Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 вересня 2022, 20:11
7630
1

Габріел Жезус: не став втратою для Сіті, виявився знахідкою для Арсенала

Найкращим голеадором «Арсенала» на початку сезону став той, кого в «МС» й не вважали за форварда

| Оновлено 04 вересня 2022, 20:11
7630
1
Габріел Жезус: не став втратою для Сіті, виявився знахідкою для Арсенала
Getty Images/Global Images Ukraine

Лондонський «Арсенал» чудово розпочав новий сезон в англійській Прем'єр-лізі. У стартових п'яти турах команда Мікеля Артети здобула п'ять перемог і зараз залишається єдиною, хто ще не втрачав очок у чемпіонаті. Звісно, ​​в суперниках у «канонірів» поки що не було грандів. Перемоги над «Крістал Пелас» (2:0), «Лестером» (4:2), «Борнмутом» (3:0), «Фулхемом» (2:1) та «Астон Віллою» (2:1) – це те, чим можна і варто похизуватися, але надто задирати ніс «Арсеналу» відверто зарано.

І якщо про сезонні перспективи лондонського топ-клубу говорити поки що передчасно, то, підбиваючи підсумки стартового відтинку сезону, виділяти феноменальний дебют у команді бразильського форварда Габріела Жезуса потрібно обов'язково. У 5 матчах АПЛ-2022/23 новобранець «канонірів», за якого ті виплатили «Манчестер Сіті» 47 мільйонів фунтів, відзначився 3 забитими м'ячами та 3 результативними передачами.

Минулого сезону «Манчестер Сіті» звично для останніх років збирав похвалу на Туманному Альбіоні. Головне досягнення «містян» - звичайно ж, черговий чемпіонський титул, який став для клубу вже восьмим в історії та шостим з часів приходу арабських інвесторів. «Манчестер Сіті» вигравав «золото» національного чемпіонату чотири рази за останні п'ять років. І це у лізі, яку більшість експертів називають найсильнішою у Європі!

Досягнення «містян» здавалося тим більш цінним, тому як протягом усього сезону-2021/22 не вщухали розмови про гру команди Хосепа Гвардіоли без центрального нападника. Після відходу Серхіо Агуеро в «Барселону» влітку минулого року люди буквально вишиковувалися в чергу, щоб поділитися практично очевидним спостереженням про те, що «Сіті» - це команда без форварда. Невипадково у ЗМІ рік тому активно тиражувалися плітки про бажання Гвардіоли та керівництва «містян» підписати Кріштіану Роналду. Але португалець в останній момент зробив вибір на користь «Манчестер Юнайтед», а «Сіті», ймовірно, уникнув серйозних проблем із зіркою, чиї найкращі часи однозначно залишилися у минулому.

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, погоджуючись із такою позицією, ми чомусь забуваємо, що у «Манчестер Сіті» насправді був нападник. Той самий, який цього літа був змушений залишити команду і вже встиг стати одним із лідерів «Арсенала». Той самий, якого Хосеп Гвардіола нерідко вважав за краще «засувати» на фланг, немов ігноруючи природні інстинкти та найкращі якості свого підопічного. Габріела Жезуса.

У тому, що Жезус – це насамперед центрфорвард, уболівальники «Арсенала» вже жодної краплі не сумніваються. Гвардіола теж чудово знав це, бо у 23 поєдинках сезону-2021/22 в рамках усіх турнірів таки відводив для бразильця роль єдиного номінального нападника. Однак були ще 16 матчів, коли Габріел опинявся на флангах – то ліворуч, то праворуч, а то й зовсім змінював «бровки» по ходу «п'єси».

Вочевидь, Гвардіола просто був одержимий своєю алхімією. Ймовірно, іспанський наставник, який зумів потрапити до когорти великих ще за результатами чудової роботи із «Барселоною», хотів, щоб його лінія нападу працювала інакше: щоб футболіст, котрий знаходиться на вістрі атаки, частіше відходив у глибину, працював з м'ячем й, тим самим, полегшував життя для флангових гравців. Хоч як би там було, але у вересні минулого року Хосеп прямим текстом казав, що йому потрібен форвард, здатний забивати по 25 м'ячів за сезон. Якоюсь мірою він навіть скаржився, що не має нападника такого рівня, яких мають набагато скромніші у своїх нинішніх амбіціях «Челсі», «Манчестер Юнайтед» та «Тоттенхем».

Все це звучало досить дивно, особливо з огляду на той факт, що у розпорядженні Гвардіоли на той момент був гравець, на рахунку якого 56 матчів за національну збірну Бразилії. Якщо Хосеп справді хотів бачити від центрфорварда набагато більше залучення до командної гри, аніж міг забезпечити Жезус, то його літнє підписання Ерлінга Холанда здається як мінімум дивним. Норвежець – ще більш традиційна «дев'ятка», ніж бразилець. Так, він забив 9 м'ячів у своїх перших 5 матчах в АПЛ, але для цього екс-голеадору дортмундської «Боруссії» знадобилось мінімум участі у командних взаємодіях. Статистика з цього приводу каже, що в середньому на рахунку Холанда 10,3 отриманих передачі за матч в рамках сезону-2022/23 у Прем'єр-лізі, тоді як у Жезуса в «Арсеналі» цей показник в півтора рази вищий – 16,1.

Іншими словами, Ерлінг Холанд – це форвард, який покликаний фіналізувати моменти точними ударами, а не сприяти їх виникненню. Якщо Гвардіола не хотів бачити традиційного центрфорварда у своїй команді минулого сезону, змушуючи Жезуса постійно відтягуватися з позиції то в глибину, то на фланги, зараз він отримав у своє розпорядження гравця, який реально може забити 25+ м'ячів за сезон, але для цього зобов'язаний діяти як класична «дев'ятка», а не багатоликий «фігаро».

Getty Images/Global Images Ukraine

Ситуація була настільки неоднозначною і в той же час визначеною, що Габріел Жезус наполіг на своєму відході. Коментуючи трансфер до «Арсенала», бразилець наголосив, що пішов на нього виключно через бажання грати та забивати м'ячі. Саме для цього він щодня старанно тренується та знаходить мотивацію виходити на поле в офіційних поєдинках. У Гвардіоли бразилець був позбавлений цього, а тому й захотів піти.

Важливо, що зрештою у виграші залишилися обидві сторони. Для «Арсенала» Габріел Жезус став очевидним надбанням, тоді як трибуни «Етіхада» навряд чи надто сильно вбиватимуться через розставання з бразильцем. У стані «канонірів» із часів квітучих Обамеянга й Ляказетта не було таких інтригуючих за можливостями та потенціалом форвардів, як нинішні Габріел Жезус і Едді Нкетіа. І нехай другий поки що залишається за спиною бразильця, під час сезону немає сумнівів у тому, що свій шанс отримає й англієць, який тривалий час проходив навчання в академії «Челсі».

Минулого сезону «Арсенал» фрагментарно демонстрував дуже цікавий та яскравий футбол, де особливо вирізнялися Еміль Сміт-Роу, Мартін Едегор, Габріел Мартінеллі та Букайо Сака. Тій команді Артети виразно не вистачало центрального нападника, що має таку ж тягу до досягнення результату через прогрес, як і у молодого «костяка». 25-річний Жезус – це форвард, який поєднує в собі відносну молодість із серйозним досвідом виступів в АПЛ, і саме він може стати тим «інгредієнтом», якого «канонірам» так бракувало раніше та якого настільки довго шукав Артета.

Вся ця історія вкотре підкреслює, наскільки колосальне значення може мати літнє трансферне вікно для формування та підсилення складу на весь сезон. «Манчестер Сіті» навряд чи оплакуватиме втрату Габріела Жезуса з огляду на те, скільки м'ячів на старті сезону вже забив Ерлінг Холанд. Однак і вболівальники «Арсенала» абсолютно точно не скаржитимуться на відсутність у лавах їхньої команди якісного нападника, повторюючи неприємну для Жезуса ситуацію з минулого сезону, коли центрфорварда в ньому не бачили ані головний тренер, ані фанати «Манчестер Сіті»…

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 6
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Remark
Уверен на 99.9% что такая результативность временна и она будет только в первых матчах чемпионата. Дальше парень "потухнет" в плане игры.