Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 31 липня 2022, 19:10
384
0

Евенпул розчавив усіх у Країні Басків. Підсумки тижня у велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня у шосейному велоспорті

| Оновлено 31 липня 2022, 19:10
384
0
Евенпул розчавив усіх у Країні Басків. Підсумки тижня у велоспорті

Гонки тижня

30 липня - Класика Сан-Себастьян (Іспанія)

Після Тур де Франс велосипедне життя не зупиняється, і вже наступного вікенду після «Великої петлі» за традицією пройшла найпрестижніша іспанська одноденка – Класика Сан-Себастьян, або, як її називають у самій Країні Басків, Класікоа Доностія.

Враховуючи її місце у календарі, зазвичай перемогу на Сан-Себастьяні розігрують дві категорії гонщиків: перші – це ті, хто виступав на Тур де Франс і намагаються на залишках форми вичавити зі свого організму ще один топ-результат. Другі – гонщики, які Тур пропускали, та поступово набирають форму перед стартом Вуельти.

Проте цього сезону Тур був настільки важким і виснажливим, що балом правили гонщики, які «Велику петлю» не їхали. Багато зіркових учасників Туру взагалі відмовилися від участі в Класиці Сан-Себастьян, а ті, які поїхали, виглядали здебільшого дуже слабко. Про що говорити, якщо навіть Тадей Погачар виявився зовсім не готовим до гонки і відстав від пелотона задовго до головних подій. Підстрахувати його мав Жоао Алмейда, але в момент, коли гонка вибухнула, він упав на спуску з Жаїскібеля і випав із боротьби за найвищі місця.

А вибухнула гонка за 46 км до фінішу на Жаїскібелі зусиллями насамперед Ремко Евенпула. Він пішов в атаку, причому зробив це у своєму фірмовому стилі – не намагався скинути суперників ривком, а просто знищив їх своїм безжальним темпом. Протиставити бельгійському вундеркінду ніхто й нічого не зміг. Останнім намагався зачепитися Саймон Єйтс, але заліз надто глибоко у борг своєму організму, і зрештою фінішував лише шостим.

Переслідувати Евенпула намагався дует із «Ineos Grenadiers» - Павел Сіваков та Карлос Родрігес. Довгий час вони тримали відрив на відстані трохи більше хвилини, в певний момент навіть почали потроху відігруватися. Однак на останньому підйомі Мургіль Тонторра Евенпул просто розтоптав усі надії переслідувачів і подвоїв свою перевагу. На фініші вона склала 1 хвилину і 58 секунд - до рекордної переваги в історії Класики Сан-Себастьян, яка була зафіксована в 1990 році між Мігелем Індурайном і Лораном Жалабером, не вистачило всього 26 секунд. За бажання Ремко міг би спробувати цей рекорд побити.

На останньому підйомі дует «Ineos Grenadiers» розпався - Сіваков поїхав за другим місцем, а Родрігес потрапив у кризу і в підсумку зайняв лише п'яте місце, пропустивши Тіша Беноота та Бауке Моллему.

Евенпул вдруге у кар'єрі виграв Класику Сан-Себастьян, і, як і у 2019 році, зробив це в домінуючому стилі. Причин тому кілька. По-перше – такі гонки, як Класика Сан-Себастьян чи Льєж-Бастонь-Льєж, ідеально підходять під характеристики молодого бельгійця – вони не надто прості, але й не надто складні для нього за рельєфом.

Друга причина – календар. Кінець липня та перша половина серпня – ідеальний час для Евенпула з точки зору біоритмів. У цей період він завжди готовий ідеально і виступає на топ-рівні – чи то Класика Сан-Себастьян, чемпіонат Європи, Тур Польщі чи будь-яка інша гонка, що проводиться у цей період. Хоча і фактор відносної слабкості пелотону в цей перехідний період сезону також не варто скидати з рахунків.

Після такої вражаючої перемоги не можуть не початися знову розмови про похід Евенпула на загальний залік Вуельти. Хоча буквально на тижні перед Класикою Сан-Себастьян сам Ремко прямим текстом сказав, що поїде до Іспанії лише для полювання на окремі етапи. Напевно він все ж таки спочатку спробує піти на загальний залік, але соломку самому собі на випадок невдачі він підстелив грамотно.

Наступний тиждень

30 липня – 5 серпня – Тур Польщі

Ще в суботу стартувала багатоденка Світового туру Тур Польщі, але основні події розгортатимуться вже наступного тижня. Цього року організатори Туру Польщі внесли серйозні зміни до маршруту гонки – вирішальні етапи цього разу не проходитимуть у Закопане та його околицях. Маршрут зміщений у бік кордону з Україною – гонщики відвідають Жешув та навіть прикордонний Пшемисль, де у понеділок закінчуватиметься третій етап із фінішем у невеликий підйом (1,5 км із середнім градієнтом 7,7%).

Вирішальними будуть четвертий етап до Санка із трьома непростими підйомами під кінець. Однак вершина останнього з них знаходиться за 19 км від фінішу. А на шостому етапі відбудеться гірська розділка: 12 км, перші 10 з яких – це підйом. Такої страви на Турі Польщі не було вже давно.

Серед фаворитів загального заліку – переважно люди, які готуються до Вуельти. Це Пельо Більбао, Серхіо Ігіта та Річард Карапас. У складі «Ineos», можливо, спробує піти на загальний залік молодий Ітан Хейтер. Також не скидаємо з рахунків Таймена Аренсмана та італійський дует із «UAE Emirates» - Давіде Формоло та Дієго Уліссі.

Склад спринтерів ще солідніший – наприклад, бере участь Марк Кевендіш, який уперше покрасується у майці чемпіона Великобританії. Також змагатимуться за перемоги на етапах Арно Демар, Філ Баухаус, Сем Беннетт, Елія Вівіані, Паскаль Аккерманн, Маттео Москетті та Якуб Маречко. Перший етап виграв вундеркінд із «Jumbo Visma» Олав Кой.

Прийме участь у Турі Польщі і Марк Падун. Щоправда, після лютневих успіхів в Іспанії сезон для українського гонщика «Education First» виходить провальним, тому важко сказати, чого чекати від Марка.

Дайджест новин

- Тадей Погачар вирішив пропустити Вуельту-2022. У нього друга половина цього сезону буде присвячена підготовці до чемпіонату світу та осіннім італійським класикам на чолі з Ломбардією, де словенцю потрібно буде захищати чемпіонський титул.

- Якщо вже заговорили про Ломбардію, то в італійських ЗМІ з'явилася інформація про серйозні зміни у маршруті гонки. Гонщики знову фінішуватимуть у Комо замість Бергамо, але це не буде повноцінним поверненням до старої версії маршруту, від якої торік відмовилися.

Головна зміна порівняно з класичним маршрутом – прибраний важкий підйом на Муро ді Сормано, на спуску з якого важко впав Ремко Евенпул у 2020 році. Без Муро ді Сормано статус Ломбардії як найважчого за рельєфом Монумента тепер підлягає сумніву: Льєж-Бастонь-Льєж виглядає не легшим. Що, безперечно, позначиться і на розкладах у боротьбі за перемогу та гонщиках, які цю перемогу розігруватимуть.

Поки що остаточну версію маршруту Ломбардії-2022 не опубліковано, але, судячи з усього, вона виглядатиме приблизно так:

- Погачар на Вуельті не виступить, проте в Іспанії ми побачимо іншу зірку - Егана Берналя. На початку року колумбієць із «Ineos» потрапив у надважку аварію під час тренування. Спочатку прогнозувалося, що Берналь пропустить весь сезон, проте відновлення пішло швидше, ніж очікувалося.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя та емоції Луніна після перемоги у серії пенальті з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 01:17 2
ФОТО. Обличчя та емоції Луніна після перемоги у серії пенальті з Ман Сіті

Український воротар відбив два удари у серії одинадцятиметрових

АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»
Футбол | 18 квітня 2024, 02:05 1
АНЧЕЛОТТІ: «Пенальті – азартна гра. Довіряв Луніну, який був спокійним»

Карло коротко прокоментував серію пенальті у матчі «Манчестер Сіті» – «Реал»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.