Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 09 серпня 2022, 20:37
7533
0

Кинджали від орків. День 166. ГРУ зробило спробу вбити Резнікова і Буданова

Sport.ua розповідає про найважливіші події за понеділок, 8 серпня

| Оновлено 09 серпня 2022, 20:37
7533
0
Кинджали від орків. День 166. ГРУ зробило спробу вбити Резнікова і Буданова
СБУ

166-й день війни. 8 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 8 серпня

23:59. Зеленський: Україна має повернути все, що росія тимчасово захопила

20:00. Силовики запобігли спробі ГРУ вбити Резнікова та Буданова

Українські правоохоронці запобігли спробі російських спецслужб вчинити вбивства міністра оборони Олексія Резнікова та керівника ГУР Кирила Буданова.

СБУ: «Служба безпеки запобігла серії замовних вбивств представників вищого військово-політичного керівництва та громадських діячів України. Зловмисники займалися підготовкою до фізичної ліквідації міністра оборони та керівника Головного управління розвідки нашої держави, а також відомого українського активіста».

Правоохоронці затримали ворожого агента, йому готують підозру в держзраді, зазначає прокуратура. За даними спецслужби, за вбивство кожного з них російські куратори обіцяли винагороду у розмірі від 100 до 150 тисяч доларів США. Згідно з матеріалами слідства, організувати вбивство мав завербований житель Луганської області, який з 2014 року брав участь у бойових діях на стороні країни-агресора у лавах так званої народної міліції ЛНР.

Приблизно у травні 2022 року чоловік отримав від російських кураторів завдання здійснити підготовку до вбивства громадянина України – керівника одного з підрозділів, що воює з агресором. Для реалізації плану він залучив виконавця – громадянина України, який проживає в Києві. Киянин погодився виконати замовлення, до якого входило стеження за об'єктом та його подальша ліквідація із застосуванням вогнепальної зброї. Вбивство керівника бойового підрозділу має стати тестовим завданням перед виконанням інших замовних вбивств громадян України.

За даними слідства, організатор отримав від російських кураторів замовлення на організацію умисних убивств міністра оборони України, керівника ГУР МО України та інших громадських осіб у столиці та інших містах України. Серед можливих об'єктів для фізичної ліквідації були один із керівників Національного корпусу – минулого командир розвідроти полку українського військового підрозділу Азов та радник одного з міністрів, зазначають у прокуратурі.

Контррозвідники Служби безпеки із залученням бійців ЦЗГ А затримали обох підозрюваних у Ковелі. У ході обшуку у зв'язкового виявлено докази злочинних дій, а також паспорт громадянина Росії.

18:40. Референдум у Запорізькій обл.: окупанти завезли масовку до Мелітополя

Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що росіяни завезли до міста близько 700 осіб масовки, тому що не змогли набрати людей серед місцевого населення, щоб оформити картинку для ЗМІ:

«Щоб хоч якось вислужитись перед кремлівським старшим братом, колаборанти вирішили зняти чергову пропагандистську картинку для росЗМІ. Завезли до Мелітополя масовку з інших тимчасово окупованих територій Запорізької області – 700 осіб, адже навіть стільки не можуть набрати серед місцевого населення. І провели форум у міському Палаці культури.

Колаборант Євген Балицький, який урочисто оголосив 8 серпня про проведення референдуму, раніше набрав менше 10% на виборах. Окупанти усвідомлюють, що їхні плани щодо псевдореферендуму не будуть реалізовані».

18:10. Українські захисники збили 4 ворожі ракети Калібр

Вранці 8 серпня українська ППО збила чотири російські крилаті ракети, випущені з акваторії Чорного моря.

Командування Повітряних Сил ЗСУ у Facebook та Повітряне командування Південь: «Сьогодні 8 серпня близько 10:00 з південного напрямку окупанти випустили 4 крилаті ракети морського базування типу Калібр з акваторії Чорного моря.

Одну ракету знищено в Одеській області зенітним ракетним підрозділом повітряного командування Південь, решту три – ліквідовано в центральній Україні зенітними ракетними підрозділами Центру».

17:00. Влучив із танка у багатоповерхівку: росіянину дали 10 років в'язниці

10 років позбавлення волі та стягнення процесуальних витрат у сумі 26 600 гривень – такий вирок сьогодні, 8 серпня, ухвалив Деснянський районний суд російському танкісту Міхаілу Кулікову (Суспильне)

Куликов у лютому з танка влучив у багатоповерхівку на околиці Чернігова. російських танкістів Куликова та Щеткіна взяли в полон українські військові ще 26 лютого на околиці Чернігова.

У підозрі йдеться, що перед цим Щеткін їхав танком вулицею Кільцевою у Чернігові у напрямку Олександрівки. Він наказав Куликову розгорнути вежу танка і вистрілити по житловому багатоповерховому будинку.

Пострілом із танка той влучив у квартиру на десятому поверсі. Снаряд знищив вітражне вікно у кімнаті, вікно на кухні, балкон, пошкодив перекриття підлоги, стелі балкону та кухні, міжкімнатну перегородку, а також газовий котел та радіатори опалення. Підозрюваний у залі суду вибачився в українців.

16:10. Кім розповів про результати закриття Миколаєва: затримали 5 осіб

За час продовженої комендантської години в Миколаєві затримали п'ятьох, які перебували в розшуку, правоохоронці відкрили близько 20 кримінальних проваджень.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім: «Вибачаюсь за незручності, які були на вихідних, проте це того вартувало. Близько 20 зареєстрованих виробництв. Спіймали п'ятьох людей, які були в розшуку.

Знайшли обладнання, яке реєструвало фейкові облікові записи тощо. Розібралися з однією групою, який тепер нам не завадить. Як бачите, ніхто нікого не розстріляв. Ніхто не напав на Баштанку чи Миколаїв».

15:00. Для удару по Вінницькій області 7 серпня орки використовували Кинджали

Для удару 7 серпня по військових об'єктах на Вінниччині російські окупанти застосували гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М Кинджал, повідомила прес-служба командування Повітряних сил ЗСУ:

«Основним носієм ракет цього є винищувач МіГ-31, також можуть використовуватися бомбардувальники Ту-22М3 і Ту-160. Це новий тип ракет, які має росія. Після прийняття на озброєння у 2018 році їх випущено лише кілька десятків. Бойова частина Х-47М становить 500 кг, швидкість ракети 3500 – понад 12 000 км/год.

Після пуску з літака ракета піднімається велику висоту в верхні шари атмосфери. А при заході на ціль за балістичною траєкторією може розвивати швидкість близько 12 тисяч км/год.

Тактико-технічні характеристики цієї ракети не дозволяють існуючим у Збройних силах України засобам протиповітряної оборони ефективно виявляти та знищувати її. З 24 лютого 2022 року було зафіксовано лише кілька бойових застосувань ракет цього типу, які противник намагається використати з надзвичайно важливих цілей».

13:30. Енергоатом: росіяни загрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС

За даними Енергоатому, росіяни шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

В Енергоатомі запевняють, що начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС рф генерал-майор Валерій Васильєв, зараз командувач гарнізоном ЗАЕС, сказав своїм солдатам, що тут буде або російська земля, або випалена пустеля.

Українське відомство процитувало російського генерала. Пряма мова Васильєва: «Як ви знаєте, ми замінували усі важливі об'єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-визволителі, маєте розуміти, що іншого в нас немає. І якщо буде найжорсткіший наказ – ми маємо виконати його з честю!»

За даними Енергоатому, українська розвідка має інформацію про мінування енергоблоків ЗАЕС російськими військами.

12:10. В Україні постоять завод із виробництва Байрактарів

Посол України в Туреччині Василь Боднар розповів, на якому етапі знаходиться реалізація плану будівництва в Україні заводу з виробництва Байрактарів (РБК-Україна):

«Завод будуватиметься. Буквально тиждень тому уряд затвердив двосторонню угоду та направив її до парламенту на ратифікацію, угоду про будівництво самого заводу.

Власник компанії Байкар уже створив свою українську компанію в Україні, і вона придбала земельну ділянку. Компанія розробила проект самого заводу та має намір реалізувати його до кінця, оскільки це було майже особисте зобов'язання власників компанії зробити це виробництво в Україні.

Воно не лише політичне, а й практичне, оскільки на значній частині моделей, які будуть вироблятися на цьому заводі, стоятимуть комплектуючі українського виробництва. Це можуть бути двигуни, інші запасні частини, колеса, багато різного, високотехнологічне у нас, і може бути використане для цих літальних апаратів».

11:20. З порту Южний вийшло перше з лютого судно з українським продовольством

У процесі реалізації зернової ініціативи вранці 8 серпня з порту Південний вийшло перше з 24 лютого судно з українським продовольством – балкер SACURA прямує до Італії, повідомило Міністерство інфраструктури України. Судно об'єдналося в караван з балкером ARIZONA, що вирушив з порту Чорноморськ до Нідерландів. На борту обох суден 60 тисяч тонн агропродукції.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков: «Сьогодні до реалізації Ініціативи повноцінно залучено найбільший український порт Южний. Таким чином всі порти Великої Одеси задіяні для експорту агропродукції.

Наша мета – нарощування перевалки у портах. Протягом 2 тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки 3–5 суден на добу. Працюємо з гарантами домовленостей, щоб зерновий коридор працював безперебійно та були дотримані всі вимоги безпеки до судноплавства. Крім відправлених сьогодні суден, у рамках реалізації домовленостей із портів уже вийшли 8 суден з українською агроподукцією».

10:30. Генштаб: За добу ЗСУ ліквідували 140 окупантів, 6 танків та 15 ББМ

Бойові втрати російської окупаційної армії за добу 7 серпня становили близько 140 осіб, з початку повномасштабного вторгнення в Україну – близько 42340 осіб.

Дані Генштабу ЗСУ: найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Донецькому напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 42340 (+140) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1811 (+6) од.,
  • бойових броньованих машин 4070 (+15) од.,
  • артилерійських систем – 960 (+2) од.,
  • РСЗВ - 261 (+1) од.,
  • засоби ППО - 132 (+0) од.,
  • літаків – 223 (+0) од.,
  • вертольотів – 192 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 754 (+4),
  • крилаті ракети - 182 (+0),
  • кораблі/катери - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2993 (+15) од.,
  • спеціальна техніка – 86 (+0).

09:40. ЗСУ вдарили по Антоновському та Каховському мостам

Збройні сили України вночі на 8 серпня влучили по Антоновському і Каховському мосту в Херсонській області.

Речник прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк:

«Відпрацьовано той самий вогневий контроль, який ми тримали вже кілька діб у цьому напрямку. Він має свої результати, влучення досить важливі як в Антоновському, так і Каховському мостах. Збройні сили знищили кілька ворожих баз із боєприпасами на півдні України».

08:00. Зведення Генштабу: росія утримує війська в Брянській і Курській областях

Генштаб ЗСУ: росія продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей підрозділи військ Західного військового округу.

07:10. Вночі HIMARS вдарили по пунктах окупантів у Мелітополі, 100 убитих орків

У ніч на 8 серпня ЗСУ ракетами HIMARS завдали удару по пунктах тимчасової дислокації ворожих військ на промислових майданчиках у Мелітополі.

Мер Мелітополя Іван Федоров: «Сьогодні вночі високоточними ракетами HIMARS було завдано вогневої поразки за пунктами тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках у різних районах міста Мелітополя.

За попередніми підрахунками, знищено значну кількість військової техніки. Понад 100 російських солдатів, які перебували цієї ночі в тимчасових казармах, отримали квитки на концерт Кобзона, а їхні батьки вже обирають модель та колір автомобіля Lada».

04:00. ОК Південь: у росіян мінус один танк і два десятки військових

ЗСУ на півдні за добу знищили російський танк Т-62 та 24 росіян.

ОК Південь: Підтверджено втрати ворога в кількості 24 рашистів, одного танка Т-62 і ще п'яти одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки. У районі Чарівного у Бериславському районі Херсонської області знищено склад боєприпасів.

ЗСУ завдали трьох ударів по скупченню ворожого озброєння та техніки та опорному пункту у Херсонському районі та ще одному опорному пункту у Бериславському».

02:05. Подробиці ракетного удару по Вінниці

Командування Повітряних Сил ЗСУ: «Ввечері 7 серпня рашисти «привітали» Повітряні Сили із професійним святом.

На жаль, маємо прильоти кількох ракет по військових об’єктах у Вінницькій області. Є постраждалі. 

Тип ракет встановлюють відповідні служби. З’ясовуються причини збою системи оповіщення про ракетну небезпеку. Тримаймо стрій Нас не зламати!»

01:00. Зеленський: Ми нічого свого не віддамо

00:00. Початок 166-го дня війни, 8 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.