Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 вересня 2022, 05:29
11041
0

Секта Сульшера. 7 гравців із хет-триками в АПЛ після виходу на заміну

Забити три м'ячі в АПЛ, вийшовши на поле з лави запасних, - визначне досягнення

| Оновлено 20 вересня 2022, 05:29
11041
0
Секта Сульшера. 7 гравців із хет-триками в АПЛ після виходу на заміну
Getty Images/Global Images Ukraine. Сон Хин Мін забиває Лестеру

Англійська Прем'єр-ліга – турнір, пограти у якому мріє переважна більшість професійних футболістів. Проте вдається це зовсім небагатьом, тому можливість грати в АПЛ – це свого роду привілей, навіть якщо з'являтися на полі вдається лише на заміну.

Втім, що означає «лише»? Навіть серед тих, хто з'являвся на полі по ходу матчів, знайдеться чимало гідних гравців. У випадку з атакувальними виконавцями в АПЛ навіть є своєрідна «секта Сульшера», до якої напередодні зміг увійти кореєць Сон Хин Мін із «Тоттенгема», для чого йому потрібно було забити три м'ячі у ворота суперника, вийшовши на поле по ходу поєдинку.

Хто, коли і за які заслуги опинився в цій когорті обраних, давайте з'ясовувати прямо зараз…

1. Уле Гуннар СУЛЬШЕР («Манчестер Юнайтед»)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Манчестер Юнайтед» підписав норвезького форварда Уле Гуннара Сульшера з «Мольде» влітку 1996 року, і в стані «червоних дияволів» той затримався на довгих 11 років. На «Олд Траффорд» Сульшер, як правило, не мав статусу гравця основного складу, а використовувався Алексом Фергюсоном в якості додаткової опції. Причому Уле Гуннару вдавалося бути настільки ефективним, виходячи з лави запасних, що він на Туманному Альбіоні отримав прізвисько «Суперзапасний».

Недивно, що саме Сульшер став першим, кому вдалося оформити хет-трик (за фактом навіть покер, але хет-трик з точки зору статистичних викладок є його безумовною складовою) в англійській Прем'єр-лізі після виходу на заміну. Сталося це у легендарному для «Манчестер Юнайтед» сезоні-1998/99, який завершився першим і поки що єдиним в історії цього клубу треблом (перемога в АПЛ, Кубку Англії та Лізі чемпіонів).

6 лютого 1999 року «Манчестер Юнайтед» в рамках 24-го туру АПЛ вирушив у гості до «Ноттінгем Форест». Це була дуель найкращої на той момент команди дивізіону з найгіршою, роль якої виконували «лісники», котрі загрузли на 20-му рядку. Недивно, що матч виявився легкою прогулянкою для підопічних Фергюсона. І нехай перший тайм завершився з мінімальною перевагою «Манчестер Юнайтед» (2:1), у другому гості буквально випалили вщент оборонні побудови опонента, чому неабияк посприяв і Сульшер. Норвежець з'явився на полі на 71-й хвилині, замінивши автора дубля Дуайта Йорка, після чого за 13 хвилин забив одразу чотири м'ячі у ворота «Ноттінгем Форест»! Кому і коли ще вдасться повторити подібне у найсильнішому національному чемпіонаті континенту – велике питання...

2. Джиммі Флойд ХАССЕЛЬБАЙНК ​​(«Челсі»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Наступного свого героя серед запасних шанувальникам АПЛ довелося чекати понад п'ять років. Ним став нідерландський форвард Джиммі Флойд Хассельбайнк, який виступав з 2000 до 2004 року за «Челсі». «Сині» підписали Хассельбайнка з «Атлетіко» за 20 з невеликим мільйонів фунтів, хоча лише сезоном раніше «матрацники» придбали нідерландця у «Лідса» за 15 мільйонів.

Джиммі Флойд у перші два сезони був беззаперечно ключовим форвардом для «Челсі» і радував результативністю всіх фанатів команди. На його рахунку незмінно виявлялося по 35 проведених поєдинків і по 23 забиті м'ячі, якщо ми говоримо про сезони-2000/01 та 2001/02. В АПЛ-2003/04 Хассельбайнк ​​вже мав менше ігрової практики, частіше виходячи на заміну, а тому для нього це й стало шансом увійти до «секти Сульшера».

27 березня 2004 року «Челсі» на власному полі в рамках 30-го туру приймав безпросвітного аутсайдера турніру «Вулверхемптон». Всупереч очікуванням матч складався вкрай непросто для «синіх», а його основні форварди - Ейдур Гудьонсен та Ернан Креспо - не змогли вразити ворота суперника. До 60-тої хвилини, коли на полі замість Джеремі Нжитапа з'явився Хассельбайнк, «Челсі» сенсаційно програвав «вовкам» з рахунком 1:2. Через десять хвилин після виходу нідерландця зрівняти рахунок вдалося Лемпарду, після чого на авансцену вийшов Джиммі Флойд. З 77-мої по 90-ту хвилини він оформив хет-трик, остаточно поховавши надії «Вулверхемптона» на сприятливий результат у протистоянні.

3. Роберт ЕРНШОУ («Вест Бромвіч Альбіон»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець валлійського «Кардіффа» Роберт Ерншоу дебютував в англійській Прем'єр-лізі у сезоні-2004/05, й одразу ж зумів відзначитися хет-триком після виходу на заміну. Перехід форварда обійшовся «Вест Бромвіч Альбіону» у 4 мільйони фунтів, і загалом він цілком відпрацював ці гроші, провівши за два роки у стані «дроздів» 50 матчів в рамках усіх турнірів та записавши на свій рахунок 17 забитих м'ячів.

Ерншоу вдалося за кар'єру провести лише три сезони в рамках АПЛ, один із яких виявився неповним. Єдиним однозначно успішним для Роберта став розіграш чемпіонату-2004/05, який, як зазначалося, був для нього дебютним у турнірі. Тоді на рахунку нападника було зафіксовано 11 голів у 31 матчі.

Зіркова година для Ерншоу у футболці «Вест Бромвіча» настала 19 березня 2005 року, коли «дрозди» в рамках 30-го туру вирушили на виїзд до «Чарльтона». Гра завершилася сенсаційною перемогою гостей, які на той момент плелися на 19-му місці в турнірній таблиці та розгромили своїх «пернатих побратимів» («Чарльтон» нерідко називають «червоними дроздами») з рахунком 4:1. Ерншоу у цій зустрічі з'явився на полі на 64-й хвилині. На той момент на табло була нічия (1:1), а господарі поля з 29-тої хвилини грали у меншості. Реалізувати чисельну більшість «Вест Бромвічу» не вдавалося, поки за справу не взявся Ерншоу. Спочатку Роберт забив головою, потім реалізував вихід віч-на-віч з воротарем, а на 90-й хвилині, коли гості заробили право на пенальті, партнери довірили його виконання саме Ерншоу, який чітким ударом і оформив свій перший та єдиний у кар'єрі хет-трик в АПЛ.

4. Еммануель АДЕБАЙОР («Арсенал»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Кремезного тоголезького нападника Еммануеля Адебайора французький наставник «Арсенала» Арсен Венгер за допомогою скаутів пригледів на своїй батьківщині – в «Монако». У січні 2006 року «каноніри» не пошкодували 9 мільйонів фунтів на здійснення угоди, і Адебайор за три з половиною роки приніс чимало користі «Арсеналу», як на полі, так і потім у фінансовому плані, оскільки був проданий в «Манчестер Сіті» із пристойним наваром – за 26 мільйонів фунтів.

У перших двох сезонах африканець звикав до нового турніру та нової команди, відзначившись 4 та 8 забитими м'ячами, відповідно. Розквіт Адебайора в «Арсеналі» припав на сезон-2007/08, коли він зумів забити 24 м'ячі у 36 поєдинках й разом з Фернандо Торресом з «Ліверпуля» розділив другий рядок у списку кращих бомбардирів турніру слідом за неперевершеним Кріштіану Роналду (португалець наколотив 31 гол).

Цікаво, що в АПЛ на рахунку Адебайора 97 голів у 242 матчах за «Арсенал», «Манчестер Сіті», «Тоттенгем» та «Крістал Пелас», але лише у складі «канонірів» тоголезцю вдавалися хет-трики. Таких зафіксовано три, причому двічі по три голи Еммануель відвантажував у ворота «Дербі», а ще раз від нього постраждав «Блекберн». Забити тричі після виходу на заміну Адебайору вдалося 28 квітня 2008 року у виїзному протистоянні «Арсенала» в рамках 36 туру проти головного аутсайдера турніру «Дербі». Африканець вийшов на поле на 46-й хвилині за рахунку 2:1 на користь «канонірів» й замінив Робіна ван Персі. На 59-й хвилині Адебайор забив перший свій м'яч, після чого «Дербі» його відіграв зусиллями вже згадуваного вище Роберта Ерншоу (2:3), але в кінцівці зустрічі «Арсенал» розмазав опонента по газону завдяки м'ячу Волкотта та ще двом голам тоголезця – 6:2.

5. Ромелу ЛУКАКУ («Вест Бромвіч Альбіон»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Ромелу Лукаку з'явився в АПЛ у 18 років, коли «Челсі» не пошкодував 13,5 мільйонів фунтів на його викуп в «Андерлехта». Проте з ходу заграти на топ-рівні бельгійцю прогнозовано не вдалося, через що за рік його відправили в оренду до «Вест Бромвіч Альбіона», де він зумів показати себе у всій красі – 17 забитих м'ячів у 35 поєдинках Прем'єр-ліги.

У стані «дроздів» Лукаку переважно забивав командам другого десятка, як і найчастіше виходив у стартовому складі. Втім, на його рахунку два м'ячі у ворота «Ліверпуля» в двох матчах, завдяки яким «Вест Бромвіч» сенсаційно нокаутував гранда – 3:0 та 2:0. А ще Ромелу відзначився хет-триком у воротах данця Андерса Ліндегора, який тоді був голкіпером «Манчестер Юнайтед».

19 травня 2013 року в рамках заключного туру сезону в АПЛ «Вест Бромвіч» на своєму полі приймав «Манчестер Юнайтед», який достроково оформив чемпіонський титул (після того стан «червоних дияволів» залишив Алекс Фергюсон, а команда більше не завойовувала національного «золота»). На 30-й хвилині матчу рахунок був 3:0 на користь гостей, але потім «дрозди» два м'ячі відіграли, щоправда, дозволивши «Манчестер Юнайтед» дуже швидко повернути статус-кво. На 63-й хвилині «червоні дияволи» вигравали із рахунком 5:2, але часовий відтинок з 81-шої по 86-ту хвилини перевернув перебіг поєдинку догори дриґом. Героєм став Ромелу Лукаку, який з'явився на заміну на 46-й хвилині. Свій перший у поєдинку гол бельгієць забив ще на 50-й хвилині, а наприкінці додав ще два м'ячі, які разом із влучним ударом Юссуфа Мулумбу й дозволили «Вест Бромвічу» вирвати несподівану нічию з екстравагантним для АПЛ рахунком 5:5.

6. Стівен НЕЙСМІТ («Евертон»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Атакувальний півзахисник та вихованець академій шотландських «Рейнджерс» та «Кілмарнока» Стівен Нейсміт з'явився в АПЛ влітку 2012 року, коли його на правах вільного агента вдалося підписати «Евертону». У стані «ірисок» Нейсміт провів три з половиною сезони, а потім майже за 10 мільйонів фунтів був проданий «Норвічу».

В рамках АПЛ Нейсміт відзначився 20 забитими м'ячами, але найвидатнішим для нього епізодом у кар'єрі став поєдинок проти «Челсі», який відбувся 12 вересня 2015 року в рамках 5-го туру чемпіонату. Цю гру Стівен розпочав на лаві запасних, але через травму боснійця Мухамеда Бешича вийшов на заміну вже на 9-й хвилині. Загалом через 13 хвилин після появи Нейсміта на табло «Гудісон Парк» з'явилися дуже приємні для фанатів «ірисок» цифри – 2:0, а автором обох забитих м'ячів «Евертона» став саме Нейсміт. Наприкінці першого тайму Матич відіграв один гол, але господарі поля не розклеїлися, й всю другу половину гри провели максимально зібрано, а на 86-й хвилині Нейсміт остаточно нокаутував «Челсі», ставши героєм для «Евертона» - 3:1 і єдиний у кар'єрі Стівена хет-трик в рамках АПЛ.

7. СОН Хин Мін («Тоттенгем»)

Getty Images/Global Images Ukraine

Кореєць Сон Хин Мін виступає в АПЛ із серпня 2015 року, коли «Тоттенгем» викупив його контракт у «Баєра» за 27 мільйонів фунтів. З того часу й до нещодавнього поєдинку проти «Лестера» в активі азіатського легіонера було два хет-трики в Прем'єр-лізі (щоправда, один, як і у випадку із Сульшером, став частиною покеру). На старті сезону-2022/23 Сон Хин Міну вдалося оформити третій хет-трик у своїй кар'єрі в англійській елітарній лізі, наздогнавши за цим показником Кріштіану Роналду.

На матч проти «Лестера» Сон Хин Мін залишився в запасі «шпор», а з'явився на полі на 59-й хвилині замість Рішарлісона за рахунку 3:2 на користь його команди. На 73-й хвилині кореєць спершу зміцнив лідерство «шпор» у матчі, а на 84-й та 86-й остаточно добив опонента, який ще не так давно вважався вельми пристойним суперником для всіх в АПЛ.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна
Футбол | 18 квітня 2024, 18:58 0
«Твій момент, брате». Зірковий гравець Реала розхвалив Луніна

Джуд Беллінгем відзначив феноменальну гру українського воротаря

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 14
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.