Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 17 серпня 2022, 02:16
5064
0

Командири втекли із Херсона. День 173. Вражений штаб вагнерівців у Попасній

Sport.ua розповідає про найважливіші події за понеділок, 15 серпня

| Оновлено 17 серпня 2022, 02:16
5064
0
Командири втекли із Херсона. День 173. Вражений штаб вагнерівців у Попасній
Telegram. Результати удару по Попасній

173-й день війни. 15 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 15 серпня

23:59. Зеленський зажадав від рф залишити ЗАЕС без жодних умов

Президент Володимир Зеленський закликав міжнародне співтовариство до нових санкцій проти атомної галузі рф через зброю на території ЗАЕС. Зеленський також закликає рф залишити українську атомну станцію без жодних умов:

«Будь-який радіаційний інцидент на Запорізькій АЕС може стати ударом і по країнах ЄС, і по Туреччині, і по Грузії, і по більш віддалених регіонах. Все залежить тільки від напряму та сили вітру. Якщо через дії росії відбудеться катастрофа, наслідки можуть вдарити і по тих, хто поки що мовчить, це питання вже винесене на найвищий міжнародний рівень – ООН та МАГАТЕ.

Звісно, ​​російський ядерний шантаж обговорюється і між державами. Є відповідна заява міністрів закордонних справ Великої сімки – вони чітко розуміють, що Росія є відповідальною за цю ядерну кризу. Але треба переходити від обговорень та закликів до нових жорстких санкцій проти росії, проти росатому і всієї атомної галузі держави-терориста. Усі російські сили повинні негайно забратися з території станції та сусідніх районів – без жодних умов.

Світ багато десятиліть боровся за належний контроль над усіма діями з ядерними матеріалами та радіаційну безпеку. І якщо зараз світові не вистачає сили та рішучості, щоб захистити одну атомну станцію, це означає, що світ програє. Шанс не допустити цього програшу є».

22:30. Військове командування загарбників втекло з Херсона

Більшість військового командування російських загарбників виїхала з Херсонщини.

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський: «Я можу це підтвердити. Справді, сьогодні орки не мають жодного логістичного маршруту безпечного і такого, який задовольняв би їхні військові потреби саме щодо забезпечення військового угруповання, яке розташоване саме біля Херсона.

Усі головні дороги перебувають під вогневим контролем Збройних сил України. Мабуть, це і стало основною причиною того, що військове командування справді залишило Херсон. Більшість із них уже виїхали з Херсона, так, саме є про це відомості. Антонівський міст неможливо перейти навіть пішки. Зараз російські війська мають дуже поганий моральний стан, бо всі їхні плани з приводу Херсонщини провалилися».

ОК Південь повідомило, що ЗСУ знову вдарили по Антонівському мосту, а керівництво окупантів втекло.

21:10. Гайдай: Внаслідок вибуху в Попасній могли загинути понад 100 вагнерівців

Внаслідок удару ЗСУ по штабу російської приватної військової компанії Вагнера в тимчасово окупованій Попасній, ймовірно, ліквідовано понад 100 російських найманців.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: «Луганщина тримає оборону. Черговим доказом стала бавовна в Попасній із загибеллю вагнерівців. Поки що деталей не озвучуватимемо. Але якщо виявиться, що зрештою понад 100 вагнерівців із керівного складу загинули, це для нас уже не буде новиною».

Гайдай порадив дочекатися офіційного повідомлення Генштабу ЗСУ, але зазначив, що куратор ПВК Євгеній Пригожин, швидше за все, ніяк не постраждав, але серед убитих є його заступники.

20:00. ЗСУ вдарили по штабу Вагнера в Попасній, фото якого засвітив воєнкор

Різні ЗМІ повідомили про удар ЗСУ по штабу ПВК Вагнера в окупованій Попасній Луганській області, фото якого днями опублікував російський воєнкор (Радіо Свобода)

Опубліковано також фото руйнувань. У пабликах ПВК Вагнера підтвердили удар.

8 серпня про відвідини цього штабу написав російський воєнкор Сергей Середа. Він опублікував пост у Telegram, написавши: «Приїхав на Попасну, заїхав до штабу ПВК Вагнер. Зустріли як рідного. Розповіли кілька кумедних історій.

На одній із викладених ним фото видно Євгена Пригожина, якого вважають господарем ПВК Вагнера, хоча сам він це заперечує. Ці фотографії викликали обурення багатьох проросійських коментаторів, оскільки на одній з них видно табличку з адресою найближчого бомбосховища – Миронівська вулиця, 12. Розслідувачі дійшли висновку, що на фото – справді будинок, розташований за цією адресою.

19:30. Зведення Генштабу: На Харківщині та ще в кількох місцях ворог хотів прорватися, але дарма

Генштаб ЗСУ наголошує на постійних обстрілах майже по всій лінії фронту. В окремих місцях, зокрема на Донбасі, російські війська робили спроби просуватися вперед.

18:30. Латвія передала Україні гелікоптери Мі-17 та Мі-2

Повітряні сили України отримали 4 вертольоти, подаровані Латвією, найближчим часом вони повністю увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс: «Півроку тому подаровані Латвією системи Стінгер допомогли українській армії стримати російське вторгнення. Зараз, коли українські воїни контратакують у багатьох місцях, наші пожертвувані гелікоптери допомагатимуть проводити воєнні дії та рятувати. Підтримка України західними країнами не повинна припинятися, доки вона не звільнить територію від російських окупаційних військ».

Два вертольоти Мі-17 та два вертольоти Мі-2 надійшли до ВПС України в частково розібраному вигляді. Перед доставкою гелікоптери пофарбували, а один Мі-17 капітально відремонтували. Повітряні сили України почнуть використовувати гелікоптери для виконання завдань після повного завершення їхнього складання.

17:30. Окупанти вдарили по Харкову: влучили в багатоповерхівку, загинула людина

російські окупанти вдарили по харківському житловому масиву Салтівка, 5 людей поранено, 2 перебувають у важкому стані, 1 людину надано допомогу на місці.

Мер Харкова Ігор Терехов: «Обстріл Салтівського району. Двоє поранених. Знову поряд із зупинкою громадського транспорту. У тому ж Салтівському районі обстріляно дев'ятиповерхівку, приліт на дах, попередньо без жертв. Світиться гаражний кооператив.

Згодом міський голова повідомив про третій приліт по житловому масиву – внаслідок обстрілу посікло машини, вибиті у будинку скла, постраждав дитячий майданчик. За попередньою інформацією, обійшлось без жертв. Внаслідок ранкових обстрілів п'ятеро харків'ян поранено. Усіх госпіталізовано, з ними працюють лікарі».

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов розповів, що 4 людей госпіталізовано, 2 з них – у важкому стані. 1 людині надали допомогу на місці. У ГУНП у Харківській області повідомили, що одна з поранених під час обстрілу померла в лікарні.

16:50. Суд у Гаазі призначив дату винесення вироку у справі MH17

Окружний суд Гааги призначив попередню дату ухвалення рішення у справі про збування малайзійського лайнера MH17 над Донбасом у 2014 році – 17 листопада 2022 року. Зазначається, що оголошення вердикту триватиме півдня і, ймовірно, продовжиться у другій половині дня. Будь-які зміни у кримінальному процесі можуть призвести до зміни попередньої дати оголошення рішення, уточнили у суді.

У аварії літака Malaysia Airlines 17 липня 2014 року на сході України загинули всі 298 людей, у тому числі 196 громадян Нідерландів. Суд у справі розпочався 9 березня 2020 року після того, як міжнародна слідча група JIT збирала докази протягом багатьох років. У результаті звинувачення висунули чотирьом підозрюваним, трьом росіянам та одному українцю: Ігорю Гіркіну, Сергею Дубинському, Олегу Пулатову та Леоніду Харченку.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу Бук, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. Прокуратура просить як покарання довічного позбавлення волі для всіх чотирьох обвинувачених.

15:20. Верховна Рада продовжила військовий стан на всю осінь

Верховна Рада України підтримала продовження військового стану в Україні терміном на 90 днів до 21 листопада.

Також парламент підтримав затвердження указу про продовження мобілізації.

Законами затверджено укази президента Про продовження терміну дії військового стану в Україні (№7664) та Про продовження строку проведення загальної мобілізації (№7665). Проекти законів Президент вніс до парламенту 12 серпня.

14:30. Підрив людей на міні у Затоці: кількість жертв зросла

У смт Затока на Одещині вже троє людей загинули внаслідок підриву на мінно-вибуховому устрої на пляжі.

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук: «Кількість жертв трагедії в Затоці збільшилася. Троє загиблих, ще двоє людей із пораненнями перебувають у лікарні».

Про підрив людей стало відомо увечері 14 серпня. Одеська міськрада тоді повідомила подробиці інциденту:

«За попередніми даними, група чоловіків, ігноруючи проголошені обмеження щодо відвідин узбережжя та купання в прибережних водах, нехтуючи попереджувальними знаками, влаштувала відпочинок із купанням на одному з пляжів. Під час плавання від вибуху на невідомому вибуховому пристрої двоє загинули на місці».

11:50. Окупанти пошкодили розподільчий пристрій на ЗАЕС: ризик витоку радіації та пожежі високий

Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної небезпеки – росіяни обстріляли низку корпусів, зокрема пожежну частину.

Енергоатом: «Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ починаючи з минулого тижня спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Зокрема, внаслідок атаки на одному з енергоблоків ЗАЕС спрацював аварійний захист. Як наслідок, один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключено.

Також обстріли серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію, об'єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків, а також відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

Окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС та призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, висока та пожежна небезпека.

Також пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика СХОЯТ ЗАЕС. ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається».

10:00. Армія рф втратила ще 12 танків і 200 вояк

російські окупанти з 24.02 по 15.08 втратили близько 43,8 тисяч вояків і 1876 танків.

Дані Генштабу: Найбільші втрати противник зазнав на Донецькому напрямку. Втрати росіян під час війни склали:

  • особового складу – близько 43 750 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1876 (+12) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4141 (+15) од.,
  • артилерійських систем – 985 (+5) од.,
  • РСЗВ ‒ 261 (+0) од.,
  • засоби ППО ‒ 136 (+0) од.,
  • літаків – 233 (+0) од.,
  • вертольотів – 195 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 787 (+3),
  • крилаті ракети ‒ 187 (+0),
  • кораблі/катери ‒ 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн ‒ 3044 (+5) од.,
  • спеціальна техніка – 92 (+1).

09:30. ЗСУ збити російську ракету X-59 над Дніпропетровщиною

Збройні сили над Дніпропетровською областю збили ракету X-59, але є прильоти та пошкодження.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: «Одну російську ракету X-59 наші військові цієї ночі над областю збили. До Нікополя прилетіли 20 реактивних снарядів. Зазнали руйнування склади, цехи та адмінприміщення промислового підприємства. Загиблих та поранених немає.

По Синельниковському району російська армія вдарила чотирма ракетами С-300. Зруйновано об'єкт соціальної інфраструктури. Ще 20 реактивних снарядів влучили у Марганецьку громаду – без руйнувань та постраждалих. У Покровській громаді через ворожі обстріли пошкоджено підприємство енергетичної інфраструктури».

08:40. Загинув один із найкращих льотчиків Повітряних сил ЗСУ Антон Лістопад

На війні з російськими загарбниками загинув Антон Листопад, якого у 2019 році визнали найкращим льотчиком Повітряних сил Збройних сил України.

Фізико-технічний ліцей Івано-Франківська: «Мільйони українців із захопленням та гордістю спостерігали у день 30-річчя Незалежності проліт над Хрещатиком авіаційної колони параду військ. Ведучим цієї колони був Антон. Дорога Антона за штурвал винищувача була непростою, але осмисленою: юнак уперто йшов до своєї мрії стати льотчиком».

Антон Листопад був учасником бойових дій на сході України, у 2019 році його було визнано найкращим льотчиком Повітряних Сил ЗСУ.

07:30. Зведення: на чотирьох напрямках ЗСУ змусили ворога відступати

Генштаб ЗСУ: На Слов'янському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках українські військові стримали ворожі штурми і змусили противника відійти.

06:30. ISW назвав пріоритетні напрямки для росіян у війні проти України

Інститут вивчення війни (ISW) назвав напрямки, на яких ведуться найактивніші бойові дії, а також ті, які пріоритетні для росіян у війні проти України:

«Окупанти та українські захисники ведуть активні бойові дії за такими напрямками: місто Харків та північно-східна частина Харківської області по лінії Ізюм – Слов'янськ; Сіверсько-Лисичанський район; Бахмут; район міст Авдіївка – Донецьк; Південна Україна.

Ці диспозиції свідчать про те, що Москва віддає перевагу просуванню своїх військ навколо Бахмута і, можливо, до Сіверська, водночас намагаючись використати активність сил так званої ДНР, щоб захопити території, які їм не вдалося взяти з 2014 року на авдіївському напрямку.

Висока концентрація добровольчих батальйонів навколо Ізюму та Слов'янська свідчить про те, що ця територія не в центрі уваги росії та може бути вразливою для українських контратак. Нагромадження сил у Херсонській області та навколо неї може створити значні труднощі для російського командування та управління, особливо якщо українські сили продовжать контрнаступ.

Склад російських військ вздовж Південного напрямку відносно різноманітніший, ніж на інших напрямках. російське військове керівництво, ймовірно, направило змішані сили в цей район, щоб убезпечити його від очікуваного українського контрнаступу».

02:30. росіяни вдарили по Нікополю з РСЗВ

У ніч проти 15 серпня росіяни обстріляли місто Нікополь Дніпропетровської області.

Глава Нікопольського РВА Євген Євтушенко: «З РСЗВ обстріляно місто Нікополь».

Минулої ночі росіяни накрили вогнем Нікополь.

01:00. Зеленський – росіянам: Якщо ви мовчите, то підтримуєте війну

Президент Володимир Зеленський заявляє, що росіяни, які не висловлюють свою позицію проти війни в Україні, підтримують війну:

«Коли зло набуває таких масштабів, мовчання людей наближається до рівня співучасті. А відмова від реальної боротьби зі злом стає допомогою саме йому. Тому якщо у вас громадянство росії і ви мовчите, ви не боретесь, а значить, цим ви підтримуєте. І де б ви не знаходилися – як на території росії, так і за кордоном – ваш голос має звучати на підтримку України, а отже, проти цієї війни».

Зеленський повідомив, що найближчим часом Верховна Рада має ухвалити рішення про продовження військового стану та загальну мобілізацію.

00:00. Початок 173-го дня війни, 15 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Серія А забезпечила собі 5 місць у Лізі чемпіонів на наступний сезон
Футбол | 19 квітня 2024, 07:23 4
Серія А забезпечила собі 5 місць у Лізі чемпіонів на наступний сезон

Італія точно не опуститься нижче другого місця за підсумками сезону

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.