Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 08 серпня 2022, 10:05
4298
0

Загроза ядерної катастрофи. День 165 Орки хочуть відрізати ЗАЕС від України

Sport.ua розповідає про найважливіші події за неділю, 7 серпня

| Оновлено 08 серпня 2022, 10:05
4298
0
Загроза ядерної катастрофи. День 165 Орки хочуть відрізати ЗАЕС від України
Запорізька АЕС

165-й день війни. 7 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 7 серпня

23:59. Зеленський: Ми нічого свого не віддамо

22:55. Подробиці ракетного удару по Вінниці

Командування Повітряних Сил ЗСУ: «Ввечері 7 серпня рашисти «привітали» Повітряні Сили із професійним святом.

На жаль, маємо прильоти кількох ракет по військових об’єктах у Вінницькій області. Є постраждалі. 

Тип ракет встановлюють відповідні служби. З’ясовуються причини збою системи оповіщення про ракетну небезпеку. Тримаймо стрій Нас не зламати!»

22:30. Вибухи у Харкові: рф завдала удару по інфраструктурному об'єкту

Мер Харкова Ігор Терехов: «У місті дуже голосно. Прошу всіх перейти до укриття. Якщо вдома – дотримуватися правила двох стін.

Поки що точно відомо про обстріл Київського району міста. Попередньо приліт інфраструктурним об'єктом. Вибухів було не менше семи. Інформації про постраждалих наразі немає».

20:00. У Вінниці пролунала серія потужних вибухів

У Вінниці в неділю ввечері, близько 19:45, було чути звуки як мінімум трьох вибухів.

У місті було чути три вибухи – спочатку два, а потім, після сигналу повітряної тривоги, ще один.

Потім на більшості території України оголошено повітряну тривогу. Очікується офіційна інформація.

19:00. Зведення Генштабу: окупанти намагалися наступати на Херсонщині, але їх змусили відійти

Генштаб ЗСУ: російські війська в неділю зробили кілька невдалих спроб наступу, зокрема біля Благодатного на Херсонщині, на деяких напрямках тривають бої.

17:30. Названо які літаки потрібні, щоб у парі з HIMARS звільнити території

Україна насамперед потребує багатоцільових винищувачів, які разом із далекобійною артилерією, що постачається міжнародними партнерами, допоможуть у деокупації захоплених росією територій.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Скажу просто: нам літаки потрібні вже зараз і сьогодні. Нам слід закрити українське небо. Яке ми сьогодні врешті-решт і тримаємо: вже третій місяць російська авіація не залітає (на контрольовану територію). Втім, нам потрібно деокупувати наші території та контролювати весь повітряний простір нашої держави.

Тому багатоцільові винищувачі є дійсно тією зброєю, яка могла б суттєво допомогти у деокупації наших територій: як у роботі з повітряними цілями, так і за наземними. Нам потрібно разом із зразками західної артилерії, яку нам уже поставили наші партнери, все ж таки знищити їхні засоби протиповітряної оборони.

Маючи на озброєнні під крилами літаків такі ракети, як протирадіолокаційні, ми могли потроху знищувати їх ППО, і вже далі допомогти авіаційною підтримкою у просуванні наших військ та звільненні наших територій».

16:00. Енергоатом: росіяни хочуть відрізати ЗАЕС від енергосистеми України та знеструмити південь

В Енергоатомі застерігають, що російські окупаційні війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, щоб знищити її інфраструктуру, відключити від енергосистеми України та знеструмити південь країни.

Енергоатом: Акти ядерного тероризму на Запорізькій АЕС – її артилерійські обстріли – мають на меті руйнування інфраструктури станції, пошкодження всіх ліній електропередач, через які йде видача електроенергії в енергосистему України, знеструмлення півдня країни. Такими діями рашисти перейшли до нового сценарію – сценарію руйнувань, створення ядерної та радіаційної аварії на ЗАЕС. Тому обстріл станції, з високою ймовірністю, триватиме.

За словами представників Енергоатому, завадити цьому можуть злагоджені дії організацій безпеки, зокрема ООН, МАГАТЕ та WANO, а також постійний тиск на росію з боку міжнародної спільноти для виведення військових із найбільшого в Європі ядерного об'єкту та його повної демілітаризації. В іншому випадку росія реалізує свій план перетворення ЗАЕС на військову базу ядерних терористів.

Цьому зараз сприяють активні дії представників росатому, які перебувають на станції та координують спеціальну програму щодо відрізання ЗАЕС від енергосистеми України шляхом пошкодження за допомогою артилерійського обстрілу всіх ліній зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України.

За даними компанії, крім руйнування інфраструктури Запорізької АЕС, план загарбників також включає подальше повне знеструмлення станції (блікаут) із запуском дизель-генераторів усіх енергоблоків для забезпечення охолодження ядерного палива, що міститься у всіх ядерних реакторах і басейнах витримки відпрацьованого ядерного палива кожного енергоблоку.

Ситуацію значно ускладнює розміщення загарбниками своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою у машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є фактичним мінуванням енергоблоків із двома ядерними реакторами найбільшої в Європі атомної електростанції.

Все це на додаток до мінування берегової лінії ЗАЕС по лінії ставка-охолоджувача та прилеглого берега Каховського водосховища. Незабаром усе це з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчують не лише Україна, а й уся Європа.

15:10. Зеленський через обстріл Запорізької АЕС вимагає додаткових санкцій

Президент Володимир Зеленський у розмові з головою Європейської ради Шарлем Мішелем обговорив обстріл росіянами Запорізької АЕС та вимагає санкцій на атомну галузь окупантів:

«Поговорив із Мішелем, розповів про ситуацію на полі бою, зокрема, на Запорізькій АЕС. Російський ядерний терор вимагає більш рішучої відповіді від міжнародного співтовариства – санкцій на російську атомну галузь та ядерне паливо.

Позитивно оцінили старт експорту зерна морським шляхом. Скоординували підготовку до саміту Кримської платформи та інших заходів. Вказав на важливість якнайшвидшого розблокування пакету макрофінансової допомоги для України».

14:00. Окупанти обстріляли ракетами Запорізьку АЕС, пошкоджено датчики

6 серпня ввечері російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар, влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поряд із станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Один із працівників поранений уламками, він у лікарні. Від вибухів на території 800 кв метрів вибиті вікна станції.

Енергоатом: «Перед обстрілом близько 500 росіян і персонал Росатому заздалегідь сховалися в бункерних приміщеннях. Очевидно, цілили саме по контейнерах відпрацьованого ядерного палива, які просто неба зберігаються поряд з місцями обстрілу. 174 контейнери, у кожному з яких по 24 зборки відпрацьованого ядерного палива!

Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика СХОЯТ ЗАЕС. Отже, своєчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації з контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе».

13:20. МВС: Тільки в одній області не було прильотів від початку війни

Перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив, що лише в одну область України не було прильотів з початку війни – це Чернівецька область:

«Якщо говорити про ті області, які страждають від російських снарядів більше, то це Донецька, яку обстріляли понад 3 тисячі разів, Луганська – 4 тисячі разів, Миколаївську було обстріляно 700 разів.

Залишається одна єдина область, в яку, дякувати Богу, поки не прилітало, це Чернівецька область. 6 серпня росіяни здійснили 46 обстрілів, внаслідок яких загинули 16 людей та десятки поранені».

12:30. З портів Одеса та Чорноморськ вийшов другий караван з українським продовольством

У неділю, 7 серпня, з портів Одеса та Чорноморськ вийшов другий караван з українським продовольством – 3 судна з Чорноморська та ще одне з Одеси, повідомляє Міністерство інфраструктури України.

На борту 4 балкерів MUSTAFA NECATI, STAR HELENA, GLORY та RIVA WIND майже 170 тис. тонн агропродукції. Судна прямують до портів Італії, Китаю та Туреччини.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив: «Після відпрацювання портами організації першого каравану поступово виходимо на більші масштабні обсяги роботи. Плануємо вже найближчим часом забезпечити здатність портів обробляти щонайменше 100 суден на місяць.

Також незабаром плануємо повноцінно приєднати до реалізації Ініціативи порт Южний. Розраховуємо, що завдяки цьому зможемо відправляти покупцям ще більші каравани суден, щонайменше до 3 млн тонн на місяць».

11:30. На Донбасі всіх вантажників із ринку бойовики забрали на війну

Для комплектування підрозділів мобілізаційного резерву з 1 серпня на території окупованого Донбасу розпочалася нова хвиля примусової мобілізації.

Дані ГУР: «Окупанти обирають людей, непридатних для проходження служби та тих, хто мав відстрочку. Наприклад, у Луганську за 40 хвилин на ринку забрали два автобуси чоловіків, більшість із яких вантажники. У Алчевську чоловіків забирали посеред вулиць. Населення обурене, чоловіки ховаються.

Тотальна примусова мобілізація йде у багатьох населених пунктах. Наприклад, на вулицях Кришталевого збільшилася кількість патрулів, які забирають чоловіків до військкомату. Продовжуються облави на підприємствах та комерційних установах.

Поширюється невдоволення серед вже мобілізованих чоловіків ОРДЛО жахливим ставленням командування в окупаційній армії до місцевого особового складу. Зокрема, поширюється інформація, що росіянам видають сучасні бронежилети та каски, а місцевим амуніцію зразка 1941–1945 років».

10:00. Генштаб: За добу ЗСУ знищили 300 російських загарбників

За добу 6 серпня Збройні сили України знищили 300 російських окупантів, загальні втрати армії РФ з початку повномасштабної війни перевищили 42 тисячі.

Дані Генштабу ЗСУ: Найбільші втрати за минулу добу противник зазнав на Донецькому напрямку. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 42200 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1805 (+3) од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 4055 (+4) од.,
  • артилерійських систем – 958 (+3) од.,
  • РСЗВ - 260 (+0) од.,
  • засоби ППО - 132 (+5) од.,
  • літаків – 223 (+0) од.,
  • вертольотів – 191 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 750 (+6),
  • крилаті ракети - 182 (+0),
  • кораблі/катери - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2978 (+8) од.,
  • спеціальна техніка – 86 (+1).

09:00. Британська розвідка порахувала вбитих російських генералів на війні

З початку російського вторгнення в Україну як мінімум 6 російських командувачів було звільнено та 10 російських генералів загинули, йдеться у розвідувальному огляді міноборони Британії:

«Погана результативність російських збройних сил під час вторгнення в Україну дорого обійшлася російському військовому керівництву, що, ймовірно, призвело до звільнення як мінімум шести російських командирів з початку бойових дій у лютому 2022 року».

07:10. Зведення Генштабу: росія розгортає додаткові війська в Білорусі.

Генштаб: росіяни розгортають додаткові сили та засоби ППО на території Білорусі.

05:40. Орки вдарили ракетами по Харкову

росіяни обстріляли ракетами Харків, повідомив мер Харкова Ігор Терехов. Пролунала серія вибухів.

За попередніми даними, під обстріл близько 04:40 потрапили Новобаварський та Немишлянський райони.

Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється.

03:20. На півдні ЗСУ знищили російський Панцир і чотири системи С-300

ЗСУ на півдні знищили чотири російські зенітно-ракетні системи С-300 та зенітно-ракетний гарматний комплекс Панцир-С1.

ОК Південь: Знищені також 122-мм гаубиця, ворожий безпілотник-розвідник, броньована та автомобільна техніка. Знищено ще однин польовий склад боєприпасів. 72 окупанти ліквідовано.

ЗСУ завдали 9 ударів по трьох опорних пунктах, чотирьох скупченнях ворога, озброєння та техніки, по одному складу боєприпасів та радіолокаційній станції. Українські війська виконали понад 200 вогневих завдань, у тому числі по силам ППО супротивника.

01:00. Зеленський: Зберігаємо єдність і робимо все для перемоги України!

00:00. Початок 165-го дня війни, 7 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.