Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 08 вересня 2022, 19:11
8317
2

На яких аренах суперників по єврокубках приймуть Шахтар, Динамо і Дніпро-1?

Через російсько-українську війну наші клуби знайдуть прихисток на стадіонах у Польщі та Словаччині

| Оновлено 08 вересня 2022, 19:11
8317
2
На яких аренах суперників по єврокубках приймуть Шахтар, Динамо і Дніпро-1?
ФК Динамо Київ / автор невідомий

Цьогорічний єврокубковий сезон є абсолютно неординарним для українського футболу. Через широкомасштабну фазу російсько-української війни троє представників УПЛ – «Шахтар», «Динамо» та «Дніпро-1», – яким вдалося пробитися у групові стадії єврокубків, змушені будуть свої домашні матчі проводити на нейтральних полях в інших країнах. У зв'язку з цим перевага «рідних стін» для наших команд багато в чому буде поняттям суто номінальним, хоча немає сумнівів, що вітчизняні вболівальники, які тимчасово опинилися за межами України, прийдуть підтримати співвітчизників і зроблять максимум для того, щоб футболісти не відчували себе чужинцями.

Де ж домашні ігри єврокубків у сезоні-2022/23 проведуть українські команди? Давайте детальніше зупинимося на виборі кожного з клубів...

Дніпро-1: Ліга конференцій у Кошице

Почнемо з дніпрян, які першими з наших проводитимуть номінально домашній матч у європейському кубку. Вже сьогодні, 8 вересня, «Дніпро-1» в рамках першого туру групової стадії Ліги конференцій зійдеться із нідерландським АЗ з Алкмара. Гра відбудеться у Словаччині, де у місцевому Кошице дніпряни й гратимуть усі домашні поєдинки в нинішньому сезоні єврокубків.

Спочатку планувалося, що «Дніпро-1» гратиме в єврокубках у словацькому місті Дунайська-Стреда, населення якого становить близько 25 тисяч мешканців, але в результаті дніпряни зупинили свій вибір на значно більшому населеному пункті – Кошице, в якому проживає близько 240 тисяч мешканців.

Тимчасовим футбольним прихистком для «Дніпра-1» стане «Кошицька футбольна арена» – один із найсучасніших стадіонів Словаччини. Його будівництво було розпочато у жовтні 2018 року, коли держава та місцева влада остаточно узгодили всі питання щодо доцільності зведення нового багатоцільового стадіону у Кошице. В результаті Міністерство освіти, науки, досліджень та спорту Словаччини виділило 4 мільйони євро, а Міністерство фінансів – 8 мільйонів євро. Міська влада Кошице із самого початку планувала, що будівництво арени обійдеться їй у 12 мільйонів євро, але згодом інвестувати в новий стадіон довелося трохи більше – 13,5 мільйонів євро. Загальний кошторис, з урахуванням додаткових вкладень з боку інших інвесторів, склав 22,4 мільйони євро.

sportnet.sme.sk

Примітно, що спочатку «Кошицька футбольна арена» претендувала на здобуття категорії 3 від УЄФА у системі координат рейтингу стадіонів, яка існує при цій організації. Однак у процесі будівництва були заплановані роботи з покращення інфраструктури, які призвели до того, що стадіон класифікується за категорією 4 – найвищою із визначених за критеріями УЄФА на даний момент.

Юридично власником «Кошицької футбольної арени» є місто Кошице. А ось у футбольному плані господарем стадіону є місцева команда, яка має назву «Кошице», й виступає у другому за рангом дивізіоні словацького футболу. Цікаво також, що клуб «Кошице» був заснований у 2018 році – тоді ж, коли розпочалося будівництво міської футбольної арени. Він був створений шляхом злиття двох місцевих команд, які раніше не досягали серйозних спортивних висот. У своєму першому сезоні на професійному рівні «Кошице» фінішував 12-м у другій лізі (з 16 учасників), а потім двічі опинявся на п'ятому рядку. Найближчі завдання, що стоять перед цією командою – вихід до елітарного дивізіону словацького футболу, і на початку сезону-2022/23 «Кошице» демонструє хороші результати, будучи одним із претендентів на дві путівки «нагору».

На даний момент офіційна місткість «Кошицької футбольної арени» складає 5836 осіб. Коли всі будівельні роботи будуть завершені та стадіон остаточно буде прийнятий, його трибуни зможуть вмістити 12658 глядачів. Зазначимо, що перший офіційний матч на новому стадіоні «Кошице» провів 25 лютого цього року, перегравши в рамках другої словацької ліги «Рогожник» із рахунком 4:0. Подивитися цю гру прийшло 1289 уболівальників.

На матч «Дніпро-1» - АЗ квитки продаються за ціною 6, 8, 10, 12, 20 та 45 євро (останні два – у сектори VIP без харчування та із ним, відповідно).

Динамо: Ліга Європи у Кракові

Київське «Динамо» домашні матчі в рамках Ліги Європи проводитиме у польському Кракові. Це місто із населенням майже у 800 тисяч мешканців, й багатими футбольними традиціями, творити які допомагали місцеві «Вісла» та «Краковія».

Тимчасово рідною для киян стане саме домашня арена «Краковії» - стадіон імені Юзефа Пілсудського, або просто «Стадіон Краковія». Ця арена була збудована у 2009-2010 роках на місці старого стадіону, який функціонував із 1912 року. Колишня споруда зазнавала низки катастроф та катаклізмів. У 1914-1915 роках стадіон був знищений під час облоги Кракова російською армією, але 1915-го його відновили. Через десять років арена пережила затоплення, а у 1935 році ураган зніс дахи над трибунами, через що їх довелося відбудовувати заново. У вересні 1939 року арена була пошкоджена внаслідок падіння авіабомби, але після завершення Другої світової війни її відновили. В грудні 1963 року стадіон підпалили невідомі і він згорів вщент, а на відновлення пішло близько чотирьох років.

cracovia.pl

У 2009 році було ухвалено рішення про будівництво нової арени на місці старого стадіону. Для цього колишню споруду було знесено, а нову звели на 14 місяців раніше запланованого терміну. На «Стадіоні Краковія» проходили три поєдинки групової стадії чемпіонату Європи U-21 у 2017 році, а також один півфінал та фінал турніру.

Примітно, що у жовтні 2016 року саме на «Стадіоні Краковія» збірна України провела номінально домашній матч проти команди Косова. Гра завершилася переконливою перемогою «синьо-жовтих» – 3:0, яку їй принесли точні удари Артема Кравця, Андрія Ярмоленка та Руслана Ротаня. Цю гру підопічні Андрія Шевченка проводили на нейтральному полі через те, що Україна не визнала незалежності Косова та не підтримує з ним дипломатичних відносин.

Юридично власником футбольної арени є місто Краків. Свої домашні матчі на стадіоні проводить «Краковія», а також тут часто грає збірна Польщі U-21. Зараз «смугасті» є єдиною командою Кракова, яка грає в Екстракласі – елітарному дивізіоні польського футболу. Їхні куди більш титуловані земляки з «Вісли» за підсумками минулого сезону несподівано вилетіли до другої за силою ліги.

Офіційна місткість «Стадіону Краковія» складає 15016 глядачів. Стадіон відповідає вимогам категорії 3 УЄФА. Свій найближчий матч на ньому «Динамо» проведе 15 вересня, коли суперником підопічних Луческу у другому турі групової стадії Ліги Європи стане кіпрський АЕК із Ларнаки.

Шахтар: Ліга чемпіонів у Варшаві

Донецький «Шахтар» домовився про проведення номінально домашніх матчів у рамках групової стадії Ліги чемпіонів в столиці Польщі – Варшаві. Як мінімум три єврокубкові поєдинки у сезоні-2022/23 «гірники» проведуть на «Стадіоні Війська Польського імені маршала Юзефа Пілсудського».

Арена була збудована у 1927-1930 роках, і після відкриття на ній домашні матчі проводила як національна збірна Польщі, так і низка клубів, серед яких варшавська «Легія». Під час Другої світової війни місто опинилося під німецькою окупацією, а на стадіоні проводилися різноманітні змагання, причому за ним продовжували доглядати. Руйнування арена отримала у 1945 році в результаті наступу радянської та польської армій, проте досить швидко стадіон вдалося відновити.

konferencje.pl

Втім, вже на початку 90-х років минулого сторіччя стало очевидно, що стара арена не справляється з віяннями часу і потребує кардинальної реконструкції. Після тривалих обговорень було ухвалено рішення вибудовувати новий стадіон на місці існуючого, проте фінансової підтримки ініціатори не мали дуже довго. Також справі заважала бюрократія, але влітку 2007-го було виділено гроші, а навесні 2008-го – отримано дозвіл на будівництво, після чого стартував перший його етап.

Примітно, що стадіон використовувався на протязі всього терміну будівництва. Наприклад, у сезоні-2009/10 його місткість становила менше ніж 6 тисяч глядачів, а вже через рік, коли було завершено основні роботи на трьох трибунах – понад 20 тисяч. Зрештою, від старого стадіону залишилася лише невелика частина головного фасаду будівлі. На даний момент офіційна місткість арени складає 31006 місць. За своєю інфраструктурою «Стадіон Війська Польського імені маршала Юзефа Пілсудського» відповідає вимогам категорії 4 УЄФА.

Юридично власником стадіону є місто Варшава, хоча раніше його власником були польські збройні сили. Фактично домашні матчі на арені проводить місцева «Легія», яка орендує споруду на тривалий термін. «Стадіон Війська Польського імені маршала Юзефа Пілсудського» - це п'ятий за місткістю футбольний стадіон в Екстракласі та сьомий – у Польщі. Він обладнаний полем із підігрівом, тренувальним полем, підземним паркінгом, спорт-баром, музеєм клубу та іншими об'єктами.

Найближчий матч на цій арені «Шахтар» проведе в рамках другого туру групової стадії Ліги чемпіонів 14 вересня. Суперником «гірників» буде шотландський «Селтік», який програв у першому турі на своєму полі «Реалу» (0:3). Вартість квитків на матч із шотландцями складає від 195 до 1700 злотих (від 40 до 360 євро).

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 155
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті
Теніс | 25 квітня 2024, 16:22 22
Уперше в кар'єрі. Ястремська вирвала перемогу в матчі після 0:6 у 1-му сеті

Даяна дивовижним чином зуміла переграти Еміліану Аранго в Мадриді

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MBTUkraine
Як це ФК Кошице не досягав футбольних висот? А участь в групі ЛЧ у сезоні 1995/1996 не рахується?