Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Португалія
| Оновлено 30 серпня 2022, 00:30
17125
9

Жертва власних вихованців. Чому Бенфіка продає Яремчука

Оглядач Sport.ua – про ймовірний відхід українця з португальського клубу

| Оновлено 30 серпня 2022, 00:30
17125
9
Жертва власних вихованців. Чому Бенфіка продає Яремчука
Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Яремчук

За повідомленнями португальських ЗМІ, «Бенфіка» виставила на трансфер Романа Яремчука. Форварду збірної України спробують знайти нову команду до завершення літнього трансферного вікна.

Яремчук не потрапив до заявки «Бенфіки» на наступний матч чемпіонату Португалії проти «Боавішти». Перед цим просидів весь матч на лаві запасних проти «Динамо» у кваліфікації ЛЧ, хоча доля поєдинку вже була вирішена та Роман є вихованцем київського клубу

Чому Бенфіка хоче продати Яремчука?

В першу чергу, варто говорити про зміни на тренерському містку. Замість Жорже Жезуса, який брав українського форварда, прийшов Рогер Шмідт. У німецького спеціаліста свої погляди на футбол та вимоги до центрального нападника. Форвард в один дотик має завершувати флангові передачі, бути ефективним у штрафному майданчику суперника.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рогер Шмидт не видит в составе Романа Яремчука

Зараз середня лінія «орлів» та фланги виглядають дуже здорово. Потрібен нападник, який буде завершувати напрацювання команди в атаці. Роман - трохи іншого стилю гравець. Це не супер-забивала. Він виконує багато чорнової роботи, «трудяга», щоб забити, повинен мати декілька моментів.

«Бенфіка» — це бізнес-модель. Вони виховують чи знаходять гравців, щоб їх потім продати. Зараз один із найбільших активів - форвард Гонсало Рамуш. Він на 5 років молодший за Яремчука, португалець, власний вихованець. На нього будуть робити ставку, щоб продати. Вже зараз на талановитого португальця є серйозний попит в Англії. У перспективі за Рамуша можна отримати дуже хороші гроші. Стеля Яремчука — 20-30 мільйонів. Якщо складеться багато обставин – вдала гра у чемпіонаті, ЛЧ та збірній. Українець не має паспорту ЄС, що дає певні обмеження при потенційному переході.

Тому логічним виглядає бажання клубу розвивати саме Рамуша. Роману залишається роль гравця ротації/дублера. Тут він має конкурувати із ще одним власним вихованцем Енріке Араужу, новачком команди нідерландцем Петаром Мусою та бразильцем з німецьким паспортом Родріго Піньйю. В такій конкуренції ніхто ігровий час гарантувати не буде. Якщо сидітиме на лаві запасних, то ціна буде тільки падати.

«Бенфіка» вміє рахувати гроші. Тому спробують вийти в нуль або мінімізувати втрати. Яремчук йде, як непотрібний гравець, а не у статусі провідного гравця команди. Розмови про бажання отримати за українця 20 млн виглядають не дуже переконливо. Це, скоріше за все, гроші, витрачені на українця, враховуючи трансфер, зарплату, комісійні агентам. За реальної пропозиції ця сума може коливатися в районі 10-15 млн. Перша ціна завжди передбачає собою торг. Все більше виглядає так, що «Бенфіка» визнала помилковість переходу та хоче компенсувати свої витрати або частину витрат.

Перехід до Бенфіки був помилкою

Яремчук став зіркою чемпіонату Бельгії та лідером «Гента». Вдалий виступ за клуб та національну команду на Євро дали йому можливість змінити команду. Українець обрав варіант із Португалією. Бельгія є вітриною для провідних чемпіонатів. Такий само статус в португальських клубів. Суть одна: команди хочуть розвивати та продавати гравців у сильніші чемпіонати та клуби. Яремчук змінив один клуб-трамплін на інший.

Якщо у «Генті» на Романа робили ставку, як на один із головних активів клубу, давали час на адаптацію, то у «Бенфіки» зовсім інша ситуація. У Лісабоні потрібно було відразу показувати свій рівень. Якщо щось піде не так, то швидко ставка робитиметься на інших гравців.

Вік у 25-26 років та сума трансферу 17 млн євро майже не давали Яремчуку право на помилку при переході у «Бенфіку». Схоже на те, що був розрахунок, що форвард збірної України зможе відразу заграти, проявити себе чи стати заміною Дарвіну Нуньєсу. Ні перше, ні друге не сталося. Напевно, що ще минулого літа потрібно було їхати до провідних чемпіонатів. Переходити з опцією, де на тебе розраховували б відразу, а не вважали заміною комусь, перспективою чи бізнес-активом.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рогер Шмідт та Роман Яремчук

У «Бенфіки» одна із найкращих футбольних шкіл. У Академію було вкладено величезні гроші. Минулого сезону команда із Лісабону виграла Юнацьку Лігу УЄФА. Перспективних гравців вистачає. Постійно хтось стукається до першої команди.

Зараз ситуації така, що вистрелив Рамуш. Він молодий, власний гравець. «Бенфіка» за нього отримає не тільки великі гроші, але й репутацію своєї Академії. Зараз вже підростає 20-річний Араужу. Йти в команду з такою школою було дуже ризиковано. Якщо в Араужу буде виходити, то перспективи у Яремчука на ігрову практику суттєво зменшаться. Українець стає тільки третім нападником. Що для його віку та статусу основного гравця збірної України - майже катастрофа.

Є таке припущення, що можуть бути проблеми в колективі. Простіше гравцям, які спілкуються між собою португальською. Вони краще розуміють один одного на полі та мають можливість підтримувати відносини один з одним поза футболом. Яремчук говорить тільки англійською.

Куди може перейти Яремчук?

Зараз головним варіантом називають «Севілью». У команди з Андалусії не вдався старт сезону. Хулен Лопетегі має у своєму розпорядженні трьох нападників –Муніра Ель-Хаддаді, Рафу Міра та Юссуфа Ен-Несірі. Тому трансфер українця не виглядає логічним. Якщо перехід відбудеться, то Яремчуку потрібно буде виграти конкуренцію не в останніх нападників провідного чемпіонату. Зрозуміло, що Ла Ліга, ЛЧ, ротація буде. Але кількісно у «Севільї» поки немає проблеми із нападниками. Може, до кінця трансферного вікна когось продадуть.

Трансферами у «Севільї» займається Рамон Мончі. Він вміє бачити більше у футболі та дивувати переходами. Не раз Мончі знаходив вже немолодих гравців, які мали проблеми в інших командах, але розкривалися у «Севільї». Тільки в такому разі ціна не може бути великою. Андалужці більше самі продають, ніж купують. Як ми знаємо, «Бенфіка» хоче 20 мільйонів євро. Тому більше реальною виглядає оренда на рік із можливою опцію викупу. Лопетегі отримує ще одного нападника, а «Бенфіка» економить зарплату на непотрібному гравцеві.

З іншого боку, такий клуб, як «Севілья», служить гарним піаром для реклами гравця. Туди вже «переходили» цього літа Андрій Ярмоленко та Віктор Циганков. 20 млн євро – дуже велика сума. Скоріше, такий інтерес є додатковим інформаційним приводом та свідченням, що Яремчук відкритий до зміни клубу.

Англійські клуби люблять перед закриттям трансферного вікна витрачати гроші на нових гравців чи оформлювати оренди. Особливо, команди, у яких не склався старт сезону чи виникли кадрові проблеми. Для прикладу, Яремчук був одним із кандидатів на перехід до «Евертона», який шукав силового форварда. Команда Віталія Миколенка вже підписала іншого нападника – Ніла Мопе. Можуть виникати інші варіанти з клубами АПЛ. Час на трансфер ще є.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роман Яремчук

Тут важлива особа агента гравця, який повинен пропонувати свого підопічного на англійському ринку. З Яремчуком працює бельгієць Роджер Хентротай. У його агенції «VISION FOOT» Роман є головним активом. В іншому – робота на бельгійському ринку. Футболісти з Грузії, Бразилії. Є певні сумніви, що йому вистачить авторитету, щоб працювати на англійському ринку.

Тому я б не відкидав повернення до Бельгії. «Брюгге» дуже потрібен центральний нападник. Команда Едуарда Соболя раніше проявляла інтерес до Яремчука. «Брюгге» буде грати в ЛЧ, першість Бельгії добре знайома для Романа. Для нього це буде хороший варіант. Тим паче, що «Брюгге» має гроші та готовий платити за потрібних гравців.

Не виключав би варіант із французькими клубами. За стилем гри Роман там може бути успішним. Агент українця там може мати певний вплив чи зв’язки.
Так само реальною виглядає оренда до турецьких клубів. Можливо, хтось із місцевих грандів буде зацікавлений у кваліфікованому нападнику. Все це стосується грецьких грандів.

Повернення в Україну? Це виглядає можливим тільки за умови, якщо Роману не зможуть знайти нову команду та «Бенфіка» погодиться відпустити його в безкоштовну оренду на рік та взявши на себе частину зарплати нападника. Така можливість була б актуальною насамперед для «Динамо», яке має проблеми в лінії атаки.

Сергій ТИЩЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Максов
Яремчук в Динамо, та ну ви що? Дуже малоймовірно, скоріше вже Брюгге!
jugulator
Просто Яремчук не уровень Бенфики. Но условной Браге еще может быть и подошел.
Remark
При чем тут жертва собственных воспитанников? Ну, серьезно. Даже не вооруженным взглядом видно, что Яремчук проигрывает во всех аспектах своим конкурентам в линии атаки, кроме что игры головой (и то только из-за своего роста). 
Конкуренция и так была высокой, так они ещё взяли и Нереса докупили.  Поэтому, особого значения воспитанники не имеют. Как по мне, то Бенфика работает больше по схеме довоенного Шахтера - скупая молодые таланты, а далее уже перепродавая их во всякие МС за огромные деньги.
Nick.Grabowski
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Mac_Gyver
З самого початку було очевидно, що Яремчук не рівень Бенфіки, та його підписання було помилкою.
Gargantua
не потянул он просто уровень. медленный, реализация низкая.