Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 02 вересня 2022, 17:09
5424
2

Чого чекати від збірної України на Євробаскеті-2022

Наша збірна виходить на старт континентальної першості

| Оновлено 02 вересня 2022, 17:09
5424
2
Чого чекати від збірної України на Євробаскеті-2022
fbu.ua

У четвер стартував Євробаскет-2022. Свято баскетболу триватиме два з половиною тижні і за цей час на всіх любителів помаранчевого м'яча чекає безліч цікавих подій і сюжетів. Не чужими будуть на цьому великому заході й українські вболівальники.

Sport.ua вже знайомив читачів із загальними розкладами перед стартом турніру, але настав час поговорити і про найближчу для нашого серця команду.

Збірна України вирушила на чемпіонат Європи в не найкращому настрої. Сенсаційна поразка від Ісландії минулого тижня майже закрила для нашої команди можливість кваліфікуватися на Кубок Світу-2023. Однак, це вже зовсім інша історія. Тепер «синьо-жовтим» необхідно забути минулі невдачі та сконцентруватись на новому турнірі.

Жереб визначив збірну України до групи С, яка проведе свої ігри в італійському Мілані. Суперниками команди Айнарса Багатскіса стануть Італія, Греція, Хорватія, Велика Британія та Естонія. До наступного раунду з групи вийдуть найкращі чотири команди. Календар ігор українського колективу має такий вигляд:

У нашому секстеті чітко проглядається поділ на дві трійки. Пул фаворитів, до якого входять Греція, Італія та Хорватія та тріо претендентів на вихід до плей-оф. Він включає команди України, Естонії та Великобританії. І не встигне ще Євробаскет повноцінно набрати свій хід, а для збірної України багато що проясниться вже ближче до суботнього вечора. Справа в тому, що саме перші два матчі наша команда проведе проти двох своїх основних конкурентів за вихід із групи. Дві перемоги на 95% дозволять нам готуватися до матчів плей-оф, відповідно, дві поразки практично повністю закриють таку можливість, а одна вікторія та одне фіаско перенесуть з'ясування основних питань на закінчення групового турніру.

Проти Греції та Італії нам буде дуже складно. Перші мають у своєму складі одного з найкращих гравців НБА в особі Янніса Адетокунбо (до речі, дуже цікаво як на його фоні виглядатимуть українські опоненти зіркового грека) та пристойний перелік відомих та майстерних баскетболістів. Італійці ж хоч і втратили перед стартом Євробаскету Даніло Галлінарі, але і без нього залишаються дуже потужною і збалансованою командою. Та й останнє побачення України та Італії, яке відбулося зовсім нещодавно, ще надто свіже в пам'яті.

Чого очікувати від Хорватії, сказати дуже важко. За своїм кадровим потенціалом команда може претендувати на високі місця на турнірі. З іншого боку, практично такий же ростер не зміг у липні виграти бодай одну з двох найважливіших ігор відбору на Кубок Світу-2023 проти Словенії та Фінляндії та з тріском провалив кваліфікацію. І все ж таки саме балканці у зустрічі з нашою командою будуть вважатися фаворитами, що підтверджують і букмекерські котирування.

Варто зазначити, що у разі успішного подолання групового етапу наша команда зіграє з кимось із секстету D. У ньому явним фаворитом є збірна Сербії і саме з нею зустрінеться Україна, якщо займе четверте місце у своїй групі, що не дуже добре. Однак якщо наш колектив підніметься вище (або серби раптом не фінішують у себе першими), то з рештою команд групи D цілком можна буде успішно змагатися, хоча Фінляндія, Чехія, Ізраїль та Польща далеко не прості опоненти.

***

Остаточний склад нашої збірної було визначено за день до старту турніру. До нього увійшли такі гравці:

Захисники: Віталій Зотов («ВЕФ Рига», Латвія), Ілля Сидоров, Денис Лукашов, Іссуф Санон (усі – «Прометей»), Святослав Михайлюк (поки що числиться як «Торонто Репторс», НБА)

Форварди: В'ячеслав Бобров, Богдан Близнюк (обидва – «Будівельник»), Іван Ткаченко («Прометей»), Володимир Герун («Бетіс», Іспанія)

Центрові: Олексій Лень («Сакраменто Кінгз», НБА), Артем Пустовий («Мурсія», Іспанія), Дмитро Скапінцев (без клубу)

Павло Крутоус та Андрій Войналович виявились останніми відрахованими гравцями і на турнір не потрапили. Вибір досить логічний. Андрій Войналович - це майбутнє українського баскетболу, але за всієї поваги до нього зараз він об'єктивно програє своїм прямим конкурентам, а Павло Крутоус став жертвою широкого вибору гравців на позиціях другого та третього номерів. Тут уже на розсуд тренера.

Єдиною спірною кандидатурою, як на мене, є бігмен Дмитро Скапінцев. З одного боку, три чисті великі (Лень, Герун і Пустовий) на весь турнір явно недостатньо, але з іншого – вихованець «Черкаських Мавп» у двох останніх іграх проти Італії та Ісландії зовсім не брав участі. З італійцями Дмитро всю гру просидів на лаві запасних, а до Ісландії Скапінцев зовсім не полетів. Так, під час підготовчих матчів Айнарс Багатскіс награвав у нашій збірній так звану схему гри у «дві вежі» і однією з них був саме Дмитро Скапінцев. Однак він є більш класичним, так би мовити, академічним центровим і в сучасній швидкій грі проти висококласних опонентів Дмитру дуже важко. Як альтернативний варіант можна було спробувати, наприклад, В'ячеслава Петрова. Він, звичайно, поступається Скапінцеву в габаритах, але набагато більш рухоміший, а ще й триочковий може успішно кинути. Але Петрова було відраховано ще на першому етапі підготовки до турніру. Втім, Айнарс Багатскіс точно має свої міркування щодо цього. Довіримося вибору головного тренера та оцінимо його вже після Євробаскету.

Головною ж новиною останніх днів щодо наших баскетболістів стало відрахування зі складу «Торонто Репторс» Святослава Михайлюка. Важко сказати, як це позначиться на українській збірній і саме на Святі. За позитивного для всіх варіанта розвитку подій Михайлюк тверезо оцінить ситуацію та зрозуміє, що Євробаскет-2022 є його ключовим шансом для отримання нового контракту в НБА, але для цього нашому свінгмену потрібно буде провести його добре. Святослав збереться і покаже свій справжній рівень, він гратиме на команду і для команди, буде більш вибірковим у триочкових кидках і реалізовуватиме їх з нормальним відсотком. При негативному варіанті Михайлюк гратиме більше на свою статистику і всіляко намагатиметься показати себе, що може призвести до проблем. Будемо розраховувати, що Свят вибере перший варіант і від цього виграють усі.


fbu.ua. Святослав Михайлюк

Варто зазначити, що для дев'яти із дванадцяти гравців збірної України майбутній Чемпіонат Європи стане дебютним. До цього на Євробаскетах виступали лише Артем Пустовий та Денис Лукашов (для обох це буде четвертий турнір) та В'ячеслав Бобров (другий раз у кар'єрі зіграє на континентальній першості). А найдосвідченішим у нас є керманич Айнарс Багатскіс. Для нього цьогорічний континентальний форум стане п’ятим у ролі головного тренера. Раніше він чотири рази очолював на Євробаскетах збірну Латвії.

***

На команду Айнарса Багатскіса чекає непростий, але дуже цікавий турнір. У ньому можна буде і цілком реально претендувати на вихід із групи, і перевірити свої сили на рівні серйозних колективів, і позмагатися з топовими зірками НБА. Усі шанувальники українського баскетболу чекають на нього з великим нетерпінням. Залишається лише побажати нашій збірній забути останні невдачі (але при цьому засвоїти їхні уроки) та порадувати вболівальників гарним результатом і змістовною грою. Успіхів Вам, хлопці!

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 148
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Ліверпулю доведеться заплатити за нового коуча солідну суму відступних
Футбол | 25 квітня 2024, 19:19 5
Ліверпулю доведеться заплатити за нового коуча солідну суму відступних

Арне Слот близький до того, щоб стати наступником Юргена Клоппа

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vitaly H
25 втрат в останньому  матчі не додають оптимізму. З таким відношенням до гри очікувати можно 30 чи 35  втрат...
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил