Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 серпня 2022, 13:52
6863
1

Один екс-вінгер Шахтаря та три гучні фейли

Повернення Вілліана до Бразилії призвело до суцільних збитків та розчарувань, причому для всіх…

| Оновлено 15 серпня 2022, 13:52
6863
1
Один екс-вінгер Шахтаря та три гучні фейли
Getty Images/Global Images Ukraine. Вілліан

Рік тому, здавалося б, добігла кінця славна європейська частина кар'єри бразильського вінгера Вілліана, котрий зіграв у стані «селесао» 70 матчів й відзначився 9 забитими м'ячами. У «Шахтарі», «Челсі» та «Арсеналі» Вілліан не тільки перетворився на зірку, але й ставав тріумфатором у багатьох турнірах – чемпіонаті України, чемпіонаті Англії, Кубку УЄФА та Лізі Європи, що прийшла йому на зміну, а також Кубку Англії, Кубку англійської ліги та Суперкубку Англії.

Після 221 матчу за «Шахтар», 337 поєдинків за «Челсі» та 37 ігор за «Арсенал» Вілліан у серпні 2021 року ухвалив рішення про повернення на батьківщину. Для цього він домовився про дострокове розірвання контракту з «канонірами», чим шокував багатьох експертів на Туманному Альбіоні. Справа в тому, що заради повернення до рідного «Корінтіанса», який для вінгера був можливий лише на правах вільного агента, йому довелося добровільно відмовитися від 20 мільйонів фунтів. Саме таку суму «Арсенал» був зобов'язаний виплатити Вілліану протягом двох років, якби бразилець вирішив спокійно відпрацювати контракт із лондонським клубом до кінця.

Відхід Вілліана з «Арсенала» показав, що у сучасному футболі, де практично всім заправляють великі гроші, ще залишається місце для вчинків, які дозволяють судити про безумовну наявність честі й гідності. Хтось згадає, що із «Шахтаря» той таки Вілліан практично тікав, причому дуже непривабливим чином, але ту ситуацію можна списати на молодість та відсутність досвіду, а ще – на непереборне бажання якнайшвидше опинитися в англійській Прем'єр-лізі (подейкували, що під час переходу в «Анжі» бразильцю гарантували швидкий трансфер саме в «Челсі», адже обома клубами на той момент володіли російські олігархи).

Під кінець кар'єри навчений досвідом Вілліан вчинив вже набагато красивіше – заради рідного «Корінтіанса» відмовився від колосальних грошей, ось тільки його повернення до Бразилії не стало тріумфальним, а призвело одразу до трьох гучних фейлів…

1. Особистий фейл

У «Корінтіанс» Вілліана кликали як гравця, який зможе допомогти команді зробити якісний ривок вгору. Амбітні «тімау» з 2017 року не ставали чемпіонами Бразилії, а тому сподівалися, що повернення вихованця, котрий став зіркою у Європі, допоможе вирішити це завдання і знову опинитися на троні в Серії А.

Незважаючи на те, що в «Арсеналі» Вілліан виглядав зовсім не так яскраво, як раніше протягом кількох сезонів у «Челсі», ні в кого не було сумнівів, що вінгер, як і раніше, залишається грізною силою. Його техніка, швидкість та приголомшлива робота із м'ячем залишалися головними козирями на полі, а тому фанати «Корінтіанса» були щасливі, коли знову побачили Вілліана у футболці їхньої улюбленої команди.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але «Корінтіанс» так і не зміг стати чемпіоном, а Вілліан не виправдав надій, що проявилося насамперед у цифрах. В 45 поєдинках за «тімау» вінгер відзначився лише 1 забитим м'ячем та 6 результативними передачами. Цього було замало для вимогливих фанатів та керівництва клубу. Деякі окремі особистості взагалі у своїй категоричності перейшли всі мислимі межі, але про це – трохи пізніше…

«Щодо цифр, то, правда, я теж очікував кращого. Знаю, що в «Корінтіансі» на мене всі чекали, за мої якості, потенціал, технічну майстерність. Але у моїй кар'єрі я завжди намагався бути важливим для команди, допомагати їй. Думаю, це мені вдалося зробити і в «Корінтіансі». У тій чи іншій грі було нормальним, що я не завжди технічно виглядав на рівні. Але я знаю, що завжди віддавався на повну. Щоправда, іноді вболівальники хочуть бачити лише цифри, розмірковуючи, що якщо немає голів чи асистів, то футболіст атаки зіграв погано. Футбол – це не лише цифри».

«Аналізуючи гру, треба говорити багато про що: стартові позиції та завдання на полі, якості футболіста, його вміння проривати лінії, демонструвати дриблінг, бути корисним на стандартах. Крім голів та результативних передач я допомагав «Корінтіансу» дуже багато», - говорив Вілліан.

Проте він чудово розумів – більшість фанатів подібні висловлювання сприйме виключно як відмовки. Тому Вілліан згадав і про травми...

«Гадаю, травми теж завадили мені. За всю кар'єру я не мав стільки проблем, скільки тут. Коли я приїхав, у мене була м'язова травма, через яку я пропустив, здається, майже два місяці. Вже цього року я мав травму стегна, причому таку, якої ніколи не переживав раніше. Також я пошкодив щиколотку, плече… Досі я відчуваю біль у руці при русі. Все це речі, які заважають. Ти ледве відновлюєшся, як знову отримуєш травму: повертаєшся і знову вибуваєш…» - бідкався 34-річний футболіст.

Стати для «Корінтіанса» лідером Вілліан так і не зумів… Він дуже хотів повернутися до рідної команди і зробити для неї максимум, але доля мала щодо цього інші плани. Втомившись боротися із безліччю обставин, Вілліан вирішив піти, погодивши дострокове розірвання контракту з «Корінтіансом». Хтось, напевно, вважає, що вінгер банально здався, але в його віці, можливо, і не варто мучити себе та команду, якщо така велика кількість обставин відверто складаються «проти»...

2. Клубний фейл

Логічно, що підписуючи гравця калібру Вілліана, керівництво «Корінтіанса» неабияк ризикувало. Якщо щось піде не так, «списи» критики почнуть летіти не лише у футболіста, а й у людей, які його запросили. Тому невдача вінгера стала фейлом і для всього клубу загалом.

Більше того, «Корінтіанс» неабияк постраждав фінансово. Заради Вілліана клубу довелося піти на коригування бюджету, бо нехай трансфер і обійшовся без виплати відступних, але зарплату вінгеру все ж таки «тімау» запропонували максимально гідну. Зрозуміло, що в Бразилії ніхто не готовий платити стільки, скільки топ-клуби англійської Прем'єр-ліги, а тому Вілліан йшов на неабияке зниження окладу, але все-таки статус гравця мав бути витриманий.

Уявіть, як у «Корінтіансі» сприймався б приїзд Вілліана, якби той отримав зарплату нижчу, ніж у середнього члена команди. Роблячи із самого початку велику ставку на досвідченого вінгера, боси клубу апріорі зобов'язалися зробити того одним з найбільш високооплачуваних гравців, що й сталося. Якщо у «Арсеналі» Вілліан отримував 240 тисяч фунтів на тиждень, то у «Корінтіансі», де він мав максимальний оклад серед усіх гравців першої команди, розраховувати доводилося лише на 29 тисяч фунтів на тиждень…

Але на подібне і Вілліан, і «Корінтіанс» йшли свідомо. Перший ризикував фінансовим благополуччям, другі – іміджем й тими самими фінансами. Коли через рік вінгер побажав піти, а клуб не став заперечувати проти цього, маючи на увазі ненайкращі спортивні показники футболіста, сторони лише розписалися у повному провалі, яким завершилася їхня відносно нетривала повторна співпраця…

3. Національний фейл

Але найбільш важливим є третій фейл, який можна сміливо називати національним або навіть загальнобразильським. По суті, саме ця обставина й прискорила від’їзд Вілліана з «Корінтіанса»…

Мова про погрози, що надходили на адресу Вілліана та членів його родини. Деякі фанати «Корінтіанса», які буквально озвіріли від невдач досвідченого вінгера у складі їхньої улюбленої команди, перейшли будь-яку межу, коли почали залякувати та погрожувати футболісту, його дружині, батькам та дітям. Доходило до дуже серйозних речей, а доньки Вілліана змушені були навіть припинити відвідувати школу, оскільки у футболіста та його дружини були побоювання за їхнє життя через можливі напади з боку неадекватних фанатів.

«Погрози ніколи не припинялися. Щоразу, коли «Корінтіанс» програвав чи грав погано, моя родина отримувала погрози та образи у соціальних мережах. Моя дружина, мої доньки, а пізніше мій батько та моя сестра ставали жертвами подібного. Мої виступи не виправдали очікувань деяких фанатів, але, заради справедливості, я ніколи не був гравцем, який би забивав по 20 чи 30 голів за сезон», - розповідав Вілліан.

Getty Images/Global Images Ukraine

По суті, ситуація у «Корінтіансі» для Вілліана нагадувала зачароване коло, вийти з якого було неймовірно складно. Щойно футболіст чи вся команда видавали невдалий матч, на його адресу одразу йшли погрози. Це негативно впливало на психоемоційний стан Вілліана, що викликало ще більше падіння якості гри, а за ним – новий виток погроз…

До ситуації можна було б поставитися менш прискіпливо, якби у Бразилії не були настільки частими різноманітні напади на відомих людей, зокрема футболістів та членів їхніх родин. У деяких ситуаціях зловмисники банально шукали привід, щоб виправдати свої відверто злочинні наміри, але Вілліан навряд чи хотів ризикувати близькими людьми, бо був чудово знайомий із ситуацією, яку чотири роки тому пережив інший бразильський екс-легіонер «Шахтаря» Тайсон – у того бандити викрали матір прямо з дому, причому серед білого дня.

В результаті у офіційному комюніке «Корінтіанса» про розірвання контракту з Вілліаном не конкретизуються причини, що спонукали футболіста просити про дострокове розірвання контракту, але в різноманітних ЗМІ, у тому числі й вельми авторитетних, вказується де-факто лише одна обставина, через яку вінгер пішов на такий крок – втома від погроз та побоювання за життя та здоров'я членів родини. Навіть недавній арешт одного з «надто активних» у цьому відношенні вболівальників «Корінтіанса» не зчинив на ситуацію позитивного впливу, а тому недивно, що Вілліан вирішив піти, а Бразилія опинилася у епіцентрі скандалу, оскільки з благополучних країн футболісти не тікають через побоювання за своє життя.

***

Як бачимо, із повернення Вілліана до «Корінтіанса» та Бразилії нічого доброго не вийшло. Проте закінчувати з футболом 34-річний ветеран поки не планує, тим паче, що він має варіант із поверненням до англійської Прем'єр-ліги. Подейкують, що у послугах Вілліана зацікавлений новачок сезону «Фулхем», який нещодавно переманив до себе із «Шахтаря » іншого лівого вінгера Манора Соломона, але ізраїльтянина наче наздогнала карма, й він одразу ж отримав серйозну травму, вибувши на кілька місяців.

Можливо, невдовзі ми побачимо новий виток у кар'єрі Вілліана, але вже зараз є стійке переконання, що, на відміну від багатьох своїх співвітчизників, цей бразилець забажає закінчити кар'єру десь далеко за межами батьківщини. Просто тому, що так буде краще для всіх.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.