Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 вересня 2022, 12:40
28146
42

Динамівська криза: запаморочення від неуспіхів

Валерій Василенко вважає, що в ситуації, що склалася, Мірча Луческу винен найменше

| Оновлено 04 вересня 2022, 12:40
28146
42
Динамівська криза: запаморочення від неуспіхів
ФК Динамо Київ. Мірча Луческу

Зізнатися, роблячи прогноз на нинішній сезон УПЛ, я подумки виокремлював для себе лише одну команду-фаворита і відразу кілька претендентів на друге місце. Фаворитом у мене було однозначно «Динамо».

Аргументів, щоб думати саме так, я мав багато. Власне вони, ці аргументи, були приблизно однаковими у багатьох футбольних уболівальників. Як кажуть, тут не треба мати сім п'ядей на лобі. Достатньо пари.

Ось що мається на увазі. У ситуації, викликаній рашистським вторгненням, «Динамо» постраждало на порядок менше (вибачте за це незграбне порівняння) від того ж «Шахтаря», який був змушений обходитися і без свого головного тренера, і без багатьох легіонерів. У «біло-синіх» у зв'язку з цим проблем незрівнянно менше: Де Пена, Вітіньо і навіть Вербич у структурних побудовах команди не грали визначальної ролі.

З відходом нечисленних «варягів» київська команда не стане слабшою, а нова динамівська поросль із справді крутої клубної академії не змусить себе довго чекати – приблизно так я розмірковував. Ну і плюс до всього досвід та авторитет Луческу дозволяв не лише утримати команду на плаву в найскладніші часи, а й вивести її із забуття.

Після трьох зіграних турів (для динамівців - двох) моя впевненість у світлому майбутньому для «біло-синіх» у поточному чемпіонаті країни (та й не лише там) досить похитнулася. Тому що я не побачив і дещиці того, в чому був упевнений «на папері». Я побачив розбиту морально та фізично команду, яка не знає і не вміє. Однак звично звинувачувати у цьому Мірчу Луческу особисто я не збираюся. І не тільки тому, що це найпростіше і найзвичніше. А ще й тому, що румунський тренер просто не повинен бути цапом-відбувайлом у ситуації, де від нього майже нічого не залежить.

***

Спочатку хочу поговорити про об'єктивну сторону динамівської кризи. А те, що це криза, ні в кого не має бути сумнівів, адже з урахуванням поразки від «Зорі» кияни програли вже чотири гри поспіль. Отож, мені здається, що Луческу свідомо готував своїх підопічних насамперед на матчі проти «Фенербахче». Якщо доцільно говорити у цьому випадку, то саме на ті дві гри Луческу виводив своїх футболістів на пік форми. Не стільки на фізичний пік, адже це було просто авантюрою, скільки на моральний.

На мою думку, гра коштувала свічок. «Динамо» героїчно пройшло потужнішого, як на мене, віце-чемпіона Туреччини. «Динамо» залишилося у грі. «Динамо» залишилося в Лізі чемпіонів. І забезпечило собі як мінімум групу Ліги Європи.

Далі на аналогічних «дріжджах» був пройдений «Штурм». І деякі поспішили замовити Луческу «прижиттєвий пам'ятник». Поспішили, чого там. Але зараз не про це.

«Бенфіка» банально виявилася вищою класово. Проти лома прийому не знайшлося. Не знайшлося насамперед тому, що кадрового ресурсу «Динамо» виявилося незрівнянно мало. «У «Бенфіці» Яремчук виходить на заміни, а у нас він був би найкращим футболістом» - ці слова Луческу дуже точно характеризують співвідношення сил у тому протистоянні.

ФК Динамо Київ

Хоча, звичайно ж, із Мірчі Михалича теж не можна знімати провини за дві безвільні поразки підопічних: вибачте, але тренерської майстерності Луческу у двох поєдинках проти «Бенфіки» особисто я не побачив. Ось в іграх проти «Фенера» та «Штурму» бачив, а тут – ні. Так що, звичайно ж, є в тому дзвінкому ляпасі і його вина.

Як, безумовно, є його вина і в резонансних поразках від «Дніпра-1» та «Зорі»: не передбачив, не перейнявся, не зробив вчасно заміни, не вніс вчасно корективи до гри, не налаштував належним чином. І однієї мантри – «хлопці два місяці не були у Києві, морально втомилися» – вже мало буде. Потрібно вміти визнавати свої помилки.

Але провини клубного керівництва – читай: Ігоря Суркіса – значно більше. На мій погляд. Зараз постараюся пояснити.

***

Ігор Михайлович практично при кожній нагоді хвалиться тим, що, мовляв, вміє утримати в команді знакових гравців. У даному випадку йдеться не лише про Циганкова, а й про Буяльського, Забарного, Шапаренка, Сидорчука. Список за бажання можна продовжити.

Як показує практика, подібне «утримання» ні до чого доброго не приводить. Циганков переріс «Динамо» і заслужив на новий виклик. Але його вчасно не відпустили. Тепер він може потихеньку деградувати. Або, у найкращому разі, грати від моменту до моменту. Прибрати його зі складу начебто й не можна, як і визнати, що він просто став тягарем. І до особистої трагедії Циганкова додається загальна трагедія: замінити його рівноцінно ніким. Бо про цю заміну ніхто не думає.

Те саме – колективна безвідповідальність – відбулася і у разі відходу Вербича. Виявилося, що на лівий фланг півзахисту ставити банально нема кого. Мірча пхав туди будь-кого, тільки не профільного виконавця. А все тому, що у клубі звикли жити одним днем. Це визначення, дуже доречно, підходить і під проблему нападу.

Мовляв, є Бесєдін в атаці, є Ванат на підході, є вічний Гармаш – цього достатньо, щоб подавати заявку до УПЛ чи єврокубків. Але за фактом виходить, що один уже не тягне, другий ще, а третій звик ходити конем. Кулача та Супрягу просто виносимо за дужки – трансферні прорахунки може мати кожен клуб. І дай Боже кожному футбольному агенту пронирливість Шаблія…

Виходить кричуща картина безгосподарності: начебто є основна обойма, і це добре, можна спочивати на лаврах, але крок убік – і там повний провал. Але цей крок робити не хочеться. Бо некомфортно. А суперечити босу ніхто не може. Та й нема кому, загалом. Навіть Олексій Михайличенко, з функцій та ролі якого всі сміялися, але який реально міг хоча б на рівних говорити з ІМС, злиняв до УАФ. Залишився лише вакуум.

Вакуум заповнюється гарячково. Немов латки на свитині бродяги. Несподівано пішов Вербич – терміново кинулися шукати заміну на боці. Знайшли у «Зорі». Їхнього Кабаєва. Хоча своїх непоганих півзахисників відповідного профілю порозпихали по орендах.

ФК Динамо Київ

З форвардами – ситуація наче дві краплі води схожа. Треба було всоте зрозуміти, що Бесєдін не тягне, що це не гравець рівня першої команди «Динамо», щоб в авральному порядку взятися десь на боці шукати нападника. Не гидуючи навіть рашистськими відходами.

Адже не можна сказати, що навіть у цей екстремальний час у «Динамо» закінчилися гроші на трансфери. Та ні, звичайно. Тим більше, що одне потрапляння до групи ЛЄ гарантовано принесло до скарбниці «біло-синіх» близько п'яти мільйонів євро. На ці гроші можна купити пару-трійку гідних гравців. На проблемні позиції. Але «чухатися» почали лише після того, як почалися проблеми, коли переконалися, що погано і з Циганковим, і без нього. Не кажучи вже про позицію форварда.

Може, недоречно виглядатиме порівняння з «Шахтарем», проте: потрапивши в глибокий цейтнот, «гірники» по всіх «засіках» відшукували гравців як на проблемні позиції, так і про запас. Підписавши не лише колишніх своїх, а й колишнього динамівця Михайличенка. У «Динамо», схоже, вважали за краще робити гарну міну за поганої гри. Тобто виїжджати на наявному ресурсі Циганкова та компанії. І на «чуйці» Містера.

«Чуйка» виявилася справою ненадійною: спрацьовує далеко не завжди. І це не вина людини, якій вже 77 років, а її біда: через поважний вік він просто апріорі не може запропонувати щось нове, надзвичайне, для чого потрібні молодість і комп'ютер.

Підкачав і ресурс. Виявилося, що навіть за мірками УПЛ його теж небагато. І це вже провина, а не біда. Тому що за визначенням мали дивитися хоча б на крок уперед.

Але дивилися лише на себе коханого у дзеркало.

Оцініть матеріал
(185)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 42
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Про проблеми правильно сказано. думали и так сойдет, а не так вышло
Олександр Чернокур
Да ни в чем Луческу не виноват.Он отлично тянул в Лигу чемпионов но гляньте у людей жребий загребы буде глииты Копенгагены а у Динамо Фенербахче Бенфика клубы уже группового турнира 
fc_tre_penne
подивимося на турнірку після 10 турів і лише після будемо робити висновки! Зараз це ні про що, тим паче у ДК гра у запасі. Подивимося КОГО вистачить на дистанції )
Vadum Hrynchuk
Спочатку вирішували, що повинно статися, щоб ВКДК програв прямим конкурентам за високі місця, і вирішили, що це неможливо. Тепер думають, що повинно статися, щоб виграти у Львова, Миная і Руха. Коли виграють, прямо перед матчем з Шахтарем згадають, що Динамо фаворит всього сезону і, помітьте, завжди їм був. Ж - журналісти
ALKOSruLKA
Це криза управлінської ланки. Символ нашого олігархічного футболу. Якщо раніше можна було заткнути усі діри пачкою легіонерів (нехай більшість з них були низькопробні), то зараз свої вихованці  (з яких начебто останні 15 років активно будують мАладую команду). Золота клітка Циганкова, оклад в 2 млн Гармаша, Несенюки/Буряки/Саби і Ко  в адмінітративній структурі, Андрієвські/Антюхи - в основі - от де проблема! Натомість, Сурок доколупався до пулу (як абсолютного зла).... 
Умник
И бавария забуксовала 2 ничьи
И ливер трясет
И интер трясет.
Зальцбург  уже не тот.
Такие полосы бывают у всех команд.
1. Мое мнение команда поверила что будет легко в упл
2. Психологически было видно огромная усталость.
3. Соглашусь с автором наперед не подумали, думали что составом этим справятся.
Дед никуда не уйдет, к нему отношение в команде больше как к тренеру.
Плюс я увидел вчера кабаева, я скажу он лучше вербича. Жаль не забил
Я ж говорю хорошо что сейчас.
А не когда остается 4 или 5 туров до конца упл
Владислав Антонов
Та все норм, ще здобудуть свої 20+ перемог над Рухами, Минаями і Чорноморцями. Слабких команд у нас вистачає. А програти двом сильним - не така уже і проблема.
nick07
в принципі провина Луческу є в побудові гри, несвоєчасному реагуванні і т.д., але більше це провина менеджменту клубу  і в першу чергу його президента.
Але, враховуючи, що президент буде той самий, то і проблеми залишаться
Oliynuk_sport
Почато сезону, спад в грі, поразки ...
20052011
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ss2000
Война войной а срач по расписанию . 
Igorrr
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ALKOSruLKA
Ніхто нікого не зливає... просто рівень "мегазірок" ДК нижче рівня тієї ж Зорі... Всі фани ДК живуть минулим і казками про "ми строїм мАладую кАманду со свАіх вАспітаннікав"... Гравці ДК - дно! Андрієвський, Шапа, Сидр, Бесєдін... - це посередній колгоспний шлак! Вони на більше - не здатні! Яких ви результатів від них очікуєте? ...самого бренду ДК не достатньо, потрібні гравці, які не бояться мяча, вміють бігати, влучають в ствір з 5ти метрів....  
Злий Глобинець
Сьогодні Динамо має шанс піднятися в турнірній таблиці ще на одну сходинку - якщо Львів обіграє Кривбас із різницею у 2 або більше м'ячів. Тому, динамівці, дружно вболівайте за львів'ян!
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vitaly Vitaly
Эта статья больше напоминает плач аффтора по Дынамо
kadaad .
Луческу виноват однозначно! Постоянная тасовка состава и выходы на поле в первых таймах черт знает что за составов! Проигрывают первый тайм, а во втором пытаются отыграться, но не тут то было! Видимо Луческу свое отработал в Динамо, ничего у него не получается. Задолбали свим присутствием на поле: Беседин, Сидорчук, Гармаш, Андриевский, Шепелев, да и Кендзера уже не тот, Тымчик давно должен играть на его месте. Понравился Бражко, который в рыло Луческу вкатил гол. Он должен был заменить тормознутого Сидорчука, но его сплавили.
alex alex
даже судьи с пввелками не спасают дырявых от их истинного уровня. из года в год их тянут за уши судьи и упл. ару сезонов с шевченко и ребровым в 90х и все- остально позор и корупция. всегда были и останутся мусором!
Октавий Фландрийский
Что-то мне подсказывает, что в команде какой-то конфликт, и может даже связанный с деньгами... Просто так игроки не будут сливать игры, а то что сливают, даже дети понимают, а журналист горбатого лепит нам всем...