Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 липня 2022, 19:39
20155
11

Перший великий виклик. Шахтар поступився Аяксу

Колектив Ігора Йовічевича відкрив рахунок, проте згодом не втримав перевагу

| Оновлено 27 липня 2022, 19:39
20155
11
Перший великий виклик. Шахтар поступився Аяксу
ajax.nl

Донецький «Шахтар» був проголошений чемпіоном недограного через початок чергового витку агресії проти України сезону Прем’єр-ліги, тож під час цьогорічних літніх канікул не мав нагоди занадто рано розпочинати власні підготовчі збори. Тим паче, що в ситуації «гірників» узагалі краще не квапитись із рішеннями, бо команда опинилась у ситуації відходу провідних іноземних гравців до інших команд, а також отримала хорватського фахівця Ігора Йовічевича в якості нового головного тренера.

Саме тому про «помаранчево-чорних» і не можна було настільки довго нічого почути під час поточного міжсезоння. Але відчути подих великої гри вони все ж таки вирішили досить гучно та яскраво. Багаторазовий чемпіон Нідерландів, амстердамський «Аякс», дуже рідко, коли може знайти вільну хвилину під час власної роботи перед початком нового сезону, проте благодійна мета підтримки українців для цього клубу мала неабияке значення. Не завадив проведенню гри навіть COVID-19, який нещодавно залишив поза тренувальним процесом кількох гравців Альфреда Схредера.

Оскільки стиль роботи Йовічевича українському вболівальнику відомий ще з часів львівських «Карпат» та «Дніпра-1», то геть не здивував його підхід у побудові планів на цю гру. Максимально наближений до основного, якщо за сучасних умов про це можна взагалі говорити, склад «гірників» грав від самого початку проти найсильнішої сполуки суперників, а вже після перерви тренерський штаб українського клубу почав робити суттєві зміни. Виключення становила, хіба що, пара центральних захисників Бондар – Козік, яким дали пограти трохи більше разом, у порівнянні з іншими.

Стиль гри від господарів поля в той самий час був напрочуд стабільним упродовж усієї гри. «Аякс» домінував у переважній кількості ігрових ситуацій, а голкіперу Анатолію Трубіну довелось уже від самого початку зустрічі рятувати власні ворота. Єдиним сподіванням «гірників» за такої гри були контратаки, до яких команду мав виводити надшвидкісний Михайло Мудрик. Власне, він це й зробив на 33 хвилині, пошивши в дурні весь правий фланг захисту суперників.

Утім, утримати тиск «Аяксу» було майже неможливо, бо команда Схредера постійно завантажувала м’яч на фланги, де Антоні та Вейндал не залишали шансів своїм суперникам. Перед самою перервою бразилець зрештою завершив власні спроби скидкою спиною на Тадича, якому залишалось лише підставити ногу перед порожніми воротами. Про те, що сербський нападник міг потрапити до офсайду в цій ситуації, арбітри вирішили в товариській грі не згадувати.

На другий тайм «Шахтар» вийшов дуже експериментальним складом та майже одразу залишився без м’яча в атаці. Нідерландці створили дуже багато відмінних гольових нагод своїми дальніми пострілами, проте зрештою забили вдруге в дуже спірний спосіб. Андрій Пятов рятував свої ворота й від більш загрозливих ударів, аніж той, який удався Бергейсу на 73 хвилині з відскоку. Та ще й рикошет від захисника допоміг.

Уже під завершення матчу, перебуваючи під постійним пресингом, захист українського клубу помилявся ще більше, аніж до цього, через банальну втому. Результатом стала помилка Топалова, після якої півзахисникові Кудусу дали забити свій гол. Власних гольових моментів біля чужих воріт колектив Йовічевича в другій половині матчу при цьому не мав.

Наступний товариський матч донецький «Шахтар» зіграє проти нідерландського «Утрехта» 30 липня, о 17:30 за київським часом.

 Товариський матч. 

«Аякс» – «Шахтар» - 3:1

 Тадич, 45, Бергейс, 73, Кудус, 85  – Мудрик, 33

«Аякс»: Пасвер – Вейндал, Блінд, Тімбер, Ренсх – Классен, Альварес, Бергейс – Тадич – Бергвейн, Антоні.

«Шахтар» (1 тайм): Трубін – Корнієнко, Бондар, Козік, Конопля – Степаненко, Тотовицький – Мудрик, Бондаренко, Судаков – Кащук.

«Шахтар» (2 тайм): Пятов – Стасюк, Бондар (Удод, 63), Козік (Савченко, 63), Кирюханцев – Чех (Криськів, 89), Очеретько – Вакула, Джурасек, Топалов – Кулаков.

Стадіон: «Йоган Кройф Арена» (Амстердам, Нідерланди).

АЯКС - ШАХТАР. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 17°C

Події матчу

85’
ГОЛ ! М'яч забив Мохаммед Кудус (Аякс).
73’
ГОЛ ! М'яч забив Стевен Бергхейс (Аякс).
45’
ГОЛ ! М'яч забив Душан Тадіч (Аякс).
33’
ГОЛ ! М'яч забив Михайло Мудрик (Шахтар Донецьк).
Оцініть матеріал
(104)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KvlaD
Ну тут все ясно, другое дело что будет с таким Шахтером в ЛЧ, походу его все рвать будут.
maxno
Тут и к годалке можно не ходить реультат на лицо.
veter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zzg77
Первый гол Аякс забил из оффсайда, а так счёт по игре. Аякс был сильнее во всех компонентах, играл легко и непринужденно.
Tom thanks
Просто позорище, перепуганный Трубин, раздающий валидольные передачи вразрез
Вова Чертрогатый
Мудрик восходящая звезда... главное чтоб не зазнался и не прекратил работать
nick07
чудове тренування.
Але і очікуваним є спад у грі ШД, так що в груповому етапі ЛЧ навряд чи ШД зможе щось показати.  Хоча час ще є для підготовки
Злий Глобинець
Основа зіграла 1:1 у першому таймі, а резерв поступився 2:0 у другому. Це не так і погано. Тим більше це лише початок зборів, з новим тренером і новим складом.
Ну і скоро повернеться забивний Траоре!