Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 15 вересня 2022, 08:28
5400
2

Чого чекати від Руха в Юнацькій Лізі УЄФА

Оглядач Sport.ua – про дебют молоді «Руха» у єврокубках

| Оновлено 15 вересня 2022, 08:28
5400
2
Чого чекати від Руха в Юнацькій Лізі УЄФА
ФК Рух Львів

Львівський «Рух» дебютує в Юнацькій Лізі УЄФА. Першим суперником рухівців буде чемпіон Польщі «Заглембе» Люблін. Протистояння складатиметься з двох поєдинків. Команди зіграють 14 вересня та 5 жовтня. Львів'яни будуть йти по сітці чемпіонів та гратимуть на виліт.

Скандальний вихід в Юнацьку Лігу УЄФА

Перша команда «Руху» поки не претендує на перемогу в УПЛ та не може забезпечити своїй юнацькій команді груповий турнір Юнацької Ліги УЄФА. Тому юнакам потрібно самим пробивати дорогу в турнір. Потрібно ставати чемпіоном України серед 19-річних та йти сіткою чемпіонів.

Минулий сезон не був дограний в Україні через війну. Відбулася тільки перша частина сезону. На основі якої команди отримали свої місця у єврокубках. Лідером після першої частини юнацького сезону стало київське «Динамо». Підопічні Ігоря Костюка випереджали «Шахтар» та «Рух», але обидва конкуренти мали ігри в запасі. У «Шахтаря» була одна гра, що дозволяла б наздогнати киян. «Рух» мав на три гри менше та відставав від лідера на п’ять очок. Офіційно «рухівці» пропустили свої матчі через спалах коронавірусу, але ходили розмови про участь у турнірі в Валенсії.

Львів'яни змогли отримати рішення від УАФ на проведення пропущених матчів наприкінці травня та взяли на себе всі витрати, щоб зіграти у Польщі проти «Інгульця» та «Колоса». «Дніпро-1» відмовився грати, бо команда в той час не збиралася. Здобувши дві перемоги, команда Віталія Пономарьова вийшла на перше місце та отримала право дебютувати в Юнацькій Лізі УЄФА.

Якась раціональність є в тому, що команди мають провести однакову кількість матчів. Але потрібно також розуміти, що суперники зовсім не були готові до цих матчів. «Інгулець» та «Колос» не могли чинити ніякого опору, бо як такої підготовки не було. Зібрали, кого змогли, та відповідно зіграли. «Рух» був у тонусі, бо команда мала можливість тренуватися та не була розформованою. Якби команди грали восени, то не факт,що «рухівці» в обох матчах так легко перемогли б.

ФК Рух

Якщо вже так хотілося справедливості, то можна було провести міні-турнір між «Рухом», «Динамо» та «Шахтарем», щоб визначити найсильнішу команду країни серед молоді, а не грати проти відверто не готових суперників. «Шахтар» завдяки першій команді отримав пряму путівку до Юнацької Ліги УЄФА, тому не протестував. Незгоди «Динамо» було дуже мало.

В очному матчі під час першої частини минулого сезону «Динамо» перемогло «Рух» у Львові – 2:1, а матч «рухівців» із «Шахтарем» завершився внічию 0:0. Львів'яни скористалися тим, що суперники віддавали багато сил в Юнацькій Лізі УЄФА та втрачали очки в інших матчах.

Таланти «Руха»

Безперечно, що Академія «Руха» є одною з найкращих в країні. В системі команди вистачає талановитих гравців.На рівні юнацьких збірних тільки команда U-17 поки не має гравців із «Руха».

Основним воротарем має стати Юрій-Володимир Герета. У свої 19 років він вже має досвід виступів в УПЛ. У позаминулому сезоні зіграв у гостях проти «Зорі». Воротар також відомий тим, що за ним слідкував «Ліверпуль». Останній час у Герети була важка травма, від якої він тільки відновився.

Має стати одним із лідерів команди правий оборонець Віталій Роман. Він дуже здорово себе проявив у матчах за збірну України під час еліт-раунду Євро U-19 у Нідерландах. Роман має дуже хороші швидкісні якості, будучи фланговим оборонцем сучасного типу. Після трансферу Олексія Сича може претендувати на першу команду.

Марко Сапуга вже активно грає за першу команду в опорній зорі. Півзахисник із дуже хорошою антропометрією, вмінням закривати середину поля. Також себе з найкращого боку проявив у складі збірної України U- 19 минулого скликання.

Також варто відмітити вінгерів Іллю Квасницю та Руслана Непейпієва. Це крила атаки команди, які дають швидкість, креатив та індивідуальну майстерність.

В іншому, у «Руха» дуже багато молодих футболістів, для яких це буде великий досвід участь у таких турнірах. Десь команді не вистачає хорошого забивного нападника. Минулого сезону у чемпіонаті Ярослав Карабін забив 10 голів, але через вік він не може грати в Юнацькій Лізі УЄФА.

ФК Рух

Цікавою є персона тренера юнацької команди «Руха». Віталій Пономарьов працював раніше арбітром. Обслуговував фінал Кубка України між «Динамо» та «Шахтарем» у 2008 році в якості асистента в бригаді Юрія Можаровського. Працював у системі львівських «Карпат», у аматорському футболі. Після чого із 2020 року працює в системі «Руха».

Можуть дійти до 1/16 фіналу

В Юнацькій Лізі УЄФА клуби розділені на шлях чемпіонів та груповий етап. У першому грають на виліт команди, які виграли молодіжні чемпіонати, а у другому – відбувається груповий етап, дзеркальний матчам ЛЧ. У наступному році команди вже будуть змішані та гратимуть одна проти одної на стадії 1/16 фіналу.

«Рух» гратиме, як переможець юнацького чемпіонату України, тому восени не зможе зіграти проти «Барселони», «Реала», «Баварії» чи «Ман Сіті». Всі сильні команди сконцентровані якраз на груповому етапі, що дає можливість «рухівцям» розраховувати на прохід до 1/16 фіналу наступного року. Два кола восени вони пройти можуть.

На шляху чемпіонів немає таких команд, які б не можна було обігрувати. Бажано уникати матчів проти «Црвени Звезди», АЗ, «Славії», «Нанта», можливо, «Хайдука». З чемпіонами Вірменії, Албанії, Люксембургу, Болгарії, Румунії можна грати та перемагати.

Першим суперником української команди став чемпіон Польщі «Заглембе».Це типова для Польщі історія, коли команда має потужну академію, але не має хорошої дорослої команди. Тому молодь отримує свої шанси у дорослому футболі дуже швидко з бажання засвітити гравця, щоб потім вдало продати. Зараз із складу «Заглембе» до Юнацької Ліги УЄФА відразу 9 гравців заявлені за першу команду. Головним талантом є форвард Томаш Пєнко. Дуже хороші воротарі. Команда добре готова фізично, грає у сучасний футбол.

«Руху» трохи не пощастило. На цій стадії були слабші команди. Обидва матчі пройдуть у Польщі на полі суперника. Але все одно, шанси у «Руха» непогані. З «Заглембе» можна грати та перемагати. Нічого особливого в цій команді немає. Все буде залежати від налаштування української команди та віри у себе.

Матч «Рух» U-19 – «Заглембе» U-19 відбудеться в середу, 14 вересня. Початок о 18:00 за Києвом.

Сергій Тищенко
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Термін Родрігеша, зняття Рятувальника, Санітру «злили», Келсі втече в MLS?
Футбол | 29 березня 2024, 06:31 1
Термін Родрігеша, зняття Рятувальника, Санітру «злили», Келсі втече в MLS?

Головні новини за 28 березня на Sport.ua

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Евгений Королев
Я от не розумію, автор хоче сказати що КК незаконно стали чемпіонами чи що? До чого тут міні турнір між ШД, ДК та КК. У КК було менше матчів, і грати вони повинні були не проти ШД та ДК. А то що не виграли у прямих конкурентів і стали чемпіонами, так то проблеми конкурентів.