Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 сiчня 2024, 23:10
33587
19

Топ-10 найдорожчих трансферів українських футболістів

Зінченко увірвався одразу на друге місце

| Оновлено 05 сiчня 2024, 23:10
33587
19
Топ-10 найдорожчих трансферів українських футболістів
ФК Арсенал Лондон. Олександр Зінченко

Після переходу з «МанСіті» до «Арсеналу» універсального футболіста національної збірної України Олександра Зінченка зазнала змін історична таблиця найдорожчих трансферів нашого футболу. Мільйони, заплачені лондонським клубом за 25-річного гравця, дозволили йому не лише потрапити до десятки найдорожчих українських трансферів, а й одразу ж увірватися на друге місце. Хто ще там у сусідах у «Зіни» – читайте нижче.

10. Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ

Рік: 2010
Звідки: Барселона
Куди: Шахтар
Сума: 15 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Запрошення основного центрбека «Шахтаря» в найкращу на той час команду світу – особиста ініціатива її тренера. Гвардіола «натиснув» на керівництво «блауграни», щоб ті купили саме віце-капітана «гірників». У Чигринському Пепа підкуповували насамперед уміння підключатися до атак, гарна гра головою, чіткий вибір позиції. Але головне – вміння віддати зрячу передачу на півполя.

Однак у «Барсі» у Дмитра не склалося. І не скажеш, що шансів йому не давали. Давали, але з різних причин український захисник ними не скористався. У його активі – 18 ігор за каталонську команду.

Не минуло й року, як Чигринський повернувся до «Шахтаря». Але грати як раніше – на високому рівні – йому вже не вдалося.

9. Роман ЯРЕМЧУК

Рік: 2021
Звідки: Гент
Куди: Бенфіка
Сума: 17 млн євро

ФК Бенфіка

Так уже сталося, що один із нинішніх лідерів української збірної і «паралельно» найкращий на даний момент вітчизняний нападник розквітнув лише після того, як залишив Україну. Заграти у «Динамо» Яремчуку не вдалося. А ось у «Генті» – вийшло дуже навіть непогано. За чотири сезони у Бельгії на рахунку Романа 61 забитий м'яч та 18 результативних передач.

В останній сезон у Лізі Жюпіле було видно, що Роман утомився від «Гента» і хоче піти. Українець банально переріс рівень скромного бельгійського клубу. На нього було багато претендентів, але у результаті форвард опинився у «Бенфіці». Почав він там «за здоров'я», але потім трохи забуксував. Може, у новому сезоні вийде краще.

8. Сергій РЕБРОВ

Рік: 2000
Звідки: Динамо
Куди: Тоттенхем
Сума: 18 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Після відходу Шевченка до «Мілана» його партнер з динамівського нападу Ребров став беззаперечним лідером команди Лобановського. Сергій дуже багато забивав, причому у різний спосіб і на різних рівнях. Подейкували, що Берлусконі у «Мілані» хотів відтворити зв'язку форвардів Шевченко – Ребров. Але в результаті Сергій опинився в АПЛ.

На момент переходу до «Тоттенхема» Реброву виповнилося 26 років – справжній розквіт для футболіста. Здавалося, що він метеором увірветься до чемпіонату Англії і там робитиме різницю. Але, на жаль, не вийшло.

Хоча спочатку справи у Сергія йшли непогано. Принаймні тренер «Тоттенхема» Грем йому довіряв. Але Ходдл, що змінив його, впритул не бачив українця у стартовому складі. У результаті пробитися в основу Реброву так і не вдалося, і він безславно покинув клуб. А його трансфер досі вважається одним із найгірших в історії «Тоттенхема».

7. Андрій ЯРМОЛЕНКО

Рік: 2018
Звідки: Боруссія (Д)
Куди: Вест Хем
Сума: 20 млн євро

ФК Вест Гем

Ярмоленко пересидів у «Динамо». Це очевидно. До «Боруссії» він потрапив у 27 років, коли вже досить складно адаптуватися до зовсім інших умов та вимог. Проте починав він у «Боруссії» непогано: і забивав, і асистував. Але потім отримав неприємну травму й вибув на кілька місяців.

А тут ще й тренер змінився. А у «Вест Хемі» вчергове затіяли будівництво суперклубу, і Ярмоленко розглядався як очевидний варіант підсилення. Загалом, у підсумку і продавець, і покупець виявилися задоволені. Хоча, звичайно, більше задоволений був продавець.

6. Віталій МИКОЛЕНКО

Рік: 2021
Звідки: Динамо
Куди: Евертон
Сума: 23 млн євро

ФК Евертон

Перехід лівофлангового захисника «Динамо» та збірної України Віталія Миколенка до англійського «Евертона» став третім найдорожчим трансфером в історії «біло-синіх» - після переходів двох Андріїв: Шевченка та Ярмоленка. Відхід Віталія з «Динамо» став досить несподіваним, оскільки і сам футболіст, і керівництво клубу неодноразово констатували про намір зберегти статус-кво. Раніше були певні чутки, які «відправляли» Віталія до «Мілана», але потім вони вщухли. Напевно, не в останню чергу через те, що Миколенко не вдалось голосно проявити себе на Євро-2020. Проте головного тренера «Евертона» Бенітеса український захисник переконав. Наставник «ірисок» особисто ініціював цей трансфер.

Проте грав під керівництвом Рафи Віталій недовго: іспанцю вказали на двері, натомість прийшов Лемпард. Але все одно справи команди йшли погано: вона боролася за виживання. Проте Миколенко став у Лемпарда гравцем основного складу. І улюбленцем місцевої публіки. Фани назвали саме гол українця (у ворота «Лестера») найкращим у сезоні.

5. Андрій ШЕВЧЕНКО

Рік: 1999
Звідки: Динамо
Куди: Мілан
Сума: 24 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Перехід найкращого в історії нашої Незалежності футболіста, який відбувся понад два десятки років тому, все ще залишається у топовій десятці наших найкращих трансферів. Можна з упевненістю говорити, що якби перехід Шеви «за бугор» відбувся набагато пізніше, він би оцінювався вдвічі дорожче. Але й тоді, наприкінці дев'яностих, ті 24 мільйони виглядали фантастичною сумою. «Мілан» довго «вів» Андрія: було багато переглядів – гласних та негласних, багато консультацій. «Россонері» не хотіли брати «кота в мішку», а хотіли взяти готового для основи футболіста. Саме такого – готового до найвищих завдань – вони й взяли. Із «Міланом» Андрій виграв усе – як на італійській арені, так і на міжнародній. Вінцем його міланської кар'єри став «Золотий м'яч» – титул найкращого футболіста Європи. Швидше за все, Шевченко став би справжньою легендою «Мілана» і побив би бомбардирський рекорд Нордаля, якби не поїхав за «довгим фунтом» до «Челсі», де на нього чекало розчарування…

3-4. Андрій ЯРМОЛЕНКО

Рік: 2017
Звідки: Динамо
Куди: Боруссія Д
Сума: 25 млн євро

ФК Боруссія Дортмунд

Незважаючи на статус «другого Шевченка», Ярмоленко дуже довго «запрягав» у «Динамо». Ще 2004-го року тодішній тренер «біло-синіх» Анатолій Дем'яненко анонсував появу в команді суперталанту із «130-го кілометра», але лише 2010-го про Ярмоленка заговорили на повний голос. Андрій потрапив у стартовий склад «Динамо» за Газзаєва. Незважаючи на гостру критику, російський фахівець продовжував ставити Андрія до основи. Спочатку справи у «Ярмоли» йшли не дуже: начебто не особливо технічний, не особливо швидкий, та й не семижильний. Проте на початку «десятих» Ярмоленко став одним із найкращих футболістів «Динамо» та збірної України. А з початком війни проти росії та відтоку легіонерів – і зовсім найкращим. Приблизно з 2013-го ходили затяті чутки про зацікавленість персоною Ярмоленка багатьма топ-клубами. Зокрема, ПСЖ. Але незважаючи на бажання Андрія перебратися за кордон, керівництво «Динамо» його не відпускало. Відпустило лише у 2017-му, спокусившись на 25 мільйонів євро, в поспішному порядку запропонованих «Боруссією», що раптово розбагатіла на продажу Дембеле.

3-4. Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ

Рік: 2009
Звідки: Шахтар
Куди: Барселона
Сума: 25 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже цікавий перехід. Якщо не сказати більше. 2009-го, коли «Шахтар» виграв Кубок УЄФА, Чигринський був одним із лідерів донецької команди. Дмитро «цементував» оборону, а ще мав відмінну першу передачу. Саме ця його якість, а ще – лідерські характеристики (Дмитро довгий час був капітаном «гірників», одним із авторитетів у роздягальні) – і підкупило тодішнього головного тренера «Барселони» Гвардіолу, який шукав собі в команду кваліфікованого центрбека. За Чигринського «Барса» відвалила тоді рекордні для українського футболу 25 мільйонів євро. Але заграти у столиці Каталонії захисник не зумів. І вже через рік він повернувся до «Шахтаря», подешевшавши на десять мільйонів.

2. Олександр ЗІНЧЕНКО

Рік: 2022
Звідки: Манчестер Сіті
Куди: Арсенал
Сума: 35 млн євро

ФК Арсенал Лондон

Найгучніший український трансфер нинішнього міжсезоння. Це як мінімум. «Універсальний солдат» з «Манчестер Сіті» захотів змінити обстановку: після чотирьох сезонів на «Етіхаді» він переходить в «Арсенал».

На необхідності цього трансферу наполіг головний тренер «канонірів» Артета. З іспанцем Зінченко знайомий із спільної роботи у «Сіті», де той був асистентом Гвардіоли.

Спочатку «містяни» не збиралися відпускати українця. Але потім змінили свою позицію: мовляв, якщо буде вигідна пропозиція, то чому б і ні. Пропозиція виявилася вигідною. Не встояв і сам футболіст, який мав контракт із «Сіті» до літа 2024 року.

Напевно, в «Арсеналі» Саша отримуватиме більше ігрової практики. Але чи боротиметься він так само за чемпіонство – велике питання.

1. Андрій ШЕВЧЕНКО

Рік: 2006
Звідки: Мілан
Куди: Челсі
Сума: 44 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

З того часу витекло дуже багато води, але той резонансний перехід найкращого українського футболіста часів Незалежності залишається і однозначно найдорожчим, і однозначно недосяжним.

Напевно, насамперед слід зазначити, що Шева перебрався на Туманний Альбіон пізно: форварду «стукнуло» вже 30. Свої найкращі якості в «Челсі» він так і не зумів продемонструвати. Не в останню чергу і тому, що не знайшов спільної мови з наставником «аристократів» Моурінью.

Цей трансфер і зараз здається справжньою бомбою – а що казати про той час. Однак, якщо бути до кінця об'єктивним, то слід визнати, що той перехід став найбільшою помилкою Шевченка-футболіста. Він міг би і мав стати ідолом «Мілана». Але відхід у «Челсі» все зіпсував. А на «Стемфорд Брідж» Андрій був лише одним із багатьох.

Оцініть матеріал
(184)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
24 за шеву в милан это сейчас как 100 по инфляции и ценам на игрочил...тогда 24 было очень очень дорого.Самый дорогой тогда 35 был.Сейчас и по 200,150 есть
GloryUkraine
Згадайте, коли Заваров перейшов в Юве за 5 млн, то це був один з найдорожчих трансферів на той час у світі. Все відносно, доллар тоді і доллар зараз дві різні речі.
Віталій Ткачук
Я ще до ціє пори не розумію, навіщо Шахта тоді назад викупила Чигринського. Видно ж було, що він вже на серйозному рівні не допоможе. Вдалося впарити травматичного захисника Барсі, то навіщо його викуповувати назад?  В той час, за 15 лямів можна було підписати двох класних центрбеків з умовної Хорватії, або "пачку" наших молодих.
Злий Глобинець
То все дрібниці. Ось трансфери Фреда в МЮ та Тейшейри в Китай - оце і є найдорожчі трансфери в історії українського футболу. І обидва трансфери належать нашому Шахтарю, а не Динамо!