Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 21 липня 2022, 20:07
5564
1

Шведські пенсіонери та юніори для Ворскли. Що являє собою АІК

Sport.ua – про першого опонента команди Скрипника у кваліфікації Ліги конференцій

| Оновлено 21 липня 2022, 20:07
5564
1
Шведські пенсіонери та юніори для Ворскли. Що являє собою АІК
Getty Images/Global Images Ukraine

Полтавська «Ворскла» першою з українських команд бере старт у Лізі конференцій-2022/23. У другому кваліфікаційному раунді суперником наших виступить АІК – 12-разовий чемпіон Швеції, який приймає своїх опонентів на стокгольмському стадіоні «Френдс Арена», що вміщує трохи більше 50 тисяч глядачів.

Треба сказати, що жереб «підігнав» підопічним Скрипника зовсім не найбажанішого суперника. АІК – це аж ніяк не гранд європейського футболу, проте ключовою перевагою шведів над «Ворсклою» буде фактор постійної ігрової практики. Футбольна першість у Швеції розігрується за системою «весна – осінь», а тому зараз АІК перебуває у розпалі проведення національного чемпіонату. Такої ігрової практики переважна більшість гравців «Ворскли» позбавлені, причому вже давно, а тому справлятися Скрипнику та його команді доведеться ще й з цією обставиною.

АІК у сезоні-2021: міліметри до чемпіонства

Минулий розіграш чемпіонату Швеції АІК завершив на другому рядку, що й дозволило команді здобути путівку до кваліфікації Ліги конференцій. Щоб претендувати на участь у Лізі чемпіонів, команді зі Стокгольма потрібно було вигравати національну лігу, але в цьому аспекті все склалося зовсім не на користь АІКа.

По ходу всього чемпіонату Швеції-2021 АІК тричі опинявся на проміжному першому місці, але дві поразки на фінішній прямій від «Мальме» (0:1) та «Хальмстада» (0:1) де-факто й коштували команді зі Стокгольма «золота» . На фініш АІК прийшов із 59 набраними очками в активі, і стільки ж було у «Мальме», але за додатковими показниками на вершині опинилися саме «небесно-блакитні», а не нинішній опонент «Ворскли».

Примітно, що друге місце та міліметровий відрив від «Мальме» у боротьбі за чемпіонство не було визнане керівництвом АІКа якимось провалом. Тому жодних змін на тренерському містку команди не відбулося, і нинішній головний тренер перебуває на своїй посаді з серпня 2020 року…

Молодий та амбітний головний тренер

Очолює АІК 43-річний Бартош Гржелак. Він народився у Польщі, однак в ранньому дитинстві разом із батьками перебрався до Швеції, де згодом і розпочав кар'єру футболіста. На професійному рівні Гржелак виступав переважно за другосортні шведські колективи, хоча у 1996 році залучався до ігор за збірну U-19 і навіть заслужив запрошення в АІК, де в 1997-му провів єдиний свій матч у вищому дивізіоні чемпіонату Швеції.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бартош Гржелак

На початку 2009 року Гржелак отримав посаду помічника головного тренера скромної команди «Фрей», що базується в передмісті Стокгольма. Через три роки Бартош доріс до поста головного тренера цього колективу, який із 2013-го поєднував ще й з посадою спортивного директора клубу. Завдяки цьому Гржелак набув серйозного менеджерського досвіду, нехай і не на найвищому рівні.

У середині 2017-го Гржелака покликали асистентом в АІК, де Бартош провів півтора роки у штабі Рікарда Норлінга. Після відставки останнього Гржелак довго не засидівся без роботи, оскільки його покликав до себе Роланд Нільссон, який встиг до цього попрацювати в Англії та Данії, а з 2014 року очолював юнацькі збірні Швеції різного віку. Зокрема, Гржелак став помічником Нільссона у команді U-21, з якою так і не зміг кваліфікуватися до фінальної частини чемпіонату Європи-2021, незважаючи на ефектну перемогу у групі над Італією з рахунком 3:0.

Втім, тренерські здібності Гржелака привернули увагу босів АІКа, котрий запросив молодого наставника до себе на початку серпня 2020-го. З того часу Бартош працює коучем команди зі Стокгольма, в якій зумів значно покращити результати, тому що на момент призначення АІК плівся на 12-му місці в турнірній таблиці чемпіонату Швеції, зумівши в результаті фінішувати 9-м, а через рік серйозно поборотися за «золото», віддавши його «Мальме» лише за додатковими показниками. Саме тому боси клубу вважають роботу Гржелака успішною та довірили тому не лише пройти черговий цикл у чемпіонаті, а й стартувати з командою у єврокубковому сезоні-2022/23.

Склад із пенсіонерів та юніорів вартістю у 15 мільйонів

Нинішній склад АІКа – один із найбільш вікових у чемпіонаті Швеції. Середній вік гравця першої команди становить 27,9 років, що поступається лише відповідним показникам «Гетеборга» (29,2) та «Мальме» (28,3). Загалом у шведській лізі багато команд традиційно вдаються до запрошення футбольних ветеранів, якщо не сказати пенсіонерів, і АІК у цьому випадку не є винятком.

Getty Images/Global Images Ukraine. Cебастьян Ларссон

У стокгольмців є ряд відомих гравців, які мають досвід виступів у непоганих командах з топових європейських ліг. Давайте спробуємо виділити найавторитетніших:

  • Крістоффер Нурдфельдт. 33-річний голкіпер, який має за плечима досвід виступів за національну збірну Швеції (15 матчів) та «Суонсі», у лавах якого провів кілька матчів в АПЛ та кілька десятків ігор у Чемпіоншипі;
  • Мікаель Лустіг. 35-річний правий фулбек, який зіграв 94 матчі за національну збірну Швеції. На клубному рівні встиг пограти за «Русенборг», «Селтік» та «Гент». 8-разовий чемпіон Шотландії та 2-разовий чемпіон Норвегії;
  • Себастьян Ларссон. 37-річний центральний півзахисник, який пройшов академію лондонського «Арсенала» та має на рахунку 12 матчів за першу команду «канонірів». В Англії чимало пограв за «Бірмінгем», «Сандерленд» та «Халл». Всього має в активі 282 проведені поєдинки в АПЛ, в яких забив 26 м'ячів і віддав 28 гольових передач. Також Ларссон зіграв 133 матчі за національну збірну Швеції, що є третім показником у її історії;
  • Йон Гвідетті. 30-річний шведський центрфорвард, на рахунку якого 28 матчів та 3 забиті м'ячі за національну команду. На клубному рівні Гвідетті пограв за «Манчестер Сіті» (1 матч / 0 голів), «Бернлі» (5/1), «Сток Сіті» (6/0), «Ганновер» (13/3), «Феєноорд» (23/20), «Селтік» (35/15), «Алавес» (74/9) та «Сельту» (95/22). В АІК перейшов 15 липня, але вже встиг провести дебютний поєдинок за команду у чемпіонаті.

Серед більш молодих, але поки що менш відомих гравців, головними активами АІКа можна назвати 22-річного центрального хавбека Білала Хуссейна та 25-річного лівого фулбека Еріка Отейно. Обидва є важливими футболістами для стокгольмської команди та разом із ветеранами складають її кістяк.

Всього ж у першій команді АІКа 9 гравців перебувають у віці 30+ та одразу 11 – потрапляють до категорії U-21. «Золотої середини» у команді небагато: серед футболістів від 22 до 30 років у першій команді лише шестеро, що тренерському штабу «Ворскли» варто врахувати та спробувати використати у своїх інтересах.

Тактика, форма та нинішні результати

Гржелак вважає за краще використовувати класичну розстановку 4-4-2. За рахунок цього АІК виглядає, можливо, дещо скуто з точки зору тактичних маневрів при переходах з оборони до атаки і навпаки, проте це дозволяє команді з великою кількістю ветеранів у складі діяти з максимальним ступенем надійності.

Для АІКа не є самоціллю тотальний контроль м'яча. Навіть у чемпіонаті Швеції середньоматчовий показник стокгольмців у цьому компоненті у 50,8% є лише сьомим у відповідному рейтингу. Проте певну динаміку колектив Гржелака намагається видавати. За ривками із просуванням м'яча (355) АІК – найкраща на даний момент команда шведської ліги, а за довгими пасами – третя з кінця (599). Виходити з оборони в атаку єврокубковий опонент «Ворскли» намагається через короткий та середній пас, але за можливості проведення швидкого наступу не відмовляється і від закидань у вільні зони на форвардів чи крайніх півзахисників. Примітно, що попереду в АІКа є кому зачепитися за м'яч та утримати його із акцентом на техніку. За кількістю обведень та дій один-в-один (415) стокгольмці є третіми у своєму національному чемпіонаті. Однак, як правило, йдеться не про швидкісний дриблінг.

Також «Ворсклі» варто звернути увагу на активний пресинг з боку гравців АІКа при спробах організації позиційних атак. Як правило, футболісти стокгольмської команди намагаються високо пресингувати опонентів, перекривати вільні зони, вичавлювати суперників у незручні позиції, за чим йдуть банальні виноси вперед і, як правило, втрати м'яча.

 

Щодо нинішньої форми та результатів, то АІК не може тут чимось похвалитися. З п'яти крайніх поєдинків у рамках чемпіонату Швеції команда Гржелака виграла лише два при двох нічиїх та одній поразці. Через таку невиразну форму АІК втратив гарну можливість очолити турнірну таблицю, скориставшись осічками «Мальме» та «Хаммарбю», а ось куди успішніші виступи «Хеккена» та «Юргордена» дозволяють саме цим колективам очолювати поточний розіграш сезону. АІК поки випереджає чинного чемпіона «Мальме» на одне очко, але йде третім, поступаючись трьома пунктами «Хеккену» і двома – «Юргордену».

Загалом АІК можна сміливо називати фаворитом у парі з «Ворсклою». На користь шведів говорить і ігрова практика, і відсутність трансферних обмежень, пов'язаних з війною, які нині актуальні для полтавців, і наявність у складі гравців з досвідом виступів на найвищому рівні. Зрештою, обидва матчі відбудуться у Стокгольмі, через що «Ворскла» буде позбавлена ​​можливості сподіватися на підтримку рідних трибун.

Втім, Віктор Скрипник вже неодноразово доводив, що здатен мислити неординарно, приймати абсолютно нешаблонні рішення та мотивувати своїх підопічних досить добре, щоб ті домагалися результатів, які іноді суттєво перевищують їхні потенційні можливості. Сподіватимемося, що старт у полтавській команді в Скрипника незмінно піде саме по такому шляху…

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чи розглядає Лунін відхід з Реалу після гри з Ман Сіті? Відомі деталі
Футбол | 18 квітня 2024, 13:54 2
Чи розглядає Лунін відхід з Реалу після гри з Ман Сіті? Відомі деталі

Український воротар думає лише про «королівський клуб»

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 14
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віталій Ткачук
Дякую за статтю. В них дійсно сильніший склад ніж в Ворскли, але все може бути.