Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 06 серпня 2022, 10:30
2676
0

Обстріл ЗАЕС орками. День 163. Снаряди впали поруч із ядерним реактором

Sport.ua розповідає про найважливіші події за п'ятницю, 5 серпня

| Оновлено 06 серпня 2022, 10:30
2676
0
Обстріл ЗАЕС орками. День 163. Снаряди впали поруч із ядерним реактором
Запорізька АЕС

163-й день війни. 5 серпня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 5 серпня

23:59. Зеленський: Вже конфіскували російські активи на 28 млрд. грн.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що станом на 5 серпня Україна вже конфіскувала російські активи на 28 млрд гривень, і ця робота триває.

«Провів сьогодні нараду щодо санкційної політики конфіскації російських активів. Як доповіли чиновники, вже примусово вилучено в Україні активи на 28 млрд грн, і ця робота продовжується. Також пропонується конфіскувати понад 900 об'єктів, що належать саме росії.

Водночас, якщо оцінювати пакет власності не лише держави-терориста, а й його резидентів, то йдеться ще про 36 тисяч позицій на вилучення. Все це буде спрямоване на відшкодування збитків, які росія завдає війною та терором. Зараз у Європі та США йде робота над законопроектами, які розширять можливості конфіскації російських активів для України за кордоном».

22:20. США готують для України пакет військової допомоги на $1 млрд

Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги для України у розмірі 1 млрд доларів, до якого входитимуть боєприпаси для далекобійної зброї та броньовані медичні транспортні засоби (УП, Reuters).

Очікується, що пакет військової допомоги США в Україні буде оголошено вже у понеділок, 8 серпня. Його зміст може змінитися, але в даний час до нього входять боєприпаси для HIMARS, боєприпаси для зенітно-ракетної системи NASAMS та до 50 броньованих медичних транспортних засобів M113.

За даними Reuters, новий пакет є результатом недавнього рішення Пентагону дозволити українцям отримувати медичну допомогу у військовому госпіталі США в Німеччині поблизу авіабази Рамштайн.

Сполучені Штати відправили до України 16 HIMARS, а 1 липня пообіцяли відправити дві зенітно-ракетні системи NASAMS. Крім того, раніше Штати передали Україні 200 бронетранспортерів М113.

21:35. Розслідувачі Bellingcat ідентифікували окупанта, який катував і стратив українського бійця

Розслідувачі групи Bellingcat та видання The Insider заявляють, що змогли ідентифікувати російського окупанта, який на відео катував українського бійця. Ним виявився тувинець на ім'я Очур-Суге Монгуш (Bellingcat та The Insider).

«Bellingcat вдалося встановити, що знущання над військовополоненим відбувалися на території санаторію Привілья на Луганщині і що в тортурах брали участь бойовики з батальйону Ахмат. The Insider поговорив із головним учасником катувань, тувінцем на ім'я Очур-Суге Монгуш (1993 року народження).

Повідомляється, що він намагався заперечувати свою причетність, але видав себе, заплутавшись у свідченнях. Він заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, а просто супроводжував російських журналістів, а відео за його участю просто змонтовано. Він також стверджував, що одразу після появи відео йому зателефонували його друзі-журналісти. Він відповів їм, що відео сфабриковано, і вони порадили йому з'явитися у ФСБ і показати листи для відрядження, з яких зрозуміло, коли він приїхав і поїхав.

Монгуш стверджує, що у ФСБ його протримали два дні, переконалися, що відео сфабриковано, і потім розповіли, що взагалі-то це відео було викладено ЗСУ і потрапило до рук українців, коли вони знайшли злочинця, який зґвалтував 10-річну дитину. Також Очур-Суге заявив, що такий капелюх, як у нього, має дуже багато людей, а автомобіль, який фігурує на відео зі катуваннями, він ніколи не бачив.

При цьому Монгуш визнав і кілька разів повторив, що на відео, опублікованому на території заводу Азот, справді він. Таким чином, завдяки дзвінку вдалося, по-перше, встановити, що людина з відео RT – дійсно Очур-Суге Монгуш. Також очевидно, що Монгуш говорив неправду, коли заперечував, що машину з літерами Z він ніколи не бачив, оскільки вона чітко видно на відео Ланкастера, справжність якого Монгуш не заперечує.

Сам же Монгуш визнає, що його друзі журналісти, яких він супроводжував, одразу зателефонували йому після виходу матеріалу зі словами: дивись яку х..ту про тебе опублікували, тобто, за його словами, друзі відразу впізнали його на відео. Якщо вірити Монгушу, виходить, що бійці ЗСУ знайшли якесь відео, де якийсь ґвалтівник знущається з українського солдата, а потім навіщось змонтували його так, щоб ґвалтівник був схожий на Монгуша, причому з усіма дрібними деталями, включаючи візерунки на капелюсі та браслети».

21:00. Ердоган погодився частково платити за російський газ у рублях

Президенти рф та Туреччини владімір путін і Реджеп Тайіп Ердоган на переговорах у Сочі домовилися про перехід на часткову оплату російського газу в рублях (РБК).

Віце-прем'єр росії александр новак: «Ми переходимо поступово на оплату в національній валюті, частина поставок вже оплачуватиметься в російських рублях. Це справді новий етап, який відкриває нові можливості, зокрема для розвитку наших грошово-фінансових відносин.

У ході переговорів було досягнуто дуже важливих рішень, які виводять наші економічні відносини на новий рівень. Зокрема, є домовленості у фінансовій та банківській сфері. Крім того, путін з Ердоганом докладно обговорили будівництво АЕС Аккую і Турецький потік».

20:10. росіяни вдруге обстріляли ЗАЕС: снаряди впали поруч із ядерним реактором

російські окупаційні війська вдруге за 5 серпня обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

Енергоатом: «Ввечері 5 серпня російські терористи повторно обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ. Три прильоти зафіксовано прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Висока пожежна небезпека. Постраждалих наразі немає.

Перед обстрілом представники росатому спішно покинули станцію, мабуть, знаючи, що готується атака. Український персонал ЗАЕС знаходиться на місці та виконує всі заходи щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки та усуває наслідки пошкоджень».

19:30. Генштаб: ЗСУ відбили атаку ворога у напрямку Мар'їнки

Російські загарбники намагалися вести штурм у напрямку Мар'їнки та спробували наступати у напрямку Лозового, але успіху не мали і під тиском ЗСУ відійшли.

19:00. Подоляк: кремль проводить приховану мобілізацію двома способами

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що росія вдається до прихованої мобілізації, щоб поповнити армію, яка несе великі втрати у війні з Україною.

Михайло Подоляк: «В умовах жорстких втрат ru-армії кремль вдається до двох форм прихованої мобілізації: рекрутинг ув'язнених за важкі злочини (ЧВК) та створення нацбатальйонів у колоніях імперії (Марій Ел, Татарстан тощо). Москва продовжує робити все, щоб уникнути широкого заклику етнічних росіян».

18:15. Енергоатом: окупанти обстріляли ЗАЕС: влучили у високовольтну лінію

Окупанти з рф знову обстріляли територію Запорізької АЕС. Зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика, ворог влучив у високовольтну лінію зв'язку.

Енергоатом: «5 серпня російські військові знову вдалися до провокацій. Внаслідок їх обстрілу о 14:30 зафіксовано три прильоти біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв'язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

ЗАЕС продовжує працювати та видавати потужність в енергосистему України через працюючі лінії. Водночас, було прийнято рішення розвантажити та відключити від мережі один із працюючих енергоблоків Запорізької атомної станції. Викиди та скидання радіоактивних речовин не зафіксовані».

17:00. Джерело: колаборанта Сальдо відвезли до Криму, він у комі

Призначеного окупантами керівника Херсонської області Володимира Сальдо госпіталізовано в окупованому Криму, лікарі ввели його в медикаментозну кому і підключили до апарату ШВЛ.

Повідомляється, що Сальдо збираються перевезти спецбортом із Криму до однієї з московських лікарень, оскільки йому стало гірше.

Наразі стан зрадника оцінюється як важкий, лікарі підозрюють, що Сальдо могли отруїти. За іншими даними, Сальдо міг перенести інсульт.

4 серпня Сальдо заявив, що лягає до лікарні, а свої повноваження передає виконувачу обов'язків Сергію Єлісєєву. У липні представники окупаційної влади Херсонської області заявили про запобігання замаху на Сальдо.

16:10. У Севастополі помітили підбитий корабель флоту росії

Вранці 5 серпня до бухти в окупованому Севастополі увійшов корабель Чорноморського флоту росії, що частково обгорів.

За інформацією Радіо Свобода в Криму, близько 09:15 до Севастопольської бухти зайшов патрульний корабель проекту 22160 типу Василь Биков Чорноморського флоту рф. Його правий борт обгорів у районі корми. Також на кормі було помічено армійську пускову установку зеленого кольору. За допомогою буксирів він пришвартувався біля Курячої пристані о 09:30.

4 серпня військово-морський експерт HI Sutton повідомив, що корабель рф поблизу окупованого Севастополя почав випускати димову завісу, а потім його огорнув чорний дим. На його думку, росіяни намагалися замаскувати корабель, але це не врятувало від української ракети, і саме тому його огорнув чорний дим.

14:30. СБУ проводить обшуки у президента ФБУ Михайла Бродського

Служба безпеки України проводить обшуки у президента ФБУ Михайла Бродського.

Справа стосується незаконного видобутку піску та несплати податків протягом 2017-2019 років. У справі фігурує бізнесмен та його син. Обшуки проводять у Києві: у ресторані Калина, Речпорту та у комерційного директора Бродського.

У коментарі УП Бродський зазначив, що вважає справу замовленням: «Моя позиція, що це замовлення. Чекаємо на розвиток. СБУ не має іншої роботи?»

11:40. Власник Чорноморця Борис Кауфман не зміг виїхати з України, перешкодило ГБР

Одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, який ненадовго повернувся до України з Греції, 4 серпня затримали на кордоні при спробі знову виїхати. ДБР запросило повну перевірку його документів (УП).

Кауфман був на відпочинку у Греції, після чого ненадовго повернувся до України. Після цього він знову хотів виїхати за кордон, але його не випустили, незважаючи на те, що Кауфман має білий квиток по службі в армії (погане здоров'я). Також він є батьком трьох дітей.

Державне бюро розслідувань видало щодо Кауфмана так званий індекс B, що передбачає вивчення всіх документів щодо особи, яка перетинає кордон. Бізнесмен не став чекати на перевірку, яка може зайняти кілька годин, і повернувся в Україну. 

10:30. Генштаб: ЗСУ ліквідували вже 41650 окупантів

З початку повномасштабної війни в Україні втрати супротивника становили близько 41650 осіб особового складу, у тому числі за добу знищено 150 окупантів.

Дані Генштабу ЗСУ. Загалом з 24 лютого по 5 серпня втрати росіян орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 41 650 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1792 (+3) одиниці,
  • бойових броньованих машин – 4032 (+6) одиниць,
  • артилерійських систем – 950 (+4) одиниць,
  • РСЗВ – 260 (+0) одиниць,
  • засоби ППО – 123 (+5) одиниці,
  • літаків – 223 (+0) одиниці,
  • вертольотів – 191 (+0) одиниць,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+0),
  • крилаті ракети - 182 (+0),
  • кораблі/катери – 15 (+0) одиниць,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2964 (+4) одиниці,
  • спеціальна техніка – 83 (+0).

Зазначається, що найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Донецькому напрямку.

09:00. З портів Одеса та Чорноморськ вийшов перший караван із українським продовольством

У рамках реалізації ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з портів Одеса та Чорноморськ вийшов перший караван з українським продовольством, повідомило Міністерство інфраструктури України.

На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка прямує покупцям у Туреччині, Великій Британії та Ірландії.

Міністр Олександр Кубраков: «Сьогоднішнім караваном повноцінно запускаємо зернову ініціативу в порту Чорноморськ. Розраховуємо, що гарантії безпеки наших партнерів з ООН та Туреччини працюватимуть і надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку. Для цього плануємо забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць.

Хоча зерновий коридор вже запрацював на вихід, наша мета – повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити до наших портів під завантаження. Наша мета – 3 та більше млн тонн агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Южний. Українські порти отримують заявки на судновласників, які готові заходити до наших портів під завантаження. Початок роботи з ними дозволить запустити роботу портів як на вихід, так і на захід».

07:15. Генштаб: Окупанти намагаються наступати на двох напрямках

Війська рф проводять наступальну операцію на Бахмутському та Авдіївському напрямках і намагаються розширити контрольовану територію на західній околиці Донецька.

05:55. ISW: росіяни стануть перед важким вибором, якщо Україна натисне на Ізюм

Якщо Україна зможе сильно натиснути на Ізюм, продовжуючи контрнаступ на Херсонщині, то росіяни постануть перед важким вибором – їм доведеться або відійти зі своїх західних позицій навколо Ізюму, або використати більше особового складу та техніки (УП).

Інститут дослідження війни (ISW): «Серйозність дилеми, що стоїть перед російським вищим командуванням, ймовірно, залежить від здатності України проводити масштабні контрнаслідувальні операції одночасно на декількох напрямках. Якщо Україна зможе сильно натиснути на Ізюм, продовжуючи перехід у контрнаступ у Херсоні, то російські війська постануть перед важким вибором. Їм, ймовірно, доведеться вирішити або відмовитися від своїх західних позицій навколо Ізюму на користь захисту своїх наземних комунікацій (GLOC) далі на північ і схід, або виділити більше особового складу та техніки, щоб спробувати утримати нинішню лінію фронту.

Ключові висновки аналітиків ISW: росіяни спробували просунутися на північний захід від Ізюму і продовжували наземні атаки на північний схід і південь від Бахмута. Так вони продовжували спроби наступу на Піски і провели обмежену наземну атаку на південний захід від Донецька. ЗСУ провели серію локальних контратак між Ізюмом та Слов'янськом та відбили позиції у низці населених пунктів. російські війська продовжували перекидання техніки та особового складу на північний схід Херсонської та заходу Запорізької областей. Україна, ймовірно, перехоплює стратегічну ініціативу та змушує росію перерозподіляти сили та змінювати пріоритети зусиль у відповідь на українські контрнаступальні операції.

02:30. ЗСУ знищили російський склад боєприпасів у Херсоні

ЗСУ знищили три склади з боєприпасами у Херсоні, Придніпровському та Токарівці.

ОК Південь: «Крім того, з ворожих рядів викреслено 39 росіян, чотири зенітно-ракетні системи С-300, станція радіолокації Імбір, автоматичний міномет 82-го калібру Волошка, 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Наші штурмовики атакували два осередки ворожого озброєння та техніки у Херсонському та Каховському районах. Вертолітною парою розбито ворожий опорний пункт на окупованій Миколаївщині. Також наші підрозділи щільно атакували російську систему ППО та логістичні пункти, у тому числі з боєприпасами в Херсонському районі.

01:00. Зеленський засудив вибірковість Amnesty

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста та перекласти відповідальність з агресора на жертву:

«Ми побачили сьогодні звіт від Amnesty International, який, на жаль, намагається амністувати державу-терориста та перекласти відповідальність з агресора на жертву. Немає і не може бути – навіть гіпотетично – жодної умови, за якої будь-який російський удар по Україні стає виправданим.

Агресія проти нашої держави нічим не спровокована, загарбницька та відверто терористична. І якщо хтось робить звіт, в якому жертва та агресор начебто в чомусь однакові, якщо аналізуються якісь дані про жертву, а що робив агресор у цей час – ігнорується, то з цим не можна миритися.

російська армія не зупинилася перед ударами навіть по меморіалах жертв Голокосту, по кладовищах. Табором з військовополоненими в Оленівці. І звітів про це чомусь немає. Ось така аморальна вибірковість.

Кожен, хто амністує росію та штучно створює такий інформаційний контекст, що якісь удари терористів нібито виправдані чи нібито зрозумілі, не може не усвідомлювати, що цим допомагає терористам. А якщо такі маніпулятивні звіти, то відповідальність за загибель людей поділяєте із ними».

4 серпня російські терористи завдали чергового удару по Торецьку Донецької області – по зупинці громадського транспорту: 8 осіб загинули, серед поранених – троє дітей. Це був свідомий удар окупантів, черговий акт терору, проте українці не бачать звітів міжнародних організацій щодо цих злочинів росії. росія зруйнувала близько 200 релігійних споруд, майже 900 медичних закладів, понад 2200 освітніх закладів».

00:00. Початок 163-го дня війни, 5 серпня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 5
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.