Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:01
541
0

Перевага Евенпула тане. Підсумки другого тижня Вуельти-2022

Sport.ua підбиває підсумки другого тижня іспанської супербагатоденки

| Оновлено 01 травня 2023, 08:01
541
0
Перевага Евенпула тане. Підсумки другого тижня Вуельти-2022
Getty Images/Global Images Ukraine

Ще перед стартом Вуельти багато говорилося про те, що саме другий тиждень буде найскладнішим і вирішальним з точки зору загального заліку. У результаті другий тиждень іспанської супербагатоденки не те що не вирішив долю перемоги у загальному заліку, а навпаки – закрутив інтригу до краю. Поговорити є про що.

На першому тижні Ремко Евенпул завдяки своїй феноменальній формі захопив лідерство та створив непоганий запас у загальному заліку, зробивши вагому заявку на підсумковий успіх. Другий тиждень бельгійський гонщик «Quick Step» почав досить прогнозовано – з упевненою, навіть можна сказати, домінуючою перемоги в розділці, яка дозволила ще помітно зміцнити лідерство.

Однак навіть після цього у підсумковому успіху Евенпула були великі сумніви. Торкалися вони насамперед відновлення та високих гір, які йому ніколи не вдавалося нормально проходити навіть у рамках тижневих гонок. І важка кінцівка другого тижня мала дуже багато прояснити з точки зору перспектив Ремко – багато хто чекав навіть тотального краху бельгійця, коли його відставання обчислюватиметься десятками хвилин.

Getty Images/Global Images Ukraine

Перший тест великими горами, 12-й етап з фінішом на Пеньяс Бланкас, він витримав дуже добре - так, їхав уже не в атакувальному стилі, але відзахищався без шансів для суперників. А ось уже у суботу на фінальному підйомі Сьєрра де ла Пандера почалися проблеми. Прімож Рогліч пішов в атаку на найкрутішій ділянці підйому і відповісти на неї Евенпул не зміг. Більш того, незабаром після цього його почали об'їжджати один за одним й інші гранди загального заліку. Хуан Аюсо взагалі зробив це двічі – між двома цими випадками у нього сталася поломка велосипеда і йому довелося зупинятися.

У результаті на тому етапі Ремко програв 48 секунд – не так багато, але це виглядало як початок кінця. І найголовніше – що суперники побачили його слабкість, і, надихнувшись, мали атакувати його з усіх боків. Тим більше, що в неділю на учасників Вуельти чекав королівський, найважчий етап гонки з гірським фінішом на Сьєрра Неваді на висоті 2507 метрів над рівнем моря.

Головна підступність підйому на Сьєрра Неваду - в тому, що найскладніша ділянка цього марафонського 22-кілометрового підйому знаходиться спочатку - 5 км із середнім градієнтом більше 10%. Це могло або стимулювати ранню активність грандів, або навпаки призвести до пасивної закритої боротьби - ближче до фінішу підйом стає досить пологим, та ще й продувається, що завжди не на руку атакуючим.

Команда Рогліча, «Jumbo Visma», влаштувала максимальний просів вже біля підніжжя підйому на Сьєрра Неваду, проте, на подив багатьох, ніякої глибокої кризи Евенпула не було й близько. Бельгієць сидів на колесі Рогліча як приклеєний, а потім почав і сам працювати на чолі пелотона, намагаючись донести до суперників чіткий меседж: «зі мною все гаразд, навіть не намагайтеся мене атакувати».

Getty Images/Global Images Ukraine

Але Мігель Анхель Лопес та Енрік Мас не купилися. У певний момент темп, який задавав Евенпул в групі, почав падати, переслідувачі почали наближатися. Мас і Лопес зрозуміли, що у Ремко не все так добре, і пішли в парну атаку. Рогліч до них не приєднався – словенець відчував себе значно гірше, ніж днем ​​раніше. Нагромадивши сили на колесі у Евенпула, він атакував лише на останньому кілометрі дистанції і привіз Ремко скромних 15 секунд, програвши при цьому 21 секунду Масу і 19 - Лопесу. Явно не те, на що розраховував Прімож – але, мабуть, він і сам не в оптимальних кондиціях, та й відновлення ніколи не було його сильною стороною, через що він на Гран турах регулярно просідає під кінець тижня і не завжди добре йде зв'язки з кількох гірських етапів поспіль.

У підсумку на останній день відпочинку Евенпул пішов у червоній майці, але його перевага над Роглічем скоротилася до 1 хвилини та 34 секунд – шанси відіграти таке відставання у словенця є, але не забуватимемо, що третій тиждень відносно простий. У боротьбі за перемогу залишається і Енрік Мас, який програє 2:01 і виглядає в горах зараз сильніше за обох прямих конкурентів.

Якщо нікого з топ-3 на третьому тижні не спіткає криза, то, схоже, подіум вже сформувався – решта гонщиків програють вже надто багато, та й, за винятком Лопеса, не виглядають здатними конкурувати на рівних із трійкою лідерів. Що стосується капітана «Астани», то він провів дуже сильний другий тиждень – чого варте хоча б дев'яте місце на столоподібній розділці! У горах колумбієць зараз найсильніший поряд із Масом, проте програє вже надто багато – 5:24 від Евенпула.

Четвертим зараз йде Хуан Аюсо, але він починає потроху згасати. Щоправда, цьому є об'єктивні причини. Про поломку велосипеда на підйомі на Пандеру ми вже писали, але головне не це, а те, що він продовжує гонку з позитивним тестом на коронавірус (так-так, тепер так можна). При чому хвороба не минає безсимптомно – у перші дні гонщика UAE Emirates турбував головний біль. Наскільки доцільно 19-річному вундеркінду продовжувати гонку в такому стані, чи це не позначиться на його здоров'ї в майбутньому – сказати складно. Можливо, у день відпочинку Аюсо разом із керівництвом команди таки ухвалить рішення знятися – тим більше зараз, коли шанси на подіум стали примарними. А до топ-6 у «UAE Emirates» може і Жоау Алмейда заїхати.

Getty Images/Global Images Ukraine

Згасає і ще один юний іспанський талант - Карлос Родрігес, який у неділю буквально став на останніх кілометрах сходження на Сьєрра Неваду і програв тому ж таки Аюсо півтори хвилини. Тільки, на відміну від свого співвітчизника, об'єктивних причин для таких проблем немає. Або принаймні ми про них поки що не знаємо.

Марк Падун: тиждень вхолосту

Тиждень тому ми писали про хорошу форму Марка Падуна, в якій українець у горах може і має боротися за перемоги на етапах з відриву. На другому тижні таких шансів у гонщика «Education First» теоретично було достатньо, але насправді Падун лише одного разу спробував відібратися у відрив дня, та й то невдало.

Та й складається враження, що форма у Марка помалу пішла на спад – з пелотону він уже не здатний заїжджати так високо, як наприкінці першого тижня, і з кожним днем ​​опускається все нижче в загальному заліку. Хоча не виключено, що Падун просто економить сили для вирішального дня, і одночасно робить все можливе, щоб упіймати велике відставання і не бути небажаним гостем у відривах.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Омбудсмен просить Шевченка вжити заходів щодо члена своєї команди
Футбол | 19 квітня 2024, 14:23 12
Омбудсмен просить Шевченка вжити заходів щодо члена своєї команди

Скандал за участі Олександра Шевченка та Євгенії Сагайдак отримав продовження

Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії
Футбол | 18 квітня 2024, 21:20 1
Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії

Рустам Худжамов висловився про останні успіхи кіпера збірної України

Socca: курс на Кубок Європи 2024
Інші види | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Європи 2024
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.