Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 вересня 2022, 02:52
13734
4

Масове вбивство полонених у Оленівці. День 156. Орки вбили 50 азовців

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за п'ятницю, 29 липня

| Оновлено 22 вересня 2022, 02:52
13734
4
Масове вбивство полонених у Оленівці. День 156. Орки вбили 50 азовців
Скріншот

156-й день війни. 29 липня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 29 липня

23:59. Зеленський: Оленівка – свідомий військовий злочин, ООН та МКЧХ мають реагувати

Президент Володимир Зеленський закликає ООН та Міжнародний Комітет Червоного Хреста захистити життя сотень українських військовополонених та закликає світ визнати рф державою-спонсором тероризму:

«Заслухав сьогодні доповіді про удар окупантів у Оленівці на Донеччині. Це був свідомий російський військовий злочин, свідоме масове вбивство українських військовополонених. Понад 50 загиблих. Коли захисники Азовсталі виходили із заводу, ООН та Міжнародний Комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя, здоров'я наших воїнів.

ЗСУ, Служба безпеки, головне управління розвідки та уповноважений ВР з прав людини виступили із спільною заявою до ООН, Червоного Хреста як гарантів тих домовленостей щодо захисників Азовсталі. Підтримую цю заяву. Наразі гаранти мають реагувати, захистити життя сотень українських військовополонених.

Має бути чітке юридичне визнання росії державою-спонсором тероризму. Особливо зараз я звертаюся до США – рішення потрібне зараз. росія довела численними терактами, що є найбільшим джерелом тероризму у сьогоднішньому світі. Українська дипломатія винесла інформацію про російський удар по Оленівці на найвищий міжнародний рівень. Рада безпеки ООН поінформована. Усі учасники міжнародних відносин знатимуть, що сталося насправді. росії нікого не вдасться обдурити».

22:00. Зеленський провів нараду через вбивства захисників у Оленівці

Президент Володимир Зеленський провів нараду з українськими захисниками щодо теракту в Оленівці, навмисне влаштованого окупантами:

«Детально обговорили теракт, влаштований російськими нелюдами в Оленівці, внаслідок якого було цинічно вбито понад 50 полонених українських захисників. Доказів, що це був спланований злочин, достатньо. І це чергове підтвердження того, що росія – держава-терорист. ООН та МКЧХ, які мають гарантувати збереження життя та здоров'я наших військовополонених, мають негайно відреагувати».

Повідомляється, що на нараді був головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник головного управління розвідки Кирило Буданов, виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк та уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубинець. Вони доповіли Зеленському про теракт у Оленівці, мотиви російської сторони та технічну підготовку до злочину.

21:20. Захисники вимагають представників ООН та МКЧХ вирушити до Оленівки

Після вбивства російськими окупантами військовополонених у Оленівці українські захисники вимагають, щоб ООН та МКЧХ, які виступали гарантами життя та здоров'я українських бійців, направили своїх представників до колонії, де росіяни тримають захисників.

Спільна заява ЗСУ, Міноборони, СБУ та омбудсмена: «Вимагаємо:

1. Від ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров'я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, вчинений рф.

2. Негайно направити представників ООН, МКЧХ, уповноваженого Верховної Ради з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії.

Вважаємо вибух цинічним терактом росії, класичною false flag operation, метою якої є приховування військових злочинів та дискредитація ЗСУ. російська сторона порушила ключову умову, за якої українські захисники погодилися залишити Азовсталь».

20:30. Генштаб: ЗСУ знешкодили розвідгрупу рф на Слов'янському напрямку

Українські військові знешкодили розвідувальну групу росіян у районі Щурівки на Слов'янському напрямі, а також змусили відійти розвідувальну групу окупантів на Краматорському напрямку.

20:00. Зеленський представив нового командувача ССО

Президент Володимир Зеленський представив особовому складу Сил спеціальних операцій нового командувача СЗГ, бригадного генерала Віктора Хоренка.

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України: «Упевнений, що під його керівництвом буде багато досягнень та багато перемог. І ми наближатимемо перемогу щодня».

19:30. Розвідка: теракт у Оленівці вчинили вагнерівці за вказівкою Пригожина

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених у Оленівці Донецької області організували найманці ПВК Вагнера за власним наказом Євгена Пригожина, не погодивши це з керівництвом Міноборони рф.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України: «Вибухи в Оленівці – свідома провокація та беззастережний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За наявною інформацією, він здійснений руками найманців зі складу ПВК Вагнера (Ліга) за особистою командою номінального власника зазначеного ПВК – Євгена Пригожина. Організація та вчинення теракту не були узгоджені з керівництвом Міністерства оборони рф».

За інформацією ГУР, вибух вчинили для приховування фактів розкрадання коштів, виділених на утримання українських полонених. У розвідці додали, що приміщення було спеціально обладнане для утримання полонених із Азовсталі. Роботи у будівлі закінчилося 2 дні тому, після чого до нього перевели частину українських військовополонених.

18:40. Орки завдали ракетного удару по Краматорську: 2 загиблих та 5 поранених

Окупанти вранці 29 липня завдали ракетного удару по м. Краматорськ на Донеччині, внаслідок чого двоє людей загинули і ще п'ять мирних жителів отримали поранення.

Мер міста Олександр Гончаренко: «Ракетний удар по Краматорську. Серйозні руйнування будинків у приватному секторі селища Біленьке. За попередньою інформацією, без жертв».

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: Зараз відомо про одну загиблу людину та 5 поранених. Два приватні будинки знищено повністю, ще 21 – пошкоджено».

Пізніше у ДСНС повідомили, що станом на 17:30 внаслідок обстрілу загинули двоє людей. Тіло другого загиблого чоловіка виявили під час розбору завалів.

17:30. Перехоплення СБУ: росіяни самі влаштували вибух у колонії Оленівки

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 50 українських полонених.

СБУ: Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Отже, навіть бойовики т.зв. ДНР не вірять у брехню російської пропаганди про те, що обстріл виправної установи в Оленівці здійснила Україна.

Причому таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ кілька – всі вони будуть долучені як докази відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба вже відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Судячи з розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає будь-яка ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися власними силами».

16:00. Генштаб ЗСУ: росія вдарила по Оленівці, щоб приховати тортури та розстріли полонених

Генштаб України повідомляє, що росія здійснила артобстріл колонії в Оленівці Донецької області, щоб приховати тортури та вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у військових злочинах:

Генеральний штаб ЗСУ: «Україна не завдавала ані ракетних, ані артилерійських ударів по району Оленівки. російські окупанти переслідували свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні військових злочинів, а також приховати тортури над полоненими та розстріли, які вчинили там за наказами окупаційної адміністрації та командування рф на тимчасово окупованій території Донецької області.

Отже, такі заяви про нібито обстріл громадянської інфраструктури та населення з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією, відповідальність за яку несе росія – країна-агресор, окупант та спонсор тероризму».

15:00. В Азові оголосили полювання на причетних до вбивства полонених в Оленівці

Підрозділи Азова оголосили полювання на всіх, хто причетний до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Засновник полку Азов Андрій Білецький: «Про удар по колонії в Оленівці, де знаходяться наші з Азовсталі. Цієї ночі росіяни вбили частину полонених азовців. російське командування обставило масове вбивство полонених як дії української армії. Бійців полку було переведено в окрему будівлю.

Вже очевидно, що це був заздалегідь спланований акт країни, для якої невідомо поняття офіцерської честі, а тим більше дотримання Женевських конвенцій, правил, законів і звичаїв війни. росія не змогла перемогти Азов у ​​чесному бою, тому намагається нас знищити віроломством.

Я від імені Азовських підрозділів оголошую полювання на кожного, хто причетний до масового вбивства. Несе відповідальність кожен рядовий виконавець та кожен організатор незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені та екстерміновані. Українські військові збирають інформацію про жертв та виконавців цього військового злочину».

14:20. Окупанти заявили про загибель 53 українських полонених

Пропаганда рф вранці 29 липня заявила про обстріл по колонії в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені (УП).

Пропагандисти заявляють, що нібито «ЗСУ прицільно били по баракам, де утримуються полонені українські військові. ЗСУ вдарили по колонії, щоб убити полонених, які почали давати свідчення»

За даними бойовиків, що кількість убитих зросла до 53, ще 75 отримали поранення. За даними української сторони, зафіксовано артилерійські удари росіян у напрямку Оленівки. Атака була з боку окупантів.

Джерело повідомило, що днями українських полонених перевели у промзону, саме в цей барак, по якому 29 липня був удар: «Це був барак, у якому були бійці Азова, їх перевели до нього за кілька днів до сьогоднішнього обстрілу, ми ще не могли зрозуміти чому».

13:40. Зеленський приїхав до Одеси: Ми готові вивозити зерно

Президент Володимир Зеленський прибув до Одеси, де ознайомився із завантаженням українського зерна на судно-зерновоз, висловивши готовність України до виконання зернової угоди:

«Ми готові до експорту українського зерна. Чекаємо на сигнали від наших партнерів щодо початку транспортування. Для нас важливо залишатися гарантом світової продовольчої безпеки. Поки хтось, блокуючи Чорне море, забирає життя в інших держав, ми даємо можливість вижити».

Завантаження турецького судна відбулося у морському торговому порту Чорноморськ. За словами президента, перше завантаження від початку війни свідчить про те, що порт запрацював.

12:40. Посли G7 приїхали до Одеси: рф повинна поважати зернову угоду

Посли країн Групи семи в Україні приїхали до Одеси, заявляючи про важливість угоди про експорт української агропромислової продукції.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс: «Мої колеги-посли G7 і я перебуваємо в Одесі разом із Туреччиною, щоб наголосити на важливості угоди за посередництва ООН, що дозволяє вивозити продовольство з України. росія має поважати угоду».

12:00. Залужний вперше показав роботу М270 MLRS на фронті

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний оприлюднив відео бойової роботи американських М270 MLRS на війні:

«Збройні сили вдячні нашим партнерам за непохитну підтримку та допомогу. Разом до Перемоги!»

M270 MLRS є багатофункціональним комплексом на гусеничному шасі, який може використовуватися як РСЗВ, і як ОТРК. Неофіційно цей комплекс називають палець Бога через його вогневу міць.

11:10. російський снаряд прилетів поряд із зупинкою в Миколаєві, 5 загиблих

Вранці 29 липня окупанти обстріляли касетними снарядами один із районів Миколаєва, внаслідок чого загинуло щонайменше 5 осіб.

Мер міста Олександр Сенкевич: «Прильоти касетних снарядів в одному із районів Миколаєва. Є постраждалі. На місце вже виїхали швидкі».

Губернатор Миколаївської області Віталій Кім: «Щойно вистрілили поряд із зупинкою громадського транспорту. 12 людей лежить на землі. Швидкі поїхали, працюють».

Кім додав, що відомо про 7 поранених та 5 загиблих. Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва повідомляє про 13 поранених.

10:00. Генштаб: ЗСУ вже знищили 40500 окупантів

Збройні сили України за добу знищили 270 окупантів, з початку російської агресії було вбито 40500 військових рф.

Генштаб ЗСУ: Найбільші втрати ворог зазнав на Криворізькому напрямку. Загальні бойові втрати загарбників з 24.02 до 29.07 орієнтовно склали:

  • особового складу 40500 (+270) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1749 (+7) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 3987 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 900 (+6) од.,
  • РСЗВ - 258 (+0) од.,
  • засобів ППО - 117 (+0) од.,
  • літаків – 222 (+0) од.,
  • вертольотів – 190 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 731 (+2),
  • крилатих ракет - 174 (+0),
  • кораблів/катерів - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2870 (+16) од.,
  • спеціальної техніки – 77 (+2).

08:50. ЗСУ підняли в повітря російські склади в Іловайську та Брилівці

Збройні сили потрапили до складів боєприпасів окупаційних військ в окупованих Іловайську Донецької області та Брилівці Херсонської області, повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій.

За даними офіційного відомства Збройних сил, в Іловайську переважна більшість росіян загинули, а склад БК згорів вщент. Перед Іловайськом українські військові, повідомляють в Управлінні стратегічних комунікацій, влучили у складу у Брилівці.

08:00. росіяни обстріляли десятками снарядів житловий квартал Нікополя

Російські окупаційні війська в ніч проти 29 липня вдарили по Нікопольському та Криворізькому районам Дніпропетровської області, попередньо – без жертв.

Глава ОВА Валентин Резніченко: «По Нікополю російська армія влучила з Градів. Свідомо стріляли по житловому кварталу. Направили туди понад 40 реактивних снарядів. Пошкоджено 6 приватних будинків та господарські споруди.

Зачепило лінію електропередач. Декілька тисяч нікопольчан приватного сектору залишилися без світла. На місці працюють аварійні бригади електриків. Люди не постраждали. У місцях обстрілу розкидані уламки реактивних снарядів».

07:15. Зведення Генштабу: ЗСУ відбли ворожий наступ у напрямку Авдіївки

Росіяни намагалися наступати в районі Авдіївки, Красногорівки та Великої Новосілки, але зазнали втрат і відійшли.

05:25. Харків: орки потрапили до будівлі ВНЗ у центрі міста

У Харкові було два російські прильоти в центральній частині міста, зокрема, в будівлю одного з вищих навчальних закладів.

Мер Харкова Ігор Терехов: «О 04:09 два прильоти. Обидва до центральної частини міста.

В одному випадку потрапляння до двоповерхового будинку. Там уже працює ДСНС – розбирають завали, шукають під ними людей. В іншому випадку приліт до будівлі одного з вищих навчальних закладів Харкова.

Поки що інформації про постраждалих чи загиблих немає».

04:35. ISW: росіяни зосередяться на захопленні Бахмута, але навряд чи зможуть взяти місто

Росіяни можуть зменшувати спроби взяти Сіверськ і зосередитися на Бахмуті, і малоймовірно, що вони зможуть взяти Бахмут.

Американський Інститут дослідження війни (ISW): Зазначається, що російські сили намагалися досягти конкретних успіхів навколо Сіверська і не робили підтверджених дій у напрямку міста з моменту захоплення адміністративного кордону Луганської області на початку липня. Таким чином, російське командування, швидше за все, намагатиметься зберегти темп навколо Бахмута, можливо, за рахунок тиску на Сіверськ.

російські війська провели обмежені наземні атаки на північний захід від Слов'янська, а також на північний схід та південний захід від Бахмута. Також зазначається, що росіяни можуть активізувати наступальні операції навколо Авдіївки та створювати умови для відновлення наступальних операцій у напрямку Харкова.

російські сили також зробили спробу обмеженого наземного наступу на південній осі, але, ймовірно, зазнали територіальних втрат у Херсонській області. Вони намагаються зберегти свої наземні шляхи через Дніпро, що з'єднують Херсон із тиловими районами у східній частині Херсонської області.

02:30. Військові рф викрали теплохід, щоб перепливати Дніпро біля зруйнованого Антонівського мосту

У Херсоні військові рф викрали пасажирський теплохід і за його допомогою переправляються через Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту. Теплохід було пришвартовано на Карантинному острові.

Поліція Херсонської області: «У Херсоні військові рф заволоділи пасажирським теплоходом, пришвартованим на Карантинному острові. Наразі відомо, що окупаційні війська використовують теплохід для переправлення через річку Дніпро у районі пошкодженого Антонівського мосту».

Антонівський міст є ключовим для постачання російських загарбників військовослужбовцями та військовою технікою з окупованого Криму до Херсона. Він був зруйнований ЗСУ.

01:00. Зеленський збирав Ставку: обговорили забезпечення озброєнням

Президент Володимир Зеленський розповів, що обговорив зі Ставкою верховного головнокомандувача військове постачання українських захисників:

«Провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Розглянули чотири запитання. З того, що можна сказати зараз публічно, проаналізували стан забезпечення – наразі – озброєнням наших захисників, постачання допомоги від партнерів та загалом стан виконання Плану оборони України, який набув чинності 24 лютого.

Дякую сенаторам США, які схвалили резолюцію, яка закликає визнати росію державою – спонсором тероризму. Ніхто у світі не вкладається у тероризм більше, ніж росія. Це потребує юридичної реакції на глобальному рівні. І немає жодної раціональної причини, щоб такої реакції не було, зокрема у США.

За 28 липня армія рф завдала ракетних ударів по Київщині, по Кропивницькому, била по Миколаєву, продовжила серію стратегічно безглуздих і жорстоких штурмів на Донбасі».

00:00. Початок 156-го дня війни, 29 липня

Все события войны:
Хронология войны по дням

Онлайн-трансляція українського телемарафона

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»
Футбол | 24 квітня 2024, 21:47 13
МІЛЕВСЬКИЙ: «Хочу знайти нападника в Динамо, який був би схожий на мене»

Екс-форвард «Динамо» хоче повернутися лише до київського клубу

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Archie FireLion
Сделать то же самое с пленными орками и отправить им в паРашу в пакетах по кусках. 
GloryUkraine
Ще хтось сумніівається в словах Бісмарка? 
sand
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил