Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 14 серпня 2022, 06:39
9810
4

Фронт 2. День 170. путін почав готувати спецоперації в Грузії та Казахстані

Sport.ua розповідає про найважливіші події за п'ятницю, 12 серпня

| Оновлено 14 серпня 2022, 06:39
9810
4
Фронт 2. День 170. путін почав готувати спецоперації в Грузії та Казахстані
kavpolit. Грузинський легіон

170-й день війни. 12 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 12 серпня

23:59. Зеленський закликав ЄС до візових обмежень для росіян: Європа – не супермаркет

Президент Володимир Зеленський закликає ЄС запровадити візові обмеження для громадян рф та вважає їх справедливими:

«Після всього, що окупанти наробили в Україні, можливо лише одне ставлення до росії – як до держави-терориста. Саме з цього погляду слід визначитися із ставленням до громадян росії. Я дякую Чехії, державам Балтії та іншим країнам, які винесли на офіційний рівень дискусії в Європі з питання про візи для громадян держави-терориста.

По-перше, має бути гарантія, що російські вбивці, керівництво державного терору не користуватимуться шенгеном. По-друге, не можна руйнувати саму ідею Європи, наші спільні європейські цінності. Не можна перетворювати Європу на супермаркет, в якому не важливо, хто заходить і головне, щоб людина просто розплатилася за товари. Тому візові обмеження для громадян росії справедливі. Усі захисники європейських цінностей мають на них наполягати».

23:30. путін почав готувати спецоперації в Грузії та Казахстані

«Вранці путін під час наради в режимі відеоконференції з представниками керівництва міноборони та генштабу рф наголосив на відсутності обіцяних гучних і швидких перемог в Україні. Учасники наради спробували висловитись у виправдувальній манері, але були грубо перервані президентом. путін поставив пряме запитання з вимогою відповісти чесно: яких результатів можна чекати на початок вересня? Кілька відповідей можна резюмувати так: не до гучних перемог зараз, бути живою. путін завершив нараду. Пізніше проблеми на фронті президент обговорював із кількома людьми з близького оточення та окремо з юрієм ковальчуком.

Увечері путін провів ще одну нараду в режимі відеоконференції, в якій взяли участь по два представники керівництва генштабу та міноборони, керівник однієї зі служб фсб, директор сергей наришкін і секретар радбезу ніколай патрушев. Обговорювали ті ж проблеми відсутності переконливих перемог на фронті та можливі шляхи вирішення цих проблем. путін особисто вніс на розгляд питання про можливість паралельно провести більш переконливу спеціальну військову операцію на території третьої держави, де можна гарантовано отримати переможний результат і змістити таким чином фокус уваги з українського фронту. Обговорення цієї пропозиції тривало більше години, і в результаті путін доручив патрушеву очолити підготовку планів спецоперації на території Казахстану та Грузії. Мається на увазі два окремі плани: один щодо Казахстану, другий – Грузії. Обидва варіанти мають бути представлені президенту вже до 1 вересня.

путін у присутності кількох людей вперше фактично визнав, що військовий конфлікт в Україні йде не просто не за планом (що, власне кажучи, відомо всім), а стає проблемою особисто для нього і вимагає термінових заходів щодо її вирішення. Вирішення проблеми путін бачить у створенні нового керованого хаосу, де він буде незаперечним переможцем. Пуститися в усі тяжкі, фактично відкривши другий фронт – ідея марна і згубна не тільки для путіна, а й для країни, ось хто ж його зупинить, він головний» (паблік Генерал СВР).

22:30. Пентагон: США не давали Україні зброю для ударів по Криму

Сполучені Штати не давали Україні жодного озброєння, за допомогою якого вона могла б завдати такого ж удару, як по аеродрому Сакі в окупованому Криму.

Чиновник Пентагону на умовах анонімності (Голос Америки, УП): «США не давали Україні жодної зброї, яка могла б завдати удару по аеродрому Саки в Криму. Сполучені Штати не мають нічого, щоб вказувало, що удар по аеродрому було здійснено ракетами.

У свою чергу, американські військові вважають, що росія втратила кілька винищувачів, бомбардувальників та комплектів зброї. Зокрема, йдеться про вісім літаків Су-24 та Су-30. Таку саму оцінку, нагадаємо, раніше називала і британська розвідка.

22:10. Залужний просить дозволити виїзд за кордон тим, хто не підлягає заклику

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний просить Міністерство оборони дозволити виїзд за кордон тим, хто не підлягає мобілізації, – зокрема, студентам.

Народна депутатка Юлія Гришина: «Щодо виїзду студентів за кордон – рухаємося вперед! Є важливий подарунок на День молоді від нашого найкращого головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного!

Сьогодні Міністерство оборони отримало від нього звернення з проханням дозволити виїзд за кордон тим, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на особливий період. Це, зокрема, студенти!»

Нардеп додала, що наразі рішення за Кабінетом міністрів – зокрема, міністром оборони Олексієм Резніковим.

19:00. Amnesty International відреагувала на дії росіян на Запорізькій АЕС

Правозахисна організація Amnesty International констатувала, що розміщення російських військ на Запорізькій АЕС ставить під загрозу цивільне населення.

Amnesty International: росія використовує атомну електростанцію в Запорізькій області, Україна як військову базу. Твердження, які ми отримуємо безпосередньо з Енергодару – міста, розташованого поряд з атомною станцією, – красномовно говорять про жахливий вплив російської мілітаризації на цивільне населення.

Amnesty International зробила цю заяву після критики її звіту про дії українських військових та заклику генсека ООН Антоніу Гутерреша припинити військові дії поблизу ЗАЕС та демілітаризувати територію найбільшої в Європі атомної електростанції.

18:50. Зведення: на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили штурми, але ворог мав частковий успіх

Українські військові відбили наступи росіян на Слов'янському, Авдіївському, Новопавлівському, а також частково на Бахмутському напрямку, водночас на напрямі Покровське – Бахмут ворог мав частковий успіх.

17:50. Зеленський пропонує продовжити військовий стан та мобілізацію до зими

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроекти щодо продовження військового стану та загальної мобілізації в Україні.

Проекти законів про затвердження указу президента Про продовження терміну дії військового стану в Україні (№7664) та затвердження указу Про продовження терміну проведення спільної мобілізації (№7665) президент вніс до парламенту 12 серпня.

Зеленський пропонує продовжити дію військового стану на 90 діб, починаючи з 05:30 ранку 23 серпня 2022 року. Таким чином, військовий стан діятиме щонайменше до 20 листопада, майже до зими.

16:30. Чехія офіційно запропонує ЄС заборонити видачу віз росіянам

Міністр закордонних справ Чехії (яка нині головує в Раді ЄС) Ян Липавський запропонував включити заборону на видачу громадянам Росії віз до нового пакету санкцій проти москви (AFP).

«Повна заборона віз росіянам усіма членами ЄС може бути ще однією дуже ефективною санкцією», – йдеться у заяві Липавського, поширеній серед держав-членів ЄС.

Там йдеться про те, що Чехія винесе обговорення питання на неформальне засідання міністрів закордонних справ, яке відбудеться в Празі наприкінці серпня.

«Під час російської агресії, коли Кремль продовжує ескалацію, не може бути й мови про звичайний туризм для російських громадян».

15:35. Україна закликає мир не допустити судилища над захисниками Маріуполю

Українська влада закликає світових лідерів та міжнародні організації не допустити незаконне судилище над українськими захисниками у Маріуполі та відвідати полонених у Оленівці, тоді як окупанти готують філармонію для псевдотрибуналу.

Спільна заява сил безпеки та оборони щодо полонених захисників Маріуполя: «Ми закликаємо весь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями.

Вимагаємо негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, де утримуються українські військовополонені, насамперед Оленівки».

13:30. А може ще мостом в*бут: розмова окупантів про вибухи в Криму

Українська розвідка опублікувала перехоплення розмови окупантів із Донецької області, які обговорюють останні новини про вибухи на аеродромі у Криму (ГУР МОУ)

Згідно з перехопленням, окупанти самі не вірять у версію міноборони рф про детонацію боєприпасів на аеродромі в Новофедорівці.

10:10. Втрати рф: за добу захисники знищили близько 200 окупантів

Росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні в Україні. За 170 днів протистояння ЗСУ знищили вже 43200 окупантів, 1849 ворожих танків та 4108 бойових броньованих машин.

Генеральний штаб ЗСУ: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 43200 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1849 (+3) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4108 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 975 (+1) од.,
  • РСЗВ – 261 (+0) од.,
  • засобыв ППО – 136 (+2) од.,
  • літаків – 233 (+1) од.,
  • вертольотів – 193 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 778 (+6) од.,
  • крилатих ракет - 185 (+0) од.,
  • кораблів/катерів - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3021 (+3) од.,
  • спеціальної техніки – 90 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

09:00. Розвідка Британії оцінила втрати військових літаків рф в Криму

Внаслідок вибухів на військовому аеродромі Саки росія втратила щонайменше 8 бойових літаків, хоча сам аеродром залишився придатним для використання.

Розвідка зазначає, що початкова причина вибухів 9 серпня невідома, але великі грибоподібні хмари, які видно на відео очевидців, майже напевно виникли внаслідок вибуху до чотирьох відкритих складів боєприпасів:

«Майже напевно внаслідок вибухів було знищено або серйозно пошкоджено щонайменше п'ять винищувачів-бомбардувальників Су-24 і три багатоцільові винищувачі Су-30. Центральний район розосередження зазнав серйозних пошкоджень, але аеродром, ймовірно, залишається придатним до експлуатації».

Втрата 8 бойових літаків становить незначну частку загального парку літаків, які росія може використати для підтримки війни, наголошується у звіті. Однак Саки переважно використовувалися як база для авіації Чорноморського флоту ВМФ росії.

«Можливості морської авіації флоту зараз значно знижено. Цей інцидент, напевно, змусить російську армію переглянути своє сприйняття загрози. Крим, очевидно, розглядався як безпечний тил».

07:30. Генштаб: ЗСУ відбили наступ біля Бахмута та Мар'їнки, біля Кодеми та Пєсков йдуть бої

російські окупанти вели наступальні бої поблизу низки населених пунктів на Бахмутському та Авдіївському напрямах, але успіху не мали і змушені були відійти, у Кодеми та Пісків бойові дії продовжуються.

03:30. Авіація ЗСУ вдарила по опорному пункту та скупчення ворога на півдні

Українська авіація завдала ударів опорному пункту ворога недалеко від Андріївки та скупчення росіян біля Брускінського.

Оперативне командування Південь: У напрямку українських позицій та звільнених населених пунктів завдано 8 ударів гелікоптерами, 4 удари штурмовою авіацією. З боку ЗСУ втрат немає. Внаслідок удару РСЗВ Смерч по Березнегуватому поранення отримав місцевий житель.

Авіація ЗСУ завдала 2 ударів. По опорному пункту ворога недалеко від Андріївки та скупчення ворожої сил і техніки біля Брускінського.

01:00. Зеленський: росія вкотре пробила дно у світовій історії тероризму

00:00. Початок 170-го дня війни, 12 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Виграй футболку Зінченка з підписом за донат
Війна | 24 квітня 2024, 13:42 1
Виграй футболку Зінченка з підписом за донат

Всі кошти підуть на FPV-дрони в підрозділ, де служить журналіст Sport.ua Михайло Шаповалов

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Злий Глобинець
А не дешевше всьому світу провести "спецоперацію" по фізичному знищенню Х..ла? Отрута, вибухівка, снайпер, підкуплений охоронець... є багато способів. Немає нічого нездійсненного для провідних спецслужб світу.