Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 01 вересня 2022, 21:57
2509
3

Що потрібно знати про Євробаскет-2022

Оглядач Sport.ua анонсує майбутню континентальну першість

| Оновлено 01 вересня 2022, 21:57
2509
3
Що потрібно знати про Євробаскет-2022

Першого дня осені візьме свій старт так довго очікуваний усіма 41-й Чемпіонат Європи з баскетболу. Двадцять чотири найкращі збірні континенту поведуть боротьбу за титул, а вона цього року обіцяє бути дуже гарячою. Спочатку турнір повинен був пройти в 2021 році, але він був перенесений на нинішній вересень через пандемію коронавірусу. Таким чином, розрив між двома останніми континентальними першостями склав цілих п'ять років, що стало найбільшою перервою в історії з часів Другої світової війни.

За Євробаскетом скучили всі: вболівальники, журналісти, функціонери та, найголовніше, гравці. На турнірі будуть присутні практично всі зірки континентального баскетболу, включаючи топових гравців НБА калібру Луки Дончіча, Янніса Адетокунбо та Ніколи Йокіча. Щоправда, потім баскетбольна фортуна вирішила, що це буде вже занадто і під час підготовчого періоду викосила кілька ключових для своїх команд гравців, але загальну «зірковість» майбутнього змагання це зменшило не набагато.

Хто, де і з ким гратимуть?

Євробаскет-2022 пройде за схемою, що вже полюбилася босам ФІБА, з чотирма країнами-господарками і фінальним етапом в одній з них. Цього разу гостей у себе будуть приймати:

Група А (грають у Тбілісі, Грузія): Іспанія, Чорногорія, Туреччина, Грузія, Болгарія, Бельгія

Група В (грають у Кельні, Німеччина): Франція, Німеччина, Словенія, Литва, Угорщина, Боснія

Група С (грають у Мілані, Італія): Греція, Італія, Хорватія, Україна, Естонія, Великобританія

Група D (грають у Празі, Чехія): Сербія, Фінляндія, Ізраїль, Чехія, Нідерланди, Польща

Після групового турніру чотири найкращі збірні з кожного секстету вийдуть у плей-оф, де за олімпійською системою починаючи з 1/8 фіналу та розіграють європейську баскетбольну корону. Відбудеться вирішальна стадія турніру в Німеччині, але вже на майданчику берлінської «Мерседес-Бенц Арени».

Хто у фаворитах?

Як уже зазначалося вище, на турнір приїде цілий розсип зірок баскетболу. Через це виділити одного або двох фаворитів дуже складно, оскільки клас окремо взятих гравців настільки високий, що для них цілком реально привести свою команду до вершин. Тож на Євробаскеті-2022 виділяється ціла група претендентів на золото.

Словенія

Чинні чемпіони Європи з двома своїми головними зірками у складі намагатимуться захистити свій титул. На турнірі п'ятирічної давнини балканців привів до титулу «золотий хлопчик» Лука Дончіч, який потрапив до символічної збірної турніру і це був один із ключових його кроків до світового визнання. Тепер Лука Дончіч вже повноцінна зірка планетарного масштабу і саме в такому статусі він поведе Словенію до нових вершин.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лука Дончіч

Не менш радісною новиною для шанувальників колективу Александра Секуліча стало повернення до команди Горана Драгича. Дуже досвідчений захисник саме після Євробаскету-2017 заявив про завершення кар'єри у збірній і змінити рішення його не змогла навіть перспектива участі в Олімпіаді. Але коли цього літа Горан повернувся до збірної на два матчі, щоб допомогти їй вийти до наступного етапу відбору на Кубок Світу, стало зрозуміло, що цим справа не обмежиться. У підсумку Горан Драгич їде на Євробаскет-2022 і в парі з Дончічем складе просто забійний дует у задній лінії.

Також у ростері словенців присутні Клемен Препеліч, Зоран Драгіч, Влатко Чанчар та сильний натуралізований американець Майк Тобі, що лише додає вістів цій команді.

Сербія

Ще один явний претендент на титул, який також має у складі зірку світового масштабу. Йдеться про Ніколу Йокіча – дворазового MVP НБА (2021,2022). Лише цього факту достатньо, щоб відносити сербів до числа фаворитів. Однак не тільки Йокічем єдиним сильна ця команда, крім нього в ростері присутні дворазовий MVP Євроліги (2021,2022) Васіліє Міцич, Нікола Калініч, Марко Гудуріч, Володимир Лючіч і Нікола Мілутінов.

Кадровий потенціал у сербів настільки великий, що навіть втрата травмованого Неманьї Б'єліци не стане критичною. Цікаво, що головний тренер Светислав Пєшич відмовився від послуг самого Мілоша Теодосіча. Нехай його найкращі роки вже й позаду, але ветеран-розігруючий все ще тримає марку. До речі, саме Светислава Пешича з його закостенілими тренерськими поглядами та методами роботи називають головною слабкою ланкою у команді.

Греція

Один із суперників збірної України на груповому етапі привіз на турнір третю найбільшу європейську зірку НБА – Янніса Адетокунбо. MVP фіналу НБА 2021 поведе свою команду за титулом, а в цьому йому повинна була допомогти ціла низка сильних гравців.

Getty Images/Global Images Ukraine. Янніс Адетокумбо

Однак перед стартом турніру на Грецію зійшла ціла лавина травм. Костас Слукас, Янніс Папапетру, Костас Адетокунбо та Георгіос Папаяніс отримали пошкодження в останніх іграх та ризикують пропустити Євробаскет-2022. Головний тренер греків Дімітріс Ітудіс вже заявив, що визначиться з фінальною заявкою в останній момент. Якщо всі вищезгадані гравці видужають, то зупинити еллінів буде дуже складно. Інакше зусиль Янніса Адетокунбо, Ніка Калатеса та натуралізованого Тайлера Дорсі може і не вистачити для завоювання золотих медалей.

До речі, в заявці збірної Греції можуть опинитися одразу троє з чотирьох братів Адетокунбо – Янніс, Костас та Танасіс. Єдиним із відрахованих став наймолодший Алекс.

Франція

Постійний фаворит усіх останніх Євробаскетів везе на турнір не найсильнішу, але рівну збірну. Її лідером стане зірковий Руді Гобер, а на підхопленні у нього будуть його колеги з НБА Еван Фурньє та Тео Маледон, а також європейські зірки Венсан Пуар'є та Гершон Ябуселе.

Цього разу не буде в команді Ніколя Батюма та Нандо де Коло. Також не зіграє за збірну топовий проспект та майбутній потенційний перший номер драфту-2023 Віктор Венбаньяма. Втім, нинішній ростер при грамотному використанні його сильних сторін цілком здатний поборотися за найвищі місця і без цього тріо.

Іспанія

Чинні чемпіони світу привезли не найсильніший склад, але скидати їх з рахунків все одно не можна. Після завершення кар'єри По та Марком Газолями команду поведуть за собою інші брати з НБА – Хуанчо та Віллі Ернангомеси. Допомагатимуть їм перспективний бігмен «Х'юстон Рокетс» Усман Гаруба, ветеран Руді Фернандес, що не згасає у мадридському «Реалі» та натуралізований захисник Лоренцо Браун.

Через травми іспанці зазнали дуже серйозних втрат. Не приїде на Євробаскет із НБА Рікі Рубіо, а вже в передостанньому матчі «Фурії Рохи» перед турніром зазнав пошкодження інший супер-ветеран, який виступає за мадридський «Реал», Серхіо Льюлль.

Звичайно, склад Іспанії далекий від оптимального, але не треба забувати про переможні традиції команди. До того ж піренейців тренує досвідчений Серджіо Скаріоло, який вміє виділяти сильні сторони своєї команди та приховувати її недоліки.

Хто може вистрілити?

Крім вищезгаданих збірних, ціла низка національних команд цілком може претендувати на успішний виступ на Євробаскеті.

В першу чергу це збірна Литви. Прибалти мають у своєму складі двох зіркових бігменів з НБА – Домантаса Сабоніса та Йонаса Валанчунаса. Решту ростера становлять якісні баскетболісти-трудівники, які не хапають зірок з неба. Однак таке поєднання + наявність тямущого головного тренера Казіса Максвітіса роблять литовців «темними конячками» на турнірі.

Так само, як і збірну Туреччини. Тріо гравців НБА в особах Фуркана Коркмаза, Альперена Шенгюна та Чеді Османа та наявність натуралізованої зірки Євроліги Шейна Ларкіна (який, щоправда, ніяк не може повністю розкритися в майці турецької команди) робить яничар дуже небезпечними суперниками. А керуватиме ними тріумфатор двох останніх Євроліг Ергін Атаман.

Точно планує пошуміти збірна Італії. Однак в останньому матчі відбору на Кубок Світу-2023 отримав серйозну травму Даніло Галлінарі і тепер він не зіграє на домашньому Євробаскеті. Втім, колектив з Ніколо Меллі, Сімоне Фонтеккіо, Ніко Меніоном і Луїджі Датоме у ростері не може не викликати побоювань у суперників.

Заявку, в якій половину місць займали б гравці НБА, могла зібрати Німеччина. Проте за свою збірну не зіграють Айзея Хартенштайн, Моріц Вагнер та Максі Клебер. В результаті на турнірі виступатимуть лише три представники НБА – Франц Вагнер, Даніель Тайс та Денніс Шреддер. Однак наявність цілого ряду досвідчених та перевірених виконавців + фактор домашнього майданчика до кінця турніру не дозволяють списати німців з рахунків.

Дуже необхідно відновити своє реноме, що похитнулося після останніх провалів, хорватам, які везуть на турнір максимально бойовий склад. Допомогти повернути балканцям колишні висоти спробують Івіца Зубац, Боян Богданович та Даріо Шаріч із НБА, а також натуралізований американець Джален Сміт. Варто звернути увагу і на Маріо Хезонью, що грає достатньо видовищно.

Інші

Також у низці команд присутній мінімум один топовий гравець, який може перевернути хід окремо взятого матчу і привести свою збірну до перемоги, хоча пробитися високо по турнірній сітці таким колективам буде важко.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лаурі Маркканен

У збірній Фінляндії виступає бігмен «Клівленд Кавальєрс» Лаурі Маркканен, а з ним гра його команди просто змінюється на очах. Боснію тягнути на собі будуть Юсуф Нуркіч із НБА та молодий Джанан Муса із мадридського «Реала». Могла б багато на що розраховувати збірна Чехії, але травма її зірки Томаша Саторанські максимально сильно вдарила по команді. Тепер в розпорядженні у головного тренера слобожанського «Прометея» (і за сумісництвом керманича чехів) Ронена Гінсбурга з топ-гравців залишається лише Ян Весели. Втім, перед стартом турніру медична служба Чехії дала обережні оптимістичні прогнози, і остаточне рішення про участь чи не участь Томаша на турнірі буде прийнято в останній момент.

Також травми серйозно зіпсували настрій шанувальникам збірної Грузії. На Євробаскеті-2022 не зіграє лідер команди Торніке Шенгелія, натомість в строю Гога Бітадзе з «Індіани Пейсерс» , який відновився після пошкодження, і натуралізований американець Тед Макфадден, який просто шикарно виступає у складі кавказької збірної.

***

Майбутній чемпіонат очікується з дуже великим інтересом. Кількість зірок у складах команд просто зашкалює. І тут саме той варіант, коли ця кількість точно переросте в якість гри. Будемо розраховувати, що в такій компанії не загубиться і збірна України (про неї, до речі, буде окремий матеріал). А поки що хочеться побажати всім шанувальникам помаранчевого м'яча яскравих емоцій від великого свята баскетболу.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andrey_1992
А головне, що нема кацапні на цьому турнірі, без них якось спокійніше, сподіваюсь їх ніколи не вернуть в європейський спорт
TimurKhAI
"... В турнире пятилетней давности балканцев привел к титулу "золотой мальчик" Лука Дончич, который был признан MVP турнира... "
-------
Горан Драгич получил тогда звание MVP, ну а Дончич ограничился местом в символической сборной.
axylinam
Если коротко, то единственное, что нужно знать,  это то ,что мы гарантированно останемся без медалей