Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 14 вересня 2022, 19:47
13129
3

Порядковий номер – 1000001. Чому у Шведа не вийшло заграти в Селтіку

На матч із шотландським грандом у вінгера «Шахтаря» має бути особлива мотивація

| Оновлено 14 вересня 2022, 19:47
13129
3
Порядковий номер – 1000001. Чому у Шведа не вийшло заграти в Селтіку
Getty Images/Global Images Ukraine. Мар'ян Швед

Три з половиною роки тому, наприкінці січня 2019-го, львівські «Карпати» домовилися про продаж своєї головної на той момент зірки – Мар'яна Шведа – до шотландського «Селтіка». За угоду «кельти» заплатили українському клубу 2 мільйони євро, але Швед не відбув на Туманний Альбіон негайно, а дограв сезон у складі рідної команди.

Вже тоді, у момент здійснення угоди, виникали величезні сумніви щодо доцільності переїзду Шведа до Шотландії. І мова навіть не про стилістичні нестиковки в манері гри вінгера та його нової команди, а в тому, як прокоментував трансфер українця головний тренер шотландців. На той момент наставником «Селтіка» був Брендан Роджерс – дуже шанований фахівець, який встиг попрацювати навіть коучем «Ліверпуля».

«Не можу сказати, що багато про нього знаю, але те, що я бачив, - це талант, який, ймовірно, принесе користь клубу в майбутньому», - сказав Роджерс. «У нас зараз близько мільйона вінгерів у команді, і нам не потрібен ще один, але Швед талановитий, і влітку ми, мабуть, розлучимося з кимось із нинішніх вінгерів, а він прийде. Для клубу це можливість підписати молодого талановитого футболіста. Але мова йде не про гравця, котрий здатен одразу допомогти «Селтіку». Повторюся, я мало бачив його, але знаю, що представники клубу за ним спостерігали».

Іншими словами, не встигнувши прибути до «Селтіка», Мар'ян Швед одразу ж з легкої руки Роджерса отримав статус вінгера з порядковим номером 1000001. Погодьтеся, сам цей факт вже багато про що говорив, але скасувати трансфер після таких слів коуча шотландського гранда було неможливо, так й у «Карпатах», відверто кажучи, куди більше були зацікавлені у грошах, аніж у футболісті, хай і рідкісного ступеня таланту.

Певною мірою Шведу пощастило. Вже наприкінці лютого 2019 року Брендан Роджерс залишив «Селтік», отримавши привабливу пропозицію повернутися до англійської Прем'єр-ліги від «Лестера». На чолі команди «кельтів» спершу на правах виконувача обов'язків, а потім і на повноцінній основі опинився Ніл Леннон, котрого затвердили на посаді якраз наприкінці сезону, коли «Селтік» виграв свій восьмий поспіль і 50-й в історії титул чемпіона Шотландії.

Getty Images/Global Images Ukraine

У травні Мар'ян відбув до Шотландії, а через два місяці дебютував за «Селтік» у кваліфікації Ліги чемпіонів, коли вийшов на заміну у другому таймі поєдинку проти естонського «Нимме Калью». Примітно, що українцеві знадобилося трохи більше 20 хвилин ігрового часу, щоб записати на свій рахунок першу результативну дію у зелено-білій футболці «Селтіка» - забитий м'яч дозволив шотландцям увезти перемогу з Таллінна з рахунком 2:0.

Прекрасний старт дозволяв Шведу та всім його шанувальникам сподіватися на чудову кар'єру в шотландській команді, тим більше, що Леннон також гарно відгукнувся про можливості свого новачка, не ставши, подібно до Роджерса, розмірковувати на тему перебору вінгерів та їх черговості у списку претендентів для виходу на поле.

«Швед виглядав жваво й забив чудовий гол. Сьогодні ввечері він показав, на що здатний. Це допоможе йому почуватися краще, дасть йому імпульс впевненості, тому що треба пам'ятати, що він все ще дуже молодий хлопець і опинився далеко від дому. Ви могли бачити, що цей гол означав для нього», - заявив Леннон.

Але, всупереч очікуванням, розвитку подій не настало. Наставник «Селтіка» просто не включав Шведа до стартового складу, та й у заявці на поєдинки українець на старті сезону в шотландському Прем'єршипі опинився лишень кілька разів. Потім Мар'ян отримав невелике пошкодження, а Леннон заявив пресі, що українському легіонеру потрібно підтягнути не лише «фізику», а й знання мови, без якої повноцінної комунікації між гравцем та тренером, а також рештою членів команди не існує.

«Швед трохи засмучений, але йому просто потрібно дещо прискорити темп підготовки. В Мар'яна все ще триває період адаптації. Йому 21 рік, він живе у новій країні, і погано розмовляє англійською. Ми знаємо, що в наших руках хороший футболіст, а тому цього сезону ви ще не раз побачите Шведа на полі», - заявив наприкінці серпня 2019 року Леннон.

Насправді коуч «Селтіка» свідомо чи ні, але лукавив. Надалі Швед лише двічі з'являвся на полі у стані шотландського гранда – у жовтні вийшов на заміну на останні 15 хвилин у матчі чемпіонату проти «Росс Каунті» (6:0), а в лютому 2020 року також з'явився наприкінці, але вже кубкового поєдинку проти «Клайда» (3:0). Гольовими діями за сумарно відведені йому в цих двох матчах 20 хвилин Швед відзначитися не зміг, а у пресі, наче глузування зі старань гравця, з'явилася інформація про те, що Леннон, мовляв, приємно здивований тими зусиллями та прогресом, які українець демонструє у тренувальному процесі. Здивований, але водночас упевнений, що Швед не здатний витримувати інтенсивність, з якою «Селтік» грає у чемпіонаті Шотландії. Власне, через останнє Мар'ян і опинявся не лише поза стартовим складом, а й часто навіть поза заявкою на матчі «кельтів»…

Getty Images/Global Images Ukraine

На початку лютого 2020 року Леннон повторив у пресі свої попередні слова про те, що погане володіння англійською мовою робить Шведа гравцем, котрий випадає з команди. А незабаром «Селтік» ухвалив рішення про виключення українця з клубної заявки на другу частину сезону в єврокубках.

По суті, після цього й було поставлено «хрест» на кар'єрі Шведа на «Селтік Парк». Ніл Леннон надав українцеві лише 48 хвилин ігрового часу у трьох матчах, причому щоразу випускаючи Мар'яна виключно на заміну. Ігрові показники та користь, яку міг дати команді Швед, схоже, виявилися для наставника другорядними, а на перший план Леннон висував здатність Мар'яна повноцінно влитися у колектив. З мовою в українця справді виникли серйозні проблеми, а тому його загалом дуже добротна статистика (ключові цифри у перерахунку на 90 хвилин: точність передач – 91%; обведення / успішні – 11,3 / 67%; єдиноборства / виграні – 41 / 46 %) не зіграли для Леннона вже жодної ролі в оцінці можливостей та майбутнього гравця у «Селтіку».

Швед, в якого раніше у кар'єрі вже був за плечима невдалий легіонерський досвід у «Севільї», неймовірно розраховував на те, що період у «Селтіку» виявиться для нього більш вдалим. Але в Шотландії Мар'ян зіткнувся із суворими легіонерськими буднями, які всерйоз відрізнялися від того, що він бачив раніше в УПЛ. У Європі більшість наставників, особливо в командах-грандах своїх ліг, не мають бажання та й часу з можливостями «возитися» із талановитими, але проблемними молодими виконавцями. Саме тому в серпні 2020 року «Селтік» погодився відпустити Шведа в оренду до бельгійського «Мехелена», де у Мар'яна також дуже швидко виникли проблеми та певне непорозуміння із тренером.

Щоправда, Воутер Вранкен у «Мехелені» мав значно більшу широту для маневрів у роботі з командою в цілому та Шведом зокрема. Це допомогло Мар'яну заграти більш-менш стабільно, після чого бельгійці викупили його контракт у «Селтіка», остаточно завершивши провальний шотландський етап у кар'єрі українця.

Зараз, через два з невеликим роки після від'їзду з «Селтік Парк», Швед вперше отримає шанс довести шотландському гранду, що в ньому помилково не розгледіли футболіста серйозного рівня та ступеню таланту. В першому турі групового етапу Ліги чемпіонів Мар'ян уже встиг нокаутувати двома голами «Лейпциг», а тепер напевно вийде з подвоєною мотивацією на «Селтік». Нажаль тільки, що Ніла Леннона вже немає у стані «кельтів». Цей фахівець нині тренує «Омонію» з Нікосії, а так немає сумнівів, що перед зустріччю із ним Швед обов'язково вивчив би пару фраз англійською, які могли б виявитися досить доречними, особливо, якщо «Шахтар» із Мар'яном у складі зуміє вдало зіграти проти 53-разового чемпіона Шотландії…

Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал Сосьєдад – Реал Мадрид. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії
Футбол | 26 квітня 2024, 17:41 1
Реал Сосьєдад – Реал Мадрид. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Іспанії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок у Ла Лізі

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 19
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gregory Dnipro
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Brian
В общем, исходя из прочитаного материала, можно сделать вывод что все проблемы Шведа от незнания английского языка. Главное язык, на игру, игровые качества пофиг.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил