Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Боротьба
| Оновлено 17 вересня 2022, 04:49
824
0

Володимир ШАЦЬКИХ: «Беленюк ще не сказав останнього слова в кар’єрі»

Наставник збірної України з греко-римської боротьби – про майбутній ЧС та подальші перспективи

| Оновлено 17 вересня 2022, 04:49
824
0
Володимир ШАЦЬКИХ: «Беленюк ще не сказав останнього слова в кар’єрі»
НОК України. Жан Беленюк та Володимир Шацьких

Головний тренер збірної України з греко-римської боротьби Володимир Шацьких в інтерв’ю нашому сайту розповів про умови підготовки до чемпіонату світу, який з 10 по 18 вересня пройде у Сербії, можливе повернення на змагання Жана Беленюка та плани на Олімпіаду в Парижі у 2024 році.

– Вже 10 вересня в Сербії стартує чемпіонат світу з боротьби. Розкажіть про підготовку вашої команди до турніру.

– Тренування в тих умовах, що зараз є в нашій країні, важко назвати звичайною підготовкою до чемпіонату світу. Тут питання взагалі стоїть про виживання нашого виду спорту та можливість зберігати конкурентоспроможність на міжнародному рівні. Майже всі наші хлопці – військовозобов’язані, всі вони знаходилися в розташуваннях своїх частин.

Лише через неймовірний ентузіазм та небайдужість нашого міністра спорту Вадима Гутцайта, президента НОК Сергія Бубки та великої кількості інших причетних функціонерів, тренерів збірних, ми змогли своєчасно повернути більшість хлопців до тренувань. Якщо б спортсмени були поза тренувальним процесом 4-5-6 місяців, зміни були б вже незворотними. Просто не було б сенсу повертатись у великий спорт.

Останні, кого ми змогли повернути – наші нацгвардійці. Вони найдовше були без тренувань, зараз ми намагаємося відновити їхню форму. Але зрозуміло, що вони залишаються військовозобов’язаними, тому в разі гострої необхідності вони повернуться до своїх частин. Є і такі хлопці, які відмовились повертатись до спорту, віддавши себе повністю воєнній службі.

Чемпіонат України в цих умовах ми провести не могли. Був відбір серед тих, хто залишився. Сформували команду. Вийшло провести збір у США – з цим нам дуже пощастило. Дякуємо і нашому Міністерству, і нашому послу в Америці – Оксані Маркаровій. За запрошенням губернатора штату Індіана, нас дуже тепло зустріли та забезпечили найкращі умови. Ще й на зворотному шляху взяли участь на Гран-прі в Дортмунді, де посіли перше загальнокомандне місце.

Був у нас ще один гострий момент, щодо нашої молоді. На наших неповнолітніх спортсменів, які виїхали з країни, був дуже великий попит від закордонних клубів та федерацій. Їм масово пропонували інші громадянства. Невеликі втрати серед неповнолітніх у нас є, це другі-треті номери своїх вагових категорій, але всіх лідерів ми змогли повернути назад.

Ті хто повернулись до тренувань з військової служби, звичайно, дуже подорослішали – миттєво. Раніше я не бачив у них такої самовіддачі. Зараз зовсім інше ставлення до можливості тренуватися та виступати. Деякі спортсмени на характері «стрибають вище голови», був приклад на останньому чемпіонаті Європи, куди ми деяких наших прикордонників забрали буквально з нічних караулів.

Це був кінець березня, тобто, хлопці вже місяць не тренувалися. Рівно в таких умовах був наш прикордонник Владлен Козлюк, який став бронзовим призером цього чемпіонату Європи, і це його перша медаль на дорослому рівні. Я навіть візуально бачив, що Владлен не у найкращих кондиціях, але на характері він здобув медаль.

– Які реальні очікування по медалях на турнірі?
– На прийдешньому чемпіонаті світу ми будемо раді будь-якій медалі, тому що ми розуміємо, що фізично ми знаходимось не в найкращих кондиціях. Не всі етапи підготовки вдалося пройти. Але я впевнений, що без бою хлопці з чемпіонату світу не поїдуть. Тренерський штаб вірить в кожного, хто поїде до Сербії.

Рівень боротьби в Україні дозволяє нам розраховувати на медалі в усіх вагових категоріях, але виділяти лідерів у теперішній ситуації я б не став. Наприклад, буде в нас Парвіз Насібов змагатись у 67 кг, але нещодавно він зламав палець на руці, зараз відновлюється, встигне чи ні – подивимось.

– Чи варто вболівальникам очікувати повернення на килим Жана Беленюка?
– Жан Беленюк регулярно приїжджає, тренується і допомагає хлопцям готуватись. Думаю, Жан ще не сказав свого останнього слова в спортивній кар’єрі. Думаю, він ще захоче перевірити свої сили та кондиції. Він брав участь у відборі на цей чемпіонат світу – виграв його, але одразу сказав про те, що не буде їхати на турнір. Він сам об’єктивно оцінює свій фізичний стан, сказав, що він ще не готовий їхати на чемпіонат світу та боротися за медалі.

Можливо, зараз йому бракує мотивації, але фізична форма в нього дуже хороша. Плече він повністю відновив, зараз робив повторні МРТ-знімки – рубці є, але відновлення майже повне. Він зараз надає можливість більш молодим хлопцям проявити себе. Це теж дуже важливо та схвально. Нащо спортсмену поїздка заради самої поїздки? Якщо вже їхати, то – за медаллю. Але Жан – у строю!

– Яка перспектива у команди на Олімпіаду в Парижі в 2024 році?
– Думаю, що цей чемпіонат світу нам ще не дасть якихось відповідей, а от вже наступний, який буде ліцензійним, – так. Тут є важливий момент: наступний чемпіонат світу запланований у Красноярську. Якщо його не перенесуть, нам буде дуже важко потрапити на Олімпійські ігри. Сподіваюсь, що його все ж таки перенесуть, що Міжнародна федерація прислухається до всієї світової спортивної спільноти.

Звичайно, ми не маємо їздити в ці країни, не маємо перетинатися з цими спортсменами, чия поведінка і позиція… дуже неприємно все це читати та бачити. Так, ми готові з ними конкурувати на килимі, ми нікого не боїмося. Але я вважаю, сама їхня поведінка – це неприпустимо. Вони не просто наплювацьки ставляться до Олімпійської хартії, а взагалі до всіх загальних людських цінностей.

Цей кваліфікаційний чемпіонат світу має відбутися восени 2023 року. Ми розраховуємо на нашу молодь. У нас активно йде зміна поколінь. Як не крути, і Жан – вже віковий спортсмен, і наші важковаговики. Якщо не цей, то наступний олімпійський цикл в нас має бути дуже врожайним, тому що йде дуже гарне покоління. Якщо ми зможемо їх зберегти та примножити їхню майстерність, то отримаємо багато високих результатів. Утім, ми з тренерами віримо, що наша молодь почне перемагати вже і в цьому олімпійському циклі. Зробимо для цього все можливе.

Вадим АНДРЄЄВ

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС-2024 U-20 серед жінок із гандболу: календар, результати, таблиці
Інші види | 25 червня 2024, 23:06 0
ЧС-2024 U-20 серед жінок із гандболу: календар, результати, таблиці

Юніорський чемпіонат світу з гандболу серед жінок проходить у Північній Македонії з 19 по 30 червня

«Він не зможе грати у топ-лігах». В Португалії розкритикували Трубіна
Футбол | 25 червня 2024, 10:19 12
«Він не зможе грати у топ-лігах». В Португалії розкритикували Трубіна

Роберто Рівеліно не вразив перший сезон Трубіна за «Бенфіку»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.