Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 20 вересня 2022, 05:27
9587
2

Топ-7 трансферів в Європі після дедлайну, які ви могли пропустити

Вікно переходів у найкращих лігах континенту закрилося, але вільних агентів це не стосується

| Оновлено 20 вересня 2022, 05:27
9587
2
Топ-7 трансферів в Європі після дедлайну, які ви могли пропустити
Getty Images/Global Images Ukraine. Маркос Алонсо

На початку вересня у топових лігах Європи традиційно закрилися трансферні вікна. До січня клуби мають вирішувати поставлені завдання з тим кадровим потенціалом, який вдалося накопичити раніше, але одним із варіантів термінового підсилення все ще залишається можливість підписання вільних агентів. Вони можуть переходити до клубів топ-ліг у будь-який час та бути заявленими на сезон, окрім єврокубків.

Зрозуміло, що вересневі трансфери вільних агентів – це, швидше, необхідність, ніж чіткий план для більшості клубів, які вдаються до таких угод, але в цілому навіть зараз на ринку можна виділити цілком пристойні варіанти. Про топ-7 таких трансферів, які ви могли пропустити в надзвичайно інтенсивному потоці іншої інформації, зараз і поговоримо…

Маркос Алонсо

Вік: 31 рік
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Барселона»

Вихованця академії «Реала» Маркоса Алонсо різні засоби масової інформації почали сватати до «Барселони» ще наприкінці минулого сезону. Каталонці справді виявляли інтерес до лівого фулбека, проте тривалий час домовитися з «Челсі» їм не вдавалося. Ситуація змінилася, коли «сині» захотіли підписати габонського форварда «блаугранас» П'єра-Емеріка Обамеянга. Трансфер африканця відбувся буквально на «стрічці», й за нього «Барселона» виручила 12 мільйонів євро. Проте також каталонці домовилися з «Челсі» і щодо Маркоса Алонсо, який де-юре не став частиною угоди, але де-факто виявився саме нею.

Щоб іспанець міг перейти до «Барселони», «Челсі» пішов на дострокове розірвання з ним контракту. Договір «синіх» з Алонсо діяв ще рік, і вже у статусі вільного агента на аналогічний термін Маркос уклав угоду з «Барсою». Цікаво, що батько фулбека Маркос Алонсо Пенья свого часу виступав за «Атлетіко» та «Барселону», а ось сина віддав до академії «Реала», за головну команду якого той, щоправда, провів лише 1 матч. Тепер у Маркоса Алонсо з'явилася гарна нагода зіграти за команду батька, й спробувати втерти ніс «бланкос» - клубу, де йому так і не було надано шансу вийти на топ-рівень.

Дієго Коста

Вік: 33 роки
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Вулверхемптон»

Getty Images/Global Images Ukraine

Етнічний бразилець Дієго Коста зумів заявити про себе на весь голос у футболці мадридського «Атлетіко». Там він чимало забивав, і у 2013 році дочекався виклику до національної збірної Бразилії. Проте, зігравши два товариські матчі за «селесао», Коста невдовзі вирішив прийняти іспанське громадянство, що дозволило йому у складі збірної цієї країни зіграти на двох чемпіонатах світу – у 2014 та 2018 роках.

Влітку минулого року віковий форвард повернувся на етнічну батьківщину, підписавши контракт з «Атлетіко Мінейро», але за півроку сторони домовилися про дострокове припинення співпраці. В результаті Дієго Коста понад вісім місяців самостійно підтримував форму, перебуваючи у статусі вільного агента, а 12 вересня про його підписання оголосив «Вулверхемптон». В АПЛ нападник вже виступав з 2014 до 2018 років, коли був на контракті в «Челсі». Нині Кості належить захищати кольори менш амбітної команди, але й до його фізичної готовності зараз значно більше питань. Як себе проявить іспанець – побачимо згодом, а поки що можна констатувати, що «вовки» відзначилися вельми креативною презентацією свого зіркового новобранця у соцмережах…

Марсело

Вік: 34 роки
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Олімпіакос»

Марсело вдалося стати справжньою легендою «Реала». За мадридську команду бразилець виступав з 2007 року й виграв з нею 25 різних трофеїв, що є максимальним показником для всіх гравців «Реала» в історії, а вона знає безліч топових виконавців! Проте за підсумками сезону-2021/22 «бланкос» і Марсело вирішили розійтися, внаслідок чого лівий фулбек отримав статус вільного агента й кілька місяців підшукував собі нову команду.

Інтерес до Марсело приписували низці італійських (говорили про «Мілан» та «Монцу»), а також французьких («Ніцца», «Ліон») команд, і навіть пліткували про можливий переїзд до МЛС, де контракт бразильцю пропонував «Лос-Анджелес», однак в результаті жоден із цих варіантів не виявився робочим. Марсело за сімейними обставинами не хотів залишати Європу, а тому розглядав усі можливі варіанти саме на Старому континенті, й був готовий поїхати навіть не до топових чемпіонатів – наприклад, активно балакали про Туреччину. В результаті на початку вересня про співпрацю із Марсело оголосив грецький «Олімпіакос», з яким бразилець уклав контракт на один рік із можливістю пролонгації на такий самий термін.

Ноліто

Вік: 35 років
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Ібіца»

Якщо поглянути на «трудову книжку» Ноліто, то від банального перерахування зіркових клубів може закрутитися голова – «Барселона», «Бенфіка», «Манчестер Сіті», а також досить амбітні та міцні «Севілья» із «Сельтою»… Інша річ, що майже скрізь вінгер відіграв не так багато поєдинків, хоча ступінь його таланту не піддається жодним сумнівам – 16 матчів та 6 забитих м'ячів за національну збірну Іспанії є чудовим підтвердженням цього.

Останні два роки досвідчений Ноліто виступав у Ла Лізі за «Сельту», де був важливим гравцем першої команди. Але влітку в кар'єрі хавбека настав час чергових змін. Він чудово усвідомлював, що у своєму віці (в середині жовтня Ноліто відсвяткує 36-й день народження) вимагає значно більшого періоду для відновлення і, по можливості, менш інтенсивного рівня виступів. Зрештою, Ноліто підвернувся непоганий з усіх поглядів варіант у Сегунді - «Ібіца», котра запропонувала ветерану 2-річну угоду. Завдання нової команди хавбека порівняно невисокі – збереження прописки і, по можливості, просування якомога вище в турнірній таблиці. Після «Манчестер Сіті» комусь таке може здатися трьома кроками назад, але не всім гравцям атаки, як Кріштіану Роналду або Ліонелю Мессі, вдається зберігати топовий рівень виступів до зрілого за футбольними мірками віку. Ось і Ноліто вирішив, що для нього краще бути зіркою в «Ібіці», аніж тягарем у команді трохи вищого рівня амбіцій.

Ян Вертонген

Вік: 35 років
Громадянство: Бельгія
Клуб: «Андерлехт»

Getty Images/Global Images Ukraine

Найкращі роки своєї кар'єри бельгійський центрбек Ян Вертонген присвятив виступам за «Тоттенхем», у футболці якого відіграв 315 матчів в рамках усіх турнірів. Однак у серпні 2020 року в лондонській команді настав час для перебудови оборони, і Вертонген вільним агентом відбув до лісабонської «Бенфіки». В Португалії Яну вдавалося регулярно виходити в основному складі, але так і не довелося обзавестися титулами… Крім того, уболівальники «орлів» останнім часом дуже критично оцінювали якість виступів бельгійця, списуючи на його помилки низку невдач команди.

В результаті на початку вересня Вертонген прийняв запрошення повернутися на батьківщину. Для цього йому спочатку потрібно було піти на розірвання контракту з «Бенфікою», після чого він підписав 2-річний договір з «Андерлехтом», який нині переживає аж ніяк не найкращі свої часи. Цікаво, що Ян ще у 16 ​​років поїхав до Нідерландів, вступивши до академії «Аякса», і з того часу на професійному рівні ніколи не грав на батьківщині. Так що наприкінці кар'єри Вертонгену представився чудовий шанс проявити себе саме у рідній лізі. Шкода тільки, що не під керівництвом екс-партнера по збірній Бельгії Венсана Компані, котрий влітку пішов з «Андерлехта» до англійського «Бернлі».

Серж Ор'є

Вік: 29 років
Громадянство: Кот-д'Івуар
Клуб: «Ноттінгем Форест»

Івуарійському правому фулбеку вдалося до 29 років зробити непогану кар'єру. Ор'є встиг пограти у Франції за «Ланс», «Тулузу» та «Парі Сен-Жермен», в Англії - за «Тоттенхем» та в Іспанії - за «Вільярреал». У «жовтій субмарині» африканець провів минулий сезон, після чого залишив клуб і кілька місяців підшукував собі відповідний варіант.

7 вересня про підписання Ор'є оголосив новачок АПЛ «Ноттінгем Форест», для якого капітан збірної Кот-д’Івуару став 22-м літнім новобранцем. Контракт із Сержем, як повідомили «лісники» в офіційному комюніке, набуде чинності після того, як Ор'є отримає робочу візу у Великій Британії. Втім, останній чинник вважається лише формальністю, оскільки досвідчений фулбек в активі має достатню кількість матчів за національну збірну за необхідний період. Набагато цікавіше буде спостерігати, чи зможе Ор'є виграти конкуренцію в іншого літнього новобранця «Ноттінгем Форест», котрий грає праворуч в обороні – талановитого вихованця академії «Ліверпуля» 21-річного валлійця Неко Вільямса.

Росс Барклі

Вік: 28 років
Громадянство: Англія
Клуб: «Ніцца»

Свого часу вихованець академії «Евертона» Росс Барклі називався британськими футбольними оглядачами одним із найталановитіших молодих центральних півзахисників країни. Завдяки цьому Барклі у 19 років вдалося дебютувати за національну збірну, в рядах якої наразі в його активі значаться 33 матчі та 6 забитих м'ячів.

З січня 2018 року Барклі виступав за «Челсі», який заплатив «ірискам» 15 мільйонів фунтів за можливість підписання хавбека. Втім, реалізувати свій потенціал та виправдати аванси Россу на топ-рівні так і не вдалося. Сезон-2021/22 став для нього абсолютно невдалим – лише 6 матчів у Прем'єр-лізі, що зрештою і спонукало хавбека та «Челсі» піти на достроковий розрив контракту. Через кілька днів після цього Барклі погодив переїзд до «Ніцци», й на півдні Франції тепер спробує реанімувати свою кар'єру, тим паче, що йому всього лишень 28 років…

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»
Футбол | 28 березня 2024, 15:15 22
Агент: «Судаков після Євро легко може коштувати 150 мільйонів євро»

Микита Швець розповів, як участь на чемпіонаті Європи збільшить вартість українських гравців

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 8
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Хутин Пуйло
А где Хамес?
Gargantua
все сбитые летчики