Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 серпня 2022, 19:40
9176
1

Новий сезон АПЛ: хто, куди, скільки

Sport.ua напередодні нового чемпіонату Англії розбирається у фінансах та амбіціях клубів

| Оновлено 06 серпня 2022, 19:40
9176
1
Новий сезон АПЛ: хто, куди, скільки
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Першої п'ятниці серпня стартував новий сезон англійської Прем'єр-ліги. Сезон цей обіцяє бути не просто цікавим та інтригуючим, а по-справжньому незабутнім. Насамперед тому, що, якщо судити з трансферної політики «гегемонів» ліги, у новому сезоні за чемпіонство можуть боротися одразу шість колективів.

Ще один нюанс: клуби АПЛ на даний момент, тобто фактично за майже місяць до закриття трансферного вікна, встигли витратитися більше, ніж усі клуби Прімери, серії А та Бундесліги.

Загалом, у сезон 2022/2023 АПЛ входить у всеозброєнні. А ми давайте спробуємо розібратися, хто з англійських команд скільки витрачав цього літа, і як далеко простягаються їхні амбіції.

Топ-6

Манчестер Сіті

Гуртових закупівель за дешевими і недешевими цінами цього разу не було. Схоже, свій головний трансфер цього міжсезоння «Сіті» оформив ще до початку цього міжсезоння – купив за 60 млн євро у «Боруссії» Холанда. Тепер Гвардіола має «другого Агуеро». А може й першого Холанда.

Ще одне важливе придбання – купівля у «Лідса» опорника Філіпса за майже 49 мільйонів. І у зв'язку з цим теж треба говорити, що це придбання – не для того, «щоб було», а пряма заміна ветерану Фернандіньо, який поїхав на Батьківщину.


Твіттер Манчестер Сіті. Філліпс

Тож покупки у чинного чемпіона – дуже точкові та продиктовані ігровою необхідністю. І вони затьмарюють втрати. Клуб відпустив до «Челсі» Стерлінга, а до «Арсеналу» - Жезуса та Зінченка. Усі троє – гравці важливі, але не ключові. Їх є ким замінити. Майже рівноцінно. Тож і в новому сезоні «Сіті» має бути головним претендентом на трофей.

Ліверпуль

Знаменитої атакуючої трійці Салах – Мане – Фірміно у «Лівері» вже не буде. Мане пішов у «Баварію». Та й бразилець уже далеко не той, що раніше.

Але, з іншого боку, Клопп тепер матиме нову лінію атаки. Зі «старим» Салахом: клуб перепідписав єгиптянина.

Йому в пару купили у «Бенфіки» за 75 млн Нуньєса. І уругваєць уже почав відпрацьовувати свій гучний трансфер. З «Фулхема» прийшов за шість мільйонів атакуючий півзахисник Карвалью.

Getty Images/Global Images Ukraine. Луїс Діас та Дарвін Нуньєс

З цією парочкою «Ліверпуль» точно стане сильнішим. І швидко оговтається від втрати Мане – його без проблем може замінити Діаз. Команда Клоппа має достатню глибину складу, щоб знову боротися за чемпіонство.

Тоттенхем

Перше, по-справжньому не тільки активне, а й «розсудливе» міжсезоння «шпор» за останні п'ять років. За це треба подякувати Конте та новому спортдиру Паратичі. Ну і, звичайно, треба дякувати президенту клубу Леві, який вирішив довіритися італійцям.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рішарлісон, Антоніо Конте та Гаррі Кейн

Придбання лондонців вражають: куплений за 58 млн у «Евертона» форвард Рішарлісон, екс-півзахисник «Брайтона» Біссума (29 млн), колишній бровочник «Мідлсбро» Спенс (майже 15 млн) і добре знайомий Конте зі спільної роботи в «Інтері» Перішич, що прийшов вільним агентом. Вишенька на торті – оренда у «Барселони» центрального захисника Ленгле.

Кейн і Сон на місці, решта ключових гравців – теж. Цьогорічний «Тоттенхем» може замахнутися на щось більше, ніж боротьба за топ-4.

Челсі

У свій перший за багато років сезон без Абрамовича «аристократи» входять із певними тривогами. Але й із певними надіями.

Тухель залишився на тренерському містку. І одержав розширений кредит довіри. Клуб позбувся серйозних гравців, але таких, що втратили мотивацію  – Рюдігера, Крістенсена та Лукаку. І дуже хоче позбутися Кепи та Вернера.

Новачки теж зіркові: прийшов Стерлінг із «Сіті» за 56 млн, Кулібалі з «Наполі» (40 млн), 18-річне обдарування з «Астон Вілли» Чуквуемека за 24 мільйони. Останнє на даний момент придбання – лівий захисник Кукурелья з «Брайтона», якого дуже хотів «Сіті». Ціна питання – майже 73 мільйони євро, що зробило іспанця другим найдорожчим гравцем (станом на зараз) нинішнього міжсезоння АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каліду Кулібалі

Якщо «синім» вдасться підписати і де Йонга з «Барси», вони точно будуть у «золотій» гонці.

Арсенал

Найнепередбачуваніший «екземпляр» із цієї шістки. І найцікавіший для нас, враховуючи перехід із «Сіті» українця Зінченка за 35 млн.

Окрім «Зіни», лондонці купили у того ж «МанСіті» нападаючого Жезуса (трохи більше 52 млн). Ряди команди посилить і куплений за 35 млн у «Порту» півзахисник Вієйра.


Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко

Якщо не вважати відхід Ляказетта, про який було відомо ще протягом минулого сезону, то «канонірам» не тільки вдалося повністю зберегти кістяк команди, а й посилитися.

Команда нарешті притерлася до тренера – і навпаки. Гра вже стабілізувалася, крім того, лондонцям не потрібно грати на другому фронті – у ЛЧ. Загалом є всі шанси, щоб як мінімум увірватися в топ-чотири.

Манчестер Юнайтед

У команду нарешті прийшов тямущий, прогресивний тренер. Тен Хаг – це має бути надовго. У всякому разі, нідерландець має всі задатки, щоб досягти на «Олд Траффорд» нових вершин.

Головне придбання «манкуніанців» - купівля у «Аякса» лівого захисника Мартінеса за понад 58 млн. Звертає на себе увагу й прихід з «Фейєноорда» за 15 млн півзахисника Маласіа. Як вільний агент, до клубу перебрався данець Еріксен.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кристиан Ериксен

У свою чергу клуб розвантажив платіжну відомість, відпустивши ветеранів, найкращий час яких уже пішов: Матіча, Кавані, Мату, Гранта.

З іншого боку, клуб покинув Погба, який так і не знайшов себе в АПЛ. Та й Лінгард, мабуть, ще міг послужити команді.

Але головна новина, пов'язана з «МЮ» протягом усього «вікна», - піде чи не піде Роналду. Поки що він лишається. Але, схоже, лишатися не хоче. Але й охочих його придбати також немає. І якщо португалець все ж таки і далі буде в лавах «Юнайтед», він, напевно, ще зможе по-хорошому здивувати. І команда залишиться у чемпіонських перегонах.

Середняки

Вест Хем

Непогана трансферна кампанія «молотобійців». Купили за 36 млн у «Сассуоло» нападаючого Скамакку, центрбека «Ренна» Агерда за 35 млн, а у «Суонсі» - півзахисника Даунса (десять з половиною млн). Підсилили й воротарську позицію: підписали Ареоля із «ПСЖ» за трохи більше дев'яти мільйонів. Також за 17,5 мільйонів фунтів был куплений левий вінгер «Бернлі» Максвелл Корне.

 

 

Окрім Ярмоленка, команду залишили відразу кілька вільних агентів, які не відігравали ключову роль у ігрових побудовах. А от про кого треба шкодувати, так це про Нобла, який пішов на «пенсію».

Очевидно, «молотобійці» стануть першими після «чудової шістки».

Лестер

 Дивне міжсезоння для «лисиць». Поки що вхідних трансферів немає. Команду покинули голкіпер Шмейхель, Лукман повернувся до «Лейпцигу». На «старих дріжджах» Роджерс не витягне сезон. Команда скотиться донизу таблиці.

Вулверхемптон

У «Бернлі» купили центрбека Коллінза за 24 млн, а у «Лейпцига» - атакуючого півзахисника Чхана за майже 17 млн. Серйозних втрат вдалося уникнути. Своє місце у середині повинні відстояти.

Ньюкасл

«Сороки», що раптово розбагатіли, всупереч пустим домислам, не витрачають гроші на всі боки, а намагаються їх вкладати з розумом.

Тим не менш, нові власники клубу розщедрилися майже на 70 млн. У «Лілля» був куплений за 37 млн. центрбек Ботман, у «Астон Вілли» за 17,5 млн. півзахисник Таргетт, а у «Бернлі» - за 11,5 млн. євро воротар Поуп.

Нікого з основного складу «Ньюкасл» не продав. Отже, команда потихеньку підійматиметься нагору. Нині її межа – боротися за зону Ліги Європи.

Астон Вілла

Бірмінгемський клуб був дуже активним на трансферному ринку. І купували, і продавали.

 

Getty Images/Global Images Ukraine. Дієго Карлос

Придбання: захисник «Севільї» Дієго Карлос (31 млн), викупили у «Барси» трансфер Коутіньйо за 20 млн, у «Роми» придбали голкіпера Ульсена за три з половиною млн, а у «Севільї» орендували півзахисника Аугустінссона.

Втрати також відчутні. Чуквуемека відпустили до «Челсі», Таргетта – до «Ньюкаслу». Ще однією втратою можна вважати відхід у «Трабзонспор» півзахисника Трезеге.

Наявного потенціалу команді має вистачити, щоб не думати про виліт.

Брентфорд

Найбільш датський клуб АПЛ досить активно поводився в міжсезоння. Придбали за 19 млн нападника «Халла» Поттера. З «Болоньї» за 16 млн. прийшов півзахисник Хікі. Підсилили і воротарську позицію: як вільний агент до команди прийшов колишній голкіпер «Лаціо» Стракоша. З'явився у команді і перший українець – колишній півзахисник «Дніпра-1» Ярмолюк.

Зі суттєвих втрат – відхід у «МЮ» Еріксена.

Команда має достатній потенціал, щоб нормально почуватися в середині таблиці.

Лідс

Пішли два лідери. За шалені гроші: Філіпс у «Сіті», а Рафінья – у «Барсу» (59 млн). Отримані кошти клуб вклав у нових гравців. А це, на хвилинку, більше ста мільйонів. Прийшли Ааронсон і Крістенсен із «Зальцбурга», Сіністерра з «Фейєноорда», Адамс з «Лейпцига», Джабі з «МанСіті».

І хоч у команді вже немає Б'єлси на тренерському містку, все одно має бути весело. «Лідс» нудьгувати не дасть.

Ноттінгем Форрест


Твіттер Ноттінгем Форрест. Орель Мангаля

Новачок АПЛ вже встиг витратити на новобранців 95 мільйонів. Причому підписував як на ближню перспективу (Вільямс, Мангаля), так і на зараз (Лінгард). Дуже цікавий склад вимальовується. Вони точно пошумлять на славу.

Евертон

Минулого сезону «іриски» боролися за виживання. Нинішнього мають намір зробити крок уперед. З «Бернлі» взяли півзахисника Макніла за 26,4 млн. євро. Але відхід у «Тоттенхем» форварда Рішарлісона поки що не компенсували гідною заміною. Стрибнути вище голови буде дуже складно.

Аутсайдери

«Борнмут», «Брайтон», «Саутгемптон», «Крістал Пелас», «Фулхем». Ці команди і з кадровим підбором, і за претензіями – далеко не фонтан.

Хоча останні двоє із цього списку активували на ринку. Зокрема, «дачники» закупилися майже на 40 млн євро (Соломон із «Шахтаря» теж у них) – вони, напевно, спробують закріпитися в АПЛ.

«Пелас» теж вклав у новачків майже 35 млн. Але ось чи вистачить всього цього для того, щоб не боротися за виживання – великі сумніви.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pol-55
*Великолепная шестерка*,як завжди,буде хоч якась віддушина в цей непростий час.