Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 06 червня 2023, 13:03
5956
0

Знову бавовна. День 168. Каховський міст пошкоджений, мишоловка закрита

Sport.ua розповідає про найважливіші події за середу, 10 серпня

| Оновлено 06 червня 2023, 13:03
5956
0
Знову бавовна. День 168. Каховський міст пошкоджений, мишоловка закрита
Wikipedia. Каховська ГЕС

168-й день війни. 10 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 10 серпня

23:59. Зеленський: Окупанти відчувають, що настав час тікати з Херсона

20:00. З'явилося відео руйнувань обстріляного ЗСУ Каховського мосту

У мережі поширили відео пошкодженого Каховського мосту, яким 10 серпня вдарили Збройні сили України.

У соцмережах опублікували відео, зняте на мосту через греблю Каховської ГЕС, яка знаходиться під окупацією росіян. 10 серпня по ньому завдали удару ЗСУ. Українські військові кажуть, що міст наразі непридатний для використання.

На кадрах видно кілька отворів від ударів снарядів по дорожньому полотну.

17:30. ЗСУ вивели з ладу Каховський міст у Херсонській області

Каховський міст у Херсонській області став непридатним для використання після удару по ньому ЗСУ.

ОК Південь: «Наш вогневий контроль транспортно-логістичних шляхів на тимчасово окупованих територіях Херсонщини призвів до закріплення статусу мосту в районі Каховської ГЕС як непридатного для використання. Попадання акуратне, але ефективне».

У Херсонській ОДА також підтвердили, що Каховський міст непридатний для використання після удару ЗСУ.

16:00. G7 вимагає негайного повернути контроль над ЗАЕС

Глави МЗС Групи семи (G7) оприлюднили заяву щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції, в якій вимагає від росії негайно повернути контроль над АЕС Україні:

Заява міністрів G7 опублікована на сайті МЗС Німеччини: «У цьому контексті ми вимагаємо, щоб росія негайно повернула законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та безпечної надійної експлуатації.

Український персонал, який обслуговує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без погроз та тиску. Саме контроль росії над станцією, що триває, становить загрозу для регіону.

Заявляємо про підтримку зусиль генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні. Наголошуємо на важливості сприяння експертної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення питань ядерної безпеки способом, який поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою».

14:50. Марченко: Україна планує звільнити Херсон до кінця року

Україна планує деокупувати Херсон та завершити активну фазу війни до кінця року.

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко: «Які території ЗСУ фізично можуть деокупувати до кінця року? Херсон – 100%. Тобто, звільнення Херсона та закінчення активної фази ведення війни, а потім уже відбуватимуться якісь більш локальні воєнні дії. Але до кінця року ми маємо закінчити основну фазу цієї війни.

Не можу назвати якихось конкретних термінів, коли розпочнеться українська наступальна операція в Херсонській області, але прошу херсонців трішки потерпіти. Це буде не так довго, як усі очікують, це буде швидко.

Впевнений, що окупанти на Херсонщині не зможуть провести свої псевдореферендуми за приєднання до росії, оскільки херсонці дуже проукраїнськи налаштовані та опираються. Наразі західна допомога Україні надходить маленькими партіями, і це дуже ускладнює проведення контрнаступу. Але, я вважаю, щойно Україна отримає повний пакет цієї допомоги, то наступ буде дуже швидким.

Я не хотів би братися за прогнози. Але якщо в нас буде та кількість озброєння, яка нам була обіцяна, яка нам потрібна, то, гадаю, навесні наступного року ми святкуватимемо перемогу».

13:30. Марченко: Знищення Кримського мосту – необхідний захід для визволення Криму

Україна звільнятиме Крим військовим шляхом та знищення Кримського мосту – необхідний для цього захід.

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко (РБК-Україна): «Чи може Україна звільняти Крим військовим шляхом? Так. Ми й звільнятимемо його військовим шляхом. Ніхто від нього не відмовлявся. Крим – це Україна, це наша земля, там наші люди, котрі досі змушені сидіти в окупації. Ніхто не давав росії права прийти, забрати шмат землі і сказати, що це моє.

Так, для визволення Криму потрібно знищити Кримський міст. Це необхідний захід для того, щоб позбавити їх можливості надавати резерви та посилювати свої війська з території росії. Україна буде відвойовувати Крим, також буде відвойовувати Херсон, Луганськ та Донецьк».

12:20. У російському Єйську горить нафтосховище, недалеко від Маріуполя

У російському Єйську, розташованому навпроти окупованого Маріуполя, вранці чути вибухи та горить нафтосховище.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: «У російському Єйську, який знаходиться майже навпроти Маріуполя – через Азов у 30 кілометрах – раптом теж бавовна вранці. Палає нафтосховище. Напевно, теж хтось невдало кинув недопалок.

Саме з Єйська росіяни планують завозити БК до порту Маріуполя. Крім того, в Єйську розташований вантажний авіатермінал».

11:10. Вибухи у Криму: яку техніку зберігали окупанти у Саках

Повітряні сили України припускають, що внаслідок вибухів 9 серпня на аеродромі в окупованому Криму знищено склад авіаційного озброєння та близько десятка літаків.

Спікер командування Повітряних сил Юрій Ігнат розповів: «Саки – це військовий аеродром в українському Криму, де розташовувалися літаки окупантів Су-30 СМ, Су-24, Іл-76 та інші.

Вони щодня злітали з цього аеродрому. 24 на 7 авіація ворога здійснює патрулювання повітряного простору на території України. Не долітаючи до острова Зміїний, вони патрулюють у Чорному морі постійно, змінюючи лише літаки та екіпажі.

Всього ж у Криму є 5 аеродромів, які може використовувати для зльоту літаків і нанесення ракетних ударів по Україні, і це становить велику загрозу, на додачу до десятків аеродромів у білорусі і в самій росії.

Через вибух, який ми спостерігали на відеоматеріалах, зрозуміло, що вражений склад авіаційного озброєння. Бо детонація була серйозною. А якщо там додатково знищено з десяток літаків, це буде справжня невелика перемога».

10:00. Окупанти вдарили по Дніпропетровщині: 13 загиблих

Вночі 10 серпня російські загарбники обстріляли Дніпропетровську область, внаслідок чого 13 людей загинули та 11 отримали поранення.

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко: «Кількість загиблих зросла з 11 до 13 – у лікарні Марганця померли двоє поранених під час нічного ворожого обстрілу. На цю хвилину нічна російська атака по Нікопольському району забрала життя 13 мирних людей. 11 поранено, 5 з них у важкому стані.

Ворог двічі обстріляв район із Градів. Направив житловими кварталами 80 реактивних снарядів. Зокрема загарбники вдарили по Марганцю та Мирівській громаді. У Марганці 12 людей загинули, 9 постраждали.

Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук: У Марганець прилетіло близько 40 ворожих снарядів із РСЗВ – окупанти били по центру.

Внаслідок обстрілу сталося дві пожежі. У місті понівечено понад 20 багатоповерхівок, ЦНАП, палац культури, гуртожиток, дві школи, будівлю міськради та ще кілька адмінприміщень. Вийшла з ладу лінія електропередач, внаслідок чого кілька тисяч марганців без світла. Наразі на місці працюють аварійні бригади електриків.

У Вишетарасівці Мирівської громади загинула одна жінка – її будинок повністю зруйнований ворожим снарядом. Також постраждали подружжя – жінка з пораненнями у лікарні, її стан медики оцінюють як середньої тяжкості. Чоловік лікується вдома. У селі пошкоджено 11 приватних будинків та газопроводи – близько тисячі людей залишилися без газу.

09:10. Генштаб ЗСУ: Минулої доби російська армія втратила 9 літаків

За добу 9 серпня російська армія втратила 160 окупантів, 9 літаків та 15 танків.

Дані Генштабу ЗСУ: Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 10.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 42800 (+160) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1832 (+15) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4086 (+10) од.,
  • артилерійських систем – 971 (+7) од.,
  • РСЗВ - 261 (+0) од.,
  • засоби ППО - 133 (+0) од.,
  • літаків – 232 (+9) од.,
  • вертольотів / helicopters – 193 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 766 (+9),
  • крилаті ракети / cruise missiles - 185 (+0),
  • кораблі/катери/warships/boats - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн/ vehicles and fuel tanks - 3005 (+7) од.,
  • спеціальна техніка / special equipment - 89 (+2).

07:20. Генштаб: росіяни намагаються наступати на напрямку Донецьк – Піски, йдуть бої

Генштаб: росіяни намагаються відновити наступ на напрямі Донецьк – Піски, бойові дії продовжуються. Також вони вели наступ у напрямках Мінеральне – Авдіївка та Спартак – Авдіївка, але зазнали втрат і відійшли.

04:30. ISW: кремль не звинувачує Україну у вибухах у Криму, бо тоді визнає безсилля своєї ППО

Кремль не звинувачує Україну в ударах по летовищу в Новофедорівці в Криму, тому що це стало б свідченням неефективності російських систем ППО, як сталося з потопленням російського крейсера москва.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): «Одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, виключає офіційну російську версію випадкової пожежі, але не відкидає ні диверсію, ні далекобійний ракетний удар.

Україна могла модифікувати свої ракети Нептун для використання в наземних цілях (як це зробили росіяни з протикорабельними та зенітними ракетами), але зараз немає жодних доказів, що підтверджують цю гіпотезу».

Коли українськими протикорабельними ракетами Нептун вразили ракетний крейсер Москва чорноморського флоту Росії, міноборони росії заявило, що там здетонував боєзапас.

01:00. Зеленський: ми повернемося в український Крим

00:00. Початок 168-го дня війни, 10 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.