Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 09 серпня 2022, 00:30
872
0

Падун набирає форму на Турі Польщі. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня у шосейному велоспорті

| Оновлено 09 серпня 2022, 00:30
872
0
Падун набирає форму на Турі Польщі. Підсумки тижня у велоспорті
Getty Images/Global Images Ukraine. Марк Падун

Гонки тижня

30 липня – 5 серпня – Тур Польщі

Ще минулого тижня стартувала багатоденка Тур Польщі, проте головні її події розгорнулися вже у серпні. Однак головна проблема нинішнього видання Туру Польщі була саме в тому, що цих подій було вкрай мало.

Будемо відвертими: маршрут Туру Польщі-2022 вийшов відверто невдалим, і став головною причиною дуже нудної гонки. З групових етапів жоден не забезпечив нормальної селекції.

За сумарним набором висоти це завдання, начебто, мав виконати четвертий етап до Санка. Однак через те, що всі підйоми були розташовані надто далеко від фінішу, етап завершився масовим спринтом та перемогою «паркетного» спринтера Паскаля Аккерманна. Для німецького гонщика «UAE Emirates» ця перемога, до речі, стала першою на рівні Світового туру з 8 листопада 2020 року, коли він виграв заключний етап Вуельти в Мадриді.

З групових етапів найбільш селективним став третій із фінішем у короткий міський підйом у Перемишлі. Але й там одночасно фінішну межу перетнули відразу 13 гонщиків. Підсумковий загальний залік був на 90% сформований гірською розділкою на шостому етапі між Новим Таргом та лижною станцією Русіньскі.

Виграв розділку Таймен Аренсман, однак у загальному заліку нідерландський гонщик DSM став лише другим – він якраз поплатився за те, що на етапі до Перемишля фінішував лише 25-м із відставанням у 19 секунд. Невдача Аренсмана на третьому етапі дозволила здобути перемогу у загальному заліку молодому британському таланту Ітану Хейтеру з «Ineos Grenadiers», який у розділці показав третій результат, поступившись ще й партнеру по команді Магнусу Шеффілду. Перша перемога для 24-річного британця у багатоденці Світового туру.

Так чи інакше, якщо підсумковий загальний залік багатоденки визначається на 90% однією лише розділкою, а в одну хвилину відставання вписується вся топ-15, то стає очевидно, що в плані маршруту організатори явно зробили щось не так.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ітан Хейтер

А ось спринтерські баталії Туру Польщі вийшли доволі цікавими. Марк Кевендіш, який вперше вийшов на старт у майці чемпіона Великобританії, провалився: місця наприкінці топ-10 на перших двох етапах, випадання з пелотону на четвертому етапі до Санка та схід напередодні розділки – жодного солідного результату.

Відкриттям цьогорічного Туру Польщі став 20-річний нідерландський вундеркінд Олав Коой. Так, про таланти гонщика «Jumbo Visma» було відомо вже давно, але саме на Турі Польщі він здобув першу в кар'єрі перемогу на рівні Світового туру, вигравши перший етап. Хоча, варто зазначити, до своєї дебютної перемоги у Світовому турі Коой був близький уже давно: раніше він займав другі місця у цьому сезоні на етапах Тіррено-Адріатико та Тура ОАЕ, і на тому ж Турі Польщі рік тому.

До перемоги на першому етапі Коой додав друге місце на заключному і ще два потрапляння до топ-5, і був близьким до завоювання зеленої майки найкращого спринтера. Проте в останній день у очковому заліку випередити його завдяки перемозі у Кракові зумів Арно Демар. Не можна сказати, що французький гонщик «Groupama FDJ» був сильнішим за Кооя у фінішних спринтах – він завоював майку багато в чому завдяки проміжним фінішам.

Брав участь у Турі Польщі й Марк Падун, причому вперше за довгий час український гонщик «Education First» виглядав непогано. У розділці на шостому етапі він показав десятий результат, однак у загальному заліку фінішував лише 13-м: Падун, як і Аренсман, поплатився за невдачу на третьому етапі до Перемишля.

А ось те, що найкращим етапом на багатоденці для Падуна стає розділка – вже симптоматично. Те саме було в лютому на багатоденці Гран Каміньо в Іспанії, де Падун розділку взагалі виграв і став у загальному заліку третім. Такі метаморфози в розділці досить звичні для команди «Education First», і багато хто пов'язує це з дуже вдалими моделями велосипедів Cannondale для розділок. Так чи інакше, після повністю проваленої середини сезону Падун підходить до Вуельти у досить солідній формі, і це не може не тішити.

Дайджест новин

1 серпня у велоспорті відкрився трансферний ринок, і, за традицією, відразу ж ринув потік новин про переходи гонщиків та про продовження контрактів.

- Найбільше здивувала новина про перехід Ділана Тойнса з «Bahrain Victorious» до «Israel Premier Tech». Здивувала тому, що бельгієць змінить команду не наприкінці сезону, а вже зараз. Рідкісна подія для світу велоспорту, але мотиви «Israel Premier Tech» цілком зрозумілі. Команда стоїть на виліт із Світового туру, їй терміново потрібні очки, щоб піднятися із зони вильоту.

- «Quick Step» офіційно підтвердив те, що вже давно не було секретом - перехід зіркового спринтера Тіма Мерліра. Цей крок по суті позбавляє Марка Кевендіша залишитися в команді Патріка Лефевра. Крім Мерліра, «Quick Step» також підписав переможця королівського гірського етапу Джиро-2022 Яна Хірта та Каспера Педерсена. А ось Зденек Штибар команду наприкінці сезону покине – контракт із ним не продовжено.

- «UAE Emirates» продовжила контракт з одним з головних талантів світового велоспорту, Хуаном Аюсо. При чому нова угода з 19-річним іспанцем розрахована одразу на 6 років – до 2028 року. Це найбільш довгостроковий чинний контракт у велоспорті.

Такі довгострокові підписання для «UAE Emirates» не рідкість - рік тому команда на 6 років продовжила свою головну зірку, Тадея Погачара. Окрім Аюсо, «UAE Emirates» продовжила контракти з Рафалом Майкою, Дієго Уліссі та Міккелем Б'єргом. Їхні угоди розраховані на два роки. Нові річні контракти підписані з Маттео Трентіном та Вегардом Стаке Лангеном.

- Бере приклад з «UAE Emirates» і «Ineos Grenadiers», яка також вирішила продовжити одну зі своїх головних зірок на багато років вперед. Йдеться про чемпіона світу у розділці Філіппо Ганну, який поставив підпис під 5-річною угодою.

- Так чи інакше, коли довгострокові контракти підписують молоді зірки – це природно. А ось те, що Александер Крістофф одразу на три роки продовжив угоду з «Intermarche Wanty Gobert», здивувало. На момент закінчення контракту норвежцю буде 38 років.

- «Lotto Soudal» офіційно повідомила про підписання 2-річного контракту з гонщиком «Groupama FDJ» Якопо Гуарньєрі. У нинішньому сезоні слабкі результати зіркового спринтера «Lotto Soudal», Калеба Юена, пов'язані в першу чергу з великими проблемами команди з розвезенням, і такий класний розганяючий, як Гуарньєрі, покликаний вирішити цю проблему.

- Ну і відвернемося від трансферного ринку. Прімож Рогліч повідомив про повернення до тренувань після травми. При цьому його участь у Вуельті, а тим більше здатність піти на загальний залік, під великим питанням. Імовірніше, що словенець готуватиметься до чемпіонату світу та Ломбардії.

– Ну і завершимо скандалом зі світу жіночого велоспорту. Учора зіркова Маріанна Вос виграла одноденку Світового туру у шведському Воргорді, проте після фінішу була дискваліфікована. За що? За те, що по ходу гонки на жалюгідних 5 секунд сіла в заборонену посадку з ліктями на кермі:

Сама по собі заборона цієї посадки торік виглядала абсолютною маячнею, а позбавляти людину перемоги через 5 секунд у цій посадці – це взагалі абсурд. Хоча сама Вос сприйняла ситуацію спокійно та погодилася зі справедливістю покарання.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів
Футбол | 25 квітня 2024, 11:44 5
Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів

Екс-форвард «Динамо» та «Шахтаря» не планує залишатися у Бразилії

Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча
Футбол | 24 квітня 2024, 22:25 13
Хаві прийняв несподіване рішення. Барселоні не потрібно шукати нового коуча

Легенда «синьо-гранатових» провів зустріч із керівництвом та вирішив залишитися в клубі!

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.