Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 вересня 2022, 11:02
15811
18

Йовічевіч, врятуй!  Чому Швед перейшов до Шахтаря?

Оглядач Sport.ua – про останнього новачка «гірників»

| Оновлено 02 вересня 2022, 11:02
15811
18
Йовічевіч, врятуй!  Чому Швед перейшов до Шахтаря?
ФК Шахтар Донецьк. Мар'ян Швед

Мар’ян Швед став гравцем донецького «Шахтаря». Угоду підписано на 5 років. Трансфер із бельгійського «Мехелена» обійшовся «гірникам» у 1 млн євро.

Провалився у Європі

Швед так і не зміг заграти у Європі. У нього там було три клуби, але кожного разу українець не був успішним. В скромному навіть за бельгійськими мірками «Мехелені» українець був далеко не провідним гравцем. Перед цим був повний провал у «Селтіку», і у молодіжній команді «Севільї» він теж не зміг себе знайти. Причини всіх невдач Шведа - на поверхні.

Вихованець «Карпат» дуже рано поїхав грати за кордон. За плечима у нього був тільки один сезон в УПЛ. Напевно, що він ще не був готовий до таких викликів. Потрібно було пограти ще в Україні, самоствердитися, а вже після цього думати про переїзд.

Окрім психології, потрібна ще була хороша фізична форма. Травми – дуже серйозна проблема для Мар’яна. Після перелому ноги у таборі молодіжної збірної України у Шведа все завершилося з «Севільєю». Клуб просто перестав на нього розраховувати. У «Селтіку» та «Мехелені» теж не було все добре зі здоров'ям, відсутність стабільності призвела до невдач та недовіри тренерів.

Переходи кожного разу були не найкращими. «Севілья» - топклуб, який робить ставку вже на досвідчених та сформованих гравців. Власним вихованцям Академії дуже непросто пробитися до першої команди. Я не знаю, на що розраховував Швед, коли приймав цей виклик. Переїзд до Іспанії став першим кроком, який породив подальші невдачі. Мар’ян почав втрачати впевненість у собі та віру у власні сили.

Так само «Селтік» для хрупкого, вразливого гравця був не найкращим варіантом. Я розумію, що поряд АПЛ та можна мати з цього дивіденди. Але шотландський футбол вимагає від гравців вміння боротися, фізичної форми та характеру. Жодної з цих складових у Шведа ніколи не було.

У «Мехелен» він уже перейшов із не найкращою репутацією, маючи за плечима невдалий досвід. На українця сподівалися, але він не виправдовував жодних авансів та не прогресував. Всі ті ж проблеми з нестабільністю та травмами. Якщо б Мар’ян поїхав до Бельгії раніше, відразу після першого чи другого періоду в «Карпатах», то все могло скластися по-іншому. А так вийшло все навпаки та не дало ніякого результату.

Виходить так, що Швед не був успішним у жодній команді, окрім рідних «Карпат». Проблеми з адаптацію наочні. Не було в нього агента, який би мав чіткий план розвитку кар'єри. Шарахання зі сторони в сторону не призвели ні до чого хорошого. Попри статус одного із найбільших талантів України, Мар’ян так і не зміг реалізувати свій потенціал. Мови про виклик до національної команди навіть не було.

Чому «Мехелен» продав Шведа?

Бельгійський футбол базується за принципом бізнес-моделі. Всі команди намагаються грати у відкритий футбол, розвиватися та мати бізнес на гравцях. Якщо у тебе виходить, то приходиш до сильного клубу чи чемпіонату, якщо ні, то тебе позбуваються. Є приклади Романа Яремчука, Руслана Маліновського та з іншого боку, Валерія Лучкевича, Андрія Тотовицького.

«Мехелен» брав Шведа у надії на прогрес та подальший продаж. Все-таки українець мав за плечима досвід виступів за молодіжну збірну України, один матч за національну команду та виступи за такі команди, як «Севілья» та «Селтік». Резюме доволі симпатичне. Але у Бельгії у Мар’яна нічого не вийшло. Він не зміг себе проявити чи показати. Були хороші матчі, але були також провали, травми.

Стало зрозуміло, що «Мехелен» не зможе перепродати українця та заробити на ньому грошей. Потрібно було мінімізувати втрати, або сподіватися, щоб склалися обставини та була хороша пропозиція з України. Втрата легіонерів клубами УПЛ зробила можливим перехід Шведа до «Шахтаря». Це його останній шанс закріпитися у дорослому футболі.

Для чого Швед «Шахтарю»?

Донецький клуб переживає зміну власної філософії. Замість бразильців в атаці повинні грати українські футболісти. Зрозуміло, що великої кількості таких гравців у системі «гірників» не було. У вчорашньої молоді з «Маріуполя» не вистачає досвіду грати на такому рівні. Йовічевічу потрібен результат зараз. Тому «Шахтар» підписує досвідчених гравців – Андрія Тотовицького, Олександра Зубкова, Івана Петряка та зараз Шведа.

Ми всі знаємо, що навколо Михайла Мудрика ходить багато розмов. Талановитий українець може бути проданий вже взимку. Про заміну сьогоднішньому лідеру «Шахтаря» потрібно думати заздалегідь.

Швед – багатогранний гравець. Він може грати на обох флангах півзахисту, може виходити на місці форварда. Для Йовічевіча дуже важливо мати ротацію у півзахисті. Особливо, коли у тебе будуть ігри двічі на тиждень через ЛЧ. Тому потрібна глибина складу. Також Швед може зіграти на вістрі атаки. Лассіна Траоре поки ще відновлюється та буде набирати форму. В разі чого, Швед може підстрахувати Данила Сікана.

Ну і головне – Шведу дорогу у футбол дав Йовічевіч. Хорватський тренер дуже добре знає сильні та слабкі сторони Шведа. Розуміє, як працювати із цим гравцем та робити його успішним. Після всіх невдач у Європі тільки Йові здатен реанімувати Шведа. В принципі, для «Шахтаря» це дуже вигідна історія. Вони можуть потенційно отримати дуже сильного гравця за не найбільш великі гроші. Будемо тримати кулаки, щоб співпраця Йовічевіча та Шведа стала успішною.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Сім'я – найбільша радість. Світоліна показала доньку, чоловіка і пса
Теніс | 02 травня 2024, 18:31 0
ФОТО. Сім'я – найбільша радість. Світоліна показала доньку, чоловіка і пса

Еліна насолоджується приємними моментами, коли всі можуть зібратися разом

Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери
Волейбол | 02 травня 2024, 09:31 28
Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери

На команду чекає виступ у Золотій Євролізі

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
McLay
Йовічевіча скоро самого треба буде "рятувати"!😁
bassofon
Коноплянка тоже переходил в Шахтер, что бы реанимировать свою карьеру. Но ничего не вышло. Сейчас ситуация другая, бразильцев нет, так что все возможно, нужно только трудится. 
zhyr
Чому, якщо в нас з"являється якийсь дуже перспективний гравець, то в більшості випадків в них в голові наср-но? Часто забивають на футбол і деградують.
Віталій Ткачук
А потім ми дивуємось, чому наші клуби нічого не показують в єврокубках. Як може гравець, який не потрапляв в основу Леганеса, посилити Ворсклу? Те саме стосується Шведа: в Севільї зразу зрозуміли що за гравець, Мехелен, і той намагався його позбутися, а тут раз, - і Шахта вилізла(. Класне підсилення під ЛЧ ).Навіть на своїх помилках не вчаться (Коноплянка).
Gargantua
он просто вбил в себе в голову "европа"
а ему нужно было в Украине перейти в серьезную команду и набраться опыта, английский выучить, поиграть с легионерами. 
Он же поехал в Европу будучи не готовым ментально и не имея репутации.
вот и обломался. Но игрок он талантливый.
Владислав Рейский
Странный игрок, как и те клубы неплохие шо брали его, но ни кто особо не рассчитывал, аля Юрченко 
zhyr
Мудрик зліва, Швед зправа, це були б одні найтехнічніших і найшвидших флангів в УПЛ.  А ще й якщо Траоре залишиться, може бути найкращим нападом. Динамо без флангів і з Бєсєдіним треба буде ще дуже постаратись, щоб нав"язати боротьбу. Хоча перед початком чемпіонату особисто в мене Динамо виглядало фаворитом.
Хутин Пуйло
За баблом, чому ж ще?
Remark
Такой странный заголовок. Почему Швед перешёл в ШД? Как будто не понятно. В Бельгии он был баночником, команда выступала только во внутреннем чемпионате, а с переходом в Шахтер у него есть возможность хоть раз в жизни услышать гимн ЛЧ непосредственно на поле и сыграть матч, да и Шахта как бы поименитей клуб на данный момент; ну и главное конечно - это бабки, все же Шахта я уверен ЗП дала выше чем бельгийцы + скорее всего приличные бонуса в ЛЧ будут.