом. Він ще минулого року коментував інформацію про можливість виступів за національну збірну Італії, при тому, що документи на набуття громадянства цієї країни бразилець уже подав до відповідних органів і навіть отримав необхідний документ.

«Я народився у Бразилії та почуваюся бразильцем. Я хотів би грати за «селесао», але подивимося, що вийде, тому що в мене є паспорти Італії та Уругваю, тож я зачекаю, хто мені подзвонить. Футбол змінився, я спілкувався із цього приводу з «бразильськими гравцями» збірної Італії. Рафаель Толой – мій друг, він був для мене точкою відліку, коли я переходив до «Аталанти». Подивимося, що станеться», - казав Ібаньєс.

Ці меседжі чітко вловили у тренерському штабі збірної Бразилії. Незважаючи на те, що Тіте вже оголосив про відхід з табору «селесао» після завершення ЧС-2022 у Катарі, 61-річному фахівцю аж ніяк не все одно, яку спадщину він залишить після себе. У Бразилії щосили пишуть про те, що нинішній виклик Ібаньєса та Бремера до табору п'ятиразових чемпіонів світу – це робота Тіте на майбутнє, адже Тьяго Сілва ось-ось завершить міжнародну кар'єру, а центрбеки «Роми» і «Ювентуса», навпаки, тільки перебувають на шляху до її піку.

Lucas Figueiredo/CBF. Глейсон Бремер

Крім того, варто враховувати той факт, що Бремер та Ібаньєс – це основні гравці у своїх клубах – аж ніяк не пересічних командах італійського чемпіонату. Минулого сезону Глейсон провів за «Торіно» у Серії А 33 поєдинки, а цьогоріч має на рахунку вже 7 ігор за «Ювентус». Рожер вже третій рік поспіль має статус ключового центрбека у «Ромі» - в минулому чемпіонаті Італії він відіграв у 34 поєдинках, а нині провів 7 ігор із 7-ми.

Очевидно, що розкидатися такими кваліфікованими кадрами – це надто непростимо навіть для такої багатої на футбольні таланти нації, як бразильська. Тому нинішній вибір Тіте цілком логічний, і якщо Бремер з Ібаньєсом проявлять себе у найближчих двох спарингах, то ніхто не здивується включенню обох цих центрбеків до підсумкової заявки на ЧС-2022. Тим більше, що на словах обоє буквально мріють виступами у футболці «селесао»…

Пряма мова:

Глейсон Бремер: «Я дуже радий можливості потрапити до збірної Бразилії. Знаю, якою є відповідальність на тому, хто носить цю футболку. Це мрія кожної дитини. До чемпіонату світу залишилося всього 50 днів, і я буду битися за своє місце. Я зроблю все можливе, щоб показати професору Тіте, що я можу це зробити. В Італії дуже тактичний футбол, і вона мала чудових захисників, таких як Мальдіні, Неста та інші. Для тих, хто грає у захисті, Італія – домівка. Це дуже допомагає. Італія — одна з найкращих шкіл для захисників».

Рожер Ібаньєс: «Перший день у збірній – це незрозуміле відчуття перебування поряд із високоефективними спортсменами, які є для нас прикладом. Це не можна пояснити. Начебто це перший день у школі. Гравці в команді дуже тепло зустріли, всі посміхалися та вітали мене. Минуло лише половина дня, а я вже був неймовірно щасливий. Коли я ще грав за «Флуміненсе», мене якось запитали, яким захисником я захоплююся. І одним із тих, кого я згадав, був Тьяго Сілва. І ось тепер я поряд із ним, працюю день у день. Я радий мати нагоду брати з нього приклад».

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.