Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 31 серпня 2022, 06:52
7494
9

Що це було, Айнарсе? Чому Україна бездарно програла Ісландії

Реакція оглядача Sport.ua на вчорашню поразку національної команди

| Оновлено 31 серпня 2022, 06:52
7494
9
Що це було, Айнарсе? Чому Україна бездарно програла Ісландії
fbu.ua. Айнарс Багатскіс

Вчора настрій у всіх шанувальників українського баскетболу був таким самим темним, як видимість за вікном під час фінального свистка у грі проти Ісландії. Наша збірна на Кубок світу-2023 не їде. На жаль, треба називати речі своїми іменами, а це вже зараз зрозуміло. Шанси України зіграти на світовому форумі бовтаються десь у районі статистичної похибки і лише просто неймовірний, феноменальний збіг обставин може допомогти українському колективу. Подвійно прикро, що ми втратили ці шанси після фіаско в Ісландії. У матчі, який за всіма розкладами українці мали вигравати.

Поразка від поразки дуже різняться. Минулої середи підопічні Айнарса Багатскіса програли Італії, проте мало в кого підніметься рука критикувати команду в цілому. Так, десь дозволили супернику зловити свою гру в третій чверті, припустилися безлічі помилок, судді дали в наш бік занадто багато незрозумілих свистків. Але команда грала, старалася, у хлопців горіли очі. А що було вчора в Ісландії?

Таке враження, що наша збірна думками була вже на Євробаскеті, а матч з острів´янами розглядався як черговий етап підготовки. Чи в команді думали «закидати ісландців шапками»? У результаті ми отримали одне із самих відчутних фіаско збірної України в історії. Національна команда з майже ідеальним складом та двома представниками НБА у ростері поступилася в дуже важливому матчі явному аутсайдеру. І навіть те, що ісландці суттєво додали останнім часом, не виправдовує наш колектив. Українська «дрім-тім» за фактом виявилася «дир-тім», виправте мене, якщо я помиляюся.

Важко сказати, що трапилося з нашою командою. Невдалі розміни в захисті, купа вільних зон для ісландців, легких кидків. В атаці справи були не кращі. Складалося враження, що на наших баскетболістів находили якісь побоювання та ступор на чужій половині майданчика начебто перед ними не представники збірної Ісландії, а елітні захисники НБА в особах Дреймонда Гріна, Патріка Беверлі та інших. Мінімум комбінацій та максимум індивідуальних дій, частіше невдалих, безліч важких кидків та авантюрних проходів. Це ми програли цю гру, а не ісландці її виграли. Вони не продемонстрували нічого такого, що мало б поставити в глухий кут нашу збірну. Це ми самі себе в нього загнали. Якби Україна показала хоча б 60-70 відсотків того, що вона вичавила із себе у грі проти Італії, то цього з головою вистачило б для перемоги. Але за фактом маємо те, що маємо. Тобто, 25 втрат у грі проти такого суперника.

Окремо з українських баскетболістів також нікого не можна виділити. Всі зіграли явно нижче за свої можливості. Причому відзначилися навіть ті, хто зазвичай допускає мінімум грубих помилок у національній команді: втрачав м'яч Близнюк, у потенційно найважливішій атаці овертайму помаранчевий вислизнув із рук у Боброва, а Геруну ісландець Фрідрікссон в одній атаці двічі організував день авіації на триочковій лінії. Вперше пробачив, а вдруге заробив три штрафні. Окрім команди, на паркеті в Ісландії також ніхто і не побачив сильних індивідуальностей у жовтих майках.

Святослав Михайлюк. Вибачте, але Ви біль українських уболівальників у літніх матчах відбору. В іграх проти Іспанії та Італії Ви не показали нічого.


fbu.ua. Cвятослав Михайлюк

Проти Ісландії виглядали краще, але не настільки, щоб допомогти команді обіграти аутсайдера, а просто дика помилка на останніх секундах основного часу (коли був фол в атаці замість передачі на партнера, що втікав у відрив) коштувала нам перемоги. Святославе, таке враження, що Ви приїхали до збірної, щоб довести всім і навіть самому собі, що Ви вмієте грати в баскетбол. Однак після того, як наприкінці вересня тренер «Торонто Репторс» Нік Нерс подивиться відеозвіт з Ваших ігор у збірній, підготовлений одним зі своїх численних асистентів, а він його подивиться, можете бути впевнені, у Вас буде ще більше проблем із отриманням ігрового часу в НБА. Будь ласка, постарайтеся все виправити. Ви маєте для цього цілий Чемпіонат Європи. Ще раз вибачте, що виділив Вас окремо, але з Вас і попит більший.

Не менше запитань і до тренерського штабу. Є різні типи наставників: тренер-психолог, тренер-тактик, тренер-мотиватор. Працювати можна так, як кому подобається, головне приносити результат. Але всіх якісних фахівців об'єднує одне - вміння через не можу, через коліно ламати матч, що невдало складається. І коли ми побачимо це у виконанні збірної України? Була непогана спроба у грі проти Іспанії у Ризі, але підсумковий результат знову підкачав.

У грі проти Ісландії Айнарс Багатскіс мав достатньо інструментів, але знову не вийшло. Лише одного класу гравців з лишком мало вистачити на перемогу, а так ми єдина збірна в європейському відборі, де наявність одразу двох гравців НБА не дає нам жодної переваги навіть над суперниками рівня Ісландії. І це вже питання до тренерського штабу. Чому ми полетіли до Ісландії лише з трьома великими (Лень, Герун, Пустовий) на дві позиції (все ж таки Бобров не чистий четвертий номер)? Чому так мало грає Олексій Лень? Ми кого чекали з НБА чотири роки, а він не виходить на другу половину гри з Ісландією. Чим ми збиралися здивувати ісландців? Михайлюком у розіграші за трьох живих перших номерів у ростері?


fbu.ua. Олексій Лень

Звісно, ​​баскетбол це не футбол в Україні. Проліт повз Кубок Світу (а це зрозуміло вже зараз) не викличе і чверті того резонансу на широкій публіці як невихід на світову першість футбольної збірної. Усіх по-справжньому захоплених українським баскетболом людей умовно можна зібрати на трибунах трьох-чотирьох Палаців Спорту. Але ці кілька десятків тисяч осіб вчора до пізньої ночі дивилися, підтримували та переживали за Вас. Причому деякі з них точно стежили за Вами, перебуваючи там, де безладне ставлення до своїх обов'язків (як у когось) може коштувати йому та оточуючим життя. Ну, Ви зрозуміли, так. І що у відповідь?

Серце вболівальника не злопам’ятне. І особисто я вже дуже чекаю на Євробаскет, і буду щиро підтримувати національну збірну. Так саме зроблять і всі інші справжні шанувальники синьо-жовтої команди. Але як би наші цілі після такого перфомансу не змінилися з виходу із групи на абстрактне «показати високий рівень української школи баскетболу».

У Вас є щонайменше п'ять матчів, щоб продемонструвати свій потенціал, а він у Вас високий. Це точно. Обіграйте Естонію та Великобританію, спробуйте дати бій Греції з Яннісом. Але головне, грайте з гарячим серцем та холодною головою. На жаль, цього в Ісландії шанувальники українського баскетболу не побачили.

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 12
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Все вирішив овертайм. Визначено переможця Кубка Європи ФІБА
Баскетбол | 25 квітня 2024, 03:23 0
Все вирішив овертайм. Визначено переможця Кубка Європи ФІБА

У фіналі німецький Найнерс Хемніц здолав турецький Бахчешехір

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
valerafan1
Бездарна команда, без характеру. Одні балачки, а результат нульовий.
supernik
Який тренер, така й команда. Соромно було дивитися на таку гру. 
Demon
А почему мы решили, что у нас великая баскетбольная команда???
Даже по европейским меркам-ниже среднего.
Примерно, как Болгария в футболе.
Expert
И почему это тренер Багатских жопу лижет когда игрок натупил! Великие тренеры делали так: раз тупонул (не попал мяч; плохо сделал передачу или потерю) - простили, а после второго замена и ПИСТОНА МОРАЛЬНОГО ПРОПИСАЛИ да так что аж перепонки барабанные дрожали бы!!!!
а НАШИ НЕДОБАСКЕТБОЛИСТЫ - тупят, теряют мячи, мажут броски, делают потери!!!
А Багатских ждет молчит, потом берет таймаут и выпускает тех же кто до этого тупил!!!!
Expert
Герун, Войналович и Санон - вообще не уровень игроков сборной!!! У меня они бы ПОЖИЗНЕННО ЛАВКУ ГРЕЛИ ЗАПАСНЫХ!!! Их нельзя выпускать за СБОРНУЮ УКРАИНЫ!
Expert
я как тренер юношеского баскетбола уверен что выиграл бы с этими игроками матч против ИСЛАНДИИ!
В стартовой пятерке поставил здвоенный центр - ЛЕНЬ и Пустовой,
 Михайлюку запретил бы даже думать о ТРЕХ ОЧКОВЫХ бросках - только проходы;
Лукашев в принципе нормально сыграл;
Бобров и Близнюк тоже в старались!
Итого старт: Лукашев; Близнюк; Бобров; Лень; Пустовой.
Бесплатная победная тактика этому Багатскису!!!!
Expert
Демон да ты что! Украина побеждала в свое время Турцию с ТУРКОГЛУ из НБА; Францию с ПАРКЕРОМ из НБА; и Германию с ДИРКОМ НОВИЦКИ из НБА!!! 
А вот теперь скажи разве у нас не великая сборная БЫЛА!!!!
А то что эти НЕДОбаскетболисты творят и ПОЗОРЯТ честь и славу УКРАИНЫ!!!! Это вина тренера и ИГРОКОВ!!!!
Ivan Vismutenko
Италия и Нидерланды тоже там проиграли 
И это  оправдание